Skip to Content

IJs spelletjes voor kinderen in de winter; binnen en buiten

IJs spelletjes voor kinderen in de winter; binnen en buiten

Als er ijs ligt wil je eigenlijk gewoon met de kinderen het ijs op. Als je ook nog het geluk hebt dat er eveneens sneeuw ligt, dan kun je helemaal je geluk op, want dan is spelen helemaal heerlijk buiten. Lekker sneeuwballen gooien en sneeuwpoppen maken. Maar wat kun je nu allemaal op het ijs doen? Niet ieder kind is immers meteen een geboren schaatser…

Tips voor winters buitenspelen

Buiten zijn in de winter kan heerlijk zijn. Zeker als je een paar dingen in de gaten houdt!

  • Zorg dat je kind het goed warm heeft! Thermokleding kan een uitkomst zijn
  • Als je kind stil zit, heeft het het eerder koud dan als je in beweging bent! Vergelijk het dus niet met jezelf
  • Geef je kind meerdere lagen kleding aan. Zo kan hij of zij het aanpassen aan hoe warm hij/zij het heeft. Liever te veel bij je dan te weinig!
  • Tussendoor even iets warms kunnen drinken (of eten) kan heerlijk zijn

Schaatsen

Het eerste waar je aan denkt is schaatsen als we het over ijs hebben. Uiteraard is het afhankelijk van de leeftijd van je kind of hij of zij al op schaatsen kan staan.

Vaak vinden kinderen het eng maar wel heel leuk om te leren schaatsen. Met een oude stoel om je aan vast te houden wordt het al een stuk leuker. Zo leer je dus prima hoe je moet schaatsen!

Slee

Ook met de slee is het leuk op het ijs. Wissel af wie er trekt en wie er mag zitten. En dan natuurlijk af en toe lekker hard de bochten door… Uiteraard zorg je dat je kleintje niet van de slee af kan vallen als broer of zus iets te enthousiast is!

Wedstrijdje

Ook op het ijs kun je wedstrijdjes houden. Hoewel je natuurlijk uit moet kijken voor valpartijen. Zorg voor meerdere sleetjes en dan maar kijken wie er het snelst kan trekken…

Pionnen omgooien

Zet meerdere pionnen neer en zorg voor platte attributen die je over het ijs kunt schuiven. Ga op afstand staan en probeer de schijven tegen de pionnen aan te ‘gooien’ (schuiven dus). Hoeveel pionnen raak je?

Nog leuker kun je het maken door een soort sjoelbak te maken. Maak met attributen een lijn op het ijs. Hierin maak je vier openingen. Ben je handig? Dan kun je uiteraard ook van hout of karton echt de sjoelbak namaken, waar de schijven doorheen moeten.

De kinderen of andere deelnemers krijgen meerdere schijven en moeten die dus door de openingen schuiven, waarbij iedere opening voor een bepaald aantal punten staat. Wie scoort de meeste punten?

Stoelendans op de schaats

Zorg voor een pion voor ieder kind. De kinderen schaatsen rond. Als de muziek stopt of als je bijvoorbeeld een bepaald signaal geeft, moeten de kinderen bij een pion gaan staan. Wie geen pion meer heeft, is af. Iedere ronde haal je dus een pion weg. Wie blijft over?

Estafetterace op schaatsen

Ook een estafette op schaats is leuk om te doen. Maak meerdere groepjes van meerdere kinderen. De kinderen krijgen per team een stokje die ze aan elkaar moeten overgeven voordat de volgende dus mag gaan schaatsen. Welk team is als eerste klaar?

Je kunt het moeilijker maken door pionnen te gebruiken waar de kinderen omheen moeten slalommen (uiteraard afhankelijk van hoe goed ze kunnen schaatsen).

Als stokje kun je ook echte winterse dingen gebruiken zoals een handschoen, een muts of bijvoorbeeld een sneeuwbal…die niet mag smelten! Kijk voor dit laatste idee bij het volgende idee!

Sneeuwbaluitdaging

Ligt er ook sneeuw? Dan kan je nog meer traditionele spelletjes doen waarbij je een sneeuwbal gebruikt. Met lepels een sneeuwbal naar de overkant brengen, bijvoorbeeld. Of een sneeuwbal meenemen die niet mag smelten.

Je zou dit ook kunnen vertalen naar sneeuwballen maken die exact net zo groot zijn en dan aan de overkant kijken welke sneeuwbal het minst gesmolten is. Wat daar moeilijk aan is?

De kinderen moeten dus, terwijl ze voortbewegen naar de overkant, de sneeuwbal steeds omhooggooien om zo min mogelijk het vast te houden. Of misschien hebben ze zelf andere ideeën hoe ze dit voor elkaar kunnen krijgen. Dit soort spelletjes kun je zowel lopend als op de schaats doen.

Sneeuwpopchallenge

De kinderen staan aan de ene kant van de sloot en moeten daar hun sneeuw vandaan halen. De sneeuwpop moet echter aan de andere kant van de sloot gebouwd worden. Of op een bepaalde plek op het ijs.

Je kunt dit lopend doen en dat de kinderen zelf dus zowel de sneeuw verzamelen als de pop maken. Je kunt er ook een samenspel van maken.

Er staan kinderen op de wal die grote ballen sneeuw maken voor de pop. De kinderen op de schaats moeten vervolgens die ballen op de juiste plek krijgen.

Waar andere kinderen het geheel als een sneeuwpop in elkaar moeten zetten. Wortels, steentjes, bezems en andere accessoires worden uitgereikt vanaf de wal. Dit kun je uiteraard helemaal naar eigen inzicht indelen, zodat het past bij de groep kinderen die je hebt! Wie heeft als eerste een mooie sneeuwpop staan?

Fietsbanden glijden

Geen slee? Kijk of je aan oude fietsbanden kunt komen. Maak een touw vast aan de fietsband zodat je kind getrokken kan worden.

IJsbaan in je eigen tuin

Weet je dat het hard gaat vriezen en houd je stiekem niet zo van bevroren sloten omdat daar ook wakken in voorkomen… Wil je wel lekker genieten van ijs, maar heb je geen idee waar je met je kleintje terecht kunt?

Hoe dan ook: leg een groot zeil in je tuin! Bedek dit met een laagje water.

Ideaal als je dus de zijkanten iets kunt verhogen, zodat het water erin blijft staan. Leg bijvoorbeeld een balk in dezelfde lengte onder de zijkanten. Dit laagje hoeft echt niet veel te zijn, zolang maar echt overal water staat.

Ga voor ongeveer 6 à 8 cm. Omdat het maar een klein laagje is, zal het snel dichtvriezen bij een paar nachten vorst. Je kunt er niet doorheen zakken én je bent snel weer lekker warm binnen.

Maar je kunt er wel lekker op glijden, je eerste schaatspasjes maken en gewoon een hoop lol hebben. Zeker voor kleintjes is dit al snel gewoon genoeg om heerlijk buiten te genieten!

Meer spelletjes op of met ijs vind je hier.

Spelletjes
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)