Als je als ouder (of oma, opa, tante, buurvrouw) speelgoed uitzoekt komt het regelmatig voor dat de eerste vraag niet is ‘vindt het kind dit leuk’ maar is het leerzaam en verantwoord? En ergens is dat logisch; want je wil natuurlijk het beste voor je kind en waar mogelijk ondersteunen in zijn ontwikkeling.

Spellen waarmee je kind de fijne of grove motoriek traint, zijn erg populair bij baby’s, net als kleuren en vormen als ze wat ouder worden. Of wat dacht je van letters en cijfers voor kleuters? En dat is helemaal niet erg, om spelenderwijs in aanraking te komen met bepaalde nieuwe vaardigheden die ze zo zichzelf eigen kunnen maken. Doordat ze uitgedaagd worden. Dat werkt echter wel het beste als het kind het ook echt leuk vindt en het goed aansluit bij de leeftijd. Maar wat is nu geschikt speelgoed?

STEAM speelgoed

Veel ouders willen niet alleen leuk speelgoed voor hun kind, maar ook speelgoed dat ‘educatief verantwoord’ is en waar kinderen iets van leren. STEAM (of STEM zonder A) is een Amerikaans ‘begrip’ dat staat voor Science (wetenschap), Technology (techniek), Engineering (bouwkunde), Art (kunst) en Mathmatics (wiskunde). De term is internationaal geïntroduceerd om kinderen van jongs af aan warm te maken voor wetenschap en technologie.

Dit kan al heel erg laagdrempelig zijn zoals puzzels met een wereldkaart maar ook speelgoed dat uitdaagt om te experimenteren. Onder andere Clementoni en Learning Resources hebben veel speelgoed dat hierbij aansluit. Of wat dacht je van de puzzels van SmartGames? Zij hebben ook dit jaar een aantal nieuwe spellen ontwikkeld waardoor je jezelf blijft uitdagen.

Ook voor jongere kinderen; zo is er bijvoorbeeld een stapelspel waarmee je verschillende blokjes moet stapelen maar dat niet direct op elkaar past of ze met magneten gekoppeld moeten worden. Het fijne van de spellen van SmartGames is dat je het spel op meerdere niveaus kan spelen. Zodat ook als de kinderen naar bed zijn je jezelf hiermee kan vermaken ;-)

STEM is iets wat je vooral veel in het buitenland op dozen ziet staan, in Nederland is dit begrip nog iets minder in gebruik. Jumbo is één van de eersten die dit op de dozen zal gaan vermelden. Dat STEAM voor alle leeftijden is, bewijst onder andere Little Tikes die met een geweldige laboratorium / werkplaats gaat komen waar heel veel kinderen veel zullen gaan ontdekken en experimenteren.

Uitdagend speelgoed voor baby’s

Voor een baby is de hele wereld een grote uitdaging. Een baby amuseert zich met simpele dingen. Wie kent niet het voorbeeld van een 1-jarige die bij het krijgen van een cadeau heerlijk met het papier gaat spelen en het cadeau letterlijk naast zich neerlegt? Daarom is open end speelgoed waarbij je kind zelf zijn eigen spel bepaalt enorm populair.

Onder andere Little Dutch produceert fantastisch speelgoed dat er ook nog eens prachtig uitziet en een echte eye-catcher is. Een voelboekje met allerlei geluiden erin verstopt is ook fantastisch uitdagend materiaal voor een baby. Maak het niet te gek en laat een baby met een paar lepels op een pannetje slaan of een stuk papier verfrommelen.

Babygym

Perfect speelgoed voor de allerkleinsten! Baby-gyms zijn niet alleen vermaak voor baby’s, maar hebben ook een leerzame functie. Wanneer je baby een babygym gebruikt, bevordert het vele vaardigheden van je baby. Door deze combinatie is de Baby-gym goed voor de ontwikkeling van je baby. Je vindt hier simpele Activity-gyms tot heel uitgebreide versies met geluid en licht. De Baby-gyms zijn ook compact zodat het makkelijk mee te nemen is voor op vakantie bijvoorbeeld.

Meer informatie vind je hier.

Labeldoekje

Heerlijk voor een baby is ook het zogenaamd labeldoekje: een doekje met daaraan allerlei lusjes en knoopjes die allemaal anders aanvoelen. De doekjes zijn lekker zacht en al geschikt als je baby een paar weken oud is. Zo leert een baby materialen onderscheiden. De kleuren, texturen en labels prikkelen de zintuigen en dragen daarmee bij aan de ontwikkeling van jouw kindje. Maar je kindje kan ook oefenen met de fijne motoriek en de controle over zijn handjes en grip.

Meer informatie vind je hier.

Rammelaar

Als je baby iets ouder is kun je jouw baby laten rammelen met een leuke rammelaar. Een rammelaar is een goed instrument voor een baby om zijn grove motoriek te ontwikkelen. Ze zijn er in veel verschillende soorten. Zo heb je een rammelaar in de vorm van een dier, een zilveren rammelaar, of een houten rammelaar. Geef een rammelaar aan je baby en kijk hoe vrolijk het wordt van de geluidjes die hij maakt door de rammelaar heen en weer te schudden.

Meer informatie vind je hier.

Vormenstoof

Als je kind iets ouder wordt en meer controle heeft over zijn fijne motoriek kun je een vormenstoof aanbieden of een ringenstapel. Op deze manier wordt spelenderwijs geoefend met de fijne motoriek en verschillende wiskundige figuren in verschillende maten.

Het is in het begin een beetje oefenen, maar met een vormenstoof leert je kindje de verschillende kleuren en vormen op een speelse manier te herkennen en te onderscheiden. Door de vormen door de juiste opening te duwen, wordt de fijne motoriek gestimuleerd. Ze zijn er in verschillende varianten. Hout, kunststof, in de vorm van een hamerbank, met licht en geluid, met blokken of sleutels.

Meer informatie vind je hier.

Loopwagens

Een babylooptrainer helpt je kindje leren staan en de eerste pasjes te zetten, uitdagender kan het niet!. Looptrainers zijn er in de vorm van een babywalker, een loopwagen of loopauto. Velen zijn uitgerust met leuke activiteiten, al dan niet met licht en geluid, zodat je kindje ook in zittende positie kan spelen. Wil je zelf de rolweerstand kunnen bepalen? Ga dan voor een looptrainer met een snelheidsschakelaar.

Meer informatie vind je hier.

 

Uitdagend speelgoed voor dreumes en peuter

Activiteitenkubus

Leuk speelgoed om jonge kinderen die net baby-af zijn uit te dagen is een zg. kralenkubus of kralentafel. Waarschijnlijk heeft iedere ouder die weleens bij de huisarts of tandarts gezien in de wachtkamer. Voordeel voor de ouders is dat het meegenomen kan worden zonder dat er allerlei onderdelen kwijtraken. Nog een voordeel is dat kinderen er mee spelen zonder dat je hele huis onder de ‘rommel’ ligt. Het is namelijk een kubus of tafeltje met allerlei gekleurde stangen die in vormen zijn gebogen.

Er omheen zitten kralen in allerlei kleuren en vormen. Een kind kan simpelweg de weggetjes volgen door de kralen te schuiven, maar ook vormen sorteren, tellen, kleuren benoemen. Het prikkelt de fantasie en het ontwikkelt de ruimtelijke oriëntatie. Je hebt ze van heel klein, die een klein kind al goed vast kan houden en dragen, maar ook in de vorm van een tafel waar kinderen bij kunnen gaan zitten of erin kruipen. Je ziet dit speelgoed ook op veel kinderdagverblijven.

Meer informatie vind je hier.

Blokken

Blokken om een toren te bouwen en die weer omgooien is een van de meest oude, maar ook een van de meest uitdagende vorm van speelgoed voor het heel jonge kind. Kinderen houden van blokken stapelen, maar ze omgooien is natuurlijk minstens zo leuk. Tijdens het spelen met blokken in allerlei vormen ontwikkelt je kleintje de fijne motoriek. Niet voor niets dat ze blokjes ook gebruiken bij het consultatiebureau om de oog-hand-coördinatie te testen. Stapelkubussen, stapeltorens, stapelbekers, zachte blokken, houten blokken, blokkenkarren.

Meer informatie vind je hier.

Poppen

Geef het kind een pop die er zo basic uitziet als maar kan; hierdoor laat het kind zijn fantasie werken en is de pop dan weer een prinses en dan weer een koning. Met een pop kan je kind ook bepaalde situaties naspelen en zo eigen maken.

Bijvoorbeeld door luiers te verschonen, mee te nemen aan tafel of in een wandelwagen rond te duwen. Mocht je kind een grote broer of zus worden, dan zijn interactieve babypoppen ook een goed idee. Zo kan je kind wennen aan zijn rol als grote broer of zus en heeft het ook iemand om voor te zorgen.

Meer informatie vind je hier.

Preschool speelgoed

Of wat dacht je van Codi mijn Robotdino van VTech of Co-de-rups van Fisher Price waarbij kinderen kunnen oefenen met het logisch nadenken. VTech heeft een hele lijn met preschool speelgoed waarbij je kind op interactieve wijze oefenen. VTech staat voor leuk speelgoed waar kinderen wat van kunnen leren.

Met een team van experts en grondig onderzoek maakt VTech speelgoed waar je niet alleen plezier mee beleeft, maar ook nog wat van leert! Denk bijvoorbeeld aan kleuren, thema’s, rekenen, taal maar ook lichamelijke ontwikkeling en algemene kennis.

Meer informatie vind je hier.

Spelletjes

Ook zijn er diverse spelletjes zoals Nijntje Verstoppertje of Kleurentorentjes die veel uitdaging bieden op deze leeftijd. Al spelenderwijs leren baby’s en peuters vormen en kleuren te herkennen, klokkijken, lezen of samenspelen. Denk bijvoorbeeld aan memory, domino, lotto. Sommige spelletjes kunnen zelfstandig gespeeld worden, anderen speel je met meerderen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Gezelschapsspellen voor kinderen, peuters en kleuters

Uitdagend speelgoed voor kleuters

De wereld van een kleuter wordt groter en het kind zal in de speelgoedwinkels aan allerlei verleidingen blootstaan en graag willen hebben. Uiteraard kun je je kleuter af en toe best een spelletje op de computer of IPad laten doen, maar het is goed om daar bewust mee om te gaan en bijvoorbeeld niet als je kind zich verveelt. Juist die momenten zijn goed voor een kind: het leert zichzelf bezighouden en op die momenten van ‘verveling’ ontstaan vaak de leukste spelsituaties.

Constructiemateriaal

Bied een kleuter constructiemateriaal aan: Lego of de voorloper voor jongere kinderen: Duplo. Extra uitdaging krijg je door dit bijvoorbeeld te combineren met een knikkerbaan zoals Hubelino. Bouwspeelgoed helpt kinderen om spelenderwijs de motorische vaardigheden en creativiteit te ontwikkelen.

Ook kunnen kinderen verschillende vormen van rollenspel bedenken met thema’s als politie, boerderij en prinsessen. Met het bouwen van knikkerbanen maken kinderen kennis met zwaartekracht en versnelling. Of wat dacht je van magnetisch speelgoed en kid knex, dat wordt ook op veel scholen gebruikt.

Meer informatie vind je