Een dagje naar het strand, lekker met een emmer en schepje zandkastelen bouwen, met de enkels in het water langs de vloedlijn lopen of juist lekker in je zwemkleding kopje onder in de golven? Een dag aan het strand biedt voor iedereen wat wils. Of je nu aan de kust zit of een strand bij een meer of rivier opzoekt. Daarom ging ik op zoek naar de leukste stranden van Nederland. Ideaal voor als je in de buurt op vakantie bent of op zoek bent naar een leuk uitstapje. Bij instagrambloggers vind je ook een handig overzicht van de leukste strandtenten.

Mooiste stranden in Drenthe

Ermerstrand – Erm

Volgens Elke is het Ermerstrand in Erm heerlijk! Bij mooi weer is het heerlijk vertoeven daar! Een lekker groot meer met restaurantjes, speeltuintjes en allerlei andere faciliteiten. Bij warm weer betaal je een paar euro en bij minder weer is het zelfs helemaal gratis! Ben je dicht bij de Duitse grens in Drenthe dan is Schloss Dankern ook zeker een aanrader! In een natuur- en recreatiegebied aan de rand van Erm, een klein dorp bij Emmen, ligt Ermerstrand. Het park heeft een oppervlakte van 80 hectare waarvan ongeveer de helft water is. Alle faciliteiten zijn rond deze recreatieplas gebouwd en bezoekers hebben dan ook overal uitzicht op het water. Op het Ermerstrand is altijd iets te beleven, maar door de ruime opzet van het park is het ook de ideale plek om volledig tot rust te komen. Met binnenspeelparadijs DOL-FIJN staat Ermerstrand voor kinderen gelijk aan genieten. Je kan hier ook je kinderfeestje vieren.

Meer informatie vind je hier.

Mooiste stranden Flevoland

Strandbad Duin – Almere

Strandbad Duin in Almere. Wij gaan in de zomer met de boot op vakantie en dit strand is gelegen naast de haven Marina Muiderzand. Hoewel het in Almere ligt waan jij je er op een “tropisch” eiland. Alle keren dat Leonie hier was met haar gezin was het enorm rustig, dus alle ruimte om te spelen, zwemmen en ontdekken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Almere; de Leukste Uitjes En Bezienswaardigheden Met Kinderen
Lees ook: Flevoland met kinderen; de leukste uitjes en bezienwaardigheden

Veluwemeer – Zeewolde

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Veluwemeer - Mamaliefde.nlNaast het zwembad heeft de camping ook een eigen strand aan het Veluwemeer. Dit is particulier eigendom en alleen toegankelijk voor campinggasten. Als je de dijk oversteekt kom je eerst bij de haven waar je een ligplek kan huren en de havenmeester vindt en als je langs de beachclub loopt, kom je uit bij het strand die ook helemaal langs de camping loopt. Als je met de caravan bent een ideale plaats dus! Het viel op dat het strand enorm langzaam afloopt. Zelfs een flink aantal meters verder zag ik kinderen die nog maar met hun kniën in het water stonden. Daarna werd het wel dieper en zie je de jacht- en zeilboten voorbijkomen. Met de zomerse temperaturen dit weekend was dit dan ook de ideale plek om te verblijven. Dicht bij de begroeiing in de schaduw en op het strandje lekker met water en zand spelen. Iedere keer als er een boot voorbijkwam ontstonden er kleine golven die voor meer verkoeling zorgden.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Europarcs Resort Zuiderzee

Stranden Flevoland

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Flevoland- Mamaliefde.nl

Wat is een eiland zonder strand? Op Flevoland vind je meerdere stranden, de meeste aan de zuidkant grenzend aan het Veluwemeer, maar ook in de Noordoostpolder vind je stranden. Aanraders zijn onder andere het strand bij Schokkerhaven, vanaf hier kijk je uit op het Ketelmeer en zie je de zeilboten voorbij varen. Hier vind je ook Pier 16, een restaurant met een geweldige kaart vol natuurlijke producten en lekker eten! Bij Lelystad vind je het Houtribhoekstrand waar locals graag heen gaan. Vanaf hier kijk je uit op het IJsselmeer. Wil je wat eten kan je terecht bij eetcafe @the beach. Tot slot vind je in Almere ook meerdere stranden, in totaal heeft deze gemeente maar liefst 42 km strand. Aan de zuidkant van de jachthaven ligt Strandbad Duin, een strand waar je komt via een pont of looppoortje. Naast het strand is er een speelplaats met stronkenroute, pannaveldje, supermikado, vuurplaats en zwemvlotten en waterspeeltoestel. In de zomermaanden het thuis van Steel Creek Beach Grill!

Lees ook: Flevoland met kinderen

Mooiste stranden Friesland

Ameland

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Ameland- Mamaliefde.nlAan de Noordzeekust vind je het strand van Ameland, maar liefst 27 km lang. Op de fiets kan je langs de duinen fietsen en vind je overal parkeerplaatsen om je fiets neer te zetten. Bij de strandtenten waar we zijn geweest was het ook mogelijk om een strandrolstoel te huren, zodat je ook als invalide het strand op kan. Als het hard waait is het wel verstandig om het strand te vermijden om te voorkomen dat je volledig gezandstraald wordt en dagen later nog zand uit je oren kan vissen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Ameland met kinderen

Hege Gerzen – Oudemirdum

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Hege Gerzen Oudemirrum- Mamaliefde.nl

Strandpaviljoen en recreatieterrein De Hege Gerzen in Oudemirdum ligt op een unieke locatie in Gaasterland aan het IJsselmeer. Je kunt er terecht voor een heerlijk dagje recreëren aan het strand. Naast een hoog gelegen grazige zonneweide (Hege Gerzen) is er een prachtig zandstrand. Je kunt er zwemmen in het IJsselmeer. Kleedruimten en toiletten zijn aanwezig, de kleedruimten hebben babyfaciliteiten en warm en koud water douches. Er is een voetbal- en volleybalveld. Het grote terras biedt naast een uitgebreid koffie- en drankenassortiment; ijsjes, snacks, lunchgerechten, pannenkoeken en plateservice. Voor de kleintjes is er een veilig peuterbad met een glijbaan. Daarnaast zijn er speeltoestellen en een midgetgolfbaan. Ook is er een compressor om bootjes en luchtbedden op te blazen.

Let op: Je betaalt entree voor toegang tot het strand.

Meer informatie vind je hier.

Schiermonnikoog

De stranden van Schiermonnikoog zijn breed, heel breed. Het strand is 18 kilometer lang en op veel plaatsen meer dan een kilometer breed. De stranden worden dan ook gerekend tot de breedste stranden van Europa. Je vindt er ruimte en rust, helemaal vanaf paal 7. Voor een stuk bewaakt strand kunt u terecht nabij paal 6. Dat is de strandopgang aan het einde van de Prins Bernhardweg. Een aanrader is ook een bezoekje aan het strandpaviljoen De Marlijn volgens Maudgeniet.

Meer informatie vind je hier.

Mooiste stranden in Gelderland

De Zanding – Ede

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; De Zanding Ede- Mamaliefde.nlDe Zanding is een prachtig natuurgebied en grenst aan Het Nationale Park de Hoge Veluwe, met stuwwallen aan de zuidkant. Het gebied bestaat uit heide, zandverstuivingen, grove den, eiken, berken enz. Er leven edelherten, reen, zwijnen, dassen en komen er zeldzame vlinders en sprinkhanen voor. Er is ook een klein meertje met veel speel- en klimrekken voor de kinderen waar Judith graag komt met haar dochters. Ook kun je lekker op het strand liggen en een hapje eten. Dit gebied is eigendom van Gemeente Ede.

Meer informatie vind je hier.

Mooiste stranden in Groningen

Hoornse plas – Haren

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Hoornse Plas Haren- Mamaliefde.nl

Dit is echt een onwijs mooi pareltje volgens Yvonne. Verstopt in Groningen. Eigenlijk is hier alles voor een perfecte dag ontspanning aanwezig. Veel gras om lekker in te zitten of te op één van de velden te voetballen, zand bij het water om lekker te graven en zandkastelen te bouwen. En een grote plas (meer) om in te zwemmen, dit is voor de kleintjes afgezet met drijvers in het water. En dit alles is tussen bomen en zo ben je dus echt helemaal afgesloten van de stad. Je kan er ook heerlijk wandelen. Er is een leuke speeltuin, ook een deel in het water bij. En een restaurant in de buurt (Kaap Hoorn) en op warme dagen zijn de loketten, waar je ijsjes en snacks kan kopen, open.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Groningen met kinderen; Top 10 activiteiten, kinderuitjes en dagje weg 

Mooiste stranden in Brabant

Rooye Plas – Handel

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Rooye plas - Mamaliefde.nl

Linda woont niet in de buurt van een strand, maar een leuke plek om lekker aan een meer te liggen is de Rooye Plas in Handel. Heerlijk omdat ze aan het meer een soort ministrand hebben en daarnaast ook lekker veel gras om op te liggen. Daarnaast is er geen entree, dus ideaal om heen te gaan! Er is een bar aanwezig voor koude drankjes en lekkers, maar je mag natuurlijk ook je eigen versnaperingen meenemen.

Meer informatie vind je hier.

Mooiste stranden in Noord-Holland

Lolaland – Amsterdam

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Blijburg aan Zee Amsterdam- Mamaliefde.nl

Ook in Amsterdam kan je naar het strand. Op een kwartier fietsen van Amsterdam-Oost vind je namelijk Blijburg, een nog vrij onbekend pareltje. Een zandstrand dat afloopt in het IJ. Aan de ene kant staat best wel stroming en vind je rotsen, aan de andere kant kan je heerlijk genieten van het zonnetje en in het strand spelen. Er is (beperkte) gratis parkeerplaats en veel ruimte voor fietsen. Ook het openbaar vervoer is prima te doen. Je vindt hier ook de club Haas en Popi waar je terecht kan voor een hapje en drankje. Ook worden hier regelmatig feestjes, evenementen en festivals georganiseerd.

Meer informatie vind je hier.

Noordzeestrand – Schoorl aan Zee

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Schoorl- Mamaliefde.nl

Melanie is gek op Schoorl. Deze kustplaats in het noorden van Noord-Holland net voorbij Alkmaar heeft het allemaal, stranden, prachtig, uitgestrekt duingebied maar ook bossen. Voor elke weertype is er dus altijd wel wat te doen. Is het te koud voor het zonnen op het strand dan kan je er prachtige wandelingen maken. Vooral de klimduinen zijn favoriet bij kinderen. Dat is een megahoog stuk duin waar je lekker vanaf kan rollen om daarna er weer tegen aan te klimmen. Ideaal als je kinderen wat energie kwijt moeten.

Meer informatie vind je hier.

Toolenburger plas – Hoofddorp

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Toolenburgseplas- Mamaliefde.nl

In de buurt van Judith heb je Toolenburgerplas in Hoofddorp. Dit is een aangelegde plas wat kleinschalig is en leuke speelgelegenheden heeft. Het grote voordeel vind ik ook dat hier een apart strandje is voor honden. Zo kunnen zowel de liefhebbers als de tegenstanders uit de voeten. De ligweiden zijn niet breed waardoor je jouw kleintje goed in de gaten kunt houden.

Meer informatie vind je hier.

Muiderberg – Muiderberg

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Muiderberg- Mamaliefde.nl

Maaike vindt strand Muiderberg het leukste strand, omdat je er heerlijk kunt spelen in ondiep water, je leuke horeca hebt en als je wilt ook nog kunt wandelen in het echobos.

Meer informatie vind je hier.

 

Duinmeer Het Wed – Overveen

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Duinmeer het Wed Overveen- Mamaliefde.nl

Wat een fijne plek om te vertoeven bij mooi weer vertelt Melissa! Makkelijk parkeren en dan na een korte maar mooie wandeling neerploffen in het witte zand van de Kennemer Duinen. Het meer wordt maar geleidelijk diep, ideaal met de kindjes. Een andere fijne plek in de duinen is duinmeer Oosterplas; wat moeilijker bereikbaar (te voet of met de fiets) en daardoor een stuk rustiger.

Meer informatie vind je hier.

Noordzeestrand, Wijk aan Zee

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Wijk aan Zee- Mamaliefde.nl

Annemarie woont vlakbij het strand van Wijk aan Zee, waar ze als kind al kwam. Het strand is lekker breed en er zijn veel leuke strandtenten. Mijn persoonlijke favoriet voor een hapje en een drankje is de Sunseabar. Maar mijn kinderen gaan het liefst naar strandtent Warners, want daar zijn trampolines, een springkussen en een ballenberg. In het Noord-Hollands Duinreservaat, dat direct aan het strand grenst, kun je heerlijk wandelen.

Meer informatie vind je hier.

Noordzeestrand, Zandvoort

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Zandvoort- Mamaliefde.nl

Het leukste strand volgens Kirsten vind je in Zandvoort. Je hebt hier heel veel leuke en lekkere strandtenten. Een strandtent waar kinderen zich uren kunnen vermaken is Ahoi. Dit is een strandtent met een enorme speeltuin. De ouders kunnen lekker op het terras genieten van een lekkere lunch of een koud drankje, terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin! Er zijn nog meer leuke strandtenten. Wat ook een leuke strandtent is, Ubuntu. Hier kun je o.a. heerlijk ontbijten, dat is echt een aanrader om te doen met kids!

Meer informatie vind je hier.

Mooiste stranden in Overijssel

Stadsstrand – Deventer

Het favoriete strand van Tikva is het stadsstrand van Deventer. Omdat het zo heerlijk dichtbij is in haar eigen stadje. Dit is geen officieel stadsstrand, al zou je dat wel denken als je ziet hoeveel gezinnen hier bij een klein beetje zon al lekker aan het relaxen zijn. De grasvelden langs de IJssel zijn picknickvriendelijk en met een bal voor de kids en een boek voor mama kan je jezelf hier de hele dag vermaken. Af en toe komt er een ijscowagen voorbij en in de avond wordt er volop gebarbecued. Natuurlijk kan je aan de hoofdstroom gaan zitten maar met kinderen kan je beter kiezen voor één van de afdammingen. Die lopen heel traag af en hier is geen stroming. Vanaf het strand heb je mooi uitzicht over de Deventer skyline met onder ander het leuke Deventer speelgoedmuseum.

Dankzij een crowdfundingactie moet er vanaf volgende zomer ook een officieel stadsstrand komen in Deventer. Met horeca en sanitaire voorzieningen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Deventer; Bezienswaardigheden, uitjes, activiteiten en tips wat te doen met kinderen

Lutterzand – De Lutte

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Lutterzand de Lutte- Mamaliefde.nl

Het Lutterzand in De Lutte (Twente) heeft een prachtig strand volgens Maud, ook al ligt het ver weg van de kust! Een prachtig natuurgebied met een riviertje. Dit is niet alleen een leuke plek om te zwemmen, maar ook om te wandelen/fietsen, schatten te zoeken en nog veel meer!

Meer informatie vind je hier.

Het Stoetenslagh indoorstrand – Rheezerveen

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Sterrenstrand Stoetenslagh- Mamaliefde.nl

Het leukste indoorstrand is te vinden bij Camping Het Stoetenslagh. In het hoogseizoen een tienercamping, maar in het voor- en najaar juist erg leuk met jongere kinderen. Op het indoorstrand kun je in een boom klimmen, beachvolleyballen en spelen. Valt het weer toch mee? Dan ligt er buiten een grote recreatieplas met strand. Een ideale plek om nu alvast te boeken voor het najaar, zeker als je vakantie deze zomer in het water valt (wat we natuurlijk niet hopen…).

Meer informatie vind je hier.

Het Lageveld – Wierden

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Lageveld Wierden- Mamaliefde.nlHet Lageveld is een recreatiepark met veel voorzieningen voor gezinnen en wordt getipt door Malou. Zo hebben we voor de allerkleinsten onder ons een speciaal peuterbad. Deze waterspeeltuin is geschikt voor kinderen van 1 tot 5 jaar. Daarnaast is er ook een speciale kleutervijver. Dit water is maximaal 80 cm diep en is voorzien van een lekker ruim zandstrand en een stoer trekvlot naar het eiland. Dit levert gegarandeerd speelplezier op voor jou en je kleuter. Ook zijn er diverse speeltoestellen geplaatst, zoals een familieschommel, diverse veerelementen, wipwappen, klimtoestellen, trekvlot, pingpongtafel, pannadoeltjes etc. Voor de sportieve mensen hebben ze in het terrein fitnesstoestellen staan.

Meer informatie vind je hier.

Mooiste stranden in Utrecht

Zandfoort aan de Eem – Amersfoort

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Zandvoort aan de Eem Amersfoort- Mamaliefde.nlZandfoort aan de Eem zorgt voor het ultieme vakantiegevoel midden in de stad met gezelligheid en lekker eten en drinken. Zandfoort aan de Eem is hét stadsstrand van Amersfoort. Met een wereldrestaurant, een gezellige bar en veel mogelijkheiden voor activiteiten en workshops. Zandfoort heeft een informele ambiance, en is daarom uitermate geschikt voor een unieke zakelijke bijeenkomst. Borrels, personeelsfeesten, recepties; het kan allemaal in onze zaal Bloemendaal. Genieten met de voetjes in zand; dat is Zandfoort aan de Eem. Zandfoort is ook uniek door haar ligging in de binnenstad van Amersfoort, goed te bereiken en vlakbij het station. Ze zijn gevestigd midden in het Oliemolenkwartier en onderdeel van De Nieuwe Stad, het creatieve hart van Amersfoort.

Meer informatie vind je hier.

Mooiste stranden in Zeeland

Dishoek – Vlissingen

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Dishoek Vlissingen- Mamaliefde.nl

Het dichtstbijzijnde strand bij Carolien is Dishoek / Vlissingen, hier fiets je in ongeveer 20 minuten naartoe. Ook aan het Veerse Meer kun je je heel goed vermaken, vooral ook met watersport: zeilen, surfen, suppen en kanoën het kan er allemaal!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Vlissingen; bezienswaardigheden, uitjes en activiteiten

Mooiste stranden in Zuid-Holland

Kijkduin – Den Haag

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Kijkduin, Den Haag- Mamaliefde.nl

Dit is mijn persoonlijke favoriet. Veel mensen kennen wel Scheveningen, maar Kijkduin is vrij onbekend. Terwijl je hier gratis kan parkeren of er met de bus heen kan gaan. Je vindt er een hotel en boulevards met diverse restaurants, kiosken en twee strandtenten. Het strand is zeer aangenaam, niet te breed zodat je ver moet lopen naar het water, maar ook niet zo smal dat je hutje mutje op elkaar zit. Bij de trappen over de duinen vind je douches met duinwater zodat je schoon weer het strand kan verlaten. Leuk voor de kinderen zijn de klimboot, uitkijktoren en de (betaalde) carrousel.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Kijkduin strand en boulevard
Lees ook: Den Haag met kinderen; Wat te doen? Leukste gezinsuitjes, goedkoop dagje uit en activiteiten of museum 

Dobbeplas – Nootdorp

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Dobbeplas Nootdorp - Mamaliefde.nl

Op de grens van het Bieslandse Bosch vind je de Dobbeplas, een overzichtelijke zwemvijver met fijn strand. Op het strand vind je een aantal waterspelelementen om te spelen. Bij de fietsenparkeerplaats staan er bomen die voor schaduw zorgen. Grasvelden en zandstrand wisselen elkaar af. Bij het strand is het zwemgebied afgezet met boeien. Voor de oudere kinderen is er een soort survivalbaan over het water en is er een speelveld. Aan de andere kant van de plas is er ruimte om vogels te observeren die daar broeden. Ook is er een hindernisbaan en een café waar je wat kan eten en drinken.

Meer informatie vind je hier.

Oude Tol – Oud-Beijerland

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Oude Tol Oud Beijerland- Mamaliefde.nl

Toen Merel klein was zwom ze regelmatig in een kleine inham van het Spui, maar dat zou ze niet zo snel meer doen. Het water ziet er behoorlijk smerig uit en aan de kant liggen gevaarlijke, gladde stenen. Inmiddels hebben ze een mooi alternatief. Bij de Oude Tol in Oud-Beijerland ligt sinds een paar weken een aangelegd strand waar de jeugd gecontroleerd kan zwemmen in het rivierwater. Voor iets lekkers kan je terecht bij het naastgelegen Grand Café en de allerkleinsten kunnen zwemmen in een zwembadje.

Meer informatie vind je hier.

Ouddorp

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Ouddorp - Mamaliefde.nl

Volgens Melanie is Ouddorp in Zuid-Holland het mooiste strand, omdat het strand hier ongeveer 17 kilometer lang is. Er staan vele strandtenten waar genoeg voor jong oud te doen is. Zowel de zonaanbidders en de watersporters kunnen hun hart hier op. In 2007 is dit door het AD verkozen als beste badplaats.

Meer informatie vind je hier.

Kaart met schoonste stranden Nederland

Wie een ander Zeeuws strand kiest zit overigens ook in schoon zand, want de schoonste stranden liggen met Noord-Beveland, Groede, Zoutelande en Nieuwvliet in Zeeland. Het eerste niet-Zeeuwse strand in de lijst is het Zuid-Hollandse ’s-Gravenzande met een score van 9,85. Nederlandse stranden zijn met een gemiddelde van 9,59 sowieso zeer schoon en het publiek is meer betrokken dan ooit. NederlandSchoon ontving voor de Schoonste Stranden Verkiezing drie keer zoveel publieks-stemmen als voorgaande jaren. Nieuw dit jaar is de Stimuleringsprijs voor het meest slimme schoonmaakinitiatief. Deze werd in de wacht gesleept door ‘Doe mee, verlos de zee!’ dat strandbezoekers met jutbakken aanspoort afval te verzamelen.

Bron

Wat vind jij het mooiste strand van Nederland?

Lees ook