Als het mooi weer is zijn kinderen graag buiten. Lekker fietsen of in het klimrek koppeltjeduikelen. Of stoepkrijten. Hele pleinen lekker vol kleuren met de mooiste tekeningen. In dit artikel heb ik wat leuke ideeën voor je die je met stoepkrijt zoal kunt doen en leuke tips waar je stoepkrijt kan halen.

Stoepkrijt verf maken

Stoepkrijtverf van oude stoepkrijtrestjes

Stoepkrijtverf is makkelijk te maken en als je slim bent gebruik je deze techniek om je oude kleine stukjes stoepkrijt mee op te maken. Zo herbruik je weer de oude restjes en hoef je niks weg te gooien. Hier kan je zien hoe je het met een (oude) rasp en een kommetje water deze mooie verf kunt maken.

Recept zelf stoepkrijt maken

Je zelfgemaakte stoepkrijt, wie wil dat nou niet? Wc-rolletjes, bakpapier, een beetje gips, water en kleurstof / verf in je favoriete kleur is al wat je nodig hebt. Eigenlijk is het heel makkelijk; van het bakpapier maak je een rolletje dat je in het wc-rolletje steekt. Daarna meng je de gips, water en kleurstof door elkaar. En dan laten drogen. In plaats van wc-rolletjes kan je ook prima gebruik maken van bijvoorbeeld een ijsjesvormpje. Met een stokje erin, is het een stuk eenvoudiger vasthouden.

Stoepkrijtverf

Ook erg leuk is vloeibare verf in bijvoorbeeld een sprayfles. Je hoeft dan ook iets minder op je knieën te zitten, maar kan net als iemand die graffiti maakt zo de kleuren op de grond spelen. Graffiti spuiten op muren mag niet, zeker niet als je spuit op andermans muren. Maar met deze stoepkrijtspuitbus kun je gerust spuiten. Na een goede regenbui zullen de kleuren als sneeuw voor de zon weer verdwijnen.

Dit recept vind je hier.

Tip: Geen zin om te maken; je kan deze sprayverf hier ook gewoon zo kopen.

Hier vind je trouwens het recept voor puffy stoepkrijt.

Verschillende kleuren in één hand

Met kleurpotloden heb je dit misschien al eens gedaan, meerdere kleurtjes in je vuist en tekenen maar. Zoveel kleurtjes tegelijk op je papier, het lijkt wel toveren! Dit kun je ook krijgen met stoepkrijt. Dit stoepkrijt maak je heel eenvoudig zelf van een speciaal soort klei. Draai bijvoorbeeld je favorieten kleurtjes samen en kunt aan de slag met je tovertekening.

Meer informatie vind je hier.

Stoepkrijt poederverf & Rollers

Ook met deze set kan je zelf stoepkrijt maken van je favoriete kleur stoepkrijt. Dit rasp je tot poeder in het bakje en meng het met een beetje water tot stoepkrijtpoeder verf. Gebruik de of mix verschillende kleuren tot je favoriete kleur. Met de verschillende structuren op de verfrollers maak je in een handomdraai de mooiste kunstwerken op straat!

Meer informatie vind je hier.

Mega stoepkrijt

Met deze mega stoepkrijt ben je zeker wel een tijdje zoet. Hoelang zal je erover doen eer dat deze op is?

Meer informatie vind je hier.

Stoepkrijttekeningen

Misschien wel het meest voordehandliggend; tekeningen maken van stoepkrijt. Vooral op een gladde stenen ondergrond kan je dit heel goed doen.

Fototekeningen

Je kunt heel leuke (fantasie)foto’s maken met behulp van een krijttekening. Krijt bijvoorbeeld een grote tros ballonnen op de stoep en ga dan zo liggen op straat zodat het van bovenaf gezien lijkt alsof je de ballonnen vasthoudt en zelfs wegwaait. Leuk cadeau-idee om deze foto dan in een mooi lijstje te doen voor Moederdag/Vaderdag, of voor opa/oma of als bedankje voor je juf of meester of de oppas.

Schaduw tekenen

Een leuk schaduwspel waar je de zon bij nodig hebt en een krijtje. Teken over je schaduw heen en ga er eens naast liggen. Ben je net zo lang als je eigen schaduw? Kun je ook in een gekke (dans)houding gaan staan en ben je dan ook nog zo lang als bij de vorige tekening? Als de zon lager staat aan het begin of einde van de dag zijn de tekeningen een stuk langer dan midden op de dag. Dan kan je ook heel goed liggend tekeningen maken omdat de zon recht van boven schijnt.

Stoepkrijt zonnewijzer

Een leuke uitdaging voor wat oudere kinderen; om van een paal een zonnewijzer te maken en dit goed uit te tekenen!

Kunst in een potje

Als je zout op een vel papier strooi en er overheen gaat met stoepkrijt, zal het witte zout de kleur aannemen van je krijt. Als je het laagje zout dan in een potje doet en daarna een laagje zout kleurt met andere kleur krijt, kun je een mooi kleurenpotje samenstellen. Leuk om op je kamer te zetten.

Stoepkrijtspelletjes

Met stoepkrijt kun je niet alleen mooie tekeningen maken, maar ook heel leuke spelletjes doen!

Volg de lijn

Met stoepkrijt teken je een lijn op de grond die de kinderen vervolgens moeten volgen. Ideaal voor de grove motoriek.

Speurtocht

Maak twee groepjes en laat beide groepjes een speurtocht uitzetten voor het andere groepje. Of teken zelf een speurtocht uit die de kinderen moeten volgen. Aan het einde ligt er dan een schat!

Gronddarten

Met stoepkrijt teken je een dartbord op de grond waar je vervolgens met zakjes zand of ringen in kan gooien om zoveel mogelijk punten te scoren.

Twister

Om twister te spelen heb je eigenlijk alleen een speelveld nodig; met verschillende kleuren stoepkrijt maak je heel eenvoudig je eigen speelveld.

Hinkelbaan

Misschien wel een van de meest bekende en traditionele spelletjes om met stoepkrijt te maken; een hinkelbaan!

Stoepkrijt hindernisbaan

Met stoepkrijt kun je deze hindernisbaan uittekenen met opdrachten voor de kinderen om te volgen.

Autoweg

Als je de ruimte hebt kan je ook deze autoweg tekenen compleet met hele stad met huizen, flats en andere gebouwen. Auto’s erbij pakken en spelen maar!

Tennis

Ook zin in een potje tennis? Zo voelt het alsof je echt in de voetstappen van je idool staat!

Minigolf

Ook minigolf is een prima spelletje dat je kan spelen op een golfbaan die je tekent met stoepkrijt!

Kruisje / nulletje of boter,kaas en eieren

Vier strepen zodat er een speelbord ontstaat en daarna spelen maar!

Schaken

Geen schaakbord bij je? Geen probleem; met stoepkrijt maak je heel eenvoudig een nieuw schaakbord.

Doolhof

Hoe gaaf is dit doolhof of labyrint? Je kan ze zo groot of klein maken als je zelf wil!

Chalktivity

Wil je een tekening maken op de stoep? Dan zal je goed moeten mikken. Dit is een mooie uitdaging, zeker ook leuk voor de wat oudere kinderen.

Deze bal vind je hier.

Naast deze bal is er ook een springstok met afdruk en een springtouw waarmee je kan springen.

Creatief krijtbord stoepkrijt

Buiten sjablonen & mandala’s

Met deze sjablonen kun je een magische wereld op de stoep kleuren zodat het lijkt alsof je de sneeuwkristallen van Frozen om je heen hebt.

Meer informatie vind je hier of hier.

Mandala art

Naast sjablonen kun je ook met deze soort spirograph zelf mandala’s tekenen om vervolgens verder te versieren. Met de Stoepkrijt Mandala Set kun je de meest verbazingwekkende ontwerpen en patronen maken in de buitenlucht. Elke druk op de sjablonenhouder geeft een andere sjablonenstand. Speel met de verschillende sjablonen en sjabloonstanden en wordt een echte straatkunstenaar!

Meer informatie vind je hier.

Bommetje!

Gooi dit bommetje op straat en kijk welke kleurexplosie het achterlaat. Creëer een mooie mozaïektekening op straat of maak er een leuk gevecht van onderling. Tip: trek je oude kleding aan die vies mag worden!

Meer informatie vind je hier.

Ga jij deze zomer ook buiten spelen met stoepkrijt?

Latest posts by Isabell (see all)