Tafels leren: voor het ene kind een makkie, voor de ander een nachtmerrie. Hoe kun je jouw kind nu helpen om de tafels in zijn of haar hoofd te stampen? Want buiten het feit om dat het overhoord gaat worden, heb je er ook gewoon echt gemak van in je gewone, dagelijkse leven. Om over de wiskunde van later nog maar te zwijgen… Ik kan me het ‘tafels leren’ uit mijn eigen jeugd nog goed herinneren. Waarom? Omdat ik het simpelweg een ramp vond. Stomweg de rijtjes opdreunen en ze dan nog los van elkaar niet weten… Spelenderwijs leren is dan ook veel leuker en daar kan jij bij helpen! En oké, eerlijkheidshalve bij deze eens een keer een hoeraatje voor de beeldschermen. Want met een game is het vanzelfsprekend ook gewoon veel leuker om te leren! En rekenspelletjes zijn er legio op internet (of cd’s).

Waarom de tafels belangrijk zijn

Veel sommen worden een stuk simpeler als je de tafels goed in je hoofd hebt zitten. Maar ook voor andere zaken is het erg fijn om te kunnen vermenigvuldigen uit je hoofd. Je moet drie pakken vla kopen van 2 euro. Hoeveel geld moet je dan meenemen, bijvoorbeeld. Bij veel schoolvakken, maar ook in diverse beroepen kan het heel fijn zijn als je de tafels zo geautomatiseerd hebt, dat je er niet eens meer over na hoeft te denken. Natuurlijk kun je het ook gewoon uit gaan rekenen, maar het simpelweg kunnen dromen is toch echt een stuk eenvoudiger. Misschien is de tijd dat je kind over alles ‘waarom’ vroeg al een beetje voorbij. Maar toch is het slim om uit te leggen waarom de tafels zo belangrijk zijn. Dat geeft toch net meer motivatie bij je kind. Jij vindt het ook fijn om te weten dat wat je doet zin heeft, toch?

Langetermijngeheugen

Herhalen, herhalen, is hierbij het toverwoord. Het gaat immers niet om alleen maar het even weten tijdens het proefwerk en daarna weer snel vergeten. Nee, de tafels moeten er zo ingestampt worden dat je kind het nooit meer vergeet… Met andere woorden: het langetermijngeheugen moet aangesproken worden. En hoe bereik je dat? Juist, door herhalen en herhalen. En niet tijdens een weekje voor de overhoring, maar gewoon weken, maanden, jaren (misschien wel ja) achter elkaar. Uiteraard niet iedere dag hoor…

Herhalen

Om de tafels te leren is herhaling heel erg belangrijk; herhalen, herhalen en herhalen. In het begin is het stampen en oefenen en daarna volgt de fase van het automatiseren waarin de tafels helemaal er in gaan zitten en automatisch verlopen zodat kinderen niet meer hoeven na te denken. Voor een aantal tafels gaat dit heel lastig, maar sommige zijn wat moeilijker om te onthouden. Naast het stampen van de rijtjes is het tenslotte ook belangrijk dat de losse tafelsommen gemaakt kunnen worden.

Thuis oefenen

Maak het leren tot een spel, zodat je kind het ook gewoon leuk vindt om te doen. Zoals gezegd zijn er leuke spelletjes te vinden die helpen bij deze automatisering. Maar voordat je enthousiast gaat beginnen, hier een paar tips om aan te denken:

 • Hoe ver is je kind op dit gebied? Maak het niet meteen moeilijk, dat werkt alleen maar averechts.
 • Hoe ver is je kind met zijn inzicht? Kan hij al begrijpen wat het werkelijk inhoudt, of draait het nog puur om ‘domweg de antwoorden in mijn hoofd stampen’. Sluit hier je oefeningen op aan!
 • Zoek naar een spel of andere oefening die aansluit bij de interesses van je kind. Het ene kind leert nu eenmaal liever met muziek, terwijl de ander juist graag tekent of het in zich opneemt vanaf beelden.
 • Oefen niet te lang, maar wel regelmatig. Dat werkt een stuk beter. Daarnaast zal je kind het dan ook minder erg vinden.
 • Probeer het zo spelenderwijs mogelijk te doen, zodat je kind niet alleen al bij het woord ‘tafels’ begint te gillen…

Tafelkaart op het toilet

Het klinkt misschien een beetje bijzonder, maar het werkt wel. Door een kaart met alle tafels op te hangen op het toilet ziet je kind dat meerdere keren per dag. Iedere keer als het naar de wc gaat zal het onbewust een aantal tafels lezen en doornemen, hierdoor wordt de herhaling enorm groot. Ook jongere broertjes en zusjes kunnen op deze manier al mooi mee oefenen.

Visueel inzichtelijk maken

Wil je je kindje stimuleren om ook te begrijpen wat ze aan het doen zijn? Dit kan je doen door met kralen, bijvoorbeeld, het neer te laten leggen. Dus 4 x 5 zijn 4 groepjes van 5 kralen. En daarna om het antwoord vragen. De kralen laten tellen en zo kan je kind zelf zien of het gelijk had. Vooral een stimulans om inzicht te verbeteren.

Je kan trouwens met nog veel meer voorwerpen oefenen zoals met het tafeldekken, verdelen van snoepjes, schroefjes uit de schuur, poten van de stoelen tellen etc.

Weefwiel

Op de vrije school oefenen ze het met een weefwiel en draad. Door de tafels op te zeggen en op het wiel de draad te spannen creëer je verschillende patronen. Is misschien een leuke andere manier, dan alleen maar sommen maken.

Werkbladen tafels

Wil je serieus met de tafels aan de slag? Of misschien is je kind liever echt aan het werk? Helemaal prima. Uiteraard kan je zelf opdrachtvellen maken, maar je kan ook echte werkbladen downloaden bij;

Online oefenen

Ok kan je online oefenen. Er zijn diverse sites te vinden waar je schoolspelletjes kan vinden. Vanzelfsprekend niet moeilijk te vinden als je gewoon zoekt op ‘tafels oefenen’, bijvoorbeeld.

Het tafellied en tafelrap

Net als het alfabetlied, bestaat er ook een tafellied en een tafelrap. Ik moet bekennen dat ik hem nooit gehoord had, maar goed, op internet kun je er meerdere vinden. Zoek maar eens op tafelliedjes! Ze zijn er in allerlei deuntjes en zelfs als rap. Het leuke aan een liedje is natuurlijk dat je er niet echt voor hoeft te gaan zitten. Je kan het ook gewoon spontaan gaan zingen terwijl jullie in de auto zitten…

Bewegen en oefenen tegelijk

Het schijnt dat beweging en leren tegelijk kan helpen om dingen sneller te onthouden. Dit komt omdat je dan beide hersenhelften gebruikt en je dus makkelijker associaties kan maken. Oefeningen zijn onder andere;

 • De trap op- en aflopen terwijl je de tafels opzegt
 • Springen terwijl je de tafel opzegt
 • Overgooien met bal terwijl je de tafels opzegt

Tafel joggen

L
Daarom kan je gaan tafel joggen. Hierbij oefen je de tafels terwijl je aan het joggen bent. Je begint bij start en roept de antwoorden op de sommen. In het begin is dit nog relatief simpel, maar al snel gaat het sneller of worden de vragen door elkaar gesteld. Meester Richard heeft hiervoor fijne filmpjes op youtube staan met alle tafels om te oefenen.

Tafels hoppen

Een andere oefening om bewegend de tafels te oefenen is door deze met stoepkrijt op de grond te tekenen en daarna te gaan ‘hoppen’. Eerst met twee benen, daarna op 1 been en dan het andere been etc.

Tafels meppen

Met stoepkrijt teken je de cijfers van 1 tot 100 opschrijven (of tot welke tafel er geoefend wordt). Vervolgens roept iemand een som en rennen jullie zo snel mogelijk naar het juiste cijfer.

Een alternatief hiervoor is met post-its waar je cijfers opplakt. Vervolgens ga je met de vliegenmepper in de hand op jacht naar het antwoord om te meppen. Om het wat spannender te maken, kan je er een wedstrijdje van maken wie als eerste mept en de antwoorden over het hele huis op te hangen.

Ren-tafels

Hieronder zie je een tafelspel met houten sommen met aan de ene kant een som en aan de andere kant het antwoord. Vervolgens geef je als volwasse een som op en moet je kind een rondje rennen of heen en weer. Als je binnen die tijd het antwoord geeft gaat het dobbelsteen in de goede bak, en anders nog een rondje.

Tafel draaischijven

Van papieren bordjes knip je heel eenvoudig deze ronde tafels die je rond kan draaien en zo kan oefenen met de cijfers.

Tafels oefenen met dobbelstenen

Er zijn verschillende spelletjes die je kan spelen om de tafels te oefenen. Zo kan je met dobbelstenen de tafels oefenen. Je gooit met  2 dobbelstenen en dat is de som. Hiermee oefen je de tafels tot en met zes. Daarnaast kan je natuurlijk ook meerzijdige dobbelstenen kopen om te oefenen tot en met de tafel van 12. Vervolgens kan je er een spelletje van maken op een ruitjesblad; door het aantal vakjes te kleuren van een vierkant. Wie het vierkant vol maakt heeft gewonnen.

Tafelbingo

Zin in een spelletje? Speel eens tafelbingo! Je zegt geen getal maar een som (van de tafels) en het antwoord mogen ze afstrepen op hun blaadje. Let wel even op dat je het niet te snel doet en je aanpast aan hoe goed ze de tafels al kennen! Deze vind je hier.

Tafel memory

Een ander spelletje dat je met je kind kan spelen om te oefenen is tafel memory. Bij Juf Anja vind je een download met kaartjes die je kan printen en uitknippen om te oefenen. Hierbij combineer je antwoorden met de sommen om een memory te krijgen.

Tafel Jenga

Je koopt een jenga spel en schrijft op elk blokje een tafelsom schrijven. Vervolgens bouw je het spel op en ga je spelen. Elk blokje wat je er uit schuift antwoord op geven. Goed? Mag je het houden, fout? Bovenop de toren leggen. Dit kan ook met de deeltafels.

Tafelstrijd; tafels oefenen met kaarten

Ook met een pakje kaarten kan je heel makkelijk tafels oefenen.

Overige tips

Andere tips zijn onder andere;

 • Envelopjes maken; Eentje voor de tafels die je kent, eentje voor de tafels die je nog niet kent. De tafeltjes schrijf je op flitskaartjes en stop je in het juiste envelopje.
 • Kaboom op ijslollystokjes
 • Happertjes vouwen met de tafels

Hulpmiddelen om de tafels te oefenen

Naast online en werkbladen zijn er ook spelletjes die je kunnen helpen bij het leren van de tafels. Een aantal van deze spellen of boeken vind je bij Heutinkvoorthuis.

Tafelpuzzel

Met deze puzzel kunnen kinderen de tafels oefenen, op de achterkant staat het antwoord. Als ze de som weten, kunnen ze het blokje omdraaien zodat ze gelijk kunnen zien welke ze al wel of niet weten.

 

 

 

De Gorgels tafels oefenen

Met dit spel oefenen kinderen spelenderwijs de tafels 1 tot en met 12. Ze kunnen het alleen spelen, maar ook met z’n tweeën. Met de spelborden waar de tafels op staan, een uitwisbare stift, een dobbelsteen en een controlevel kunnen kinderen aan de slag. Leuk om te doen en leerzaam bovendien.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: De Gorgels; boeken, spelen en leren lezen en rekenen

Het tafels kaartspel

Spelenderwijs oefenen met tafels tot 10 voor kinderen vanaf 7 jaar (groep 4+). Met dit dubbelzijdige kaartspel oefen je keersommen en hun uitkomsten plus deelsommen.

 • Dominokant: leg dezelfde uitkomsten aan elkaar, dus 3×3 past bij 9 of bij 54:6
 • Speelkant: je mag meer reeksen leggen en ook bij medespelers aanleggen of een kaart wegpakken

Meer informatie vind je hier.

Mini Loco; tafels van 1 tot 12

Spelenderwijs de tafels van 1 tot 10 leren? Dat kan met Loco Mini. In dit boekje vanzelfsprekend oefeningen met de tafels van 1 tot 10, maar ook opdrachten als: invulopgaven, gemengde sommen en kettingsommen. Tafels leren is zo alleen maar leuk! Met dit unieke spel controleert je kind zelf of de opdrachten goed zijn gemaakt.

Meer informatie vind je hier.

Suske en Wiske leren de tafels

Kent jouw kind alle tafels van 1 tot en met 10 al? Als dat zo is, dan kan hij dit spel gemakkelijk winnen. Maar let op: de tegenstander kan misschien net zo goed rekenen. Met dit leuke spel oefent je kind spelenderwijs de tafels. Zo word je kind ongemerkt een tafelkampioen! Door de vrolijke illustraties van Junior Suske & Wiske is het leren van tafels niet langer saai!

Meer informatie vind je hier.

Tiptoi en het mysterie van getalleneiland

Op schattenjacht! De kinderen lossen rekenopgaven op en verdienen daar waardevolle schatten mee. Door vrolijke minispellen oefenen ze bovendien spelenderwijs het hoofdrekenen en eenvoudige sommen.

Let op: De Tiptoi stift moet apart worden aangeschaft

Meer informatie vind je hier.

Ik leer de tafels van vermenigvuldiging

Leer jij de tafels op school? Dan zijn deze leuke oefenkaarten echt iets voor jou! In deze doos zitten 16 vrolijke kaarten en een magische stift. Pak de stift en ga aan de slag: vermenigvuldigen, delen, pijloefeningen maken, rekenslangen oplossen… Als je klaar bent met oefenen, kun je alles weer uitwissen. Voor oneindig veel speel- en oefenpret!

Meer informatie vind je hier.

Malle getallen vermenigvuldigen

Speel Malle Getallen vermenigvuldigen en word een kei in vermenigvuldigen. Zoek de tegenstander die één van jouw ontbrekende kaarten heeft. Los de maal oefening op en bemachtig zo de kaart! Twijfel je over de oplossing van één van de oefeningen? Controleer dan je oplossing met de magische enveloppe. Wie lost de vermenigvuldiging juist op en verzamelt de meeste kwartetten? Dit superleuke spel kan je alleen spelen of samen met je vriendjes.

Meer informatie vind je hier.

Blijven oefenen

Is je kind al aardig gedreven in de tafels, dan heb je de neiging om er niet te veel tijd meer aan te besteden. Toch is het verstandig om dit wel te doen, zodat het ook echt in zijn koppie blijft zitten. Nu zal je kind er het nut niet meer van inzien, waarschijnlijk, om er nog echt voor te gaan zitten en de spelletjes zijn dan ondertussen ook niet interessant meer. Probeer het dan eens gewoon toe te passen in de gewone dagelijkse gang van zaken. Laat je hem een boodschap doen, vraag hem uit te rekenen hoeveel geld hij dan nodig heeft als hij meerdere aantallen mee moet nemen met dezelfde prijs. Of zing gewoon regelmatig het tafellied en met een beetje geluk blèrt hij gewoon gezellig mee, niet wetende dat je hem eigenlijk aan het leren zet…

Lees ook

Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)