Een speurtocht organiseren voor een kinderfeest is ontzettend leuk en kan echt een hoop plezier opleveren. Maar standaard een paar pijlen tekenen op de stoep en aan het einde een zakje snoep: tja, dat is ook wel weer een beetje afgezaagd. Inspiratie nodig voor een originele speurtocht? Lees dan maar snel verder! Een speurtocht is niet alleen maar leuk voor een kinderfeestje, ook voor volwassenen kan een speurtocht ontzettend leuk zijn. Daarmee wordt het een leuk idee voor een feest voor allerlei leeftijden. Zeker als je de opdrachten daarbij aanpast, kan het zomaar uitlopen tot een unieke aangelegenheid.

Speurtocht maken voor jonge kinderen

Maak je een speurtocht voor kleine kinderen dan kan je het heel eenvoudig houden en lekker ouderwets met lintjes of pijltjes de route aangeven. Maak een route langs leuke plekken, zoals een speeltuin, het park voor een potje voetbal of bijvoorbeeld een picknickplekje. Opdrachten kan je erin verwerken, maar is voor de kleintjes vaak niet eens nodig. Want spelen is toch vooral het allerbelangrijkste.

Tip: Geen zin om zelf iets in elkaar te zetten; check dan de speurtocht van LifebyXenia deze kan je heel eenvoudig uitprinten en uitzetten.

Oudere kinderen laten speuren

Voor oudere kinderen kan je echt met opdrachten gaan werken. En je kan het zelfs zo moeilijk maken dat je door de opdrachten ook de route aangeeft. Je kan een thema aan de route ophangen en door de opdrachten moeten de kinderen een soort missie vervullen. Zo heb ik ooit een speurtocht georganiseerd voor één van mijn kinderen, waarbij de kinderen een professor moesten helpen om een ruimtevoertuig te vinden. De professor gaf de opdrachten via sms. Schakel gewoon iemand in, die het vanuit huis voor je wil doen. Natuurlijk kan je het ook stiekem zelf doen, maar dat hebben ze al snel door!

Voor de hele familie en volwassenen

Je kan bovenstaande nog verder uitbreiden door de opdrachten in verschillende moeilijkheidsgraden te maken. Bij de ene stek zal dus de jonge garde voor het antwoord moeten zorgen, bij een andere plek juist de ouderen. Met leuke plekken waar je langs komt voor versnaperingen of even pauze te houden (en de kinderen kunnen spelen) maak je het geheel compleet. O ja, ook een leuk idee: laat de gasten gewoon naar jouw huis komen en via de speurtocht komen ze aan bij de feestlocatie of een restaurant voor een diner…

Het draait om de héle speurtocht!

Een speurtocht moet niet alleen leuk zijn om het spoor te kunnen vinden of het einddoel te bereiken: de hele tocht moet op zich al leuk zijn! En hoe bereik je zoiets? Precies: door leuke opdrachten of vragen te verzinnen! En uiteraard kan je ook de aanwijzingen extra moeilijk maken.

Thema’s speurtocht ideeën

Welk thema je aanhoudt hangt natuurlijk af van je gezelschap, maar kan je ook prima aanpassen aan de reden van het feestje.

Voor jonge kinderen:

 • Een speeltuintocht
 • Zoektocht naar een knuffel
 • Zoek de schat
 • Vind de dief of prinses of…

Voor oudere kinderen:

 • Blijf de vijand voor (dus vind een veilig onderkomen, het einddoel dus, voor een bepaalde tijd)
 • Behaal zoveel mogelijk punten door vragen goed te beantwoorden (puzzeltocht)
 • Help de professor, bioloog of wat dan ook met zijn onderzoek
 • Vind de bom en maak onschadelijk (op tijd)

Voor thema kinderfeestje;

 • Vind het cadeau voor de jarige
 • Vind de ringen bij een bruiloft
 • Bij een jubileum kan je iets met foto’s van de afgelopen jaren doen. Door ze chronologisch te volgen heb je de juiste route ofzo.

Lees ook: Kinderfeestje organiseren; handige tips en activiteiten inclusief checklist en planning

Speurtocht opdrachten

Bij een speurtocht kan je meerdere vormen van opdrachten geven. Zoals gezegd kan je bij jongere kinderen het houden bij alleen richtingaanwijzers. Maar voor oudere kinderen en volwassenen is het juist leuk om met opdrachten te werken. Wat voor soort opdrachten is natuurlijk heel breed. Een combinatie van meerdere vormen maakt het extra afwisselend. Zo kan je gaan voor aanwijzingen die de mensen in de omgeving moeten vinden. Dat kunnen dan aanwijzingen zijn, waardoor ze weten waar ze heen moeten. Of ze moeten van bepaalde objecten foto’s maken, zodat jij kan zien dat ze het echt ontdekt hebben. Uiteraard voor punten. Hiermee maak je er dus een zogenaamde puzzeltocht van. Andere opdrachten kunnen bestaan uit doe-opdrachten. Dan moet je er een post bijzetten om zo te controleren of ze het wel doen. Of je laat het filmen. Filmpje doorsturen en pas dan krijgen ze de aanwijzing waar ze heen moeten!

Daarnaast kun je uiteraard gaan voor kennisvragen of puzzeltjes of wat voor opdracht dan ook. De opdrachten kan je ouderwets op de boom hangen of iets dergelijks, en de controle gebeurt pas na afloop. Of je gaat voor ‘modern’, en je geeft de opdracht op het moment dat ze op een bepaalde plek zijn via de telefoon (sms, Whatsapp, of gewoon bellend). Doe je het op deze manier, dan kan je de oplossing ook meteen krijgen en kun je dan dus de volgende hint geven. Of je kijkt mee…dat kan natuurlijk ook. Zo kan je er een heel leuk, interactief spel van maken. Bij kinderen is het heel leuk als je een echt persoon, maar die onbekend is of onbekend is gemaakt, met ze laat bellen, liefst facetime. Zeker bij missies kan dit extra spannend werken, want zo lijkt het nog echter!

Originele vragen & voorbeelden

Wil je vooral werken met vragen, dan kan je hier ook heel ver in gaan. Je kan kiezen voor kennisvragen. Iedere vraag is multiple choice en iedere mogelijkheid levert een letter op. Zo kan er een woord of zin gevonden worden. Je kan er ook voor kiezen dat ieder antwoord een aanwijzing is! Of wat dacht je van vragen die geïnspireerd zijn op de omgeving waar je langs komt. De antwoorden zijn daar dan ook te vinden. Let er wel op dat de antwoorden zo blijven; dus niet hoeveel auto’s staan er voor de deur als dat van moment op de dag verschilt of dat je een vraag hebt over dieren in een weiland en dat er dan geen dieren staan.

 • In welk jaar is de kerk / fontein / monument gebouwd?
 • Hoeveel meter (stappen) is deze brug?
 • Op welk huisnummer groeien er zonnebloemen voor de deur?
 • Hoeveel verschillende soorten bomen zie je hier?
 • Wat is dit voor huis / gebouw?
 • Welke kleur heeft de brievenbus / deur / kozijnen / auto voor de deur?
 • Waar moet je bij dit huis voor oppassen?
 • Hoeveel huizen staan er in deze straat?
 • Hoeveel ramen heeft dit huis?
 • Van wie is het nestje dat je hier ziet?

Originele opdrachten

Maar met opdrachten maak je het nog veel leuker. Want dan zijn de mogelijkheden eindeloos. De opdrachten kunnen een opening zijn naar de volgende routeaanwijzing of je kan er gewoon punten mee halen.

 • Vind vijf verschillende bladeren / planten / bloemen.
 • Verzin een toverspreuk.
 • Doe een (willekeurig dier) na.
 • Vind de schat.
 • Welke woorden kan je maken met de letters op dit straatnaam- / plaatsnaambord?
 • Los deze rebus op.
 • Maak een puzzel.
 • Maak een mandela.
 • Doe de kabouterplopdans.
 • Maak foto’s van …
 • Bel hier aan (bij een bevriend stel waar je bijvoorbeeld vooraf snoepjes langs brengt).

Sportieve opdrachten

Kom je langs een trimparcours of gewoon een stapel omgehakte bomen e.d.? Geef heerlijke, sportieve opdrachten. Ook in speeltuinen kan je dit hanteren.

Vraag het de burger…

Een tikje moeilijker, maar daarom juist zo komisch: verzin opdrachten die de deelnemers moeten vragen aan buitenstaanders! Natuurlijk zorg je bij een kinderfeestje er wel voor dat er volwassen toezicht is om rare situaties te vermijden! Je kan het bekende ruilspel doen. De kinderen krijgen een appel mee, bijvoorbeeld, en moeten door ruilacties uiteindelijk met een groter iets terugkomen. Je kan echt een bepaald item eisen, of uiteindelijk wint degene die de meest waardevolle aanwinst heeft! Ook leuk zijn opdrachten waarbij buitenstaanders gevraagd worden om mee te doen aan de opdrachten. Zelf heb ik ooit in hartje Amsterdam snorren moeten tekenen op gezichten van vreemden (slik, maar ik was verkleed dus de meeste mensen moesten er wel om lachen…). Natuurlijk moet je wel even uitkijken met wat je verzint. En je moet rekening houden met de leeftijd van de deelnemers. Maar onschuldige opdrachtjes als ‘wilt u voor mij een keer van de glijbaan af, dan heb ik mijn opdracht goed gedaan…’ zou toch moeten kunnen, nietwaar?

Zoekopdrachten

Dit vraagt om enige voorbereiding op de dag zelf, maar leuk is het wel. Ooit heb ik voor mijn jongste een ruimtevaartspeurtocht gehouden. We hadden kleine marsmannetjes op de kop getikt en naast het park, in een woonwijk, verstopt. Dat kan je pas doen vlak voordat de kinderen er zijn, anders waren ze vast al weggeweest. Maar het lukte: de kinderen kregen dus de opdracht om de marsmannetjes te vinden!

Leren samenwerken

Leuk en leerzaam voor de oudere kinderen: opdrachten die praktisch onmogelijk lijken, totdat ze doorhebben dat ze moeten samenwerken! Iedereen moet ergens overheen, maar dat lukt alleen als de groten de kleinere helpen, bijvoorbeeld.

In codetaal

Opdrachten geven in codetaal maakt het nog moeilijker! Je kan kiezen voor zelfverzonnen codetaal of je gebruikt echte tekens (bijvoorbeeld talen die werken met karakters, zoals Japans of Chinees). De codetaal kan je geven, nog moeilijker is het als ze juist de code moeten breken en dat ze daarna dus de opdracht kunnen ‘vertalen’. Wat ook leuk is, is de hele tocht laten draaien om die codetaal. Geef bij iedere opdracht 1 teken met de uitleg. Aan het einde hebben ze, als het goed is, alle tekens uitgelegd en krijgen ze de slotopdracht. Dit is dan een zin in die codetaal. En die zin zou dan weer de route kunnen zijn naar het pannenkoekenhuis, bijvoorbeeld…

Schatkaart speurtocht met opdrachten per whatsapp

Wil je dus een schat die de kinderen ook echt mogen meenemen? Dan moet je zelf aan de slag! De schat begraaf je of verstop je in de struiken. Of gewoon in de achterbak van je auto…wel zo handig!

Nu kan je kiezen voor de originele manieren via een schatkaart. Maar vind je juist die digitale manier wel leuk? Dan kan je ook de opdrachten via WhatsApp of sms laten versturen!

Speurtocht-app

Ja hoor, ook voor het maken van een speurtocht heb je een app. Denk bijvoorbeeld aan troovie. Hier kan je een avontuur uitkiezen, een prijs bedenken, opdrachten plaatsen en meer. Het is gratis te downloaden en je kan van alles gratis uitproberen. Vind je het leuk en wil je meer? Dan kan je ook speurtochten kopen.

Of kijk eens op lightfind. Hier kan je locaties, foto’s en vragen aanmaken en de app maakt er een leuke game voor buiten van!

Speurtochten kopen

Zelf niet zo handig in het maken van een speurtocht? Ze zijn ook gewoon te koop via internet. Je krijgt dan een compleet verhaal met opdrachten thuis. Soms zit er ook een knutselwerk bij dat je kan gebruiken bij het verhaal. En vaak nog meer suggesties. Het enige wat jij nog moet doen is in je eigen omgeving de tocht uitzetten, maar de opdrachten en een verhaallijn heb je dan in ieder geval al.

GPS-tocht of geocaching

Natuurlijk kan je ook kiezen voor een bestaande GPS-tocht of geocaching. Op een moderne manier, maar daarom (juist of toch?) leuk. Er zijn genoeg mogelijkheden en het scheelt jou heel wat denkwerk… Misschien ondertussen niet meer origineel te noemen, maar leuk blijft het natuurlijk wel: de schat zoeken via Geocaching. Met deze app kan je gewoon bij jou in de buurt simpel een speurtocht lopen. De schatten zijn overal verstopt, ook bij jou in de buurt. Let alleen wel even op dat je de schat ook weer opbergt zodat anderen er ook nog naar op zoek kunnen gaan!

Lees ook: Geocache; wat is geocaching, en hoe doe je het?

Pijltjes, lintjes of…

Als kind maakte je vaak zelf een speurtocht door met stoepkrijt pijtjes neer te zetten. Op kamp gebruikten ze vaak lintjes in bomen. Maar het kan natuurlijk nog heel anders. Je kan er een tocht van maken waarbij vooral aanwijzingen uit het straatbeeld zelf de oplossing zijn. Geef een routebeschrijving mee met aanwijzingen als: “Ga bij de rode deur linksaf”, of “Bij het blauwe bord met het witte kruis ga je naar rechts”. Natuurlijk moet je opletten dat alles ook nog klopt op de dag dat je de route echt gaat doen. Deuren kunnen immers overgeschilderd worden én de buurman kan ook opeens een rode deur hebben! Doe er wel regelmatig een checkpoint bij, want de route is natuurlijk nog minder te volgen dan standaard de lintjes volgen. Je kan ook werken met foto’s. Dus als ze de plek van de foto gevonden hebben, moeten ze linksaf. Nog een stapje verder: vraag aan bewoners van de route of je een bordje in hun tuin of achter het raam mag zetten. Bijvoorbeeld met een letter en een pijl. Zo is er direct een extra opdracht: vind het woord!

Speurtocht

Verras de kinderen met een speurtocht. Een spannende speurtocht vinden alle kinderen leuk! Dol enthousiast rennen ze weg om te zoeken naar de schat, die met behulp van het materiaal uit het spel is gemaakt. Een zoektocht naar schatten maken was nog nooit zo eenvoudig. Met duidelijke stap voor stap instructies ontwerp je een spannende speurtocht voor binnen of buiten. Zes uitwisbare bordjes leiden de piraten bordje voor bordje naar de schat. Op de bordjes geeft een volwassense aan waar de piraten naar moeten zoeken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook