Speculaasjes zijn denk ik wel de meest gegeten koekjes hier in huis. Een lekker koekje met een beetje pittig smaakje door de kruiden en niet al te duur. Vroeger als kind heb ik ze ook al heel vaak mogen eten. Lekker bij de thee en heel soms zelfs op een boterham! Lekker in je drankje dopen en dan smullen maar. Tegenwoordig heb je ook veel variaties in de winkels voor zoet broodbeleg met een combinatie van speculaas, denk aan de smeerbare speculoos, schuddenbuikjes, maar ook aan de mix van pindakaas met speculaas. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er gewoon. En zo kun je dus het hele jaar door genieten van dit heerlijke koekje, op welke manier dan ook.

Wil je zelf aan de slag om iets lekkers te maken? Bijvoorbeeld een lekker toetje, of een taart of cake met speculaasjes, of heb je juist zin om koekjes te bakken met je kinderen? Dan zal ik je hier lekker maken met verschillende lekkere recepten om speculaas te maken. En je zult zien dat je letterlijk de hele dag door kunt genieten van de smaak van speculaas! Vanaf het ontbijt, tot het avondeten, tot het toetje en zelfs daarna nog ’s avonds bij je laatste kopje thee. Voor elk moment is er een speculaasmoment.

Recept speculaaskoekjes zelf maken

Als je leuke vormpjes hebt dan kun jij je eigen échte speculaasjes maken. Zoals je ziet op de foto’s bestaan er allerlei soorten en maten speculaasplanken om koekjes mee te vormen. De grote plank is uiteraard voor de decembermaand om een grote pop mee te bakken. Maar de kleine mallen zijn voor de kleine koekjes die je lekker snel weg kan eten.

De kleine houten plankjes heb ik gekocht bij Dille Kamille. Hierbij zat ook een recept om de speculaasjes te kunnen maken. Op de website kun je het recept ook nog terugvinden, zodat ook jij nu aan de slag kunt, met of zonder plankje, dat maakt niet uit, daar zal het niet minder om smaken.

Deze koop je hier.

Koolhydraatarm speculaas met amandelschaafsel

Op je lijn willen letten, minderen met suiker en toch af en toe een speculaasje kunnen eten? Dan kies je voor een koolhydraatarm koekje. Makkelijk zelf te maken. En net zo lekker als het vorige recept.

Het recept vind je hier.

Gevulde witte speculaas met pecannotenspijs

Suikervrij (soort van), lactosevrij en ook nog eens vegan. Deze koek met pecannotenspijs zit vol goede gezonde ingrediënten. Het vergt wel wat inspanning en geduld, want het deeg moet ruim van te voren gemaakt worden. Maar als je er de tijd voor hebt, zou ik deze zeker een keer maken als ik jou was. Hij is het bakken waard!

Het recept vind je hier.

Gevuld speculaas(je)

Gevuld speculaas, een heerlijke koek van twee speculaaslagen en daartussen een heerlijke romige amandelspijs. Als je deze koek in een muffintray bakt heb je voor iedereen een eigen stuk koek. Maak de koeken mooi af met een glimmende amandelnoot bovenop.

Het recept vind je hier.

Koekje op je brood

Het makkelijkste recept: een speculaasje (of twee!) op je boterham. Gewoon met een laagje boter. Maar je zou het ook gekker (of lekkerder) kunnen maken door er eerst een laagje pindakaas of chocopasta op te smeren. Ik houd het graag bij de eerste optie, die is al lekker genoeg.

Het recept vind je hier.

Een speculaasbrood

Nog zo’n lekker recept wat niet per se bij de koffie of thee geserveerd moet worden is dit lekkere bananenbrood met speculaas. Lekker bij de paasbrunch of bij een picknick.

Het recept vind je hier.

Suikerbrood met speculaaskruiden

Leuk om tijdens de Sinterklaasperiode te eten, maar ook lekker bij een brunch of een picknick in de zomermaanden. Een zoet suikerbrood gekruid met speculaaskruiden. Dit zelfgebakken brood smaakt toch altijd wel het lekkerst en tijdens het bakken worden alle smaakpapillen waarschijnlijk al flink gestimuleerd.

Het recept vind je hier.

Koekjes als ontbijt?

Ontbijt jij graag met een kommetje yoghurt met muesli? Maak dan ook eens deze variant. Een heerlijke speculaasmuesli. Met havermout, gezonde noten, stukjes fruit en een beetje honing, start je de dag redelijk suikervrij (op de honing na dan), gezond en verantwoord op.

Het recept vind je hier.

Speculaas pannenkoekjes

Ontbijt je graag met pannenkoekjes? Ook dan kun je gebruik maken van speculaasjes. Deze pannenkoekjes hebben een beslag van havermeel en amandelmelk, dus zijn ook nog eens koemelkvrij! Een gezonde start om je dag feestelijk mee te beginnen.

Het recept vind je hier.

Speculaas croissantjes

Een leuk idee voor een brunch, ontbijt of picknick. Een warm versgebakken croissantje mag natuurlijk niet ontbreken bij een speciale broodmaaltijd en om het croissantje nog specialer te maken kun je er ook nog wat extra’s aan toevoegen als spijs en speculaas. Zo heb je een superorigineel broodje op tafel gezet.

Een andere variant op dit lekkere broodje kun je vinden bij Ohmyfoodness. Hier worden iets meer koekjes gebruikt.

Het recept vind je hier.

Smeersels voor op de boterham

Een lekkere verse (zelfgemaakte!) jam op je boterham, wat een feest! Dit is een heerlijk recept om je speculaaskruiden in te verwerken. Perenjam met speculaaskruiden.

Het recept vind je hier.

Speculaascake

Een lekker plakje cake bij de koffie of thee gaat er altijd wel in. Deze lekkere cake is gevuld met extra speculaasjes, stukjes appel en omhuld met een fijne laag chocolade.

Het recept vind je hier.

Speculaas boterkoek

Houd je van boterkoek en gevulde speculaas? Dan houd je vast ook van deze mix. Je twee favoriete lekkernijen in een en dezelfde koek. Onweerstaanbaar lekker en simpel. Voor het mooie nog wat amandelschaafsel er overheen strooien en serveren maar.

Het recept vind je hier.

Een knabbelstokje

Hartige stengels, kaasstengels of pizzastengels ken je misschien wel. Maar heb je deze zoete, knapperige speculaasstengels al eens geprobeerd? Maak ze nu zelf, lekker bij een paasbrunch of bij een high tea. Of om stiekem zomaar op te snoepen.

Het recept vind je hier.

Hartig taartje met speculaas en appel

Niet alle taartjes met speculaas zijn per definitie zoete lekkernijen om te eten. Dit is een lekker hartig recept voor bij de borrel, of als voorgerechtje, of als klein gerechtje bij een buffet. Een verfrissende combinatie van brie, peer, speculaas en honing, maakt dit een verrassend hartig taartje.

Het recept vind je hier.

Speculaas Cheesecake

Frisse roomkaas en speculaas vormen samen een ideale smaakcombinatie voor een cheesecake. Lekker met als topping echte koekjes.

Het recept vind je hier.

Stoofpotje met speculaas

Ook bij het avondeten kun je van speculaas genieten. In sommige stoofschotels kun je het vlees lekker op smaak brengen met de speculaaskruiden. Zo ook dit sukadelapje met peen en ui.

Het recept vind je hier.

Toetje met speculaas

Een lekker toetje om de maaltijd mee af te sluiten is deze mangoroom met speculaas. Lekker met verse slagroom, mascarpone en verse mango.

Het recept vind je hier.

Een luxe toetje

Eigenlijk mag je dit recept geen toetje noemen. Dit is met recht een dessert. Wat een luxe uitstraling heeft dit fijne bordje. Chocola, met peer en speculaaskruiden. Een waanzinnige combinatie en een heerlijke manier om een geslaagde maaltijd mee af te sluiten. Misschien sluit je hier wel je paasdiner mee af?

Het recept vind je hier.

Marokkaanse fekkas

De Italianen hebben het bekende krokante koekje, de cantuccini’s en de Marokkanen hebben een soortgelijk koekjes, genaamd fekkas. Een lekker knappertje voor tussendoor, bij de thee of in je ijsje als toetje. Door de speculaaskruiden, noten en chocola krijgen deze knapperds nog meer smaak en bite.

Het recept vind je hier.

Fudge om te snoepen

Lekkere blokjes fudge om zomaar te snoepen of in plaats van je koekje bij de thee. Als je ze in kleine blokjes snijdt heb je in ieder geval genoeg om er stiekem nog eentje te nemen.

Het recept vind je hier.

Speculaaskruiden

Speculaaskruiden zijn helaas niet het hele jaar door te verkrijgen. Dat heb ik ondertussen wel gemerkt, ik greep namelijk laatst mis in de winkel (en niet omdat er zo vreselijk gehamsterd werd, maar omdat het dus een tijdelijke product bleek te zijn). Deze kruidenmix is dus alleen in de wintermaanden te koop. Toen ik daar achter kwam ging ik in eerste instantie ook soort van hamsteren. Ik sloeg een flinke voorraad potjes in om het hele jaar lekkere baksels te kunnen maken. Totdat ik op internet diverse recepten voorbij zag komen om gewoon zelf aan de slag te gaan met kruiden. Tja, dacht ik, dat kan natuurlijk ook. Gewoon zelf maken! En vanaf nu kun jij dat ook. Volg de instructies bijvoorbeeld op en je hebt je eigen voorraad speculaaskruiden in je kastje staan. Zo grijp je nooit meer mis (ik in ieder geval niet meer).

Het recept vind je hier.

Lees ook

Latest posts by Isabell (see all)