Als moeder zorg je vaak ook voor een groot deel van het huishouden. Het ene klusje is leuker dan het ander. En soms zal dit je hoofdbrekens opleveren. Zo lag ik zelf heerlijk ontspannen in bad. Althans ontspannen, we hebben een glazen spatdeur die niet meer schoon lijkt te worden. En ik irriteer me mateloos aan de zwarte aanslag aan de onderkant van de douchemat. Aangezien ik steeds meer blogjes hierover zie langskomen vond ik het tijd voor een tag! Voldoe ik gelijk aan puntje 42 van de dzp. Vernoemd naar het boek “De Gelukkige Huisvrouw” van Heleen van Royen. Aangezien ik er geen kon vinden ben ik zelf creatief geweest. Voel je vrij om hem over te nemen en zelf te beantwoorden.

1. Wat zijn je drie likes in het huishouden?

De leukste klusjes in huis zijn;

 1. De was ophangen. Als de kinderen slapen, of lekker op zolder aan het rommelen zijn vind ik het heerlijk om de was op te hangen. Vouwen en wassen daarentegen weer niet.
 2. Samen speelgoed opruimen. Voor het middagslaapje of de nacht ruimen we samen met onze dochter op. Vaak pak ik de bak, doe ik er een of twee speelgoedjes in en laat ik het haar afmaken. Natuurlijk met heel veel complimentjes. Gelukkig vindt zij dit ook leuk om te doen.
 3. Onkruid verwijderen. Ik heb hier altijd een hekel aan gehad. Maar met de huidige weersomstandigheden vind ik het heerlijk om buiten te zijn. Met name de border van de moestuin loop ik dan even langs om onkruid te verwijderen. Over de rest denk ik nog precies hetzelfde.

2. En natuurlijk de drie dislikes in het huishouden?

De vervelendste klusjes vind ik;

 1. De wc schoonmaken. Zodra ik zie dat de pot vies is gaat de borstel er door heen. Om de een of andere reden wil manlief dit niet echt oppakken. Dat gaat nog wel, maar met een doekje alle hoekjes en gaten langs gaan vind ik echt vreselijk.
 2. Dweilen. Heeft waarschijnlijk ook te maken met het materiaal, heb er al een aantal geprobeerd maar om de een of andere reden heb ik er altijd ruzie mee. Gelukkig blijft diegene die we nu hebben lang vochtig dus hoef ik niet teveel met water te soppen.
 3. De spullen die manlief laat slingeren. Hij heeft de neiging om overal spullen te laten liggen. Ik heb hem al zover dat het enigzins opgestapeld wordt. Maar er komen steeds meer stapeltjes bij. Waardoor uiteindelijk toch de halve tafel, aanrecht of trap vol ligt met zijn spullen.

3. Hoe ziet het schematische huishoudrooster er uit? Zit dit in je hoofd of ook op papier?

 • Over het algemeen probeer ik dagelijks een keer te stofzuigen. In ieder geval na een maaltijd rondom de eettafel. De stofzuiger staat dan ook in de hoek.
 • Over het algemeen neem ik na iedere maaltijd de tafel en kinderstoelen af met een natte doek. Dan neem ik ook gelijk de salontafel mee, die verzamelt heel wat stof. En af en toe het randje van de tv-kast.
 • Aan het begin van de dag probeer ik de vaatwasser uit te ruimen. Gedurende de dag wordt deze dan gevuld. ‘s-Avonds voor het slapen gaan zet ik hem aan. Scheelt ook weer in de elektriciteitsrekening.
 • De was doe ik een keer per week. Op vrijdagavond gaat de was naar boven, soms ook aan. Anders doe ik dit op zaterdagochtend uitzoeken en draai ik volle wasjes. Zodra de wasmachine klaar is hang ik dit op. Over het algemeen is het dan zondag droog. Het gaat dan nog even op de mangelstand in de droogtrommel zodat het lekker zacht wordt. Aan het einde van de dag of maandag is het dan tijd om te vouwen.
 • Het speelgoed maak ik schoon als me dat uitkomt. Daar heb ik niet echt een ritme voor. zou wel moeten. Stoffen speelgoed gaat dan in de was en plastic in de vaatwasser. Houten speelgoed neem ik af met een doekje.
 • De vloeren op de eerste verdieping stofzuig ik gemiddeld een a twee keer per maand. Ik probeer vaker te voorkomen door in huis op sloffen te lopen. Met een kat, dreumes, uitvallende haren na de zwangerschap en een manlief die dit onnodig vind is dat helaas onbegonnen werk.
 • Als ik ‘uitgebreid’ in bad ga maak ik de bad en douche gelijk even schoon. Het badspeelgoed gaat in de vaatwasser. Ik heb er ook een pakje badkamerdoekjes liggen waarmee ik regelmatig de spiegel, wasbak en toilet mee langs ga.
 • Het aanrecht en de keukenkastjes maak ik vaak schoon als ik toch bezig ben met koken en ik even moet wachten. Dan gaat er snel een doekje over. Een keer in de zoveel tijd (maand ofzo) pak ik het grover aan.
 • Een keer in de maand doe ik de grote boodschappen. Dan ga ik naar een Xl-supermarkt waar ik een kar vol laad. Dan zijn gelijk ook alle voorraadkasten weer aangevuld. We wonen op de hoek van een kleinere supermarkt waar we brood, fruit, groenten en wat we nog zijn vergeten / extra nodig hebben kunnen halen.
 • Er zullen vast nog meer klusjes zijn die ik ‘vergeet’.

4. Welke ruimte levert je de meeste kopzorgen op?

Zoals ik in de inleiding al schreef heb ik altijd ‘ruzie’ met de badkamer. De hoop voor het glazen badscherm heb ik al opgegeven. Zelfs een interieurverzorgster wist niet waar te beginnen. Ik heb al van alles geprobeerd. Ook de zwarte aanslag onder de douchemat, en ook op het speelgoed is verschrikkelijk. Gelukkig wordt het speelgoed schoon in de vaatwasser. De badmat echter niet. De vloer zit ook vol met zwarte naden waar we al het een en ander aan producten op uitgeprobeerd hebben. Gelukkig is de schimmel die kwam vlak nadat we in huis kwamen wel goed weg gegaan.

5. Hoe ziet de taakverdeling er uit tussen man, vrouw en eventueel kinderen?

Hier heb ik al eens een blogje over geschreven. In principe doe ik het meeste in het huishouden. Ik werk tenslotte ook niet buitenshuis. Manlief is verantwoordelijk voor de luiers en de vuilnisbak, soms moet ik hem hier echter op wijzen. Hij doet ook vaak even een tussendoor boodschapje. Hij is verantwoordelijk voor het onderhoud van de huisdieren, denk aan het verschonen van de kattenbak of het water van de vissen. En als er iets groters gemaakt moet worden doet hij dit, vooral omdat hij dit leuk vindt. De kinderen hebben nog geen taken toegewezen gekregen.

 6. Welke bijdrage leveren de kinderen aan het huishouden?

Ze hebben nog geen vaste taken, maar dreumes vind het wel altijd leuk om te helpen. Daarom mag ze helpen met het opruimen van speelgoed. Natuurlijk onder het zingen van een opruimliedje. Vindt ze het leuk om het bord, bestek en de beker naar de keuken te brengen. Gooit ze af en toe een luier van haar broertje, of een prul die ze heeft gevonden, in de vuilnisbak. Tot slot probeer ik haar ook aan te leren om deuren achter zich dicht te doen. Dit allemaal wel op vrijwillige basis.

7. Wat zijn je favoriete huishoudelijke producten?

 • Ik zou niet meer weten wat ik zou moeten doen zonder billendoekjes. Multifunctioneel zijn die. Van even de handjes schoonmaken, en gelijk de tafel, stoel etc. Tot en met de vloer ermee dweilen.
 • Tijdens de zwangerschap hebben we tijdelijk een tweede stofzuiger van mijn ouders geleend. Dan hoefde ik daar niet mee de trappen op te slepen. Daar zaten van die stofzuigergeurdoekjes in. De stofzuiger is weer terug, maar de zakjes heb ik zelf ingeslagen.
 • Het wordt niet altijd aanbevolen, zeker niet voor baby’s. Maar ik vind het heerlijk om een neutraal ruikende wasverzachter te gebruiken. Dus geen extreme geurtjes, maar gewoon de geur van verse was.

8. Krijg je wel eens hulp in de huishouding? Zoja, van wie en waarmee?

We hebben wel eens een hulp gehad in de huishouding. Het aantal keren is echter op een hand te tellen. Zo heeft ze geholpen tijdens de verhuizing om het nieuwe huis goed schoon te maken na het verven etc. en voor het echte verhuizen. Beide keren aan het einde van de zwangerschap zodat de kraamverzorgster zich niet hoefde te schrikken en vlak voor de doop van onze dochter.

9. Je krijgt een telefoon, je schoonmoeder kondigt aan dat ze in de buurt is en even een kopje koffie komt drinken. Wat doe jij?

Gelukkig heb ik een schoonmoeder die vrij makkelijk is. Hun huis is over het algemeen wel schoon, maar er ligt altijd van alles overal. Leuk hoor met kleine kinderen… Wat ik zou doen is het grootste deel van het speelgoed in de speelgoedhoek dumpen. Ze mag best zien dat er gespeeld wordt. De kleden die op de bank liggen even snel uitkloppen en recht trekken. De vaat verzamelen en in de gootsteen dumpen, gelukkig heeft de keuken een deur dus die kan dicht. Even een doekje over de beide tafels en tot slot met de stofzuiger de woonkamer aanpakken. Komt u maar.

Tag: De gelukkige huisvrouw - mamaliefde

 

10. Tot slot: Wat is je ultieme tip voor andere huisvrouwen?

Niet dat ik een schoonmaakwonder ben, eerder een held op sokken (pantoffels). Wat ik iedereen kan aanraden is iets gelijk doen. Dus gelijk gebruikte bekers naar de keuken brengen, een mand aan de trap voor de vieze was die naar boven kan. Evenals een paar zakjes aan het traphekje voor kleine spullen die naar boven moeten. Gelijk na het eten even stofzuigen en afnemen etc. Zo kan je aan het einde van de dag, als de kinderen op bed liggen heerlijk op de bank ploffen.

Wat vond je van deze tag? Hoe gaan jullie om met het huishouden?

Linda van Aken