Skip to Content

Stortbevalling; wat zijn de gevolgen voor baby en tips snelle bevalling verwerken moeder

Stortbevalling; wat zijn de gevolgen voor baby en tips snelle bevalling verwerken moeder

Die bevalling… Daar zien de meeste vrouwen al maanden tegenop. Hoe lang zal het duren? Zal alles goed gaan? Maar wat als je bevalling in een uurtje gebeurd is? Als je het nog niet verwacht en lekker alleen thuis op de bank zit? Of juist midden in de supermarkt staat?

En als begeleiding van verloskundige nog in geen velden of wegen te bekennen is. Dit wordt ook wel een stortbevalling genoemd.

Kans op snelle bevalling

Hoe groot de kans op zo’n supersnelle bevalling is, is niet bekend. Maar ze bestaan wel. Je hebt zo’n verhaal vast weleens gehoord: een vrouw die naar het toilet ging en opeens lag daar haar baby.

Of iemand die in een cafeetje bevalt, omdat ze daar toevallig was. Bizar. Want hoezo, je kunt toch naar huis gaan? Maar het is echt waar: sommige vrouwen zijn binnen een uur bevallen.

Voor velen het droomscenario. Want wie wil er nu uren en uren achter elkaar weeën opvangen en ‘pijn lijden’, zoals een bevalling toch nog vaak gezien wordt.

Toch is dat deel van het proces. Een (super) snelle bevalling heeft ook de nodige nadelen. Daarover straks meer.

Wat moet je doen bij een snelle bevalling?

Want allereerst: wat moet je doen als jij opeens een megasnelle bevalling hebt? Als je thuis bent, heb je al een groot geluk, want je hebt een bed. Niet dat je per se in bed moet bevallen, maar je hebt in ieder geval een veilige plaats om weg te kruipen. Als je partner thuis is, heb je helemaal geluk.

Bij een snelle bevalling zonder verloskundige zal hij zijn handen goed uit de mouwen moeten steken. Is je partner niet thuis, bel hem dan meteen. Moet hij een eindje rijden voor hij thuis is?

Bel dan ook meteen de buurvrouw of iemand die erg dichtbij woont. Misschien niet de persoon die je bij je bevallig had willen hebben, maar je kunt nu wel wat hulp gebruiken.

Wat moet je pakken bij een snelle bevalling:

  • Het nummer van de verloskundige, en bel haar en zet de deur open (en zorg dat hij niet dicht kan vallen, zodat ze direct naar binnen kan en niet hoeft aan te bellen).
  • Het kraampakket: Hier zitten veel spullen in die je kunt gebruiken, ik noem de spullen die je in ieder geval nodig hebt hieronder.
  • Matrasbeschermer: in het kraampakket zit een matrasbeschermer, die kun je onder je leggen zodat je bed of de vloerbedekking, of waar je ook ligt, niet vies wordt.
  • Handdoeken: die kun je gebruiken om je handen snel aan af te vegen en vocht mee te deppen. Niet bang worden, je kunt nog een sloot vruchtwater verliezen tijdens je bevalling.
  • Een zacht dekentje: Dit is het allerbelangrijkste item. Als je kindje geboren wordt, is de overgang van buik naar buiten-de-buik enorm wat betreft temperatuur.

Je kindje heeft nog niet geleerd om zichzelf warm te houden, daardoor is de kans op onderkoeling erg groot. Zorg dus dat je in ieder geval een zachte deken bij de hand hebt. Heb je nog even tijd?

Stop de deken dan kort in de droger of op ‘snel droog hygiënisch reinigen’ in de wasmachine, het dekentje wordt dan warm maar niet te warm. Net zoals ze in het ziekenhuis de dekentjes ook opwarmen.

Heb je daar geen tijd meer voor? Houd het dekentje dan zolang het nog kan tegen je blote lijf, het neemt dan in ieder geval wat warmte op.

Ga niet met kruiken voor volwassenen aan de slag, die zijn te heet en te gevaarlijk of gebruik ze alleen om de handdoek mee op te warmen maar leg ze nooit tegen de baby aan!

Uiteraard heb je voor een gewone bevalling nog meer nodig, maar mocht het racen zijn, dan is bovenstaande lijst het meest nodige.

10 stappenplan snelle bevalling

  1. Bel de verloskundige;
  2. Bel je partner;
  3. Bel de kraamverzorgster;
  4. Haal even adem voor jezelf. Het gaat nú gebeuren, je kan dit en je bent er klaar voor. Ook al zit je in de supermarkt. De rest van de wereld maakt niet meer uit, het is jij en je kleintje. Je bent sterk.
  5. Zorg dat er een zachte deken komt waar je je baby in kunt wikkelen. In het supermarktgeval: denk aan een sjaal, een vest…
    Concentreer je op de weeën. Zucht ze weg, geen paniek. Waarschijnlijk mag je baby zijn leven lang gratis boodschappen doen bij die supermarkt, dus no worries.
  6. Als je duidelijke persdrang hebt: pers dan mee tijdens een wee, heb je geen wee, dan pers je niet. Zo wordt je baby toch nog ‘rustig’ geboren en is de kans dat je uitscheurt het kleinst.
  7. Op een gegeven moment is het hoofdje geboren, het hoofdje zakt dan niet meer terug in je vagina. Dit is het pijnlijkste moment, pers niet. Pers bij de volgende wee juist ‘alles wat je hebt’, binnen één of een paar weeën zal je kindje geboren worden. Ondertussen kan degene die je helpt met zijn (gewassen) handen het hoofdje van je baby ondersteunen. Het hoofdje zal draaien, dat is nodig om de rest van het lijfje geboren te laten worden. Ziet de persoon de navelstreng bij het hoofdje van je baby? Dan moet hij de navelstreng daar weghalen, dat kun je gewoon met de hand verplaatsen.
  8. Pak je baby zelf aan, dat doe je door hem goed vast te pakken en op je buik te leggen. Lukt dat niet? Geen ramp, vraag dan iemand anders om je baby aan te pakken. Huilt je baby meteen? Mooi. Huilt hij niet? Tik hem dan op de voetzolen of de billen en/of wrijf over zijn ruggetje, zodat hij geprikkeld wordt om te gaan huilen. Door het huilen wordt de ademhaling op gang gebracht.
  9. Gefeliciteerd! Nu je baby er is, is het het belangrijkst om hem warm te houden. Dit doe je door hem op je eigen lijf te leggen, huid-op-huid, met een dekentje of jas, of wat voor handen is, om jullie heen. Let er uiteraard op dat hij wel gewoon kan ademhalen. Een baby verliest de meeste warmte via zijn hoofd, leg daarom voorzichtig een sjaal of andere niet-zware doek om het hoofdje van je baby, houd het gezichtje vrij. De navelstreng mag je laten zitten tot de verloskundige er is.
  10. Nadat je baby geboren is, moet de placenta nog geboren worden. Ga rustig liggen met je baby en pers als je voelt dat je moet persen. Meestal komt de placenta dan vanzelf naar buiten. Ondertussen zal de verloskundige of ambulancepersoneel er bijna zijn, zij helpen je verder. Is de placenta er ook eerder dan de verloskundige? Bewaar hem dan zodat hij of zij hem nog kan bekijken.

Gevolgen stortbevalling

Een snelle bevalling lijkt ideaal, maar het kan voor moeder en kind nadelige gevolgen hebben.

Gevolgen snelle bevalling moeder

Doordat de bevalling heel snel gaat, kan de pijn intenser zijn. Door de snelheid kun je veel stress ervaren, zeker als je op dat moment niet of alleen thuis bent.

Daardoor kun je je niet goed ontspannen, en door te ontspannen wordt de pijn minder. Tijdens een snelle bevalling is de kans groot dat je meer pijn hebt, voor een kortere periode.

Daarnaast kan een snelle bevalling zo snel gaan, dat je geen tijd hebt om even te beseffen dat je aan het bevallen bent. Echt beseffen bedoel ik. Mijn bevalling duurde 18 uur, wat voor een eerste kindje redelijk normaal is.

Ik had echt de tijd om te bedenken: ik ga nu mama worden, we gaan bijna ons kindje zien, we mogen bijna dé naam geven! Ik had de tijd om om me heen te kijken waar ik eigenlijk was, welke datum het zou worden en ga zo maar door.

Bij een snelle bevalling heb je daar geen tijd voor. Het lijkt onbenullig, dat soort gedachten. Toch stellen ze je hele ‘mind’ erop in dat je mama gaat worden. Je maakt het moment ook in je hoofd heel bewust mee.

Bij een snelle bevalling kom je niet aan dat soort gedachten toe. Daardoor kun je je in de weken en maanden na je bevalling verdrietig voelen. Je hoofd kan zelfs in de war zijn: wat is er nu eigenlijk gebeurd? Ook kun je het gevoel hebben dat je jezelf ‘verloren’ bent.

Dat komt omdat je hersenen in de noodstand schoten toen je supersnelle bevalling begon, en een paar dagen later komen je hersenen pas weer uit die noodstand. In de tussentijd ben je opeens mama.

Wat is er gebeurd en waar sta je zelf in dat hele proces? Het is heel normaal en goed om daar hulp bij te zoeken. Blijf er niet mee rond lopen. Je kunt hartstikke trots zijn op jezelf, je hebt alleen even wat hulp nodig om jezelf weer bij elkaar te rapen. En daar heb je reden toe, je bent niet zwak en je hebt ook niet gefaald.

Gevolgen snelle bevalling baby

Als je baby in normaal tempo geboren wordt, zit hij best een tijdje in het geboortekanaal. Ik vond dat niet fijn, ik dacht: Hoe kan een baby dat ooit overleven? Maar het is juist goed voor de gezondheid.

In het geboortekanaal krijgt je baby nog een set goede bacteriën mee. Ik vond het eng omdat ik dacht dat ze dan toch wel zo ongeveer fijn geknepen moest worden, in dat kanaal. Dat klopt ook.

Maar ook dat is goed, want in de longen zit vocht. Doordat het geboortekanaal zo smal is, wordt al dat vocht er uitgeperst. Hierdoor zijn de longetjes bij geboorte ‘schoon’ en kan je baby goed ademhalen.

Als de bevalling erg snel gaat, kan het zijn dat niet al het vocht uit de longetjes geperst is. Je baby kan hierdoor benauwd zijn. In het ziekenhuis kunnen ze je baby dan behandelen.

Ook als je baby geboren wordt via een keizersnede, mist hij de shot goede bacteriën en kan het zijn dat hij met ‘wet lungs’ geboren wordt.

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit