De afgelopen paar maanden hebben jullie veel over mij kunnen lezen. Af en toe zat er iets bij over manlief, maar daar bleef het bij. Vandaag is het vaderdag. Goede reden dus om hem aan het woord te laten! Het was even zoeken maar de vragen van de mommy daddy tag vond ik zelf het leukste. Op de blog waar ik hem vond werd hij beantwoord door beide partners. Vandaag is het vaderdag; dus het woord is volledig aan hem! Ik moet toegeven dat ik de vragen wel een beetje heb aangepast.

1. Hoeveel kinderen wou je, voordat je vader werd? Is dat aantal veranderd sinds je vader bent geworden?

Ik heb altijd gezegd dat ik vader wilde worden. Bij de studentenvereniging waar ik lid van ben geweest werd gezegd dat ik een goede vader zou zijn. Dat zou ik uitstralen. Maar van hoeveel kinderen? 1 Kind is voor mij echt te weinig. Ik ken een aantal enkele kinderen, waarvan de meeste last hebben van het enigst kind ‘prins(sessen) syndroom’. Het idee dat de wereld om jouw draait en dat delen nergens voor nodig is. Dit is iets wat ik mijn kind niet wil meegeven, samenspelen / delen leer je als eerst thuis. Minstens twee kinderen dus. Maar is twee niet wat weinig, drie is zo oneven tenzij het een nakomer is, vier is zo gruwelijk veel. Hoe mijn ouders het hebben gered met vier kinderen, het volste respect daarvoor ik zou niet weten waar ik moet beginnen. Kort gezegd is het antwoord op deze vraag 2 1/2 kind

2. Hoeveel kinderen heb je op het moment? (geslacht en leeftijd)

Op dit moment hebben wij 2 kinderen. Dreumesgirl is bijna 2 jaar en babyboy is al bijna 7 maanden oud.

3. Zijn de kinderen gepland of een verrassing?

Dat wij kinderen wilden was zo klaar als een klontje. Een week voor de trouwdag heeft mama haar spiraaltje laten verwijderen. Zodat we, als het ons gegeven zou worden, zwanger konden raken. De laatste week van de honeymoon was het al raak. Ik tel dit als gepland, maar eerder dan verwacht.

Babyboy is een rekenfoutje, niet ongewild, maar veel eerder dan verwacht. We hadden zelf een iets langere tussentijd in gedachte. Maar zo’n cadeautje, zo snel, is een wondertje, waar ik ziels gelukkig mee ben. Kinderen krijgen is niet zo makkelijk als het lijkt. Binnen mijn directe familie en tweedegraads familie is het zo vaak fout gegaan. Waar ik het soms nog een beetje moeilijk mee heb, dan besef ik hoeveel geluk wij hebben.

4. Wat vind je het leukste aan papa zijn?

Alle “eerste keertjes” zijn fantastisch. Maar het voorlezen spant echt de kroon. Dat vind ik echt geweldig. Niet dat al het andere vanzelfsprekend is. Voorlezen is voor mij een heerlijk 1 op 1 momentje waarin je zoveel emotie kan leggen en delen, dat is echt het einde.

5. Hoe vond je het toen je hoorde dat je vader zou worden?

Ik was echt de gelukkigste man ter wereld, beide keren. De tweede keer was er natuurlijk wel een ” oh jee daar gaan we weer” gevoel. Dat zal wel een mannen gevoel zijn. Weer negen maanden een zwangere vrouw in huis, een ware ‘hel’ met stemmingswisselingen en nesteldrang. Toch ook de tweede keer bijna even veel genoten. Het grote verschil was dat we de eerste keer papa en mama werden, en de tweede keer een kind kregen. Die eerste keer is toch wel speciaal.

6. Wat was het eerste wat je dacht toen je je kind(eren) zag?

Dat is simpel, puur geluk. Niks meer of minder. Puur geluk.

7. Wat is het meest uitdagende / belonende van het vader zijn voor jouw?

Het meest uitdagende is het lezen van de lichaamstaal / non-verbale communicatie van mijn vrouw. Om zo te zorgen dat alles wat ik zeg, toesta, verbied en goedkeur in in lijn is met wat zij heeft gezegd en gedaan als ik aan het werk ben. Dit is tevens een van de belonendste dingen, al doe je niet alles samen, ben je wel samen ouders/opvoeders. Die connectie is echt fantastisch.

8. Welk advies zou je papa’s to be geven?

Deze vraag is simpel. Geniet van alles en laat niemand, maar dan ook niemand je vertellen, geen moeder, zus, nicht, tante of vriendin, dat jij als man het niet zwaar heb tijdens de zwangerschap. Als mannen onder elkaar snappen wij dat, laat die dames maar praten.

9. Heb je papa-tijd? En zoja, hoe breng je dit door?

Als ik thuis kom van mijn werk of als mama weg moet voor een vergadering heb ik natuurlijk papa-tijd. Mijn echte papa-tijd is wanneer ik babyboy en/of dreumesgirl naar bed breng. Het hele naar bed brengen ritueel is echt iets wat ik elke keer weer samen met de kleine beleef. Dreumesgirl voorlezen vind ik echt geweldig. Babyboy is daar nog net te jong voor maar bij hem fluit ik het muziekje mee en leg daarmee die 1 op 1 connectie. Ook maakt ik altijd een kruisje op het voorhoofd van zowel babyboy als dreumesgirl. Erg katholiek voor mij als protestant, maar het is een zegening die ik ze met alle liefde meegeef. Aangezien we hebben besloten om onze kinderen katholiek op te voeden, is dit een mooie basis voor de geloofsbeleving.

10. Wat is je favoriete familie activiteit?

Dit is iets waar we al mee begonnen zijn toen we gingen samenwonen. Op zondag met het hele gezin lekker uitslapen, en daarna op bed vers gebakken croissants eten. Toen dreumes girl net vast voedsel begon te eten was het vaak hilarisch, maar nu eet ze zo twee croissantjes op. Zodra babyboy echt mee gaat doen moet ik er echt meer gaan maken anders blijft er niks voor mij over, een stelletje vreetzakken zijn het die kinderen van mij.

Wees vrij om hem over te nemen! Ik ben zeer benieuwd naar de antwoorden van andere papa’s.

Linda van Aken