Taalontwikkeling niet alleen door voor te lezen maar ook door je kind tv te laten kijken: een sprookje? In mijn ogen wel, tenminste in eerste instantie. Als je regelmatig interactief voorleest aan je kinderen zou dit veel meer baat hebben. Toch hoeft het niet schadelijk te zijn voor je kind om regelmatig tv te kijken. Ze kunnen er zelfs wat aan hebben. Als je er maar bewust mee omgaat. Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet zodat je kind nog meer heeft aan het tv kijken.

Samen kijken

Interactie is heel erg belangrijk. Veel kinderseries draaien om interactie. Er worden vragen gesteld die de kinderen moeten beantwoorden. Of het nu gaat om iets aan te wijzen, welke vorm iets heeft of heel hard mee te roepen. Of ze proberen kinderen te activeren. Niet alleen te laten zitten en kijken, maar mee te dansen, hupsen en groeien. Al lijkt het ene kind hier gevoeliger voor te zijn dan het andere. Hier in huis blijven ze vaak staren naar het scherm, tenminste de peuter lijkt er iets meer op in te gaan tegenwoordig. Het kan daarom ook helpen om samen te kijken. Je weet dan niet alleen wat je kind ziet, je kan het er ook over hebben. Waardoor je het kind helpt te verwerken wat het heeft gezien.

Ontwikkeling taalgevoel

Het Nederlands is één van de moeilijkste talen ter wereld. Alleen het Chinees zou ingewikkelder zijn. Dit vanwege de grote diversiteit aan regeltjes. Overal zijn er weer uitzonderingen voor. Voor niet-native-speakers daardoor niet makkelijk te leren. Om het taalgevoel te ontwikkelen van je kind wordt daarom geadviseerd om series eens te kijken in een andere taal. Met name animatieseries met figuren die de kinderen heel goed kennen, lenen zich hier uitstekend voor. Niet voor niets heeft de Engelse Dora tegenwoordig een Spaanse variant met Diego. Ze kunnen het verhaal volgen aan de hand van de beelden die voor hen bekend zijn. En maken tegelijkertijd kennis met een nieuwe taal. Als je dochter ook zo fan is van Frozen kun je dit eens in het Engels afspelen. Of denk eens aan Peppa Pig in het Frans of Duits?

Herhaling

Voor jonge kinderen is herhaling heel erg belangrijk. Populaire kinderseries zoals de Teletubbies spelen hier niet voor niets op in. Dit zijn allemaal losse onderdelen waarvan er een aantal zijn die herhaald worden. In andere series zijn het weer bepaalde gebeurtenissen of liedjes die herhaald worden zodat kinderen dit sneller leren herkennen.

Kijktijd

Tot slot wees bewust met de tijd die jij je kind laat kijken. Volledige films zijn prima voor een keertje, beter is het om ze iedere dag een paar minuutjes te laten kijken. Mijnkindonline heeft hier heel pittige richtlijnen voor opgesteld. Waarvan er hier in huis dagen zijn dat ik er zeker overheen ga.

Geloof jij dat tv een bijdrage kan leveren aan de (taal)ontwikkeling van je kind?

Lees ook

Linda van Aken