Skip to Content

4 Tips om taalontwikkeling peuter te stimuleren met TV / Netflix

4 Tips om taalontwikkeling peuter te stimuleren met TV / Netflix

Taalontwikkeling niet alleen door voor te lezen maar ook door je kind tv te laten kijken: een sprookje? In mijn ogen wel, tenminste in eerste instantie. Als je regelmatig interactief voorleest aan je kinderen zou dit veel meer baat hebben.

Toch hoeft het niet schadelijk te zijn voor je kind om regelmatig tv te kijken. Ze kunnen er zelfs wat aan hebben. Als je er maar bewust mee omgaat. Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet zodat je kind nog meer heeft aan het tv kijken.

Samen kijken

Interactie is heel erg belangrijk. Veel kinderseries draaien om interactie. Er worden vragen gesteld die de kinderen moeten beantwoorden. Of het nu gaat om iets aan te wijzen, welke vorm iets heeft of heel hard mee te roepen. Of ze proberen kinderen te activeren.

Niet alleen te laten zitten en kijken, maar mee te dansen, hupsen en groeien. Al lijkt het ene kind hier gevoeliger voor te zijn dan het andere. Hier in huis blijven ze vaak staren naar het scherm, tenminste de peuter lijkt er iets meer op in te gaan tegenwoordig.

Het kan daarom ook helpen om samen te kijken. Je weet dan niet alleen wat je kind ziet, je kan het er ook over hebben. Waardoor je het kind helpt te verwerken wat het heeft gezien.

Ontwikkeling taalgevoel

Het Nederlands is één van de moeilijkste talen ter wereld. Alleen het Chinees zou ingewikkelder zijn. Dit vanwege de grote diversiteit aan regeltjes.

Overal zijn er weer uitzonderingen voor. Voor niet-native-speakers daardoor niet makkelijk te leren. Om het taalgevoel te ontwikkelen van je kind wordt daarom geadviseerd om series eens te kijken in een andere taal.

Met name animatieseries met figuren die de kinderen heel goed kennen, lenen zich hier uitstekend voor. Niet voor niets heeft de Engelse Dora tegenwoordig een Spaanse variant met Diego.

Ze kunnen het verhaal volgen aan de hand van de beelden die voor hen bekend zijn. En maken tegelijkertijd kennis met een nieuwe taal. Als je dochter ook zo fan is van Frozen kun je dit eens in het Engels afspelen. Of denk eens aan Peppa Pig in het Frans of Duits?

Herhaling

Voor jonge kinderen is herhaling heel erg belangrijk. Populaire kinderseries zoals de Teletubbies spelen hier niet voor niets op in.

Dit zijn allemaal losse onderdelen waarvan er een aantal zijn die herhaald worden. In andere series zijn het weer bepaalde gebeurtenissen of liedjes die herhaald worden zodat kinderen dit sneller leren herkennen.

Kijktijd

Tot slot wees bewust met de tijd die jij je kind laat kijken. Volledige films zijn prima voor een keertje, beter is het om ze iedere dag een paar minuutjes te laten kijken.

Mijnkindonline heeft hier heel pittige richtlijnen voor opgesteld. Waarvan er hier in huis dagen zijn dat ik er zeker overheen ga.

Geloof jij dat tv een bijdrage kan leveren aan de (taal)ontwikkeling van je kind?

Linda van Aken
  1. Taaltraining says:

    Ideaal om op een ‘leuke’ manier een taal te leren en jezelf te ontwikkelen. Goed om ook te beseffen dat er richtlijnen zijn in kijktijden voor je kinderen. Leren moet leuk blijven, maar ze moeten niet de hele dag voor de tv hangen..

  2. Alex Bierbooms says:

    Leuk geschreven artikel en ik geloof er ook zeker in! Zelf kijk ik ook wel eens een serie met een vreemde taal als ondertiteling en je merkt al snel bij herhaling van dat je vaardigheden toenemen. Het is denk ik vaak een kwestie van herhalen en herhalen. Voor kinderen zelf ook een leuke manier om met een leuke film een taal te leren!

  3. Ik geloof dat wel, maar het gaat wel om de manier waarop. Ik geloof helemaal dat interactie en super belangrijk is. Grappig van de serie in een andere taal kijken. Nooit bij stil gestaan dat dit ook een bijdrage kan leveren

  4. Frederique says:

    Mijn kinderen spreken naast Nederlands ook vloeiend Engels. Daarnaast spreken de oudste twee heel goed Frans. Ik zette toen ze stukken kleiner waren (6 of 7) films die ze al kenden inderdaad op in een andere taal (dvd’s – toen hadden we nog geen Netflix ;)) Niet dat ze alleen door films de taal hebben geleerd, het is een combinatie geweest van reizen, boeken en films maar de films hebben zeker geholpen. En ik zie het nu ook, de oudste twee dreigen soms hun Frans kwijt te raken maar Dochterlief houdt de taal dan toch weer levendig door naar Franse liedjes te luisteren of naar Franse YouTubers te kijken.

  5. Anne says:

    Als logopedist ben ik hier helemaal mee eens. Het kan zeker bijdragen! Ik raad vaak sesamstraat of schooltv aan om thuis te kijken. Maar inderdaad, het is geen vervanger van interactief voorlezen. Betreffende voorlezen, adviseer ik ook om vanaf baby af en toe voor te lezen en voor te lezen op een ander tijdstip dan bedtijd (kinderen minder moe).

  6. Kirsten says:

    Het belangrijkste lijkt mij om de kijktijd te beperken, maar ik ben er zeker van dat kinderen effectief iets bijleren door naar tv te kijken, zoals een uitgebreidere woordenschat. Vaak voorlezen en af en toe tv, dat is wat ik vooropstel.

  7. miranda says:

    Wat een goed artikel!
    Ik geloof zeker dat tv kan bijdragen aan de taalontwikkeling. Kinderen moeten veel en vaak met taal in aanraking komen en herhaling is ook belangrijk. Daar zijn de programma’s speciaal voor kinderen heel geschikt voor.
    Ik denk wel dat je als ouder bewust moet zijn van het feit dat de tv absoluut geen vervanger mag zijn voor reallife interactie en voorlezen.
    Daarnaast denk ik dat het belangrijk is om samen te kijken, zodat je mee kunt praten, voor kunt doen hoe de interactie van het programma bedoelt is en extra vragen kunt stellen. Dan haal je het meest uit het tv moment.
    Maar ja, ik snap ook wel dat het soms heerlijk is om ze ff voor de tv te dumpen en even gauw iets voor jezelf te gaan doen. Moet ook kunnen;)

Comments are closed.