Skip to Content

Stuwing tips; wat doen om pijn te verlichten, hoe lang en wanneer stoppen?

Stuwing tips; wat doen om pijn te verlichten, hoe lang en wanneer stoppen?

Na de geboorte van je baby kun je na een paar dagen last krijgen van pijnlijke borsten. Je borsten lijken veel groter te zijn en je hebt het gevoel dat ze op ontploffen staan. Dit wordt stuwing genoemd en kan behoorlijk vervelend zijn.

Gelukkig duurt dit maar tijdelijk. Wat is stuwing precies, kun je er iets aan doen en krijgt iedereen hier mee te maken?

Wat is stuwing?

Na je bevalling zal je baby aangelegd worden en zullen je borsten gestimuleerd worden om melk te gaan produceren. De eerste paar dagen gaat dit in kleine hoeveelheden en deze eerste melk wordt colostrum genoemd. Zo tussen de twee en vier dagen na de bevalling zullen je borsten op volle toeren melk gaan produceren.

Hierdoor neemt de hoeveelheid opeens drastisch toe. Je noemt dit ook wel het doorkomen van de moedermelk. Het mag eenvoudig voor te stellen zijn dat hierdoor je borsten dus voller zijn en steviger aanvoelen.

Alleen is er meer aan de hand dan alleen deze melkhoeveelheden. Je borsten zullen namelijk ook beter doorbloed raken en er ontstaat lymfevocht in je botweefsel.

Krijgt iedereen last van stuwing?

Niet iedere moeder krijgt last van stuwing, maar het komt wel vaak voor. Vaak zal dit gevoel al vrij snel weer verdwijnen als de baby goed drinkt. Hoewel dit wel weer afhankelijk is van de hoeveelheid die jij aanmaakt ten opzichte van de hoeveelheid melk die je baby drinkt.

Over het algemeen kan je rekening houden met één tot twee dagen dat je borsten zo vol aanvoelen en gevoelig zijn. Maar het kan ook voor vervelendere problemen zorgen.

Stuwing als je geen borstvoeding geeft

Helaas voor vrouwen die geen borstvoeding kunnen of willen geven: ook zij kunnen last van stuwing krijgen. Hier zorgen de hormonen voor. Het lichaam is immers erop voorbereid dat er na een zwangerschap en een bevalling borstvoeding nodig is.

De hormonen zullen er dus voor zorgen dat ook niet-zogende moeders melk gaan produceren. Omdat dit niet opgedronken wordt, zal het ook nu voor stuwing kunnen zorgen.

Problemen door deze stuwing

Helaas kunnen de problemen verder gaan dan alleen pijnlijke borsten. Naast de gevoeligheid van en de kloppingen in je borsten, kun je last van zwellingen krijgen. Je borsten kunnen warm aanvoelen en bobbelig zijn. Er gebeurt en verandert van alles in je borsten, waar dit dus door ontstaat.

Je kunt ook last van koorts krijgen. Omdat ook je tepels platter kunnen worden, kan je baby meer moeite hebben met drinken.

Wat dus ook meteen het probleem weer verergert. De baby kan misschien minder goed je borsten leegdrinken, wat eveneens tot vervelende klachten kan zorgen. Het is dan ook belangrijk dat je je kindje goed aanlegt.

Gelukkig zal er in zo’n eerste week nog een kraamzuster zijn die jou hierbij kan adviseren en begeleiden.

Wanneer kun je last van stuwing krijgen?

Zoals gezegd komt stuwing bij veel vrouwen voor als de baby een paar dagen oud is. Maar er zijn meer momenten die voor stuwing kunnen zorgen. Stop je opeens met borstvoeding omdat jij of je baby ziek is?

Uiteraard gaat de melkproductie daar niet vanuit en zit je dus met hetzelfde probleem. Andere veranderingen in het voedingspatroon, omdat de baby bijvoorbeeld ook vaste voeding gaat krijgen, kunnen even voor stuwing zorgen.

Je kunt dan ook beter zachtjesaan afbouwen om dit soort problemen minder groot te maken.

Wat kun je tegen stuwing doen?

Baby laten drinken

Het mag duidelijk zijn dat het vooral zaak is om je borsten leeg te laten drinken. Het meest eenvoudige middel én het middel is ook meteen de beste manier. Leg je baby minstens 8 keer per 24 uur aan.

Om je baby te stimuleren om goed te drinken, bied je hem daar ook alle kans toe. Houd hem dus lekker bij je, liefst gewoon tegen je blote huid. Zo wordt je baby goed gestimuleerd om te gaan drinken. Je mag je baby gewoon voeden op aanvraag.

Laat je borsten goed leegdrinken

Leg je baby aan 1 borst aan en laat hem daar gewoon zo lang drinken als hij wil. Geeft hij aan klaar te zijn, dan kun je nog proberen of hij toch nog iets uit de andere borst zal drinken.

Goed aanleggen

Zowel voor jou als de baby is het belangrijk dat hij goed aangelegd wordt. Vraag eventueel om advies. Dit kan de verloskundige zijn, de kraamverpleegkundige of schakel een andere professional op het gebied van borstvoeding in.

Afkolven

Heeft je baby moeite met je tepel pakken? Dan kan het de moeite waard zijn om te kijken of hij of zij het wel kan als je eerst even iets hebt afgekolfd. Door dit afkolven zal je tepel namelijk wat zachter worden.

Drinkt je baby niet alles leeg en voelt het dus nog altijd vol? Dan kun je ervoor kiezen om ook dan nog even wat af te kolven. Overigens kun je beter niet tussen de voedingen door extra gaan kolven. Daar zal de productie juist op reageren en nog meer gaan maken!

Je lichaam denkt dan dat je baby meer nodig heeft en zal hiervoor gaan zorgen…

Masseren

Tijdens het voeden je borsten masseren kan helpen om de melk beter door te laten stromen. Ook kun je op deze manier proberen om je tepel voor het voeden zachter te krijgen in plaats van door te kolven.

Koel je borsten

Je kunt de pijn en zwellingen tegengaan door iets kouds even (rond de tien minuten) op je borsten te leggen.

Wissel de houding waarin je voedt

Door afwisselende manieren aan te houden met voeden (bijvoorbeeld zittend en liggend) zal je baby net weer op een andere manier de melk uit je borst verwijderen.

Zorg dat je geen knellende kleding of beha’s draagt

Gebruik geen tepelhoedjes om te voorkomen dat je baby de borst niet leegdrinkt.

Zorg dat je zelf goed blijft drinken!

Gebruik nooit pijnstillers zonder overleg met je verloskundige of huisarts!

Krijg je koorts? Raadpleeg een arts!

Kan je kindje niet meer drinken door de zwellingen? Uiteraard schakel je dan ook hulp in!

Meer informatie vind je hier.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)