Een gezonde traktatie; de meningen zijn daarover verdeeld. Wat is gezond? In ieder geval geen snoep, of een overdaad aan suiker. Er zijn ook steeds meer kinderdagverblijven en scholen die ouders vragen om verantwoorde traktaties; geen wedijverij van de duurste cadeautjes die uiteindelijk op de vrijmarkt belanden of een overdaad aan vet en suiker. Bij gezond dan denk ik al snel aan fruit en groenten. Bij een verjaardag hoort taart. Daarom dat ik deze twee met elkaar heb gecombineerd. Een gezonde, suikervrije muffin met verstopte groenten die ook nog eens lekker is. Het was wel even zoeken in de supermarkt; allemaal ingrediënten die ik normaliter niet gebruik. Ik heb nog wel even getwijfeld. Ze zijn niet goedkoop en je gebruikt er maar weinig van. Uiteindelijk vond ik het een goede reden om wat meer dingen met deze ingrediënten te proberen. Niet dat ik nu een suikervrij leven ga nastreven of iets dergelijks, want suiker is ook goed voor je. Dit recept is gebaseerd op een aantal andere recepten en onder invloed van de al aanwezige ingrediënten aangepast.

Volg jij mijn Youtube-kanaal al om in de toekomst geen filmpjes te missen?

Ingrediënten

  • 3 rode gekookte bieten
  • 150 gram speltmeel
  • 50 gram oerzoet  (kokosbloesemsuiker kan ook)
  • 4 eetlepels cacao
  • 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • 1 theelepel vanille
  • 1 ei
  • 2 eetlepels honing
  • 150 gram kokosolie
  • 3 eetlepels lijnzaad (olie)
  • 100 mL melk (voor glutenvrij kan amandel of sojamelk)
  • chocolade naar smaak
  • Eventueel zout of kruidnagelpoeder

Bereidingswijze

  • Zoals alle ovengerechten begin je met de oven voor te verwarmen tot 190 graden.
    Daarna rasp je de rode bieten.
    In een beslagkom meng je de droge ingrediënten; speltmeel, zoetmiddel, cacao, baking soda, bakpoeder en vanille.
    Meng het ei, honing, melk, de lijnzaadolie en de kokosolie (gesmolten) in een andere kom.
    Voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten
    Roer de geraspte bieten erdoorheen
    Doe het beslag in muffinvormpjes en zet ze 20 minuten in de oven. Ze zijn gaar als ze licht terugveren en je een satéprikker schoon uit het midden kan halen.
    Even laten afkoelen en ze zijn klaar om genuttigd te worden.

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)