Skip to Content

Wat is sterilisatie; bij man of vrouw en klachten / ongedaan maken

Wat is sterilisatie; bij man of vrouw en klachten / ongedaan maken

Als de kinderwens vervuld is, kan je misschien gaan nadenken over sterilisatie. Maar wie laat zich dan steriliseren? Hoe gaat dit in zijn werk? Welke voorwaarden zijn er en welke mogelijkheden? En wanneer is het echt verantwoord om voor sterilisatie te kiezen?

Wat is sterilisatie?

Onder steriliseren wordt verstaan dat iemand geopereerd wordt om niet meer vruchtbaar te zijn. De manier waarop dat gebeurt is uiteraard afhankelijk van het geslacht van de persoon. Daarnaast zijn er meerdere manieren waarop een vrouw gesteriliseerd kan worden.

Hoe gaat het steriliseren bij de man?

Bij de man gaat het om een vrij eenvoudige ingreep. Dat is ook meteen de reden dat het vaak de man is die zich laat steriliseren. Meestal gebeurt het in het ziekenhuis, maar er zijn ook huisartsen die het zelf doen. De operatie zal niet langer dan een half uur in beslag nemen.

Bij de operatie worden de zaadleiders doorgesneden. Vervolgens worden deze korter gemaakt en vervolgens dichtgenaaid. Hierdoor kunnen de zaadcellen niet meer hun weg naar de penis vinden.

De man komt nog gewoon klaar, maar er zullen geen zaadcellen meer in het vocht zitten wat vrijkomt. De kans dat je toch weer vruchtbaar wordt is praktisch onmogelijk, maar komt een heel enkele keer wel voor. Van de 1000 stellen worden er toch ieder jaar nog zo’n 5 zwanger.

Overigens ben je niet direct onvruchtbaar. Er gaat nog zo’n 2 tot 3 maanden overheen voordat alle zaadcellen uit het zaadvocht verdwenen zijn. Je zult dan ook eerst nog een controle krijgen rond die tijd om te zien of alle zaadcellen al weg zijn.

Hersteloperatie

Als de man spijt krijgt wil er weleens geprobeerd worden om de ingreep ongedaan te maken. Helaas is dit heel moeilijk en vaak lukt deze operatie dan ook niet. Je moet er dus echt vanuit gaan dat het een definitieve keuze is.

Hoe gaat het steriliseren bij een vrouw?

Steriliseren van een vrouw is een zwaardere operatie. Hiervoor zijn er 3 mogelijkheden. Bij alle drie de mogelijkheden gaat het erom dat de eicellen niet meer in de baarmoeder komen. In plaats daarvan komen ze in de buikholte terecht, waar het afgebroken wordt. Zaadcellen kunnen de eicellen zo ook niet meer bereiken. Zwanger worden is dus onmogelijk gemaakt.

De operatie wordt in het ziekenhuis gedaan en onder narcose. De arts zal een aantal kleine sneetjes in de buik maken, ter hoogte van de navel. Door 1 van de sneetjes zal er gas in de buik geblazen worden, zodat deze bol komt te staan.

Hierdoor kan de arts zien wat hij doet. Bij een ander sneetje wordt een camera ingebracht zodat de arts de eileiders kan zien. Via nog een ander sneetje gaat de arts zijn behandeling uitvoeren, afhankelijk van de manier die er gekozen is. Uiteraard wordt na de behandeling het gas weer uit de buik gelaten. De hele handeling duurt ongeveer een half uur.

Omdat de vrouw echter onder narcose dit ondergaat, zal ze naar de uitslaapkamer gebracht worden. Meestal verblijft ze daar ook zo’n half uur. Dan komt de verpleegafdeling in zicht.

Als alles goed verloopt kan de patiënt dezelfde dag nog naar huis. De hechtingen zullen vanzelf oplossen of je moet ze na een dag of tien laten verwijderen. Dit gebeurt in principe bij de huisarts (of zijn assistent).

Welke mogelijkheden zijn er?

De mogelijkheden die er zijn, zijn:

  • De eileiders worden helemaal verwijderd
  • Wegbranden. Hierbij worden de eileiders dichtgemaakt door elektrische stroom te gebruiken
  • Clips. Hierbij worden de eileiders dichtgemaakt met eer klemmetje (of ringetje)

Wanneer is het juiste moment voor sterilisatie?

Een sterilisatie is de meest zekere manier om geen kinderen meer te krijgen. Alleen is het ook in de meeste gevallen niet meer terug te draaien. Je moet dus wel heel zeker weten of je echt geen kinderen meer wilt. Vragen die je jezelf kunt stellen om te weten of je wel of niet voor een sterilisatie wilt gaan, zijn:

  • Weet ik zeker dat er geen kinderen meer gewenst zijn? Heel flauw gezegd misschien, maar stel dat de relatie uit gaat: wil ik dan nog kinderen als ik met een andere partner ben?
  • Door een sterilisatie kan de vrouw stoppen met de anticonceptiepil, die toch de nodige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt
  • Het is het meest betrouwbare ‘voorbehoedsmiddel’
  • Bedenk wel dat een sterilisatie niets verandert aan het overbrengen van een eventuele SOA. Beschermde seks blijft dus nodig (bij wisselende contacten)

Een sterilisatie is blijvend

  • Bij het steriliseren van de vrouw wordt de kans op eierstokkanker verkleind (bij het weghalen van de eileiders is deze kans uiteraard helemaal weg)
  • Een sterilisatie is wel een operatie en iedere operatie kan complicaties hebben
  • Heeft de vrouw een keizersnede en weet ze nu al dat ze geen kinderen meer wil, dan kan het direct gedaan worden. Aan de andere kant is dat zo snel na de geboorte van een kind nog helemaal niet met zekerheid te zeggen of dit echt de laatste zal zijn… Hoe vaak gaat het toch nog, tegen alle verwachting in, kriebelen?!
  • Wordt er door de vrouw gekozen voor de ingreep met een klemmetje of ringetje, dan kan het zo zijn dat het lichaam daar niet goed op reageert

Welke voorwaarden zijn er?

Natuurlijk bepaal alleen jij zelf of je wel of niet gesteriliseerd wilt worden. Toch zullen artsen je gericht vragen stellen. Ben je nog erg jong, dan zullen ze waarschijnlijk afraden om zo’n heftige ingreep al te doen. Als je ook maar enigszins twijfelt ben je duidelijk nog niet toe aan deze ingreep!

Bij de man geldt verder nog: Heb je al eens een operatie aan de balzak gehad of een ontsteking, dan kan het ook zo zijn dat ze het je afraden.
Bij een vrouw: Als je veel klachten hebt bij je menstruatie, zoals erge buikpijn of veel bloedverlies, en je daarom toch hormonen wilt (blijven) gebruiken.

Als je operaties of ontstekingen in je buik hebt ondergaan

Kies je voor een sterilisatie met clips, dan is er een kans dat de operatie ongedaan gemaakt kan worden. Maar ook dit is niet zeker. Een sterilisatie doe je dus alleen als je er echt heel zeker van bent.

Als de kinderwens vervuld is, kan je misschien gaan nadenken over sterilisatie. Maar wie laat zich dan steriliseren? Hoe gaat dit in zijn werk? Welke voorwaarden zijn er en welke mogelijkheden? En wanneer is het echt verantwoord om voor sterilisatie te kiezen?
Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *