Skip to Content

Studeren met kinderen; tips en vergoeding op latere leeftijd voor moeders

Studeren met kinderen; tips en vergoeding op latere leeftijd voor moeders

Het is tegenwoordig maar zelden zo dat mensen 40 jaar bij dezelfde baas werken. Een ruime meerderheid van de werkenden wisselt om de zoveel jaar van baan. Zo is het ook met je behaalde studie.

Steeds meer mensen besluiten na een tiental jaar om zich in te schrijven voor een nieuwe opleiding. Ook steeds meer moeders gaan weer studeren. Hoe doen ze dat, met een gezin? Wat is het goede moment daarvoor?

Zelf heb ik twee opleidingen van anderhalf jaar gevolgd toen mijn kinderen geboren waren. De eerste keer was ik in verwachting van onze oudste en toen hij geboren was had ik nog 3 maanden voor de boeg. En echt, het is goed te doen.

Wel heb ik dingen geleerd die me hielpen om dat voor elkaar te krijgen. De tweede keer had ik twee kinderen en was het niveau van de opleiding een stuk pittiger. Die keer vond ik het een stuk lastiger. Niet alleen omdat ik kinderen had, maar ook omdat het ver buiten mijn comfortzone was.

Wel heb ik hier heel veel van geleerd. En nu, drie kinderen rijker, ga ik wéér een opleiding volgen. Met zelfvertrouwen, want ik weet: wij moeders kunnen dit. (Vaders ook hoor). Wij zijn namelijk een kei in organiseren, dat is iets wat we dagelijks doen toch?

Daarnaast zijn we doorzetters. We geven niet op, of het nu met een moeilijke voeding is of met de opdracht voor school.

Redenen om als moeder een opleiding te volgen

We weten inmiddels dat onze pensioengerechtigde leeftijd blijft oplopen. Anders dan vroeger durven we nu meer te kiezen voor werk wat ons naast salaris óók plezier schenkt. Nog nooit hadden zoveel mensen een burn-out of depressieklachten ten gevolge van werk.

Gelukkig is er de laatste jaren meer aandacht gekomen voor onze gezondheid. Zowel lichamelijk als mentaal. Werk wat je fijn vindt om te doen, draagt bij aan een fitte mentale gesteldheid.

Daarnaast ben je door het volgen van een opleiding jezelf aan het uitdagen. En eerlijk: alle moeders dagen zich de hele dag uit. Het kan fijn zijn als je naast je moederschap, je jezelf op een andere manier uitdaagt. En dan ook met een richting die je zelf kiest.

Ben je creatief en houd je van inrichten? Dan kun je veel voldoening halen uit een interieurstudie.

Veel moeders willen ook hun kind dit voorbeeld meegeven. Studeren en zo meer financieel onafhankelijk zijn. Je best doen voor een opdracht. Voor mooie cijfers. Om kennis op te doen.. Door het behalen van een diploma bouw je zelfvertrouwen op.

Daarnaast kan een opleiding ervoor zorgen dat je financiële situatie anders wordt. We kennen allemaal het gezegde: ‘geld maakt niet gelukkig’.

Een minder bekende maar even waar: ‘maar alleen rekeningen ook niet’. Geld hebben kan wel zorgen wegnemen. Mogelijk dat je financiële situatie verbetert als je een opleiding volgt.

6 gouden regels voor moeders die een opleiding volgen

Omring jezelf met een supportgroep

Zorg dat je minstens 3 positief ingestelde mensen om je heen hebt. Die in je geloven en je deze kans gunnen. Of het nu je partner, ouders of vrienden zijn. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze je moed inpraten. En dat je weet dat ze je willen ontlasten op momenten dat het druk is.

Door je kinderen een avond op bed te leggen of door in het weekend met ze naar de kinderboerderij te gaan zodat jij je handen vrij hebt om te studeren.

Mogelijk is er iemand in je omgeving die je teksten na wil lezen voor je ze inlevert. Je supportgroep houdt je scherp en heeft hetzelfde doel voor ogen als jij.

Maak een tijdsplan. Gebruik van apps

Breng in kaart hoeveel studielast je opleiding vraagt. Hoeveel opdrachten horen erbij? En wanneer is de deadline van de opdrachten? Schrijf dit in een groot schema op. Probeer vooruit te werken als je een rustige periode hebt.

Apps kunnen je ondersteunen tijdens je studie

Smartphonegebruik kan afleidend werken. En zeker als jij je aandacht echt even moet richten op school, is de telefoon een stoorzender.

De app van Forest helpt je. Als jij je smartphone niet gebruikt, laat hij een klein boompje groeien. Hoe langer jij je telefoon niet gebruikt, hoe langer de boom. Je kunt dus een heel bos laten groeien.

Met het studeren verdien je virtuele munten, hier kun je echte bomen van maken. Forest werkt samen met een organisatie die ontbossing wil tegengaan. In ruil voor je studeertijd (de virtuele munten) wordt er een echte boom voor terug geplant.

De Productivity Challenge Timer helpt je om geconcentreerd te werken. Deze timer kun je instellen naar een gewenste tijd. Hoe meer tijd je zo werkt, des te meer ontgrendelde achievements.

Deze stimuleren je om nog langer de timer te zetten. Ook bevat deze app een fijne dosis humor. Je kunt hem hier downloaden.

Als je veel aantekeningen maakt, is de Office Lens superfijn als hulpmiddel. Handgeschreven aantekeningen digitaliseert deze app. Je hoeft alleen een foto te maken. De app verwerkt dit razendsnel in een goed doorzoekbare PDF.

Deze app is gratis hier te downloaden.

Maak je veel gebruik van lijstjes? De app Todoist werkt precies zo. Niet voor niks dat deze al jaren populair is. De app geeft je een dagelijks overzicht van je taken. Je kunt elke dag nieuwe taken toevoegen of eraf halen.

Het is met Google Agenda of Dropbox combineerbaar. Er is zowel een gratis variant als één die een paar euro in de maand kost. Het fijne is dat de app ook herinneringen verstuurt. Deze app vind je hier.

Mindmap

Een mindmap maken is in veel studies in opkomst. Een mindmap zorgt ervoor dat je bij een nieuw onderwerp je gedachten allereerst kunt ordenen.

Daarnaast kun je om een onderwerp heen steeds meer kernwoorden en visuele afbeeldingen toevoegen. Zo wordt het ook een overzichtelijke samenvatting.

De app van Mindly is geschikt voor het maken van mindmaps. Je kunt verschillende afbeeldingen en notes toevoegen. Ook het toevoegen van linkjes is in deze app mogelijk.

Als je mindmap af is kun je het als PDF opslaan en zo eventueel ook laten afdrukken. Deze app is zowel gratis als betaald verkrijgbaar. Als je voor de betaalde app gaat krijg je meer opties. Deze app vind je hier.

Bouw aan een netwerk

In je opleiding zal je naast docenten vast ook medestudenten ontmoeten. Iedereen heeft weer andere werkervaringen en achtergronden. Het kan helpen om zo je netwerk op te bouwen.

Besteed aandacht aan je Linkedinpagina, zorg dat je op sociale media goed te vinden bent. Zo kun je hulp ontvangen bij je studie maar ook de kans op een baan vergroten.

Vier je successen

Motiveer jezelf door echt stil te staan bij alles wat gelukt is. Heb je een opdracht gehaald? Is je paper goedgekeurd? Yes, goed gedaan! Zeg het tegen jezelf of koop een kaart met een mooie quote en hang dit op je studeerplek op. Geloven in jezelf is het beste motivatiemiddel.

Werk naar je doelen toe

Ik kreeg ooit bij een opleiding deze opdracht: schrijf aan je virtuele werkgever waarom je deze opleiding bent gaan doen. Welke doelen je hiermee wilt behalen.

Wat dit je kan opleveren en wat je tegenhoudt op dit moment. Door dit in een brief te verwoorden en telkens in je opleiding terug te halen, werk je naar je doelen toe.

Floortje