Skip to Content

Alles over studiedagen! Wat is het en wat zijn de regels?

Alles over studiedagen! Wat is het en wat zijn de regels?

Studiedagen: je kind heeft het regelmatig. Of eigenlijk hebben de leraren het en hebben de kinderen daarom vrij. Studiedagen worden door de ene ouder met gejuich ontvangen, want dat zijn juist de dagen dat je heerlijk weg kunt gaan naar bijvoorbeeld De Efteling, omdat het daar dan niet zo druk is!

Voor anderen is het een ramp, want het valt natuurlijk weer precies op de dag dat jij werkt. Waarom zijn er studiedagen? Hoeveel zijn er en welke regels rondom studiedagen zijn er? Wat is het verschil met margedagen of andere vrije dagen?

Wat zijn studiedagen?

Zoals de naam al doet vermoeden heeft het met studie te maken. Alleen betekent het in dit geval niet dat de kinderen moeten studeren, maar hun onderwijzers. Zij buigen zich dan met elkaar over een bepaald thema of volgen een cursus.

Het kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld rapporten te schrijven of andere administratie te doen. Omdat alle leerkrachten dus meedoen met de cursus of ander leerdoel, kan er geen lesgegeven worden.

Wanneer zijn de studiedagen?

Studiedagen worden ingeroosterd door de school en zij bepalen zelf wanneer ze dit doen. Meestal zal het af en toe een dag of soms zelfs een halve dag zijn. De meeste scholen zullen ook proberen om het niet altijd op dezelfde dag te laten vallen. Omdat veel leerkrachten parttime werken, zou anders altijd dezelfde leerkrachten de pineut zijn om weer extra naar school te komen.

Onderwerpen voor studiedagen

Studiedagen worden ingevuld door de school zelf of bijvoorbeeld de overkoepelende stichting. Je kunt denken aan bijvoorbeeld de volgende onderwerpen:

  • omgang met ouders
  • omgaan met de groepsdynamiek
  • er kan iemand komen die een nieuwe methode komt uitleggen
  • omgaan als collega’s onderling, feedback, omgaan met kritiek

Met regelmaat zal er iemand van buitenaf iets komen vertellen/les geven. 

Hoeveel studiedagen zijn er?

Gemiddeld komt het aantal studiedagen per schooljaar neer op 7 dagen. Dit hangt af van het aantal uur dat de kinderen les krijgen. Hier zijn namelijk regels voor. Er is een minimaal aantal lesuren wat een kind moet krijgen, verdeeld over de hele basisschooltijd. Door een ruimer lesrooster te hebben, kunnen scholen meer vrijgeven voor studiedagen. Het gaat hierbij om 7.520 uur in 8 jaar. 

Bij het VMBO moet men in 4 jaar 3.700 uur hanteren, bij de Havo 4.700 uur (5 jaar) en op het Vwo 5.700 uur in 6 jaar. 

Wat zijn margedagen?

In plaats van studiedagen wordt ook margedagen als term gebruikt. Dit zijn vrije dagen buiten de schoolvakanties om, die meestal gebruikt worden om de leraren bij te scholen. Met andere woorden: dit is dus gewoon hetzelfde als studiedagen. 

Regels rondom studiedagen

De school is vrij om zelf bepaalde vrije dagen in te roosteren. Bepaalde vakanties staan vast, zoals de zomervakantie. Voor de meivakantie is er ook een vaste week bepaald, maar veel scholen willen hier nog extra vrije dagen aan vastplakken. Voor andere vakanties zijn er adviesdata (herfst- en voorjaarsvakantie). 

Buiten deze vakanties om zijn de scholen vrij om korte vakanties en studiedagen in te roosteren. Overigens heeft school wel instemming/advies nodig van de medezeggenschapsraad. Naast vakanties en studiedagen zijn er natuurlijk ook nog de feestdagen, waarop een kind verplicht vrij heeft. 

Extreme omstandigheden

Een school mag ook besluiten om zijn deuren te sluiten bij extreme omstandigheden. Nu zal dat niet vaak voorkomen en dat is natuurlijk ook iets waar een school liever niets mee te maken heeft. 

Studiedagen: een ramp voor werkende ouders?

Maar wat moet je nu als ouder met zo’n studiedag? Jij moet toch maar weer achter een oppas aan! Gelukkig zullen de studiedagen aan het begin van het schooljaar bekend gemaakt worden en in het schoolrooster staan. Je hebt dus tijd genoeg om hierop te anticiperen! En dan kun je maar beter de lol ervan inzien.

Want juist op studiedagen is niet heel Nederland vrij en kun je daar even lekker van genieten. Ga iets doen wat je heel graag eens wil doen, maar niet ziet zitten omdat het druk is! Naar een groot attractiepark gaan is een voorbeeld.

Maar soms worden de studiedagen ook juist zo ingepland dat je een lang weekend hebt. En juist op gewone weekenden (die dus niet in vakanties vallen) heb je voordelige prijzen voor een huisje op een bungalowpark (of een andere vakantieaccommodatie). Dus ook dat zou een optie kunnen zijn. Of je geniet gewoon thuis even lekker van je kind!

BSO of elkaar helpen

Er zijn BSO’s die op studiedagen de mogelijkheid bieden aan werkende ouders om hun kind te brengen. Zij springen dus in op de vrije extra dag van je kind. Je moet dit dan vaak wel van tevoren regelen (uiteraard). Of dit bij jouw BSO ook zo is, kun je uiteraard navragen.

Een ander idee kan zijn, als jij echt zelf geen vrij kunt krijgen, om met andere werkende ouders een afspraak te maken. Dat jullie met elkaar de dagen opvangen en dan dus om de beurt op de kinderen passen.

Ik las ook ergens dat er zelfs aanbieders zijn die op studiedagen leuke activiteiten aanbieden die je met de hele klas kunt gaan doen! Daar los je weliswaar niet jouw vrije dagen mee op, maar is wel een heel leuk idee voor de groepsbinding binnen de klas!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)