Skip to Content

Spoorzoeken; Op jacht naar de koekjesdief review

Spoorzoeken; Op jacht naar de koekjesdief review

Ik weet niet hoe het met jullie kinderen zit, maar een van de favoriete activiteiten van mijn kinderen zijn speurtochten en hoe leuk is het spel spoorzoeken dan. Zoonlief heeft vorig jaar een speurtocht gedaan op het kinderfeestje van zijn beste vriend en heeft het er nu nog over.

Ook dochter vindt speurtochten heel interessant en gaat graag zelf aan de slag met pen en post-its om een speurtocht uit te zetten. Als ik met Sinterklaas een speurtocht maak op zoek naar de cadeautjes is dat dan ook altijd een groot succes.

Het handige van speurtochten is dat je dit zowel binnen als buiten kan doen, ongeacht de weersomstandigheden. Het nadeel van een speurtocht is echter het uitzetten; ik heb daar echt niet altijd evenveel tijd en zin in.

Daarom was ik heel blij met het spel Spoorzoeken van 999 Games. Echt een ideaal spel voor deze zomer, ongeacht of je thuis blijft of op vakantie gaat.

Spoorzoeken

Spoorzoeken is een spel dat zich richt op kinderen van 3 tot 8 jaar, en kan je zowel met een kind spelen als met een hele klas vol kinderen of tijdens een verjaardagsfeestje

. ‘Spoorzoeken’ is dus geen traditioneel bordspel, maar een soort actie speurtocht waarbij kinderen een uitgezet parcours proberen te volgen en onderweg verschillende opdrachten moeten uitvoeren.

Er zijn allemaal variaties mogelijk; het kan als een estafette gespeeld worden, in een race tegen de klok, of juist een hele ontdekkingstocht worden.

In de doos zitten heel veel kaarten waarvan drie kaarten de basis zijn; namelijk de startkaart, de ‘je bent er bijna kaart’ en de slotkaart.

De overige kaarten hebben aan een kant een pijl die de weg wijst (allemaal dezelfde kant) en aan de andere kant een opdracht. Je kan dus bij het uitzetten zelf kiezen welke kaart je bovenop legt.

De kaarten in het spel zijn van kunststof, waardoor ze tegen barre omstandigheden kunnen zoals regen en kreukelen, dus je kan het spel ook buiten spelen. Ideaal voor in de zomer als het buiten lekker weer is en compact om mee te nemen op reis of naar de camping!

Opdrachten

Er zijn verschillende soorten opdrachtkaarten die je voor het parcours kan gebruiken. Een aantal opdrachten zijn heel ‘eenvoudig’ zoals ergens overheen klimmen of onderdoor kruipen en heb je geen materialen of voorbereiding nodig.

Voor andere opdrachten moet je soms wel het een en ander voorbereiden. De opdracht bestaat uit een plaatje en een tekst; onze zoon (kleuter) heeft net zichzelf leren lezen en is soms erg gemakzuchtig en bedenkt dus zelf zijn eigen opdracht bij het plaatje in plaats van de uitleg te lezen.

Er zijn verschillende opdrachten; Voor de creatieve opdrachten moeten kinderen bijvoorbeeld een vliegtuigje vouwen en zo ver mogelijk gooien, of hun naam in spiegelbeeld schrijven.

Voor de actieve en fysieke uitdagingen moeten ze zaklopen, koprollen maken, op handen tegen het muurtje staan enzovoort.

Doordat er heel veel opdrachten zijn kan je dus zelf selecteren welke opdrachten je kiest en aansluiten bij de voorkeuren en vaardigheden van je kind.

De speurtocht uitzetten

Spoorzoeken; Op jacht naar de koekjesdief review - Mamaliefde

Dit is echt zo gedaan; als je de stapel kaarten hebt zoek je de drie basiskaarten uit, daarna zoek je een aantal opdrachten uit en de rest vormen de pijlen. Je kan de speurtocht vervolgens zo lang of kort mogelijk maken als je zelf wil.

Zowel qua afstand door meer of minder pijlen te gebruiken als lengte met behulp van de opdrachten waardoor je meer tijd nodig hebt om alle opdrachten uit te voeren. Ideaal dus voor een regenachtige dag als de kinderen zich vervelen.

Je begint met de start-kaart met de vraag Wie de koekjes heeft gestolen.

Deze leg je aan het begin van de speurtocht neer, en vervolgens leg je de overige kaarten neer op de grond zodat het kind kan zien welke kant het op kan; bijvoorbeeld als het door de deur van de gang de woonkamer in komt, naar de keuken moet, de trap op, onder een tafel door etc. Je kan dit zo gek maken als je zelf wil ;-)

Halverwege of bijna aan het einde leg je de ‘Je bent er bijna’ kaart neer en aan het einde leg je de eindkaart neer met de oplossing wie de koekjesdief is. Natuurlij kan je die ook een beetje verstoppen zodat ze moeten zoeken.

De eerste keer zal dit nog een verrassing zijn, daarna weten ze het antwoord wel maar blijven ze het leuk vinden om het spel te spelen en de eindkaart te vinden.

Ben je druk bezig? Geen probleem, dit spel kunnen kinderen ook heel goed zelf uitzetten. Wel had zoonlief de eerste keer even hulp nodig aangezien hij alle kaarten als een soort domino tegen elkaar aan had gelegd in plaats van er afstand tussen te houden.

Wel hebben we gemerkt dat het zoveel kaarten zijn dat er eentje onbedoeld even onder een kast kan schuiven of ‘kwijt’ raakt, doordat het zoveel kaarten met pijlen en opdrachten zijn maakt dat het speelplezier er niet minder om. In tegenstelling tot als je bij een bordspel een essentieel onderdeel kwijtraakt.

Spoorzoeken; Op jacht naar de koekjesdief review - Mamaliefde

Op vakantie?

Doordat het spel in een compacte doos zit verpakt kan je het ook heel eenvoudig meenemen op vakantie. Je neemt de doos zo mee in de tas en kan het spel overal spelen. Super handig dus en ideaal voor als de kinderen zich even vervelen.

Linda van Aken