Deze tag kwam ik alweer even geleden tegen bij Nathalie. Zo af en toe vind ik het wel leuk om een tag te delen over het bloggen. Helemaal omdat het vorige week anderhalf jaar geleden was dat ik ben begonnen met bloggen. Na drie maanden dagelijks te bloggen durfde ik de grote stap aan naar een eigen domein. En daar heb ik geen moment spijt van gekregen. Ik vind het nog net zo leuk als toen. Goede reden om dus eens terug te gaan naar de basis. Wat is dan eigenlijk zo leuk aan het bloggen? Ik probeer altijd zo open en transparant mogelijk te zijn in het bloggen. Dus lees vooral verder!

Waarom ben je een blog begonnen?

 Ik ben begonnen met bloggen omdat ik te horen kreeg dat ik zulke leuke dingen doe met de kinderen. Dat heeft een lange geschiedenis, en komt denk ik ook vanwege mijn geschiedenis bij de scouting. Dan leer je leuke en originele activiteiten aan te bieden aan kinderen. En wat wel / niet mogelijk is. Ik probeer veel met ze, ook als er soms een hogere leeftijdsindicatie bij staat en zie wel waar het uitkomt. Vrij spelen en ontdekken vind ik ook erg belangrijk, daarvoor geef ik ze dus wel materialen als basis. Sensopatisch spelen heb ik leren kennen via pinterest en vind ik enorm interessant, daarom ook dat er regelmatig reviews van binnenspeelzand voorbij komen.

Waarom koos je de naam Mamaliefde?

Dat was een opwelling, manlief en ik hingen wat op de bank. Ik was wat aan het rond surfen en besloot een blog aan te maken. Dit was het eerste wat in mij op kwam en gelukkig nog geen moment spijt van gehad. Het dekt in mijn ogen prima de lading van mijn blog; het is duidelijk dat het kind centraal staat.

Noem drie voordelen van het bloggen.

  1. Heel cliché maar het moet toch genoemd worden; het leren kennen van nieuwe mensen. Zowel bloggers als lezers. Andere bloggers die dezelfde hobby hebben en snappen waar je het bij bepaalde termen over hebt. Daarom ben ik ook erg blij met de facebookgroep Mama & Blogger waar we ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen. Het is duidelijk dat je samen sterk staat en je veel van elkaar kan leren. Of je nu pas net begint met bloggen en er een hele wereld voor je open gaat. Of je al wat langer meegaat en je kan afspreken met elkaar voor events. Het is ook handig om op die manier een lezersgroep op de hoogte te houden, nu wordt ik misschien steeds minder persoonlijk. Toch probeer ik in ieder geval in de inleiding dat te zijn en eigen foto’s te gebruiken. Alles komt wel voort uit mijn eigen leven en is niet ‘gekunsteld’.
  2. Heel materialistisch; voorlopig hoef ik geen nieuwe kleding te kopen. Ik krijg steeds meer verzoekjes voor het reviewen van een kledingmerk en dat vind onze portemonnee helemaal niet erg! Zo leer ik niet alleen nieuwe kledingmerken kennen ik durf ook eens buiten de kaders te kijken. Dat geldt trouwens ook voor speelgoed en boeken; dat koop ik nauwelijks meer nieuw. Of ik krijg zoveel aanvragen voor dagjes uit of zelfs weekendjes weg dat het niet meer in te plannen valt. Je komt op plaatsen waar je anders niet snel zou komen; zo vond ik het erg leuk om vanuit een loge naar de musical The Sound of Music te kijken. Of het event van Opel Karl op de Zaanse Schans.  Ik vind dat toch wel een van de bijzondere privileges van het bloggen. Natuurlijk steek je er een hoop tijd en moeite in, maar het is en blijft een hobby. In ieder geval voor mij. Er zitten echter samenwerkingen tussen waar mijn hart harder van gaat kloppen; zoals een nieuwe kinderkamer ter waarde van 2.000!!! euro. Ok, dan komt er geen 1 maar 3 blogjes van, maar dan nog. Dat had ik nooit verwacht toen ik begon met bloggen. En voordat je denkt dat dat voor iedere blogger geldt; ik steek er ook wel heel veel tijd in om (leuke) blogjes te schrijven en ben heel erg blij met mijn team van testmama’s voor als er teveel aanvragen binnen komen of voor andere leeftijdscategorieën. Je moet ook niet met dit in je achterhoofd gaan beginnen met bloggen, want voordat het zo ver is moet je heel veel (tijd) investeren.
  3. Je leert er een hoop van; niet alleen wat betreft het technische gedeelte wat er bij komt kijken. Maar ik lees graag de blogjes van anderen die mij inspireren om bijvoorbeeld nieuwe gerechten te proberen, of buiten mijn referentiekader dingen te doen. Het gebeurd regelmatig dat ik iets lees en denk ‘dat wil ik ook’ zo staat een uitstapje naar Irrland hoog op de lijst. Jammer dat het niet naast de deur ligt, en misschien leuker als ze nog net iets ouder zijn.

Noem drie nadelen van het bloggen.

  1. Het kost zo ongelofelijk veel tijd. Social media bijhouden, foto’s maken, artikels schrijven, mails beantwoorden, comments beantwoorden, je blog technisch ‘verbeteren’. Het is allemaal zo ontzettend leuk maar als je er nog andere interesses bij hebt is het soms wel wat lastig te combineren.
  2. Zo lang blog ik nog niet en ik merk op events dat het toch al snel een ons kent ons is. Je hebt bepaalde kliekjes doordat mensen die al langer bloggen elkaar kennen, bijvoorbeeld via een mediabureau omdat die toen nog niet zo streng waren met de eisen. Of omdat ze dezelfde niche hebben zoals kinderkleding etc.
  3. Dat mensen denken dat je alles gratis krijgt. Zoals ik bij de voordelen aangaf mag ik niet klagen en krijg ik best veel. Maar echt niet alles, ik ben stiekem best kieskeurig in waar ik ja op zeg. Als ik bijvoorbeeld weet dat een bedrijf heel veel andere bloggers heeft benaderd moet het wel heel erg leuk zijn om ermee akkoord te gaan. Ik wil toch enigzins uniek blijven in de content.

Hoe plan je de artikels?

Voor het plannen van de artikels gebruik ik de editorial kalender. Dit is een plug-in van wordpress. Zodra er een artikel ter review binnenkomt of een afspraak wordt gemaakt voor een winactie maak ik een conceptje aan zodat ik het niet vergeet. Met lijstjes werken is namelijk niet mijn sterkste kant, ik maak er heel veel maar raak ze ook altijd weer kwijt of kijk er niet meer op. Zo heb ik alles bij de hand, en digitaal zodat ik er altijd bij kan. Over het algemeen publiceer ik doordeweeks drie keer per dag. Hierbij probeer ik in de ochtend een wat persoonlijk blogje te delen zoals een overpeinzing of een verslag van een dagje uit. Dit zijn namelijk de blogjes die het beste gelezen worden en ik Mamaliefde het meeste mee wil profileren. In de middag komen er reviews online, in principe van andere testmama’s of van mezelf als ik het echt als review wil delen. In de avond deel ik vervolgens de meer ‘inspirerende’ blogjes. Althans ik hoop dat het zo is. Zoals het spelen met de grimm’s regenboog, gratis uitstapjes etc. Verder heb ik een paar vaste ‘rubrieken’ zo komt er iedere ochtend een winactie online, probeer ik in de middag een diy te delen, op zaterdag een steeds wisselende rubriek zoals nu de zomerrecepten en op zondag een tag. Het voordeel van de plug-in is dat ik makkelijk kan schuiven; zoals een winactie die dan toch een week later komt omdat dat beter past bij het weer etc.

Welke artikels schrijf je het liefst?

 In principe schrijf ik graag alles; anders hoort het ook niet thuis op mijn blog. Toch merk ik dat het ene soort artikel ‘makkelijker’ schrijft dan het andere. Met name persoonlijke hersenspinsels, verslagen van dagjes uit en deze tags zijn fijn om te doen. Bepaalde reviews die ik wel leuk vind maar toch meevallen of ik moeilijk vind om over te schrijven zoals voor de tweede keer over een kledingmerk vind ik wat lastiger. Toch vind ik het erg leuk om deze kleding te reviewen en de foto’s te maken.

Welke blog(s) is (zijn) je grote voorbeeld?

 In het begin zijn er een aantal Amerikaanse blogs die mij hebben geïnspireerd op een bepaalde kant op te gaan; namelijk die van het (sensopatisch) spel en activiteiten. In Nederland vind je echter meer lifestyle blogs, toen ik net was begonnen en me verdiepte in de wereld van het bloggen heb ik dit even overgenomen. Zoals het delen van outfits. Dat is echter niets voor mij dus ben al snel mijn eigen gang op gegaan.

Wat hoop je in de toekomst te bereiken met je blog?

 Dat weet ik nog niet echt, soms droom ik er wel van dat als beide kinderen naar school gaan ik er mijn werk van kan maken. Dat zou echter betekenen dat ik de commerciële kant op moet gaan en weet niet of ik dat wel zou willen en of dat wel gewaardeerd wordt. Ik wil namelijk niet mijn vrijheid kwijt. Toch zou het een fijne baan zijn met uren die je zelf kan indelen en leuke extraatjes. Om daar enigzins voor ‘in aanmerking te komen’ moet je toch wel richting de minimaal 50.000 unieke bezoekers per maanden je voor de grotere merken die via media-bureaus werken interessant bent. Dat is dus nog even door bloggen. Als de promotie van manlief doorgaat, met bijbehorende salarisverhoging zou het financiële risico minder zijn als het een maand slechter loopt. Ik heb er altijd op tegen gezien om als zelfstandige aan de slag te gaan, maar dit zie ik wel zitten. Aan de andere kant wil ik ook gewoon het leuk blijven vinden en het als hobby zien. En vraag ik me af of bloggen als beroep wel echt mogelijk is, vaak organiseren de bloggers daarnaast events, doen aan lezingen, cursussen of hebben een webshop om aan inkomsten te komen.

Noem 1 grote tip voor andere bloggers.

Doe je eigen ding; er zijn zoveel mensen die roepen wat je zou moeten doen met je blog. Hoeveel je minimaal moet vragen voor een advertorial, aan welke eisen je lay-out moet voldoen, op welke social media je actief moet zijn, over welke onderwerpen je moet schrijven. Mijn tip; kies je eigen weg. Het is jouw blog, en juist jouw eigen insteek maakt hem uniek en dus interessant voor het grote publiek om te lezen. Als je twijfelt en onzeker bent gewoon doorzetten; na een driekwart jaar bloggen waren er genoeg bloggers die meer hadden bereikt in die tijd. Als je het echt leuk vind gewoon doorgaan, het tij keert vanzelf. Dus eigenlijk twee tips ;-)

Meer tags

Meer tags vind je hier.

Linda van Aken