Als het mooi weer is zijn kinderen graag buiten. Lekker fietsen of in het klimrek koppeltjeduikelen. Of stoepkrijten. Hele pleinen lekker vol kleuren met de mooiste tekeningen. In dit artikel heb ik wat leuke ideeën voor je die je met stoepkrijt zoal kunt doen en leuke tips waar je stoepkrijt kan halen, al kan je natuurlijk ook altijd zelf stoepkrijt maken.

Stoepkrijttekeningen

Misschien wel het meest voordehandliggend; tekeningen maken van stoepkrijt. Vooral op een gladde stenen ondergrond kan je dit heel goed doen.

Fototekeningen

Je kunt heel leuke (fantasie)foto’s maken met behulp van een krijttekening. Krijt bijvoorbeeld een grote tros ballonnen op de stoep en ga dan zo liggen op straat zodat het van bovenaf gezien lijkt alsof je de ballonnen vasthoudt en zelfs wegwaait. Leuk cadeau-idee om deze foto dan in een mooi lijstje te doen voor Moederdag/Vaderdag, of voor opa/oma of als bedankje voor je juf of meester of de oppas.

Schaduw tekenen

Een leuk schaduwspel waar je de zon bij nodig hebt en een krijtje. Teken over je schaduw heen en ga er eens naast liggen. Ben je net zo lang als je eigen schaduw? Kun je ook in een gekke (dans)houding gaan staan en ben je dan ook nog zo lang als bij de vorige tekening? Als de zon lager staat aan het begin of einde van de dag zijn de tekeningen een stuk langer dan midden op de dag. Dan kan je ook heel goed liggend tekeningen maken omdat de zon recht van boven schijnt.

Stoepkrijt zonnewijzer

Een leuke uitdaging voor wat oudere kinderen; om van een paal een zonnewijzer te maken en dit goed uit te tekenen!

Kunst in een potje

Als je zout op een vel papier strooi en er overheen gaat met stoepkrijt, zal het witte zout de kleur aannemen van je krijt. Als je het laagje zout dan in een potje doet en daarna een laagje zout kleurt met andere kleur krijt, kun je een mooi kleurenpotje samenstellen. Leuk om op je kamer te zetten.

Stoepkrijtspelletjes

Met stoepkrijt kun je niet alleen mooie tekeningen maken, maar ook heel leuke spelletjes doen!

Volg de lijn

Met stoepkrijt teken je een lijn op de grond die de kinderen vervolgens moeten volgen. Ideaal voor de grove motoriek.

Speurtocht

Maak twee groepjes en laat beide groepjes een speurtocht uitzetten voor het andere groepje. Of teken zelf een speurtocht uit die de kinderen moeten volgen. Aan het einde ligt er dan een schat!

Gronddarten

Met stoepkrijt teken je een dartbord op de grond waar je vervolgens met zakjes zand of ringen in kan gooien om zoveel mogelijk punten te scoren.

Twister

Om twister te spelen heb je eigenlijk alleen een speelveld nodig; met verschillende kleuren stoepkrijt maak je heel eenvoudig je eigen speelveld.

Hinkelbaan

Misschien wel een van de meest bekende en traditionele spelletjes om met stoepkrijt te maken; een hinkelbaan!

Stoepkrijt hindernisbaan

Met stoepkrijt kun je deze hindernisbaan uittekenen met opdrachten voor de kinderen om te volgen.

Autoweg

Als je de ruimte hebt kan je ook deze autoweg tekenen compleet met hele stad met huizen, flats en andere gebouwen. Auto’s erbij pakken en spelen maar!

Tennis

Ook zin in een potje tennis? Zo voelt het alsof je echt in de voetstappen van je idool staat!

Minigolf

Ook minigolf is een prima spelletje dat je kan spelen op een golfbaan die je tekent met stoepkrijt!

Kruisje / nulletje of boter,kaas en eieren

Vier strepen zodat er een speelbord ontstaat en daarna spelen maar!

Schaken

Geen schaakbord bij je? Geen probleem; met stoepkrijt maak je heel eenvoudig een nieuw schaakbord.

Doolhof

Hoe gaaf is dit doolhof of labyrint? Je kan ze zo groot of klein maken als je zelf wil!

Chalktivity

Wil je een tekening maken op de stoep? Dan zal je goed moeten mikken. Dit is een mooie uitdaging, zeker ook leuk voor de wat oudere kinderen.

Deze bal vind je hier.

Naast deze bal is er ook een springstok met afdruk en een springtouw waarmee je kan springen.

Creatief krijtbord stoepkrijt

Buiten sjablonen & mandala’s

Met deze sjablonen kun je een magische wereld op de stoep kleuren zodat het lijkt alsof je de sneeuwkristallen van Frozen om je heen hebt.

Meer informatie vind je hier of hier.

Mandala art

Naast sjablonen kun je ook met deze soort spirograph zelf mandala’s tekenen om vervolgens verder te versieren. Met de Stoepkrijt Mandala Set kun je de meest verbazingwekkende ontwerpen en patronen maken in de buitenlucht. Elke druk op de sjablonenhouder geeft een andere sjablonenstand. Speel met de verschillende sjablonen en sjabloonstanden en wordt een echte straatkunstenaar!

Meer informatie vind je hier.

Bommetje!

Gooi dit bommetje op straat en kijk welke kleurexplosie het achterlaat. Creëer een mooie mozaïektekening op straat of maak er een leuk gevecht van onderling. Tip: trek je oude kleding aan die vies mag worden!

Meer informatie vind je hier.

Ga jij deze zomer ook buiten spelen met stoepkrijt?

Lees ook

Isabell