De afgelopen weken zijn erg druk en vol, veel tijd voor het huishouden blijft er dus niet over. Dat staat onderaan het prioriteitenlijstje en komt wel weer een keer. Maar dan, dan komt oma langs. En tja, dan moet er dus toch snel even wat achterstallig werk gedaan worden. Rommel in de kastjes, zodat het opgeruimd ziet, snel een stofzuiger door de kamer en het kan ermee door. Tot je met dank aan het zonnetje de vingers op de ruiten ziet. Voordeel van het mooie weer is dat je heerlijk kan buiten zitten, maar daardoor vallen die handjes van de kinderen ook sneller op.

Als ramen lappen leuk wordt…

Nu moest ik zelf weg, dus veel tijd had ik niet. Vroeger zou ik het daar dan ook bij gelaten hebben, maar tijden veranderen. En het gemak dient de mens. Ik had namelijk altijd een verschrikkelijke hekel aan ramen lappen, liet dat over aan de schoonmaakster die het één keer per half jaar deed. Nu draai ik mijn hand er niet meer voor om. Sterker nog, ik durf het zelfs leuk te noemen om de ramen te lappen. Sinds een paar maanden hebben wij namelijk de enige echte Kärcher ramenreiniger in huis. Dat bestaat uit twee delen; een spuitfles met daarop een mond met poetslap en een elektrische stofzuiger. Eigenlijk werkt het heel simpel; 1. Je sprayt water met het speciale schoonmaakmiddel (of glasreiniger) op de ruiten. 2. Je boent even zodat het goed schoon is. 3. Je gaat er met de stofzuiger over van boven naar beneden zodat je het overtollige water wegzuigt. Dit wordt opgevangen in een reservoir en zorgt ervoor dat er geen strepen achterblijven op de ramen. Dat is namelijk één van mijn ander frustraties; dat als je het hebt schoongemaakt er altijd strepen achterblijven. Nu is het secondenwerk om ramen schoon te maken en zelfs de kinderen ‘vechten’ erom wie mag helpen. Niet alleen vieze vingertjes, maar ook tekeningen met raamkrijtstiften zijn zo weg.

Handige lijst

Krijg jij ook je (schoon)ouders op bezoek en wil je snel even je huis op orde hebben (of dat het in ieder geval zo lijkt)? Het belangrijkste zijn dan natuurlijk de kamers waar de visite komt, de zolder kan je overslaan en de kamers van de kinderen kan je in principe ook wel vanuit gaan dat ze niet komen. Voor de rest kan je de volgende tips toepassen:

  1. Zorg dat het leeg is, dan lijkt het al snel opgeruimd. Dus lege tafel, niet teveel rommel op de kasten of op de vloer. Een paar kasten met deurtjes die je dicht kan doen zijn ideaal. Of grote bakken voor het speelgoed in de kinderhoek. Achter de gordijnen is ook een populaire verstopplaats. Alles wat naar boven moet leg je op de trap, nu hebben wij een open trap, maar zelfs dan oogt het minder rommelig.
  2. Wij hebben ook een deur naar de keuken, dus kunnen die makkelijk afsluiten. Zet anders alle afwas in de vaatwasser en probeer het aanrecht zo leeg mogelijk te hebben.
  3. Even snel stofzuigen rondom de bank en tafel waar vaak de meeste kruimels liggen.
  4. Snel een doekje over het tafelblad en andere oppervlakten.
  5. Zorg voor een fijne spray in huis die zorgt dat het fris ruikt. Alle ramen open zetten tegenover elkaar zodat het goed kan luchten wil ook helpen.
  6. Wat bleek in de wc-pot doet ook wonderen, even een doekje er overheen, en over de wasbak en je kan ze rustig naar het toilet laten gaan. Hang een schone handdoek op en controleer de wc-rol.
  7. Zet een muziekje op of steek kaarsen aan (oké niet in de zomer) of bak een appeltaartje in de oven. De sfeer doet dan wonderen en doet een stuk gezelliger aan.

Als het zonnig is; ga dan lekker buiten zitten. Ja, ze moeten even door de woonkamer naar de tuin (als ze niet al achterom kunnen komen), maar als je snel doorloopt zien ze echt niet dat je snel geveegd hebt maar de rommel onder het keukentje hebt geschoven of je eigenlijk moet dweilen en de gordijnen nog nooit zijn gewassen.

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)