Skip to Content

Tag: Alle ballen in de lucht

Tag: Alle ballen in de lucht

Tag: Als moeder heb je het er maar druk mee; voor de kinderen zorgen, werken, het huishouden, sociaal leven, tijd voor je partner en familie en ga zo maar door. Met als gevolg dat het soms te druk wordt om alle ballen in de lucht te houden en er een paar zijn die ten koste gaan van anderen, dan zijn het net zeepbellen die zo uit elkaar kunnen spatten. Als het druk is op het werk neem je dat mee naar huis en gaat het ten koste van de tijd voor het huishouden of voor je partner.

Als er iets minder gaat met de kinderen blijft dat toch in je hoofd zitten en kan dat effect hebben op je prestaties op het werk. Me-time is als moeder soms echt een luxe en is al fijn als dat opgevuld kan worden met een paar uur slaap. Want daar heb je natuurlijk een chronisch tekort van. Als je kijkt naar anderen lijkt het vaak alsof zij het veel beter voor elkaar hebben. Het mooie is dat we dat vaak allemaal denken.

Wat is bij jullie thuis de verdeling van taken als het gaat om kinderen en huishouden etc?

Omdat ik vanuit huis werk ben ik vrijwel altijd thuis. Als ik even een break nodig heb kan ik dan ook prima wat andere taken in huis oppakken. Datzelfde geldt voor de zorg voor de kinderen. Als mijn man thuis is probeert hij ook zoveel mogelijk een bijdrage te leveren. Zo brengt hij vaak de kinderen naar bed / leest ze voor en doet een aantal taken in het huishouden zoals het vuilnis wegbrengen of ’s avonds opruimen. Ik merk echter wel dat doordat hij overdag niet thuis is hij niet altijd alles ziet en het voor mij makkelijker voelt om dingen zelf te doen.

Hoe zorg je dat werk en privé gescheiden blijven?

Doordat ik vanuit huis werk is dat soms lastig. In principe probeer ik zoveel mogelijk tijdens school- en avonduren achter de laptop door te brengen maar soms kom je daar niet onderuit. In dat geval moeten de kinderen even zichzelf vermaken. Om het iets makkelijker te maken blijft onze dochter drie dagen over zodat ik tussendoor niet wordt onderbroken en efficiënter kan werken. BSO vinden we voorlopig nog niet nodig. We hebben onlangs doorgeschoven qua kinderkamers zodat er een kantoortje voor mij vrijkomt.

De kinderen vinden het nu ook heerlijk om boven te spelen in plaats van alleen maar beneden. Dat kamertje zit op dezelfde verdieping zodat ik toch in de buurt ben. Aan de andere kant hebben zij ook baat bij de voordelen van het bloggen; namelijk de vakanties, uitstapjes en speelgoed.

Welke klusjes in het huishouden heb je opgegeven of laat je als eerste vallen?

Strijken doe ik al niet meer sinds er kinderen in huis zijn, als manlief iets gestreken wil hebben doet hij het zelf. Verder ben ik erg blij met dat we wekelijks hulp krijgen voor het huishouden zodat de keuken en badkamer ook schoon blijven. Dat scheelt toch best veel werk. Ook nu ik gestopt ben als gastouder vind ik dat wel erg prettig, al voelt het soms ook wel erg luxe.

Als ik weinig tijd heb zie je dat al snel aan het speelgoed dat door het huis slingert, doordat ik meer bezig ben met andere dingen ruimen de kinderen nauwelijks op en blijft er meer liggen. Daarnaast stapelt de afwas zich op in de gootsteen en heb ik niet altijd zin / tijd om te koken en eten we makkelijke maaltijden.

Wat ook opvallend is, is dat ik dan minder snel de tijd neem om boodschappen te bestellen. Met als gevolg dat we vaker even tussendoor naar de buurtsuper moeten, en naast uiteindelijk meer tijd, ook meer geld kwijt zijn.

Wanneer was de laatste keer me-time en wat heb je toen gedaan?

Dat was gisteren, eigenlijk had ik er helemaal ‘geen tijd’ voor maar ik was begonnen aan een nieuwe Netflix-serie. Heel gevaarlijk. En was toch echt nieuwsgierig naar hoe het afliep. Ik hoefde ‘nog maar’ vier afleveringen van The Crown. En dat is vier keer een uur… Tijd die ik eigenlijk nodig had voor mijn werk.

Heb je wel eens een date night en wat doen jullie dan?

Vorig jaar hebben we dit wel weer ingesteld omdat we merken dat we, ook al leven we in hetzelfde huis, we steeds meer langs elkaar leven. De wisselende werktijden maar ook de zogenaamde tropenjaren hakken er toch behoorlijk in. Toch schoot dit er al snel bij in, want er moest nog zus gedaan worden of we vergaten het gewoon dat het weer zo was. Af en toe een dagje uit of een paar dagen weg als gezin werkt in de praktijk ook erg goed.

Hoe vaak zie je je vriend(inn)en en wat doen jullie dan?

Ik ben de laatste tijd een heel slechte vriendin. Ik zie ze steeds minder en vaak komt het dan ook nog van hun kant. Er zijn een paar vrienden waarvan ik vind dat ik ze eigenlijk weer eens moet gaan vragen om af te spreken. Vooraf zie ik er soms een beetje tegenop, om de tijd vrij te maken, en wie zorgt er dan voor de kinderen (nadeel van onregelmatig rooster van manlief).

Daarnaast kan die tijd kan ook goed gebruikt worden voor dit en zus en zo. Maar achteraf vind ik het altijd wel gezellig en ben ik blij dat ik het toch gedaan heb. Even die ontlading en bijkletsen.

Heb je veel contact met je familie?

Dat wisselt heel erg. Mijn moeder zie ik regelmatig, al is het maar omdat ze bijspringt als oppas voor één van de kinderen als dat nodig is omdat ik op stap moet voor de blog. Mijn zus zie ik ook nog wel eens, verder is het niet erg veel en hoop ik daar dit jaar ook meer tijd voor uit te trekken.

Waaraan kan je als eerste zien dat er eigenlijk veel meer uren in een dag moeten zitten? Oftewel hoe zien jouw prioriteiten er uit?

Als eerste zie je dat toch aan het huishouden, veel blijft er dan gewoon liggen en wordt niet opgeruimd. Ik ben blij als de kinderen op bed liggen en duik zodra ze naar boven gaan achter de computer om te werken. De wallen onder mijn ogen worden ook steeds groter omdat de bedtijd naar achteren verschuift en je eigenlijk gewoon chronisch slaap tekort komt. Het liefste draag ik dan ook gewoon een spijkerbroek en trui. En niet eens zozeer vanwege de kinderen zelf.

Doe jij je soms wel eens beter voor dan in werkelijkheid?

Het gaat niet bewust maar soms wel ja. Zo was onze zoon onlangs bij momenten echt een draak, hij had duidelijk veel last van de waterpokken en wist niet goed hoe daar mee om te gaan.. Alleen mama was goed genoeg en ik wist het op een gegeven moment ook niet meer. Hij wilde geen aandacht, niet eten, niet drinken, niet slapen en bleef maar krijsen.

Nu werden die buien afgewisseld met vrolijke momenten en heb ik alleen die op social media gedeeld. Niet omdat ik the perfect life wil voorschotelen, zeker niet. Maar ik wil ook niet dat ze later zich afvragen waarom ik dat heb gedaan. In een appgroepje kon ik wel mijn frustraties kwijt ;-)

Welke tips heb je voor andere moeders?

Kijk naar wat jou zelf gelukkig maakt. En laat je zo min mogelijk beïnvloeden door anderen. Vind jij het belangrijk dat de kinderen gelukkig zijn? Neem er dan de tijd voor. Wordt jij gelukkig als je veel reist; laat je vooral niet weerhouden. Wil jij een carrière; ga ervoor! Het is jouw leven en uiteindelijk ben alleen jij verantwoordelijk voor wat je gelukkig maakt. Het is niet altijd even makkelijk om het los te laten van wat anderen vinden.

Wat vraag jij je wel eens af hoe anderen moeders dat aanpakken?

Onlangs plaatste ik hier wat foto’s over wat zoonlief deed tijdens een ochtend waarop met ik andere dingen bezig was en hij dus alle vrijheid had. Nu kwam daar ook best veel commentaar op van andere moeders.

Nu ben ik groot voorstander van vrij spelen, maar er zijn grenzen aan. Zoals in dit geval met een hamer een stuk opgedroogd klei kapot slaan of op een trommel gaan staan zodat hij bij de koelkast kon. Ik vroeg me af hoe andere moeders daar dan mee omgaan.

Tag doorgeven

Nu ben ik natuurlijk ook heel nieuwsgierig naar hoe het bij jullie achter de deuren er aan toe gaat. Daarom tag ik Marijke, Miriam, Bianca, Lori en Merel hoe houden jullie alle ballen in de lucht? Ook van anderen vind ik het natuurlijk interessant om te lezen en ontvang graag een linkje daarvan!

Meer tags vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. geertruurzaam schreef:

  Ook ingevuld!

  http://geertruurzaam.be/ballen-lucht-houden-tag/

  Ben jij de bedenker van deze tag? Zo ja, dan vermeld ik jou uiteraard als bron ipv de site waar ik het voor het eerst heb gelezen.

 2. Lori (Mama's Jungle) schreef:

  Ghehe de frustraties in het appgroepje ;-) interessant om je eerlijke antwoorden te lezen. En goed dat je dan toch soms voor me-time/Netflix kiest. Ja, ik ga ‘m snel ook invullen.

 3. Merel schreef:

  Leuk om te lezen hoe het er bij jullie aan toe gaat. Dat laatste (bij 11) herken ik wel. Hier ben ik ook weleens een moment met iets anders bezig en voor ik het weet, ligt de complete duplobak over de grond verspreid of zitten ze pontificaal op de eettafel met elkaar te kletsen. Kinderen zijn echt sneller dan het geluid. Enne… Eigenlijk is het best inventief dat hij op een trommel gaat staan om de koelkast te kunnen openen ;) Iets met omdenken!

 4. Marguerita schreef:

  Ja, alle ballen in de lucht houden is best lastig! De ene dag lukt het perfect en de andere dag… drama ;-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.