Skip to Content

Recensie & verslag van de première van de film Superkrachten voor je hoofd

Recensie & verslag van de première van de film Superkrachten voor je hoofd

Vanaf 10 juli is de langverwachte film “Superkrachten voor je Hoofd”, gebaseerd op de gelijknamige bestseller te zien in de Nederlandse bioscopen. De film is echt een aanrader om deze zomervakantie samen met je kinderen te gaan bekijken. Dit werd gevierd met een feestelijke première op zaterdag 6 juli, eerst in Kinepolis Jaarbeurs Utrecht en daarna in Luxor Theater Venray.

Een feestelijke première

Recensie & verslag van de première van de film Superkrachten voor je hoofd

De sfeer bij de première in Utrecht was positief. Fans van het boek, nieuwsgierige kijkers en prominenten uit de film- en televisiewereld verzamelden zich om de rode loper te bewandelen. Speciaal voor deze gelegenheid werd een superloper uitgerold en gaf de dag een extra feestelijke sfeer. Jong en oud stond hier te wachten op een blik, en met een beetje geluk een selfie of handtekening van hun favoriete castleden.

Het is duidelijk dat deze film, net als het boek, een bijzondere impact heeft op het publiek. Er is dan ook zeer veel interesse voor; de film was tijdens de première daarom maar liefst in 8 zalen tegelijk te zien, en in alle zalen kwam de cast met als presentator Klaas van Kruistum even een praatje houden. Zelf zaten we in de zaal waar de cast als laatste kwam en vervolgens ook naar de film bleven kijken.

Het leuke van zo’n première is toch ook wel om te kijken wie je herkent; waarbij het generatieverschil heel duidelijk is en hij heel andere mensen (youtubers) herkent dan ik ;-) Helemaal blij was hij dat er een aantal ook op de foto wilden, die natuurlijk daarna doorgestuurd moesten worden naar vriendjes.

Het verhaal van de film

“Superkrachten voor je Hoofd” vertelt het verhaal van Lev, een onzekere jongen die worstelt met zijn eigen beperkingen en een saai leven met strikte ouders. Zijn leven neemt een wending wanneer zijn avontuurlijke oma verschijnt en hem meeneemt op een onvergetelijk avontuur. Door dit avontuur ontdekt Lev zijn eigen ‘superkrachten’ en leert hij zijn tekortkomingen te omarmen. De reis leidt hen naar de échte Healix en culmineert in een grootse onthulling tijdens Comic Con.

Het verhaal is grotendeels geschreven door Wouter de Jong in samenwerking met Marit Haegens-Brugmans en wisselt af tussen momenten waarbij de zaal dubbel ligt van het lachen maar ook je helemaal meeleeft met de personages en je een traantje voelt prikken. Halverwege kwam zoonlief ook helemaal tegen me aan zitten en verkondigde dat dit de leukste film was die hij ooit had gezien!

Tip: Blijf vooral ook zitten na de ondertiteling voor de blooper cam ;-)

De cast

Recensie & verslag van de première van de film Superkrachten voor je hoofd

De film heeft een indrukwekkende cast, met zowel bekende namen uit de film- en televisiewereld als populaire YouTube- en TikTok-sterren. De hoofdrollen worden gespeeld door Finn Vogels, met Elise Schaap en Bas Hoeflaak als zijn ouders en Joke Tjalsma als oma.

Andere opvallende namen zijn Dylan Haegens en Jeroen Spitzenberger die de ‘schurk’ en ‘superheld’ spelen. Ook zijn er rollen weggelegd voor Willie Wartaal, Marit Haegens-Brugman, Rick Vermeulen, Teun Peters, Lisanne Dijkstra en ook Ilse Warringa komt even voorbij als krab. De cast weet de personages uit het tot leven te brengen op een manier die zowel ontroerend als inspirerend is voor zowel jong als oud.

Tip: Wil jij ook de cast ontmoeten? Dat kan! Ze gaan namelijk op casttour langs verschillende bioscopen in Nederland voor een meet en greet. Check de website om te zien waar en wanneer ze komen.

Belangrijke boodschap & Challenge voor thuis of in de klas

Recensie & verslag van de première van de film Superkrachten voor je hoofd

De film brengt belangrijke thema’s naar voren zoals mentale veerkracht, zelfvertrouwen en het overwinnen van angsten. Lev’s reis is namelijk niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Hij leert dat echte superkrachten niet liggen in bovennatuurlijke vaardigheden, maar in de kracht van de geest. Deze boodschap wordt op een toegankelijke en inspirerende manier overgebracht, wat de film interessant maakt voor zowel kinderen als volwassenen.

  • Opkomen voor jezelf. Eén van de kernlessen van de film is het belang van opkomen voor jezelf, vooral wanneer jij je buitengesloten voelt. Lev leert door zijn avonturen dat hij waardig is en dat zijn stem er toe doet, ongeacht hoe anderen hem behandelen.
  • Kiezen voor je dromen. De film moedigt kinderen aan om hun dromen na te streven, ongeacht de obstakels die ze tegenkomen. Lev’s avontuur is een inspirerend voorbeeld van hoe het volgen van je passies je leven kan verrijken en nieuwe mogelijkheden kan openen.
  • Omgaan met de angsten van ouders. Een ander belangrijk thema is hoe kinderen kunnen omgaan met de angsten en zorgen van hun ouders. Lev ontdekt dat hij zijn eigen pad moet vinden, zelfs als zijn ouders het moeilijk vinden om hem los te laten. Wat natuurlijk ook interessant is voor ouders die bepaald gedrag uitvergroot zal herkennen.
  • Omgaan met andermans oordelen. De film behandelt ook het gevoelige onderwerp van omgaan met wat anderen van je vinden of denken. Dit is een belangrijk thema binnen bepaalde groepen, waar de druk om te voldoen aan andermans verwachtingen groot kan zijn.
  • Omgaan met emoties en moeilijke gebeurtenissen. Tot slot biedt de film waardevolle lessen over het omgaan met emoties en moeilijke gebeurtenissen. Lev leert hoe hij zijn gevoelens kan herkennen en ermee om kan gaan, wat hem helpt sterker en veerkrachtiger te worden.

Heb je de film gezien en wil je daar thuis als gezin of in de klas mee aan de slag? Op de website vind je een uitdagende Familie-Film-challenge met 5 toepasselijke opdrachten en vragen om thuis te bespreken als gezin om zo dichter bij elkaar te komen staan. En als je ze allemaal hebt gedaan een prijs die je kan winnen. Ideaal dus als je tijdens de vakantie even niet weet wat te doen!

Het boek

Het boek “Superkrachten voor je Hoofd” van Wouter de Jong, bedoeld voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar, werd onmiddellijk na verschijning een megabestseller. Het boek biedt kinderen speelse tools om beter om te gaan met stressvolle en moeilijke momenten in hun leven. Het staat vol met leuke oefeningen, grappige anekdotes en uitdagende opdrachten die kinderen samen met hun ouders kunnen uitvoeren.

Kortom

Recensie & verslag van de première van de film Superkrachten voor je hoofd

“Superkrachten voor je Hoofd: De Film” is meer dan alleen een avontuurlijke kinderfilm; het is een verhaal met een diepe en belangrijke boodschap. Het leert dat iedereen superkrachten in zich heeft, in de vorm van mentale veerkracht, zelfvertrouwen en positiviteit. De film weet deze boodschap op een toegankelijke en onderhoudende manier over te brengen, wat het tot een must-see maakt voor het gehele gezin (en dus niet alleen voor de kinderen, maar zeker ook voor de ouders).

Linda van Aken