Een speurtocht organiseren voor een kinderfeest is ontzettend leuk en kan echt een hoop plezier opleveren. Maar standaard een paar pijlen tekenen op de stoep en aan het einde een zakje snoep: tja, dat is ook wel weer een beetje afgezaagd. Inspiratie nodig voor een originele speurtocht? Lees dan maar snel verder! Een speurtocht is niet alleen maar leuk voor een kinderfeestje, ook voor volwassenen kan een speurtocht ontzettend leuk zijn. Daarmee wordt het een leuk idee voor een feest voor allerlei leeftijden. Zeker als je de opdrachten daarbij aanpast, kan het zomaar uitlopen tot een unieke aangelegenheid.

Speurtocht maken voor jonge kinderen

Maak je een speurtocht voor kleine kinderen dan kan je het heel eenvoudig houden en lekker ouderwets met lintjes of pijltjes de route aangeven. Maak een route langs leuke plekken, zoals een speeltuin, het park voor een potje voetbal of bijvoorbeeld een picknickplekje. Opdrachten kan je erin verwerken, maar is voor de kleintjes vaak niet eens nodig. Want spelen is toch vooral het allerbelangrijkste.

Tip: Geen zin om zelf iets in elkaar te zetten; check dan de speurtocht van LifebyXenia deze kan je heel eenvoudig uitprinten en uitzetten.

Oudere kinderen laten speuren

Voor oudere kinderen kan je echt met opdrachten gaan werken. En je kan het zelfs zo moeilijk maken dat je door de opdrachten ook de route aangeeft. Je kan een thema aan de route ophangen en door de opdrachten moeten de kinderen een soort missie vervullen. Zo heb ik ooit een speurtocht georganiseerd voor één van mijn kinderen, waarbij de kinderen een professor moesten helpen om een ruimtevoertuig te vinden. De professor gaf de opdrachten via sms. Schakel gewoon iemand in, die het vanuit huis voor je wil doen. Natuurlijk kan je het ook stiekem zelf doen, maar dat hebben ze al snel door!

Voor de hele familie en volwassenen

Je kan bovenstaande nog verder uitbreiden door de opdrachten in verschillende moeilijkheidsgraden te maken. Bij de ene stek zal dus de jonge garde voor het antwoord moeten zorgen, bij een andere plek juist de ouderen. Met leuke plekken waar je langs komt voor versnaperingen of even pauze te houden (en de kinderen kunnen spelen) maak je het geheel compleet. O ja, ook een leuk idee: laat de gasten gewoon naar jouw huis komen en via de speurtocht komen ze aan bij de feestlocatie of een restaurant voor een diner…

Het draait om de héle speurtocht!

Een speurtocht moet niet alleen leuk zijn om het spoor te kunnen vinden of het einddoel te bereiken: de hele tocht moet op zich al leuk zijn! En hoe bereik je zoiets? Precies: door leuke opdrachten of vragen te verzinnen! En uiteraard kan je ook de aanwijzingen extra moeilijk maken.

Thema’s speurtocht ideeën

Welk thema je aanhoudt hangt natuurlijk af van je gezelschap, maar kan je ook prima aanpassen aan de reden van het feestje.

Voor jonge kinderen:

 • Een speeltuintocht
 • Zoektocht naar een knuffel
 • Zoek de schat
 • Vind de dief of prinses of…

Voor oudere kinderen:

 • Blijf de vijand voor (dus vind een veilig onderkomen, het einddoel dus, voor een bepaalde tijd)
 • Behaal zoveel mogelijk punten door vragen goed te beantwoorden (puzzeltocht)
 • Help de professor, bioloog of wat dan ook met zijn onderzoek
 • Vind de bom en maak onschadelijk (op tijd)

Voor thema kinderfeestje;

 • Vind het cadeau voor de jarige
 • Vind de ringen bij een bruiloft
 • Bij een jubileum kan je iets met foto’s van de afgelopen jaren doen. Door ze chronologisch te volgen heb je de juiste route ofzo.

Lees ook: Kinderfeestje organiseren; handige tips en activiteiten inclusief checklist en planning

Speurtocht opdrachten

Bij een speurtocht kan je meerdere vormen van opdrachten geven. Zoals gezegd kan je bij jongere kinderen het houden bij alleen richtingaanwijzers. Maar voor oudere kinderen en volwassenen is het juist leuk om met opdrachten te werken. Wat voor soort opdrachten is natuurlijk heel breed. Een combinatie van meerdere vormen maakt het extra afwisselend. Zo kan je gaan voor aanwijzingen die de mensen in de omgeving moeten vinden. Dat kunnen dan aanwijzingen zijn, waardoor ze weten waar ze heen moeten. Of ze moeten van bepaalde objecten foto’s maken, zodat jij kan zien dat ze het echt ontdekt hebben. Uiteraard voor punten. Hiermee maak je er dus een zogenaamde puzzeltocht van. Andere opdrachten kunnen bestaan uit doe-opdrachten. Dan moet je er een post bijzetten om zo te controleren of ze het wel doen. Of je laat het filmen. Filmpje doorsturen en pas dan krijgen ze de aanwijzing waar ze heen moeten!

Daarnaast kun je uiteraard gaan voor kennisvragen of puzzeltjes of wat voor opdracht dan ook. De opdrachten kan je ouderwets op de boom hangen of iets dergelijks, en de controle gebeurt pas na afloop. Of je gaat voor ‘modern’, en je geeft de opdracht op het moment dat ze op een bepaalde plek zijn via de telefoon (sms, Whatsapp, of gewoon bellend). Doe je het op deze manier, dan kan je de oplossing ook meteen krijgen en kun je dan dus de volgende hint geven. Of je kijkt mee…dat kan natuurlijk ook. Zo kan je er een heel leuk, interactief spel van maken. Bij kinderen is het heel leuk als je een echt persoon, maar die onbekend is of onbekend is gemaakt, met ze laat bellen, liefst facetime. Zeker bij missies kan dit extra spannend werken, want zo lijkt het nog echter!

Originele vragen & voorbeelden

Wil je vooral werken met vragen, dan kan je hier ook heel ver in gaan. Je kan kiezen voor kennisvragen. Iedere vraag is multiple choice en iedere mogelijkheid levert een letter op. Zo kan er een woord of zin gevonden worden. Je kan er ook voor kiezen dat ieder antwoord een aanwijzing is! Of wat dacht je van vragen die geïnspireerd zijn op de omgeving waar je langs komt. De antwoorden zijn daar dan ook te vinden. Let er wel op dat de antwoorden zo blijven; dus niet hoeveel auto’s staan er voor de deur als dat van moment op de dag verschilt of dat je een vraag hebt over dieren in een weiland en dat er dan geen