Skip to Content

Sterrenkijker baby; oorzaak en gevolgen ontwikkeling en bevalling

Sterrenkijker baby; oorzaak en gevolgen ontwikkeling en bevalling

Als je baby is ingedaald, is de meest ideale ligging met het hoofdje naar beneden. Andersom heb je immers een stuitligging, wat inhoudt dat je baby meer moeite zal hebben om geboren te worden. Maar ook als je baby met zijn hoofdje keurig naar beneden ligt, kan hij in verschillende posities liggen.

Eén ervan wordt een sterrenkijkerbaby genoemd. Hoe ligt je baby dan? Welke gevolgen heeft dit voor de bevalling en is er iets aan te doen? En voor het complete verhaal: welke liggingen heb je verder nog meer?

Wanneer is je baby een sterrenkijker?

Een sterrenkijker ligt weliswaar keurig met zijn hoofdje omlaag. Alleen kijkt de baby omhoog. Vandaar natuurlijk de naam.

De baby kijkt als het ware naar het schaambot, terwijl het in de ideale houding naar je stuitje zou kijken. Zijn gezichtje ligt dus aan de kant van je buik. Lig jij op je buik, dan kijkt je baby als het ware naar ‘omhoog’, naar de sterren…

Wat is de oorzaak van een sterrenkijker?

Als de baby geen spildraai heeft gemaakt bij het indalen, komt hij dus verkeerd om te liggen. Is je baby eenmaal ingedaald, dan is er ook weinig ruimte meer om zelf nog te kunnen draaien.

Het hoeft niet al van tevoren duidelijk te zijn dat de baby verkeerd ligt. Het kan zomaar gebeuren dat je daar pas achter komt tijdens de bevalling zelf.

Kun je deze ligging voorkomen?

In principe is ruimtegebrek het grootste probleem waardoor de baby niet meer goed kan komen te liggen. Er zijn oefeningen die gedaan kunnen worden, waardoor je meer ruimte creëert in je buik en je een goede bekkenstand stimuleert en daarmee dus meer bewegingsvrijheid voor je baby mogelijk maakt.

Je zou hierdoor zelfs een sterrenkijkerligging kunnen voorkomen of verhelpen! Deze oefeningen worden Spinning Babies genoemd en is ontwikkeld door de Amerikaanse verloskundige Gail Tully.

Vraag bij je verloskundige of zij weet waar zulke workshops gegeven worden.

Spinning Babies is trouwens niet alleen fijn om te doen als je baby nog niet in de ideale positie ligt, maar is ook gewoon fijn om te doen als je last hebt van andere problemen, zoals bandenpijn, lage rugklachten, moeite met ontspannen van je buik of als je simpelweg op zoek bent naar mogelijkheden om te kunnen bewegen tijdens je zwangerschap.

Wat zijn de gevolgen van een sterrenkijkerligging?

Wat de gevolgen zijn van deze ligging hangt af van meer factoren. Zo heeft de grootte van de baby hier uiteraard ook veel mee te maken, maar ook hoe de baby verder ligt. In overleg met de gynaecoloog zal gekeken moeten worden of er gekozen moet worden voor een keizersnede of dat een natuurlijke bevalling gewoon mogelijk is.

In principe is de doorsnede van het hoofdje in deze ligging groter dan bij een normale ligging.

Bij een baby is de fontanel nog niet gesloten, omdat zo het hoofdje een soort in elkaar kan schuiven voor de bevalling (de schedelbeenderen schuiven hierbij). In deze ligging gaat dat minder makkelijk waardoor het hoofdje dus groter zal blijven. Hierdoor zal de bevalling uiteraard moeizamer verlopen en is er meer risico op complicaties.

Kun je iets doen aan deze ligging?

Door het aannemen van verschillende houdingen bij de bevalling kan het mogelijk zijn dat een sterrenkijker nog zou kunnen draaien! Uiteraard zal de verloskundige of je gynaecoloog je hierbij kunnen adviseren.

Onder verschillende houdingen kun je denken aan:

  • Zitten op een krukje
  • Voorover hangen op, bijvoorbeeld, de tafel
  • Zitten op een skippybal
  • Staand je weeën opvangen, hierbij kun je bewegen met je heupen
  • Kruipend
  • Baarkruk
  • Rondlopen
  • Versie

Anders gekeken naar een sterrenkijker

Geboren worden als sterrenkijker zou mogelijk gevolgen hebben op latere ontwikkelingen in het leven. Dit zou gaan op het gebied van cognitieve, fysieke en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Bij epicentrum.be wordt verteld dat door deze positie meer trek- en drukkrachten nodig zijn, waardoor de baby problemen kan krijgen zoals moeilijkheden met borstvoeding, overstrekken, een voorkeurshouding aan nemen en bijvoorbeeld last hebben van reflux.

Verder kun je denken aan problemen als leerproblemen, plassen in bed, buikpijn maar bijvoorbeeld ook hyperactiviteit.

De osteopaat en de sterrenkijker

Heeft de baby inderdaad last van problemen door zijn geboortehouding, dan kun je met hem of haar naar de osteopaat. Hij of zij kan je baby behandelen en daarmee de spanning rondom zijn schedelgewrichten en de schedelbasis terugbrengen naar een normaal niveau.

Welke liggingen zijn er nog meer?

De meest ideale ligging van de baby is de achterhoofdsligging. Hierbij zal de baby de minste weerstand ondervinden als het geboren wordt en daardoor zal de bevalling dus minder snel complicaties geven dan andere liggingen.

De meest bekende ‘verkeerde’ ligging is de stuitligging, waarbij niet het hoofdje maar het kontje naar beneden ligt. Bij een stuitbevalling zal je altijd in het ziekenhuis bevallen en kan er gekozen worden voor een keizersnede. Maar ook als je baby met zijn hoofdje keurig naar beneden ligt, kan hij zijn hoofdje in verschillende standen houden.

Zo is er dus de hierboven uitgelegde sterrenkijker. Ligt hij met zijn voorhoofdje naar beneden, dan spreekt men van een voorhoofdsligging. Dit komt niet heel veel voor en loopt eigenlijk altijd uit op een keizersnede. Dit komt omdat het hoofdje op deze manier meer ruimte in beslag neemt en zo minder goed door het bekken past.

Ligt je baby met zijn gezichtje naar beneden, dan spreekt men van de aangezichtsligging. Gewoon bevallen is wel mogelijk, maar geeft wel meer kans op complicaties.

Daarom wordt er wel eerder voor een keizersnede gekozen dan bij een gewone ligging. De baby kan ook juist met zijn kruintje naar beneden liggen. Dit is dus de kruinligging. Ook nu is natuurlijk bevallen eventueel wel mogelijk, toch zal er vrij snel gekozen worden voor een keizersnede.

Sterrenkijker baby; oorzaak en gevolgen ontwikkeling en bevalling - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)