Jaja, eerst krijgen we de pepernoten in de winkel en daarna wordt het koud en guur. De nieuwste Sinterklaasfilms komen uit en voor je het weet is hij in het land en gaan we daarna door naar Kerst. Vol met zenuwachtige, gespannen kindertjes die heel nieuwsgierig zijn naar wat ze dit jaar zullen krijgen en aan de slag gaan met het maken van een verlanglijstje (of meer) om hun wensen en verlangens door te geven. Want ja; je kan wel denken dat je je kind kent, maar soms denkt hij of zij toch aan wel heel wat anders dan wat wij denken. Omdat hij of zij het een keer bij een vriendje heeft gespeeld, op tv of YouTube voorbij heeft zien komen of … En ook al wordt er tegenwoordig heel veel online geshopt; gewoon ouderwets een speelgoedboek doorbladeren en plaatjes uitknippen en scheuren blijft natuurlijk het leukste! 

Populair speelgoed

Maar wat is nu populair en geschikt speelgoed voor op dat verlanglijstje? De ontwikkelingen gaan zo snel dat je soms ook niet meer weet wat er te koop is of wat geschikt is voor welke leeftijd. Daarom een handig overzicht van de laatste trends en het nieuwste speelgoed wat dit jaar heel hoge ogen zal scoren. Dit op basis van marktontwikkelingen en data bij bol.com. Bol.com verkoopt al sinds 2009 speelgoed. Met meer dan 10 miljoen klanten en 21 miljoen artikelen in de winkel, ziet bol.com snel verschuivingen in de markt. Als er een trend ontstaat, is dat dus direct terug te zien in de data.

Duurzaam Speelgoed

Er wordt steeds bewuster gekeken naar duurzaamheid; ook als het gaat om speelgoed. Steeds populairder wordt dan ook speelgoed dat gemaakt is van natuurlijke materialen of vernieuwende materialen zoals bioplastic. Zo scoort Nijntje in samenwerking met Brikkon en BioBuddi (hier) hoge ogen, ook de bio bouwsets van de Hema (hier) die in samenwerking met BioBuddi worden gemaakt scoren hoge ogen. Of wat dacht je van spelen met karton; met de creatieve pakketten van re-cycle-me (hier) kunnen kinderen van alles maken.

Lees ook: Biobuddi x Hema; bioplastic duplo bouwsets van suikerriet 

Van primaire kleuren naar pastel

Ook op het gebied van kleurgebruik doen nieuwe trends hun intrede. Van oudsher heeft veel speelgoed voor kleintjes felle, primaire kleuren. Met de komst van het houten speelgoed zoals van Little Dutch (hier) in rustige pasteltinten is hier verandering in gekomen. Maar ook houten speelgoed zoals van Grimm’s (hier) dat eerst in primaire kleuren geschilderd wordt, is nu ook veel in monochroom en pastelkleuren te vinden. Voor oudere kinderen zijn de speelkeukens en poppenhuizen van Kidkraft (hier) altijd een succes. Speelgoed van natuurlijke materialen wordt steeds populairder als alternatief van plastic speelgoed met licht en geluid. En naast dat kinderen er mee kunnen spelen, moet het ook ‘passen binnen het interieur’.

Lees ook: Nieuw: Grimm’s monochroom & pastel collectie

Interactief intelligent speelgoed

Kiezen kinderen wel voor een spel met een scherm, dan maakt de nieuwe Nintendo Switch (hier) grote kans om op de verlanglijstjes te komen. Naast de standaard versie is er sinds dit jaar ook een lite variant. Ook spelletjes voor op de Nintendo Switch zoals Just Dance 2020 is erg populair.

Lees ook: Nintendo Switch review
Lees ook: Populaire games Nintendo Switch 2019

Daarnaast is interactief en slim speelgoed, dat aan de smartphone gekoppeld wordt en zo tot leven komt, in opkomst. Deze trend is zichtbaar bij LEGO Hidden Side (hier), waar kinderen met behulp van augmented reality een bouwset tot leven laten komen. Met Snapstar (hier), dat kans maakt om één van dé rages van het jaar te worden, kunnen kinderen foto’s maken van poppen voor een green screen, waarna de foto via een app bewerkt kan worden om daarna te delen op social media.

Lees ook: Review; LEGO Hidden Side Newbury Highschool
Lees ook: #Snapstar review

Wat ook populair is, is Of wat dacht je van speelgoed om te programmeren zoals de robots van Clementoni (hier). Ook ander speelgoed zoals kindertablets, kidicams en smartwatches van VTech (hier) zijn populair.

Lees ook: Review: Mind designer robot
Lees ook: Interactief speelgoed programmeren en coderen
Lees ook: Uitdagend en educatief STEAM speelgoed voor alle leeftijden

Gezelschapsspellen; Gamen zonder scherm

Bijzonder is dat ondanks de groeiende populariteit van online gaming, ook spellen zoals bordspellen zoals Monopoly dat dit jaar ook in een speciale LOL Surprise variant (hier) komt, tot kaartspellen en dobbelgames zoals Qwixx (hier) sterk in populariteit groeien. En niet alleen onder kinderen! Het assortiment telt tienduizenden fysieke spellen en deze vliegen de winkel uit. Ze worden steeds uitdagender zoals bij Smartgames (hier) die je ook zelf kan spelen. Naast de klassieke spellen, komen er steeds meer strategische bordspellen op de markt. Deze zijn ook populair bij volwassenen, denk bijvoorbeeld aan traditionele pictionary games (hier) in een nieuw jasje of de steeds populairder wordende Escape Games (hier)

Lees ook: Populairste gezelschapsspellen
Lees ook: Smart Games om alleen te spelen

Comeback van klassiek speelgoed

Klassiek speelgoed is terug van weggeweest. Barbie (hier), Baby Born (hier) en Sylvanian Families (hier) staan ook deze feestdagen weer hoog op de verlanglijstjes van kinderen. Merken als Playmobil (hier) en LEGO (hier) doen het ook altijd erg goed. Erg populair zijn onder andere Lego Ninjago of de Lego City trein bij jongens, Lego Friends en Frozen 2 bij meisjes en Lego Architecture of de speciale bouwsets bij volwassenen!

Of wat dacht je van ‘ouderwets’ puzzelen, dit is weer geliefd. Niet alleen ouderen, maar ook kinderen gaan graag samen om de tafel om duizend puzzelstukjes in elkaar te leggen of wat dacht je van puzzels zonder vaste randjes zoals de Mad Cappr puzzels (hier).

Lees ook: Populairste Lego sets; van Duplo tot friends, city en ninjago
Lees ook: Playmobil speelgoed; leukste sets
Lees ook: Sylvanian Families
Lees ook: De leukste puzzels voor alle leeftijden

Auto’s en racebanen; Max Mania

Boys will be boys en auto’s en racebanen zijn ook dit jaar altijd een schot in de roos. Naast een hang naar nostalgie en gezelligheid, hebben we óók oog voor onze Hollandse helden, zoals Max Verstappen. Er is sprake van een ware Max Mania in speelgoedland. Van racebanen zoals de nieuwe Turbo Force Racers van VTech (hier) met stunt- en racebaan, en ‘hot wheels’ (hier) tot op afstand bestuurbare auto’s (hier): kinderen kruipen graag in de huid van hun held en bouwen hun eigen ‘Zandvoort’.”

Lees ook: Review: VTech racebaan Turbo Force Racers Super Racetrack Set

Het jaar van de poppen

Het wordt een poppennajaar waarbij zowel Baby Born (hier) en Baby Annabell (hier) het goed blijven doen. Naast de poppen zelf komen er ook steeds meer accessoires; van interactieve bedjes of op afstand bestuurbare scooters en zelfs complete glampers en poppenhuizen met meubelpakketten voor in de kamers.

Lees ook: Interactieve babypoppen
Lees ook: Baby Annabell interactieve pop

Nieuw op de markt zijn de O.M.G. LOL Surprise! fashionpoppen (hier) die een enorme hit zijn. Na de eerste serie van 4 poppen is er nu een nieuwe editie in Winter disco sfeer.

Lees ook: O.M.G. LOL Surprise! fashion pop
Lees ook: LOL Surprise Glamper
Lees ook: LOL Surprise Huis

Naast poppen zijn voor de jongste kinderen ook interactieve knuffels zoals Cubby de beer van Furreal Friends (hier) een absolute topper.

Lees ook: Furreal Walk-a-lots; kleine dieren van eenhoorn tot hond

Unboxing Toys; Niet weten wat je krijgt

Ook minder voorspelbare cadeaus – de zogenaamde verrassingscadeaus – scoren ook dit jaar hoog in de Top 10 van speelgoedtrends. Deze trend is begonnen op youtube waarbij er iets werd open gemaakt en niet bekend was wat er in zit. In het begin waren dit de chocolade verrassings eieren, maar tegenwoordig heb je nog veel meer speelgoed met series die je vervolgens kan verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan de enorm populaire ballen van L.O.L. Surprise! (hier), Hatchimals (hier) en LEGO minifiguurtjes (hier). Nieuw zijn de Baby Born surprise mini poppen (hier) die ook enorm populair zijn. Dit zijn cadeautjes die ook heel populair zijn als schoencadeautje.

Naast het unboxen is ook het verzamelen enorm populair. Dit is een behoefte die er al sinds het begin van de mensheid is; toen werd er vooral eten verzameld. Nu gaat het om speelgoed verzamelen, toen ik jong was waren trollen en zeepjes of nagellakkleurtjes populair. Nu zijn vooral LOL Surprise! poppen enorm populair, maar ook de Ugly Dolls. Niet alleen voor meisjes dus. Dit geldt bijvoorbeeld ook bij dingen die je moet verzamelen zoals stickerboeken en kaarten.

Lees ook: LOL Surprise! Poppen

Films als inspiratiebron

Tot zijn films zijn een goede inspiratiebron voor verlanglijstjes. Het langverwachte tweede deel van Frozen 2 (hier) zorgt nu al voor een groeiende populariteit van de ijsblauwe producten rondom Elsa, Anna en hun vrienden. Dit speelgoed vind je echt overal in de winkels en verschillende merken hebben hiervan licentie producten; van Lego tot Ravensburger puzzels en poppen om mee te spelen.

De populariteit van de film ‘Detective Pickachu’ is ook goed terug te zien in de verkoop Pokémon speelgoed (hier) . Ook de films van The Lego Movie (hier) en Playmobil Movie (hier) zijn dit jaar erg populair.

Lees ook: Frozen 2
Lees ook: Frozen 2 speelgoed; poppetjes, speelset, puzzels, spelletjes, verkleedkleding sieraden en meer
Lees ook: Detective Pikachu
Lees ook: Pokemon; Speelgoed, kaarten en spellen zoals Pokemon Go
Lees ook: The LEGO Movie

Het Grote Speelgoedboek

Een speelgoedgids is al wel bekend, deze valt al jaren op de mat en ook dit jaar volgt er één van de grootste speelgoedwinkel in Nederland die gelukkig toch een doorstart heeft kunnen maken. Daarnaast valt er deze week bij gezinnen in Nederland voor het eerst een papieren speelgoedboek op de mat die offline en online combineert. In ‘Het Grote Speelgoedboek’ van bol.com is een uitgebreide selectie van het beschikbare speelgoed te vinden. De QR-codes bij de artikelen in het boek kunnen makkelijk door ouders gescand worden met de app van bol.com. In plaats van productprijzen, is bij elk artikel een QR-code te vinden die gescand kan worden met de bol.com-app. Zo komen gebruikers meteen op de juiste plek in de winkel, waar ze het artikel makkelijk kunnen opslaan in een online verlanglijstje. Deze kunnen met bijvoorbeeld oma’s en opa’s gedeeld worden en de prijsinformatie is altijd actueel. Mensen die het boek niet ontvangen hebben of een tweede boek wensen, kunnen vanaf 14 oktober terecht bij de winkels van Albert Heijn in Nederland.

Verlanglijstje maken & winnen

Kinderen vinden midden in het boek een verlanglijstposter waar zij hun favoriete cadeautjes op kunnen plakken en versieren met bijgevoegd stickervel. Als ze de poster voor het raam hangen en een foto hiervan mailen naar dit mailadres, kunnen ze het lijstje zelfs winnen!

Wat staat er bij jullie kind op het verlanglijstje?

Lees ook

Linda van Aken