Je hebt speelgoed in allerlei vormen, kleuren, materialen en maten. Bij het kopen van speelgoed zijn er een aantal criteria die een rol spelen. De belangrijkste is nog wel dat je kind het speelgoed waardeert, want wat jij uitkiest hoeft je zoon / dochter niet perse te kiezen. Zo kan een jongen heel goed met poppen willen spelen en een meisje met een trein. Spelen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind, omdat het daardoor uitgedaagd wordt zichzelf te ontwikkelen. Met name in het eerste jaar worden er veel hersenverbindingen aangelegd door het opdoen van indrukken, de rest verdwijnt. Dr. Frans Plooij gaat er zelfs vanuit dat spelen net zo belangrijk is als voeden en slapen. Kwalitatief goed speelgoed is dus erg belangrijk! Voor een baby koop je ander speelgoed dan voor een peuter.

Wat is kwalitatief goed speelgoed?

De tien gouden regels voor goed speelgoed volgens de Stichting Speelgoed Nederland (initiatief van Organisatie van Nederlandse Speelgoed Leveranciers):

 1. Leert je wat zonder dat je het merkt
 2. Sluit aan op de ontwikkeling van het kind (de speler)
 3. Biedt steeds nieuwe en andere mogelijkheden
 4. Gaat niet snel stuk
 5. Meldt een leeftijdsindicatie
 6. Is duurzaam
 7. Is altijd zijn geld waard
 8. Is veilig
 9. Is voorzien van een gebruiksaanwijzing
 10. Doet je de tijd vergeten

Het allerleukste speelgoed blijven natuurlijk altijd papa en mama zelf!

10 Tips bij het kiezen van speelgoed

Bij het kopen van speelgoed kan je natuurlijk aan je kind vragen wat hij / zij leuk vindt en graag wil hebben. Als je kind nog niet kan praten heb je daar nog niet zoveel aan. Of misschien ligt het wel flink buiten budget. De volgende tips kunnen je op weg helpen bij het kiezen van speelgoed:

 1. Als je je baby of kind ergens mee laat spelen zijn 2 of 3 speeltjes voldoende. In de box kan je twee of drie speeltjes neerleggen of, als het ouder is, 2 of 3 mandjes met speelgoed die het kind bij voorkeur eerst zelf moet opruimen voordat het ergens anders aan begint.
 2. Voor baby’s die meer dan gemiddeld gevoelig zijn voor prikkels kan je het beste speelgoed kiezen dat niet al teveel licht en geluid maakt. Dus geen elektronisch speelgoed of teveel speelgoed.
 3. Jonge kinderen hebben nog geen volledige controle over hun bewegingen; houten speelgoed of van stof, dat niet snel kapot gaat als er mee geslagen of gesleept wordt, zijn ideaal.
 4. Tot drie jaar is het belangrijk om speelgoed te kiezen dat geen kleine elementen bevat, dit kan gevaar opleveren voor het kind of kapot gaan.
 5. Bij al het speelgoed geldt dat kwaliteit over het algemeen beter is dan kwantiteit. Je kan beter kiezen voor een iets duurdere versie met verschillende functionaliteiten zodat de baby / dreumes / peuter hier zichzelf langer mee kan vermaken. Dit scheelt je niet alleen in de portemonnee maar ook in de benodigde opbergruimte.
 6. Speelgoed hoeft niet duur te zijn; voorwerpen die je al in huis hebt zijn vaak al meer dan voldoende. Zo heb je aan een emmer en lepel een goede trommel en kan een grote kartonnen doos dienen als bedje voor de pop of schuilhut. Dit is goed om de fantasie van kinderen te stimuleren.
 7. Mocht geld een rol spelen kan je altijd proberen speelgoed van een ander over te nemen, hiervoor kan je naar een tweedehandswinkel, op Marktplaats kijken of op de kaartjes bij een supermarkt.
 8. Kinderen kunnen een keuze maken als deze niet te breed is; laat ze daarom niet kiezen uit een volledige speelgoedwinkel maar uit een voorselectie. Je kan ze ook een bepaald budget geven waardoor ze leren dat ze niet altijd alles kunnen hebben.
 9. Probeer een divers aanbod van speelgoed aan te leggen dat verschillende ‘talenten’ stimuleert; zoals de grove en fijne motoriek, sociaal, cognitief, constructief en creatief speelgoed.
 10. Voor meer tips over geschikt speelgoed kan je kijken in de online speelgids van Fisherprice of het “Speelgoedboek – Eerste hulp bij het kiezen van speelgoed” van Marianne Valck.

Speelgoed voor baby’s (0 tot 6 maanden)

Jonge baby’s zijn heel erg bezig met het ontdekken van zichzelf en de omgeving. Zintuigen spelen hierbij een grote rol; ze leren kijken, voelen, proeven en ruiken. In het begin zal dit vooral passief zijn en later zal er bewust gespeeld worden. Speelgoed dat één of meerdere zintuigen stimuleert past dan ook het beste bij deze levensfase.

Geschikt speelgoed voor pasgeboren baby's van 0 tot 6 maanden - Mamaliefde.nl

 • Mobile; voor een goede aankoop let je bij de aanschaf op de kleuren; met name felle kleuren zijn attractief, een diverse beweging om de ogen te trainen en eventuele extra’s zoals een projector of de mogelijkheid om hem om te bouwen om neer te zetten.
 • Muziekdoosje; er zijn diverse soorten muziekdoosjes op de markt, veel muziekdoosjes laten klassieke muziek horen omdat dit rustgevend werkt voor de baby.
 • Schommelstoel; kan ook gebruikt worden in plaats van een wipstoel, ideaal als de baby onrustig is en je toch even iets anders moet doen, sommige baby’s vallen hierin ook graag in slaap.
 • Rammelaar; jonge baby’s kunnen nog geen rammelaar vasthouden, dit kan je natuurlijk oefenen, maar er zijn ook speciale voet- en polsrammelaars op de markt. Daarna zijn vooral smalle rammelaars die in het handje passen ideaal, het liefst niet van plastic omdat een baby nog geen controle heeft over zijn bewegingen.
 • Projector; een baby kijkt graag naar lampen. Voor het slapen gaan kan een projector voor wat afleiding zorgen. De baby zal hier rustig van worden en op den duur meteen inslapen bij het aanzetten.
 • Tutpoppetjes / labeldoekjes; op een gegeven moment zal de baby alles wat hij / zij in zijn handjes krijgt naar zijn mond bewegen. Een tutpoppetje zal voorkomen dat er op de handen gesabbeld wordt en de eerste vorm van duimen voorkomen.
 • Babygym; rond de drie maanden zal de baby actiever worden. Bij de aanschaf van een babygym is het belangrijk dat de babygym beschikt over vier poten die met een dwarsligger verbonden zijn in plaats van de zogenaamde l-vorm. Als er bij de dwarsligger ook een activity is, stimuleert dit ook het hoofdje optillen. Voor jonge baby’s zijn met name primaire kleuren belangrijk. Het is goed als de speeltjes allemaal iets anders stimuleren; bijvoorbeeld een spiegeltje, een belletje, iets om te knijpen en iets met een gezichtje. Bij sommige babygyms kan je de speeltjes verwisselen om zo een nieuwe uitdaging te geven. Tot slot zijn er babygyms die je later kan ombouwen tot activitybord.
 • Poppen; of andere knuffels of zelfs papier met een gezichtje erop. Een baby ziet nog niet het verschil en kan hierop reageren alsof het om een persoon gaat en bijvoorbeeld hele verhalen houden.
 • Baby boekjes; vanaf drie maanden is het goed om te beginnen met voorlezen. Met zogenaamde knisper- of badboekjes kan je baby zelf ook al ‘lezen’. Kies vooral rustige boekjes met eenvoudige plaatjes van voorwerpen die je ook in het dagelijks leven tegenkomt.

Ouders zijn op deze leeftijd echter het leukste speelgoed; door samen spelletjes te spelen als vliegtuigje of proberen op te trekken kan het kind in een veilige omgeving zichzelf ontwikkelen. Als het kind even in de box heeft gelegen om te slapen en daarna zijn moeder herkent kan dat al een grote glimlach opleveren. Samen in bad gaan kunnen baby’s ook heel fijn vinden of een babymassage waarmee de baby zijn eigen lichaam leert kennen.

Lees ook: Speelgoed voor baby’s van geboorte (0) tot 3 maanden
Lees ook: Speelgoed voor baby’s van 6 tot 9 maanden

Speelgoed voor baby’s (6 tot 12 maanden)

Baby’s van deze leeftijd ontdekken dat iets wat ze doen een reactie uitlokt. Ze leren ook steeds gerichter dit te herhalen en zo bewust een reactie ontwikkelen, zo krijgen ze meer controle over hun eigen lichaam. Op deze leeftijd leren ze ook goed zitten, kruipen en misschien zelfs al lopen.

Geschikt speelgoed voor pasgeboren baby's van 6 tot 12 maanden - Mamaliefde.nl

 • Boxkleed; er zijn zowel eenvoudige boxkleden waar een baby op kan leren kruipen zonder op de harde vloer te hoeven liggen, tot uitgebreide varianten met activity’s en spiegeltjes en zelfs complete bogen. Ook hierbij zijn de kleurtjes erg belangrijk.
 • Bijtringen; als de eerste tandjes doorkomen kan een bijtring goed van pas komen. Het beste kan je er één kopen die je ook kan koelen of verwarmen. Bij voorkeur koop je deze nieuw.
 • Bal; zodra een baby kan kruipen, kan je hem of haar stimuleren om achter de bal aan te rollen. Ook ander speelgoed zoals auto’s met een touwtje eraan of opwindmotor zijn ideaal om je baby te stimuleren hier achteraan te gaan.
 • Figuurstoven; baby’s willen op een gegeven moment graag dingen ergens indoen of uit laten vallen. Een figuurstoof stimuleert de fijne motoriek en is de eerste vorm van puzzelen.
 • Muziek; baby’s houden met name van klassieke muziek. Speciaal hiervoor heeft Raymond Lap voor ouders bekende muziek aangepast aan baby’s; van Bach en Mozart tot aan de Beatles, ook de cd Sleepy Baby kan wonderen verrichten. De dvd’s van Baby Einstein beginnen op deze leeftijd ook interessant te worden.
 • Water, zand en gras; diverse materialen waarbij baby’s onder toezicht kennis mee kunnen maken. Laat je baby nooit alleen in het water, ook niet in een klein laagje. Ook met zand en gras moet je in de buurt blijven. Als het warm weer is, kan het spetteren in een badje erg gewaardeerd worden.
 • Loopwagen; zodra ze gaan proberen te staan, kan een loopwagen leuk zijn en helpen bij de ontwikkeling. Als je kind nog niet zelfstandig kan lopen, let dan op dat de wielen afgeremd worden zodat de loopwagen er niet zonder je kind vandoor gaat.

Baby’s hebben vaak nog aandacht nodig of vragen hierom. Zo zullen ze speelgoed uit de box gooien met de bedoeling dat mama het gaat oppakken. Bij speelgoed met deurtjes of knopjes kan je de baby door het voor te doen, laten zien hoe iets werkt. Het is goed om al jong te beginnen met het zelfstandig laten spelen; in het begin zal dit vijf minuten zijn terwijl je naast de box zit, later kan er wat meer ruimte tussen zitten of zelfs vanuit een andere kamer. Zeker als je baby naar een kinderdagverblijf gaat, is het goed dit al jong te oefenen. Je kan de baby ook op een kleedje op de grond neerleggen om het zo de wereld vanuit een ander perspectief te laten zien. Om het kruipen en lopen te stimuleren kan je samen met je baby gaan kruipen of twee vingertjes geven om te gaan staan en zo een paar pasjes te laten zetten.

Lees ook: Speelgoed & Cadeautips voor jongens van 1 jaar
Lees ook: Speelgoed & Cadeautips voor meisjes van 1 jaar
Lees ook: Baby leren lopen; Op welke leeftijd de eerste stapjes en daarop volgende fases en wat zijn hulpmiddelen of speelgoed dat kan helpen als je kind nog niet loopt?

Dreumes (12 tot 24 maanden)

Een dreumes kan al gericht gaan spelen. Hij kan bedenken wat hij wil en het daarna ook uitvoeren. Ook meerdere handelingen achter elkaar of speelgoed die een bepaalde handeling vereisen kunnen veel leer- en speelplezier opleveren. De woordenschat groeit in deze periode heel sterk, hier kan je ook op inspelen.

Geschikt speelgoed voor dreumes van 12 tot 24 maanden - Mamaliefde.nl

 • Loopstoeltjes; er zijn loopstoelen die gecombineerd worden met een activity-center, deze dagen je kind het beste uit en leveren het meeste plezier. Let bij de aanschaf van een loopstoel op dat je hier niet te vroeg mee begint om zo de heupjes en rug niet al teveel te belasten. Een houten hobbelpaard kan al heel uitdagend zijn. Lees hier meer over of een loopstoel nu goed of slecht is voor de ontwikkeling van je baby.
 • Trekspeelgoed; in deze fase vinden kinderen het leuk om zelf iets vooruit te trekken, zeker als ze eenmaal kunnen lopen, kunnen ze heel veel rondjes gaan lopen om bijvoorbeeld een eend met kwakkelpoten vooruit te trekken.
 • Stapelspeelgoed; bijvoorbeeld blokken of stapeltorens dagen ze uit om torens te gaan bouwen. Het leukste is natuurlijk nog als deze omvallen.
 • Open end speelgoed; speelgoed waarbij kinderen zelf een spel kunnen bedenken. Onder andere het speelgoed van Grimm’s is erg populair, zoals de houten regenboog.
 • Duplo; de voorloper van Lego is leuk voor kinderen vanaf 1,5 jaar. Speciaal voor deze leeftijd zijn er wat grotere speeltjes met weinig blokken. Bijvoorbeeld een dierentuin of garage.
 • Grote auto’s; voor buiten zijn auto’s waar de dreumesen zelf in kunnen zitten erg uitdagend; in de achtertuin reizen ze zo de hele voor hun bekende wereld rond; van supermarkt tot aan het kinderdagverblijf. Ook loopfietsjes voor binnen vallen in deze categorie.
 • Puzzels; grote puzzels met een eigen vakje (dus niet aan elkaar) passen goed bij deze leeftijd. Een puzzel hoeft niet perse groot te zijn om gewaardeerd te worden.
 • Bellenblaas; zelf bellen blazen gaat nog niet altijd lukken, maar als mama blaast kan de dreumes ze al wel kapot maken. Dit is een handig recept om zelf bellenblaas te maken.
 • Badspeelgoed; kleine baddiertjes maar ook grotere machines waar een emmertje water acties uitlokt, vinden kinderen erg leuk en kunnen ze zich heel lang mee vermaken.
 • Muziekinstrumenten; vooral slagwerk zoals trommels of instrumenten waarmee je kan schudden zoals sambaballen passen goed bij deze leeftijd.
 • Knuffels; waarschijnlijk heeft het kind al een favoriete knuffel, een hele verzameling kan echter een voorloper zijn op fantasiespel.
 • Motorisch speelgoed; groot speelgoed waarbij kinderen kunnen klimmen, klauteren, lopen, glijden en nog veel meer. Populair zijn onder andere de Wobbel en de houten indoorglijbaan. Met een combinatie van dit speelgoed kan je ook heel goed een hindernisbaan opzetten.
 • Boeken; prentenboeken met weinig tekst en veel ‘zoekplaatjes’ kunnen voor veel plezier zorgen, nadat er voorgelezen is kan het kind gevraagd worden om dingen te zoeken of te benoemen. Voorleesboeken met korte verhaaltjes waar het kind makkelijk zijn aandacht bij kan houden en een leuk plaatje vinden ze vaak ook leuk. Net zoals kartonnen boekjes die ze zelf kunnen lezen. Tegenwoordig zijn er ook boekjes met allemaal knopjes die geluid maken.
 • Rollenspeelgoed; eenvoudig speelgoed zoals een telefoon, houten keuken, stofzuiger etc. waarmee een kind zijn papa of mama kan naspelen worden zeer gewaardeerd.
 • Klei of scheerschuim; eenvoudige materialen zoals klei of scheerschuim waarmee een kind kan kneden of figuurtjes in kan tekenen stimuleren de creatieve baby.
 • Potloden en vingerverf; voor creatieve kinderen zijn met name potloden goed om de fijne motoriek te oefenen (stiften doen het tegenovergestelde) en vingerverf waarmee minder controle nodig is, kunnen voor veel plezier zorgen.
 • Muziek; dreumesen zullen liedjes gaan meezingen of zelf gaan bedenken, een cd met bekende kinderliedjes kan hierbij een steun voor de ouder zijn. Ook cd’s met voor kinderen bekende muziek zoals K3 of Ernst Bobbie en de Rest zijn populair.

Dreumesen kunnen al zelfstandig spelen en aangeven wanneer ze hulp nodig hebben. Met name als er leeftijdsgenootjes in de buurt zijn kan dit het geval zijn. Speelgoed delen is namelijk nog erg moeilijk op deze leeftijd. Ook op deze leeftijd kan je als ouder voordoen welke handeling bij een speelgoed hoort. Veel praten met het kind is goed voor de taalontwikkeling en band met je kind.

Lees ook: Speelgoed & Cadeautips voor jongens van 2 jaar
Lees ook: Speelgoed & Cadeautips voor meisjes van 2 jaar

Peuter (24 tot 36 maanden)

Dreumesen spelen graag de wereld om zich heen na. Spelmateriaal dat hierbij kan helpen is dus favoriet. De oog-handcoördinatie is nu zo goed dat het al een pop kan instoppen in bed, met kleertjes aantrekken zal het echter wellicht nog hulp nodig hebben. Op deze leeftijd zullen ze voor het eerst samen naast elkaar gaan spelen; kinderen kunnen met hetzelfde speelgoed spelen maar dan wel in hun eigen spel.

Geschikt speelgoed voor peuter 24 - 36 maanden - Mamaliefde.nl

 • Poppen; niet alleen meisjes, ook jongens spelen graag met poppen. Helemaal leuk vinden ze het als er een ook een keukentje, bedje, doktersset of andere accessoires. Hiermee kunnen ze dagelijkse situaties naspelen en zo beter begrijpen. Baby Annabell interactieve pop is een populaire pop.
 • Autootjes; hiervoor geldt dat niet alleen jongens maar ook meisjes dit leuk vinden. Naast een verzameling auto’s spelen ze graag op een garage met allerlei onderdelen zoals een lift, pomp of een takel.
 • Treinenset; een houten treinbaan met losse treintjes kunnen voor lang plezier zorgen. Extra onderdelen zoals bomen, huisjes etc. zijn niet essentieel voor dit speelplezier.
 • Boekjes; dreumesen willen graag groot zijn en vinden het leuk om zelf te lezen. Sommige kinderen kunnen ook papieren boekjes lezen.
 • Bouwhoek; met een werktafel met gaatjes en divers (stoffen) speelgoedgereedschap kunnen ze alles maken; het timmerspel is vaak nog het leukste.
 • Puzzels; niet alleen houten puzzels, maar ook puzzels van foam die op de vloer gemaakt kunnen worden zijn leuk.
 • Doeken en kussens; met een paar kleedjes, touwen en wasknijpers creëer je zo een boot van bed, of een hut onder de tafel. In een stapel kussens kunnen ze lekker wegkruipen.
 • Macaronibak; voor in de winter kan je de zandbak omtoveren in een macaronibak; ook voor kinderen met een stofallergie kan dit een uitkomst zijn. Emmertjes en schepjes kan je hier ook bij gebruiken.
 • Fietsjes en motoren; buitenspeelgoed zoals metalen fietsjes of een motor worden veel gebruikt als ze buiten spelen.
 • Schommel; op een schommel willen ze graag geduwd worden en kunnen ze niet hoog genoeg.
 • Eenvoudige spelletjes; eenvoudige spelletjes zoals vissen vangen of memorie zijn zeer geschikt voor deze leeftijd.
 • Potloden en krijtjes; naast met potloden kleuren kinderen graag met krijtjes. Het scheuren of knippen van papier en dit vervolgens opplakken zorgt voor veel uitdaging.

Voor ouders is het leuk om naar het spel te kijken en af en toe open vragen te stellen zoals “Wat heb je getekend?” om betrokken te worden in het spel. Als het kind dreigt zijn interesse in het spel te verliezen kan je door een eenvoudige vraag zoals “Waar gaat de trein naar toe” nieuw spel uitlokken of de aandacht van het kind weer naar het speelgoed te leiden. Vaak zie je dat dreumesen in hun rollenspel een bekende naspelen en ook bijbehorende uitspraken overnemen. Na het spel zijn ze heel goed in staat om zelf hun speelgoed op te ruimen. Als kinderen niet naar een kinderdagverblijf gaan, is dit de leeftijd om te wennen op een peuterspeelzaal.

Lees ook: Speelgoed & Cadeautips voor jongens van 3 jaar
Lees ook: Speelgoed & Cadeautips voor meisjes van 3 jaar

Speelgoed voor Peuters (36 tot 48 maanden)

Dit is de laatste fase voordat het echte kleuters zijn en ze naar school gaan. Door middel van speelgoed kunnen ze hierop voorbereid worden en bijvoorbeeld kleuren leren of tot 10 tellen. Het zelfstandig aantrekken van kleding en zindelijkheidstraining is ook handig voor de zelfredzaamheid.

Geschikt speelgoed voor peuter 3 tot 4 jaar - Mamaliefde.nl

 • Muziek / dvd’s / dansen; op muziek kunnen kinderen helemaal losgaan, er wordt lekker gerend of naar zichzelf gekeken in de spiegel. Dvd’s moeten hooguit een kwartier / half uurtje duren om volledige aandacht te krijgen.
 • Verkleedkleding; om de fantasie te stimuleren kan je ze verkleedkleding geven. Oude schoenen, grote kettingen, maskers en doeken zijn goed als accessoires.
 • Puzzels; op deze leeftijd zijn peuters toe aan wat ingewikkelder puzzels. Als een puzzel te moeilijk is kan je deze op latere leeftijd nog een keer aanbieden.
 • Boekjes; het lezen van boekjes blijft leuk. Als ze voorgelezen worden kunnen ze na een paar keer hetzelfde verhaal gehoord te hebben ‘meelezen’.
 • Constructiemateriaal; met blokken of Duplo kunnen hoge torens gebouwd worden of taartjes gebakken die je als ouder mag opeten.
 • Kussens; in een hoek met grotere kussens, oude matrassen en dekens kan lekker gestoeid worden of gebruikt worden als glijbaan en hindernisbaan.
 • Kleurplaten; bij meisjes gaat de ontwikkeling iets sneller dan bij jongens waardoor deze over het algemeen iets eerder toe zijn aan het kleuren binnen lijntjes. Ook zullen ze sneller een tekening maken waar je zelf ook iets uit kan ontdekken.
 • Tafel en stoeltjes; kinderen vinden het vaak leuk als ze een tafel op eigen hoogte hebben met bijpassende stoeltjes of bank waarin speelgoed opgeborgen kan worden.
 • Keuken; niet alleen een speelgoedkeuken zoals de Ikea Duktig keuken, ook de echte keuken waarin koekjes gebakken worden, cakejes versierd of fruitsalade gemaakt zijn erg boeiend.
 • Knikkerbanen; materiaal waarmee een knikkerbaan gemaakt kan worden en andere uitdagende spelletjes zullen na een paar keer geoefend te hebben zeer gewaardeerd worden.

Als ouder kan je je peuter het beste proberen voor te bereiden op de kleuterklas. Dit kan door regelmatig samen te tellen of ze de vormen en kleuren leren. Op deze leeftijd kunnen kinderen vrij goed zelfstandig spelen, ouders kunnen hierin ondersteunen door de grenzen aan te geven.

Lees ook: Speelgoed & Cadeautips voor jongens van 4 jaar
Lees ook: Speelgoed & Cadeautips voor meisjes van 4 jaar

Wat is het favoriete speelgoed van jullie kinderen?

Bron afbeeldingen Shutterstock.

Lees ook

Linda van Aken