Skip to Content

Overzicht van creatief speelgoed

Overzicht van creatief speelgoed

Je kind is met zijn of haar fantasie al helemaal vertrokken in een eigen wereldje samen met die doos en beleeft de mooiste avonturen waarin niks onmogelijk lijkt.

Vaak zijn ze dan ook creatief bezig, of het nu gaat om een rollenspel of toneel, dansen, zingen, muziek maken, knutselen, tekenen of schilderen. Ongeremd gaan ze los met hun fantasie en terwijl ze zo bezig zijn dromen en verwonderen ze erop los.

Dit soort creatieve activiteiten zijn bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Het inleven in een gevoelig liedje of juist een vrolijk liedje bevordert de emotionele expressie en leert kinderen gevoelens kennen en herkennen.

Tijdens de gesprekken in een rollenspel wordt de taalontwikkeling gestimuleerd. Het bevordert ook het concentratievermogen, de fantasie, de motoriek, de cognitieve ontwikkeling én de sociale vaardigheden. Creatieve activiteiten leren kinderen ook nog eens zelfstandig te zijn en op verschillende manieren problemen op te lossen.

Zodra wij als opvoeders meer bewust worden van al deze gunstige uitwerkingen die een creatieve activiteit op ons kind teweegbrengen gaan we toch eindelijk en hopelijk een keer anders kijken naar het klei-emmertje wat nog nieuw in de kast staat.

Laat je kind in ieder geval één keer in de week lekker creatief aanrommelen met klei, verf, stiften en lijm. Geef tijd en ruimte om door de kamer te marcheren met een fluit aan de mond. Stimuleer die fantasie en laat het bloeien tot iets moois. Je kind zal er een leven lang profijt bij hebben. Ook in zijn of haar carrière later.

Knutselmateriaal

Voor de hand liggend wellicht maar ik benoem het toch: de allerhande knutselspullen; potloden, krijtjes, stiften, verf, lijm, plakband, schaar, papier, gekleurd karton. 

Speelmaïs

Overzicht van creatief speelgoed - Mamaliefde

Knutselen zonder knoeien. Deze fischer tips zijn gemaakt op basis van aardappelzetmeel en plakken snel aan elkaar door een klein beetje nat te maken met water!

Deze gekleurde vormpjes plak je binnen no time vast tot een prachtig bouwwerk, het zal stevig blijven zitten en de kleuren geven niet af. Het materiaal is milieuvriendelijk, onschadelijk en duurzaam. Misschien klinkt de term plakmaïs, of speelmaïs bekender in je oren, dat is hetzelfde product als dit.

Meer informatie vind je hier.

Klei

Overzicht van creatief speelgoed - Mamaliefde

Speelklei in vrolijke kleuren met grappige uitsteekvormen om allerlei grappige leuke figuren te maken. Deze klei hoeft niet uit te harden of te drogen en kan keer op keer weer gebruikt worden om iets nieuws mee te maken.

Meer informatie vind je hier.

Hamertje tik

Overzicht van creatief speelgoed - Mamaliefde

Met verschillende vormen en figuren schuiven en passen en meten tot je de perfecte bloem hebt gemaakt, nog even vastspijkeren en je hebt een mooi schilderijtje om neer te zetten.

Meer informatie vind je hier.

Magformers

Overzicht van creatief speelgoed - Mamaliefde

Magnetische bouwblokken die makkelijk aan elkaar vast blijven. Bouw wat je maar wilt, een vliegtuig, een raket, een reuzenrad en beleef de mooiste avonturen.

Meer informatie vind je hier.

Lego

Overzicht van creatief speelgoed - Mamaliefde

Bouwen met Lego-steentjes kan ook veel creatieve uitdagingen bieden. Kun je een huis bouwen met meerdere verdiepingen? Hoe maak je een schuin dak? Waar komt de deur? Zitten er ook nog genoeg ramen in je huis om naar buiten te kijken?

Meer informatie vind je hier.

Houten blokken

Overzicht van creatief speelgoed - Mamaliefde

Het bouwen met houten blokken vergt ook veel van een creatief denkvermogen. Combineer verschillend speelgoed en creëer de leukste constructies. De houten treinrails kan nu ineens ook de hoogte in. Of maak een stevige brug met kaplablokken zodat de trein veilig over de rivier kan rijden.

Meer informatie vind je hier.

Mozaïek

Overzicht van creatief speelgoed - Mamaliefde

Puzzel de kleine mozaïekstukjes zo in elkaar dat er een grote opgevulde taart tevoorschijn komt. Hoe versier jij je taart?

Meer informatie vind je hier.

Ministeck

Overzicht van creatief speelgoed - Mamaliefde

Een soortgelijk speelgoed is ook insteekmozaïek of ministeck. Kleine pinnetjes die je in een gaatjesveld moet steken om een figuur te maken. Hierbij is het wel belangrijk dat de creativiteit enkel geprikkeld wordt op het moment dat er uit eigen beleving een figuur of patroon ontstaat uit de pins.

Als er gewerkt wordt volgens een bestaand voorbeeld en er puur iets wordt nagemaakt, dan is hier geen sprake van een creatieve activiteit.

Meer informatie vind je hier.

Het stimuleren van de creatieve ontwikkeling

  • Sta open voor de fantasie en creativiteit….stel open vragen als “wat heb je gemaakt?” Als een kind zegt dat het een olifant is, dan is dat ook zo.
  • Laat ruimte voor eigen initiatief en zelfstandigheid. Zelf proberen papier in stukjes te scheuren of knippen, niet meteen werk uit handen nemen.
  • Zorg voor succeservaringen. Maak een positief compliment over het gemaakte kunstwerk. Zet het zichtbaar in de kamer en heb het er over met familie en vrienden die op visite komen. Door te laten zien dat je trots bent maakt dat je kind zich gewaardeerd voelt en het vergroot het zelfvertrouwen.
  • Heb vooral ook oog voor het maakproces. Richt niet enkel de aandacht op het eindproduct of resultaat maar vraag hoe je kind het bedacht heeft en hoe het gemaakt is. Door je kind hierover te laten vertellen laat ook zien dat je waardeert hoe en wat je kind doet.

Maak ruimte vrij

  • Is er een plek of hoek in huis waar je kind ten alle tijden ongestoord kan knutselen en schilderen? Maak ook duidelijk afspraken hoe je het graag wilt zien. Denk aan materiaal; zorg dat er altijd in een speciale la knutselspullen klaarliggen die gebruikt mogen worden. Laat je kind weten dat het zelf alles klaarzet voordat er geknutseld wordt, dek de tafel af met een oude krant, doe een kliederschort aan om kleding te beschermen en ruim alles zelf na afloop ook weer op, lijmpotjes goed afsluiten, kwasten schoonspoelen en drogen.
  • Denk mee met je kind; wil het een toneelstukje opvoeren of een liedje zingen? Bouw dan een soort minitheater door een afgebakend stuk op de vloer als “podium” aan te duiden of met een stuk touw en een doek een toneel te maken. Ga ook met volle aandacht klaar zitten voor de voorstelling, roep anderen in huis er ook bij en geniet met elkaar van wat je te zien en te horen krijgt. Geef een daverend applaus na afloop en vertel je kind hoe knap je het vond.

Het gaat niet om wát je doet…

…..maar hóe je het doet!

Het mooie aan creatieve activiteiten is ook dat er geen goed of fout bestaat! Iedereen heeft een eigen talent en het gaat er vooral om dat er gestimuleerd wordt om kinderen te laten ontdekken waar hun talent in schuilt! 

Het komen tot een creatief eindresultaat gaat altijd in vier stappen: oriënteren, onderzoeken, uitvoeren en evalueren.

Deze vier fases of stappen bij elkaar is het creatieve denkproces. Dit proces is een belangrijk onderdeel van het komen tot een goed plan, idee of product.

Door kinderen veel ruimte en vrijheid te geven en een dergelijk proces zo vaak als mogelijk te laten ondergaan wordt de creatieve ontwikkeling optimaal gestimuleerd en is het kind op latere leeftijd ook veel beter in staat om verbanden te zien tussen onderwerpen.

In een alsmaar veranderende wereld wordt er steeds meer een beroep gedaan op innovatie. Problemen moeten worden aangepakt en verbeterd, vaak ook op een andere manier dan we gewend waren

Het komen tot de juiste efficiënte oplossing voor vraagstukken zal een groot beroep doen op ons creatief denkvermogen, of ons creatief denkproces.

Gelukkig bestaan er nog volop leuke activiteiten die onze kids uitdagen en stimuleren om creatief te denken. Dus sla een flink aantal materialen in en bouw aan een mooie toekomst. Denk hierbij dan aan de volgende spelmaterialen:

Spelen naar eigen inzicht

Dit geldt voor elk speelmateriaal. Kleuren en tekenen is inderdaad een creatieve activiteit, maar alleen als er iets ontstaat vanuit een leeg vel papier. Zodra er een kleurplaat wordt ingekleurd komt er dus weinig creativiteit naar boven vanuit het kind.

Ook met Lego geldt dit principe. Als er een voorwerp wordt gebouwd vanuit een voorbeeld en alle stappen worden van A tot Z gevolgd ben je niet creatief aan het bouwen. Pas op het moment dat je zelf vanuit het niets en zonder voorbeeld iets bouwt ben je creatief bezig.

Misschien is het daarom dus wel een goed idee om alles wat we kinderen geven vanaf nu elke vorm van handleiding weg te houden. Laat het kind zelf uitzoeken en ontdekken wat er met het materiaal gedaan kan worden en wie weet wat voor een genie je ondertussen grootbrengt.

Lees ook: Knutselspullen voor kinderen; de leukste pakketten en materialen voor kinderen

Isabell
Latest posts by Isabell (see all)