Skip to Content

Superkrachten voor je hoofd; mindgym voor kinderen

Superkrachten voor je hoofd; mindgym voor kinderen

Spiderman, Superwoman, Captain America, Batman of Ladybug en Cat Noir. Zomaar wat superhelden en -heldinnen die hier vrijwel dagelijks de revue passeren. Is het niet op de televisie dan wel in een spel dat de kinderen spelen, speelgoed, een boek of een game.

Gewapend met superkrachten lossen zij zo’n beetje alle vervelende kwesties op die op hun pad komen en rekenen ze af met slechteriken. Logisch dat dit zo’n enorme aantrekkingskracht heeft, want dat willen we toch allemaal?

Dichterbij dan je denkt.

Welke ouder vraagt zich niet af en toe af: ‘ Wat gaat er om in dat kleine koppie?’

Waar komen bepaalde reacties en emoties vandaan? Soms blijft het gissen. Maar ga jezelf maar na. Kan je elke gedraging of emotie van jezelf verklaren? En zijn sommige emoties wel zo negatief als wij ze soms bestempelen?

Wat als onze superheld met bijbehorende krachten veel dichterbij is dan we eigenlijk denken? Namelijk in je eigen hoofd. En dan bedoel ik niet als fantasie of verbeelding maar gewoon voor het echie.

Het slingeren aan webben, vliegen als een vogel en verslaan van slechteriken even buiten beschouwing gelaten.

Een boek over superkrachten voor je hoofd.

In het boek ‘Superkrachten voor je hoofd, oftewel Mindgym for kids’ neemt de schrijver Wouter de Jong onze eigen superkrachten onder de loep. Spelenderwijs neemt de schrijver je kind en jou mee in wat er eigenlijk allemaal in ons hoofd afspeelt.

We leren onze kinderen vrijwel alles, maar hoe je eigen hoofd werkt, wordt vaak vergeten. Het is iets wat wij vroeger zelf ook niet geleerd hebben maar waar nu steeds meer aandacht voor is.

Des te leuker om samen met je kind dit boek te lezen waarin in elk hoofdstuk nieuwe skills wordt uitgelicht met experimenten en challenges om deze informatie ook daadwerkelijk te trainen en zo een echte superkracht te maken. Samen de superhelden van jullie eigen leven worden. Hoe mooi is dat?

Mindgym voor kinderen

Maar wat is dat nou eigenlijk precies, mindgym? Wouter de Jong legt dit in zijn boek voor volwassenen “Mindgym: Sportschool voor je Geest” uitgebreid uit.

Vier afzonderlijke breincircuits blijken uit onderzoek van hoogleraar psychologie Richard Davidson verantwoordelijk voor een zogenoemde ‘happy brain’ (oftwel heldere, effectieve en gelukkige hersenen), namelijk:

  • Aandacht. Ons vermogen om onze focus vast te kunnen houden; een afgeleide geest is een ongelukkige geest
  • Veerkracht. Ons vermogen om snel te herstellen van negatieve gemoedstoestanden.
  • Positiviteit. Ons vermogen om positieve emoties en gedachten te creëren en te koesteren.
  • Altruïsme. Ons vermogen om onvoorwaardelijk te kunnen geven; vrijgevigheid/ vriendelijkheid.

Deze vier gebieden vormen de basis voor mindgym. Uit onderzoek blijkt dat genoemde gebieden net als spieren te trainen zijn. Mindgym is erop gericht om deze afzonderlijke gebieden te trainen met als doel meer rust in je hoofd te krijgen. 

Door eerst de aandacht te trainen, krijg je meer zelfinzicht en zelfbeheersing waarna je voldoende basis hebt opgebouwd om aan de slag te gaan met je veerkrachtcircuit, gevolgd door de circuits van positiviteit en vrijgevigheid.

De koning van je kop

Een ware basis om zoals de schrijver zegt ‘De koning van je kop’ te worden. Met herkenbare voorbeelden komen onder andere de ‘kracht van onze fantasie’, ‘de laserstraal van je gedachten’ en emoties aan bod.

In 15 hoofdstukken worden tips en trucs aangeboden om al deze superkrachten te trainen waardoor de kleine lezers en hun ouders genoeg handvaten hebben om voor een heel groot gedeelte hun eigen geluk te bepalen. En laten we eerlijk wezen, wie wil dat nou niet?

Geschreven door:
Renee (1983), samen met haar droomman de trotse ouders van een dochter en een zoon. Schrijven is een grote hobby waar ze zich nog elke dag in ontwikkelt.

Floortje