Voor weinig geld koop je al een zak ballonnen en dat is genoeg voor uren speelplezier. Binnen, en op mooie dagen met (water)ballonnen, ook buiten. Voor sommige spelletjes moet je even creatief zijn, vaak is het hooguit vijf minuutjes werk en kan je kind zich heerlijk uitleven.

Lees ook: Knutselen; zelf een emoji stressbal maken met ballon

DIY: Stuiterbal

Met ballonnen kun je heel eenvoudig zelf een stuiterbal maken. Wat je nodig hebt zijn drie ballonnen en wat water. Je vult de eerste ballon met een klein beetje water, knipt het tuutje ervanaf, dat doe je ook bij de andere twee ballonnen. Deze trek je vervolgens over de waterballon heen. Nu heeft hij drie laagjes en stevig genoeg voor je dreumes of peuter om door het huis mee te rennen.

Ballon hooghouden

Wie kent dat spelletje niet, ballonnen zijn superlicht en kan je makkelijk in de lucht houden. Op zoek naar meer uitdaging? Geef dan een oude krant om mee te wapperen om de ballon in de lucht te houden.

Ballonnentennis

Als je een papieren bordje hebt en een stokje of stevig rietje kun je heel eenvoudig zelf je eigen bat maken waarmee je met de ballon kan tennissen. Geen papieren bordjes? Gebruik dan een vliegenmepper!

Ballonen trap

Dit spel is leuk om alleen te spelen, of als je een groepje vriendjes en vriendinnetjes over de vloer hebt voor een kinderfeestje. Je bevestigt de ballon met een touw (niet te lang of kort) om de enkel van je kind. Wie heeft het snelste de ballon van de ander kapot? Of als je alleen bent is het natuurlijk het doel om je eigen ballon kapot te trappen. Dat gaat moeilijker dan gedacht.

Dit is trouwens ook een erg leuk spel voor baby’s om te spelen, dan is natuurlijk niet het doel kapot trappen maar het bevorderen van het trappen naar de ballon.

Ballonparachute

Je hebt vast wel een paar kleden in huis, kies er één die niet te zwaar is (of een grote badhanddoek) geef je kind twee hoekjes van de ene kant vast en houd zelf de andere kant vast (of bij meer kinderen allemaal een hoek) en laat nu de ballon maar vliegen.

Ballonestafette

Blaas een aantal ballonnen op, deze moeten de kinderen tussen de buiken ingeklemd van de ene kant van de ruimte naar de andere brengen. Extra uitdaging creëer je door het opbouwen van opstakels zoals onder een tafel door, of over een bankje klimmen. Laat de ballon los, dan moet je opnieuw beginnen.

Ballon prikken

Dit spel kan zowel binnen als buiten gespeeld worden, voor binnen is het wel handig om wat voorzorgsmaterialen te treffen. Of maak er een poolparty van op de badkamer ;-) Vul een aantal ballonnen met diverse materialen en blaas ze vervolgens op. Dit kan confetti zijn of glitters, of boven een bad ook water en bloem. Eerst lekker vies worden en daarna douchen.

Ballonnenvolley

Dit is echt iets voor mooi weer, vul een voorraadje waterballonnen en geef beide partijen een emmertje. Het doel is om ze nu over te gooien zonder dat ze kapot gaan (of juist wel ;-) ) Voor de oudere kinderen kun je er één net tussen spannen en deze blinddoeken met een zeil. Dan zie je helemaal niets meer van wat er aan de andere kant gebeurt.

Ballon schieten

Maak een kartonnen bord waar je de ballonnen aan vastknoopt. Zet deze buiten of binnen neer en laat je kind met pijltjes erop afschieten. Naar mate je de ballonnen groter opblaast wordt de spanning groter en knappen ze sneller.

Ballon rakket

Bevestig een ballon aan een rietje met een paar plakbandjes. Dit rietje haal je door een touw heen en bevestig je tussen twee stoelen. Nu heeft je kind zijn eigen ballonrakket.

DIY: Ballongezichtjes stressballen

Vul een aantal ballonnen met zand of rijst en teken hier met een watervaste stift gezichtjes op. Deze gezichtjes zijn blij, verdrietig, boos of bang, steken de tong uit etc.

Ballon verven / stempelen

Blaas een aantal ballonnen voorzichtig op. Hiermee kun je vervolgens gaan stempelen. Je krijgt dan mooie cirkels waar je mooie kunstwerken mee kan maken.

Ballonhockey

Geef je kind een bezem en kiep een lege doos op zijn zij. Wie heeft als eerste zijn ballon in de doos?

Ballonboxbal

Blaas een ballon op en hang deze met een touwtje aan het plafond. Nu heeft je kind zijn eigen boxbal die alle kanten opvliegt.

Ballonnen waterbad

Is het zonnig weer en heb je geen zin in een zwembadje, vul dan een aantal waterballonnen met water en leg deze in het zwembadje van je kind. Uiteindelijk zal het toch wel eindigen op het zwemmen in water.

Weet jij nog leuke spelletjes om met ballonnen te spelen?

Lees ook

Linda van Aken