Skip to Content

Stemmingswisselingen zwangerschap; emotioneel, huilbuien, humeur door hormonen

Stemmingswisselingen zwangerschap; emotioneel, huilbuien, humeur door hormonen

Stemmingswisselingen, of anders gezegd: moodswings, zijn een bekend verschijnsel tijdens de zwangerschap. Op zich is dat uiteraard niet vreemd, want de hormonen vliegen niet alleen alle kanten op, ook jouw verwachtingen over de komende tijd geven spanningen.

Wat kun je verwachten en kun je er misschien iets aan doen om het allemaal wat minder heftig te maken?

Heel gewoon

Misschien moeten we eerst maar even duidelijk melden dat stemmingswisselingen er toch echt gewoon bij horen.

Als we het hormoonverhaal vergeten (en je weet zelf ook wel dat die leuke dingen vaker voor een minder leuk humeur zorgen) dan blijft er nog altijd het feit over dat je hele wereld op zijn kop gaat staan. Zeker bij je eerste kindje.

Alleen dat feit geeft al genoeg reden om af en toe even gebukt te gaan onder spanning en zorgen. Ook de zorg of het allemaal wel goed gaat met je kindje heeft invloed op jouw stemming.

Maar andersom geldt het ook! Het besef dat je een baby in je buik hebt is vaak al genoeg om je te laten stralen! Heb je net het hartje weer horen kloppen, voel je een lief schopje in je buik of heb je vertederd gekeken naar de echo? Je danst misschien wel even letterlijk de kamer rond.

Tel daar dan je lichamelijke ongemakken bij op en het kan toch gewoon niet anders dan dat je de ene keer beter in je vel zit dan de andere keer?

Beseffen dat het een onderdeel is van het geheel en het niets is om je zorgen over te maken, kan al helpen om het met minder strubbelingen te ondergaan!

Moodswings: van supervrolijk tot strontchagrijnig

Bij een zwangere vrouw kan het zomaar gebeuren dat ze het ene moment het wel van de daken kan schreeuwen hoe gelukkig ze is en nog geen twee tellen later krijgt haar partner de wind van voren.

Ai, niet leuk voor die partner, maar ook niet voor de vrouw in kwestie zelf. Want ergens snap je ook wel dat je onredelijk bent.

Probeer je partner zo goed mogelijk uit te leggen dat het echt gewoon niets anders dan die hormonen zijn…

En welke hormonen spelen dit spel?

Goed, hormonen dus. In dit geval is het vooral oestrogeen en progesteron die voor de ellende oftewel stemmingswisselingen zorgen.

Oestrogeen is nodig voor de groei van o.a. de baarmoeder en om de placenta goed te laten werken door goede bloedvaten te vormen. Ook de melkklieren worden door oestrogeen gevormd.

Oestrogeen kan je zien als het vrouwelijke geslachtshormoon en is dus een belangrijk hormoon voor zowel je zwangerschap als je menstruatie. Progesteron zal vooral je kindje goed beschermen en is ook een vrouwelijk geslachtshormoon.

Wanneer komen stemmingswisselingen in de zwangerschap voor?

Zowel aan het begin (gemiddeld zo tussen de 6 en 10 weken) en aan het einde van de zwangerschap zullen moodswings vaker voorkomen. In het begin moet je lichaam nog ontzettend wennen en hard werken om alles goed te krijgen voor de zwangerschap.

Vaak heb je dan ook last van de bekende kwaaltjes zoals misselijkheid, wat uiteraard ook niet echt bevorderend werkt.

Aan het einde van de zwangerschap gaat je lichaam zich voorbereiden op de bevalling, krijg je meer lichamelijke ongemakken én komt de spanning voor de komende bevalling en of alles wel goed zal gaan.

Al met al weer genoeg redenen om weer uit je dak te gaan bij het minste of geringste!

Als het meer is dan stemmingswisselingen

Ben je vaak negatief, zit je niet lekker in je vel en is dat niet maar zo af en toe? Schroom niet om hier met je verloskundige of arts over te praten! Je kan ook meer hebben dan alleen maar een slechte bui.

Een depressie kan zich ook in een zwangerschap ontwikkelen en door er op tijd bij te zijn kun je een hoop ellende voorkomen. Voel je hier niet schuldig over!

Sterker nog: wees juist een goede moeder door er wél over te praten. Zo kun je er iets aan doen en help je o.a. juist je baby! Zaken als een depressie of andere emotionele problemen kunnen namelijk tot een grotere kans op een postnatale depressie geven.

En daarnaast kan je kindje ook vroeger ter wereld komen hierdoor! Denk dus niet dat je je niet moet aanstellen, maar handel en práát!

Twijfel je of het gaat om een depressie gaat zoek hier hulp of meer informatie.

Wat kun je doen tegen moodswings?

Stemmingswisselingen kun je niet helemaal voorkomen, maar uiteraard kun je wel proberen om de omstandigheden zo te maken dat het niet erger wordt dan nodig. Zo zou je kunnen denken aan:

  • Zorg voor voldoende rust en slaap. Dat is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. Zorgen voor voldoende rust is voor veel kwaaltjes goed en ook voor je buien… Een uitgeruste geest en lichaam kunnen immers veel meer hebben!
  • Zorg voor minder verplichtingen. Ben je iemand die vaak te veel wilt doen? Nu dus even niet! Veel beter voor de baby ook, trouwens. Ook die vaart wel bij een ontspannen moeder.
  • Zorg dus voor ontspanning. Wees lief voor jezelf en gun jezelf gewoon ‘Quality Time’ met jezelf! Lekker languit in een warm bad, bijvoorbeeld. Even rustig met je benen omhoog op de bank een boekje lezen. Of met een lekkere mok thee ongegeneerd uren met je vriendin aan de telefoon hangen. Wat jij wilt, zolang je er maar van ontspant!
  • Zorg voor gezonde voeding! Een open deur, maar gezonde voeding geeft je lichaam wat het nodig heeft!
  • Wees duidelijk naar de mensen met wie je veel te maken hebt over hoe je je voelt. Maak ze duidelijk dat het gewoon de zwangerschap is waardoor je emotioneel minder goed in je vel zit. Zo voorkom je verkeerde interpretaties van je partner en vrienden of familie! Kan een hoop ellende voorkomen, jij kan ongegeneerd bij ze uithuilen en je minder schuldig voelen…
  • Voel je aan dat er weer een bui aan zit te komen? Je kan natuurlijk ook slim zijn en je dan gewoon even afzonderen of lekker naar buiten gaan en de natuur je laten kalmeren!

En zoals gezegd: het hoort er eigenlijk gewoon bij, dus maak er niet meer van dan het is!

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)