Skip to Content

Spellenspektakel bezoeken met kinderen

Spellenspektakel bezoeken met kinderen

Afgelopen zaterdag en zondag was het in het Beursgebouw in Eindhoven weer tijd voor de grootste Spellenbeurs van Nederland, het Spellenspektakel. Honderden spelletjesfans verzamelden zich al voor openingstijd bij het Beursgebouw

. De echte fanatiekelingen welke zelfs meespeelden in de verschillende toernooien, maar ook de nieuwsgierige dagjesmensen waaronder ik met mijn dochter en haar papa. Het viel ons direct op dat we één van de weinige bezoekers waren met kind.

Maar dat mocht de pret niet drukken. Wat een leuke beurs is het Spellenspektakel. Leuk voor alle leeftijden en de kinderopvang was er perfect geregeld. We zijn blij verrast. Een echte aanrader voor spelliefhebbers! Tot de volgende keer!

Met of zonderen kinderen?

Een paar dagen voor ons bezoek had ik al even op internet rondgekeken om informatie op te doen over het bezoeken van de beurs met kinderen. Ik had namelijk geen idee of het wel handig was om de kinderen mee te nemen. Ik las op internet dat er een kinderspeelhoek zou zijn en dat Tom en Jerry op bezoek zouden komen.

Toch twijfelde ik of ik ze wel mee zou nemen, omdat ik bang was dat het vooral veel spellen voor volwassenen zouden zijn. Ik regelde een oppas, maar op het laatste moment besloot ik de jongens tóch mee te nemen. Als ze het niet leuk zouden vinden, zouden we gewoon na een uurtje weer naar huis gaan.

Eerste indruk

Voor de eerste 5.000 bezoekers was er een goodiebag met daarin onder andere een leuke puzzel van het merk Kookoo-puzzels. Dat was al meteen een goed begin. Ondanks dat we mooi op tijd aanwezig waren was het al ontzettend druk.

Overal om je heen zag je mensen aan tafels zitten met daarop de meest bijzondere spellen, ieder in hun eigen wereld van het desbetreffende spel. Soldaten, elfjes en allerlei andere sprookjesachtige figuren in de mooiste werelden die opgebouwd werden.

In uiterste concentratie werd er samen gespeeld. Het was leuk om naar te kijken en ik kreeg direct zelf zin om spelletjes te gaan spelen. De meeste spellen zagen er overigens wel ontzettend ingewikkeld uit.

Kinderplein voor de kleintjes

Samen met dochterlief en haar papa liepen we meteen naar het Kinderplein. Een groot stuk van de hal was afgezet met wandjes van een meter hoog met daarin een grote verzameling van speelgoed voor alle leeftijden.

Kinderen tussen de leeftijden 4 t/m 12 jaar konden daar zich de hele dag vermaken onder begeleiding van een groep professionele pedagogische medewerkers. Ideaal voor alle spelliefhebbende papa’s en mama’s.

De kinderen werden netjes geregistreerd en kregen allemaal een mooie naamkaart met daarop het telefoonnummer van papa of mama opgespeld. Prima geregeld! Er was een groot team van enthousiaste begeleiders die meespeelden met al het leuke speelgoed, mee knutselden of spelletjes speelden met de kinderen. Alles was netjes verzorgd.

Omdat Lola nog te klein was om er alleen te mogen blijven bleef papa bij haar en ondertussen kon ik de rest van de beurs verkennen. Iedereen blij!

Ondertussen vermaakten Lola en haar papa zich prima op het Kinderplein met een boodschappenwagentje, een keukentje, winkeltje, koetjes en nog veel meer speelgoed. Daarna was Lola uitgespeeld en sprongen we weer op onze fiets om naar huis te gaan voor een middagdutje.

Toen we weer verder gingen, kwamen we plotseling Tom en Jerry bij de kinderspeelhoek tegen! Wat een leuke verrassing was dat. Daan en Jesse gingen ze meteen een high five geven en natuurlijk wilden ze even met hen op de foto.

4 Seasons

We kwamen al mooi op tijd aan, want de eerste 2500 bezoekers kregen een nieuw spel cadeau. Dit spel heet 4 Seasons en hij komt pas volgend jaar op de markt! Leuk om op deze manier kennis te maken met een splinternieuw spel. Er stonden bij aankomst al zo’n honderd mensen te wachten, dus we sloten rustig aan en na 10 minuutjes mochten we naar binnen.

Speeltafels

Terwijl wij onze jassen weg gingen hangen, zagen we om ons heen vooral heel veel speeltafels. Het was de eerste keer dat wij deze beurs bezochten, dus we hadden eigenlijk geen idee wat we konden verwachten.

Toen we onze jassen hadden opgehangen, waren de eerste speeltafels al bezet. Op iedere speeltafel staat een spel klaar om gespeeld te worden. Superleuk dat je op deze manier met vrijwel alle spellen kennis kunt maken. Van ieder merk spellen waren speeltafels beschikbaar.

Levensgrote spellen

Naast speeltafels waren er ook een aantal spellen levensgroot te spelen. Zo kon je bijvoorbeeld Camel Up van 999 Games in het groot spelen. Met grote kaarten, dobbelstenen en kamelen hebben de jongens zich een dik half uur prima vermaakt bij dit spel. Officieel is het spel vanaf 8 jaar en ouder, maar Daan en Jesse konden er prima mee vooruit.

Stratego Pirates

Vervolgens kwamen we bij een grote speelhoek van Jumbo. Jumbo heeft onlangs met Stratego Pirates de prijs van speelgoed van het jaar 2016 gewonnen. Daar waren onze jongens het helemaal mee eens, want ze vlogen erop af en voor we het wisten zaten we Stratego Pirates te spelen.

We kregen een fijne en duidelijke speluitleg van een medewerker en vervolgens konden we beginnen. Sowieso even een dik compliment voor alle medewerkers en vrijwilligers op het Spellenspektakel. Iedereen neemt uitgebreid de tijd voor je en je kunt al je vragen stellen. Erg fijn! 

Stratego Pirates was trouwens een schot in de roos: Daan en Jesse hebben hier zeker 3 kwartier zitten spelen. Wat zij nog niet weten is dat zij op Pakjesavond verrast zullen worden met dit spel! :-)

Daarna wilden de jongens graag in de kinderhoek gaan kijken. In de kinderhoek zitten professionele kinderopvangmedewerkers die op je kind kunnen passen terwijl jij op de beurs rondloopt.

Nadat we de namen en telefoonnummers door hadden gegeven, vlogen de jongens op het speelgoed af en zagen ze ons al niet meer staan. Wij konden vervolgens even een rondje doen langs de spellen voor volwassenen.

Klask

We zagen vooral heel veel 999 Games spellen, waar mijn man en ik ontzettend fan van zijn. Het blijven prachtige spellen van hoge kwaliteit met altijd een mooi verhaal rondom het spel.

Ook bleven we even hangen bij nieuwe spellen die we nog niet kenden, bijvoorbeeld Klask. Klask lijkt op een soort tafelvoetbal, maar dan met magneten. Door met de magneten over je veld te bewegen, kun je proberen het balletje in het doel van de ander te schoppen. Erg leuk voor zowel jong als oud.

Smart Games

Na dit rondje werd het tijd om de jongens op te halen bij de opvang, want we zouden die middag ook nog naar de Sinterklaasintocht gaan bij ons in het dorp. Echter toen ik de jongens vroeg om mee te gaan, riepen ze in koor dat ze veel liever spelletjes bleven spelen dan naar de Sinterklaasintocht te gaan.

Na goed overleg besloten we dan ook om lekker te blijven en gingen we kijken bij Smart Games. Wij zijn echt ontzettend fan van de Smart Games spellen. Bij deze éénpersoonsspellen moet er flink gepuzzeld worden.

Je begint op het makkelijkste niveau en iedere keer dat je een opdracht goed hebt, wordt het een beetje lastiger. De Smart Games zijn er in veel verschillende leeftijdscategorieën, waardoor de spellen goed aansluiten op het niveau van je kind.

Lees ook: SmartGames; Smart Farmer & Colour Catch genomineerd Speelgoed van het Jaar

Naast alle mooie spellen voor volwassenen waren er ook een aantal stands met heel leuke spellen en speelgoed voor kinderen. Ik keek mijn ogen uit bij de vaak simpele, maar ontzettend slimbedachte spellen. Ik heb de leukste voor je uitgezocht.

Hubelino – vanaf 3 jaar – 1 speler

Pimp je Duplo blokken met Hubelino (zie hier voor een uitgebreide review). De makers van de Knikkerprins hebben allerlei soorten superleuke knikkerbanen. Van hout, met echte knikkers, en zelfs een baan die je kunt bouwen op je eigen Duplo-blokjes. Hoe cool is dat! Bijna ieder kind heeft tegenwoordig wel Duplo in huis, en hoe cool is het om daarmee je eigen knikkerbaan te bouwen.

Officieel is de knikkerbaan pas vanaf 3 jaar geschikt vanwege de kleine balletjes die je gebruikt, al vond Lola ze nu ook al erg leuk (ze is bijna anderhalf). Ook andere kindjes vonden de knikkerbanen erg leuk om mee te bouwen. Lekker creatief en leerzaam tegelijk. Met Duplo spelen zo nóg leuker!

Lees ook: Review; Haba houten knikkerbaan; Kullerbü

Cup King – Vanaf 8 jaar – 2 tot 6 spelers

Het Cup King spel van 999 Games was ook erg populair bij de kinderen. Bij deze stand kon je het spel zelfs met megagrote ‘Cups’ spelen in de vorm van gekleurde emmers. Ieder heeft zijn eigen toren en je probeert met behulp van kaarten elkaars torens zo snel mogelijk kleiner te maken.

Diegene met de meest overgebleven cups wint. Het is een vrolijk spel voor de leeftijd 8 tot 99 jaar. Het spel is zelfs genomineerd voor het beste spel van het jaar voor de leeftijdscategorie 8-9 jaar!

Drie Kleine Biggetjes – 3 tot 6 jaar –  1 speler – 48 opdrachten

Drie Kleine Biggetjes is een spel van Smartgames. Dit speelgoed is verkozen tot speelgoed van het jaar 2015 en is zeer geschikt voor peuters en kleuters. Help de biggetjes te beschermen tegen de boze wolf in hun huisje of laat ze buiten spelen.

Met 48 makkelijke en moeilijke opdrachten kun je kind op verschillende niveaus puzzelen en de varkentjes helpen. De materialen en kleuren zijn erg geschikt voor de allerkleinsten en stimuleren de kindjes tot nadenken.

Camelot Jr. – 4 tot 9 jaar – 1 speler – 48 opdrachten

Dit speelgoed is vergelijkbaar met de Drie Kleine biggetjes en ook van dezelfde makers. Met behulp van de verschillende opdrachten moet je ervoor zorgen dat de prins bij de prinses kan komen zonder te vallen of springen.

Ook hier zijn de opdrachten in verschillende niveaus. Het is een perfecte puzzel voor de fijne motoriek, ruimtelijk inzicht, logisch denken én nog romantisch ook. Want wie wil er nou niet dat de prins bij zijn prinses kan komen!

Poepspel – 8 tot 99 jaar – 2 tot 12 spelers

Het grappigste spel op het Spellenspektakel vond ik toch wel het Poepspel van Identity Games. Tijdens dit spel heeft ieder een stapel kaarten. Zo snel als je kunt moet je de kaarten in de juiste volgorde op tafel leggen in de juiste kleuren “wc”, “handen wassen” etc.

Diegene die de meeste kaarten overhoudt, krijgt een drol op zijn hoofd. Supergrappig dus. De mensen die het spel speelden lagen krom van het lachen met alle drollen op hun hoofd. Zo simpel, maar zo ontzettend leuk!

Geen seconde verveeld

Tot slot was er ook nog een leuke fotospeurtocht georganiseerd. Bij sommige kraampjes hing een fotootje, waaraan je kon zien dat zij meededen met de speurtocht. Je zocht dan het juiste spel bij de foto en dit schreef je op je antwoordenblad. Helaas waren wij zo druk met spelen, dat we niet alle antwoorden konden vinden, maar het idee vonden we wel erg leuk.

Toen het uiteindelijk buiten donker begon te worden, vonden we het tijd om te gaan. Dat mocht ook wel, want we zijn maar liefst 6,5 uur op de beurs geweest! De jongens hebben zich echt geen seconde verveeld. En dan te bedenken dat ik ze bijna niet meegenomen had!

Ben je ook zo’n spelletjesliefhebber?

Floortje