Skip to Content

10 smoesjes om niet naar school te gaan; dit zijn goede redenen!

10 smoesjes om niet naar school te gaan; dit zijn goede redenen!

Heerlijk zijn ze. De smoesjes van kinderen om niet naar school te hoeven. Ze zijn zo creatief bedacht. Bovendien zijn ze ervan overtuigd dat wij erin trappen.

Want die lieve puppyoogjes die doen toch elke ouder smelten? Ik wil je de volgende smoesjes niet onthouden! Maak me blij en deel ook jouw leukst gehoorde smoesjes.

Smoesjes op de basisschool

Het begint al op de basisschool. Kinderen gaan lekker experimenteren hoe ver ze kunnen gaan bij hun ouders. En natuurlijk voelen ze haarfijn aan waar het verschil zit tussen vader en moeder.

In ons huis krijgen ze mij snel op de kast en is vadertje veel nuchterder. Wat een gelukje voor mij is, omdat ik mag genieten van hun grappen, grollen en dus ook smoesjes!

Ik voel me niet zo lekker

Deze smoes staat met stip op nummer 1: Ik voel me niet zo lekker. Zie dan maar eens te achterhalen of het daadwerkelijk zo is.

En eigenlijk is dat niet zo’n moeilijke, want als ouder zie je al snel genoeg of je kind zich niet lekker voelt. Ik heb buikpijn komt vaak voor. Je kunt dan testen of je dochter een broodje chocoladepasta afslaat of dat ze deze verorbert.

Merk je dat deze buikpijn vaker voorkomt of op bepaalde dagen? Dan zou hier een andere reden achter kunnen liggen dan alleen maar geen zin in school hebben.

Wees daar alert op.

Geïnspireerd door Donald Duck

De Donald Duck is ook een uitkomst om aan smoesjes te komen. Kwik, Kwek en Kwak doen er alles aan om hun Oom Donald voor de gek te houden. Zo hebben zij eens een watervaste viltstift gepakt en allemaal rode pukkeltjes op hun gezicht getekend.

Je raadt de smoes vast wel: We hebben de waterpokken. Oom Donald trapte vol goedgelovigheid in deze truc.

Alleen had de drieling Duck niet in de gaten dat zij een watervaste viltstift hadden gebruikt. Geef ze dat nog even als tip mee, voordat ze je voor de gek willen houden. En die rode vlekjes zijn zo schattig op hun snoetjes.

Helemaal als je je bedenkt dat je met waterpokken gewoon naar school mag. Lopen jouw kinderen even voor aap met de rode vlekjes in hun gezicht.

De meester zei dat we niet naar school hoefden

De meester zei dat we niet naar school hoefden. Te gek toch, dat kinderen bedenken dat hun ouders dit echt geloven.

Want in de tegenwoordige tijd kom jij er zo achter in de klassen-app of er daadwerkelijk geen school is, als je al in deze smoes trapt. De lijntjes zijn tegenwoordig een stuk korter.

Het is zaterdag

Nee, mam. Het is zaterdag, ik hoef vandaag helemaal niet naar school. Ik had het met mijn dochter over deze smoes.
“Ja, maar mama. Daar trappen ouders toch niet in. Zij weten toch altijd welke dag het is?!”
“Je kunt het altijd proberen!”

Bovendien word ik weleens wakker met de gedachte: Welke dag is het eigenlijk vandaag? Dan heb ik zo diep geslapen. Dan maar hopen voor onze dochter dat ze deze smoes juist op dat moment inzet ?.

Ik ben nog zo moe

Ik kan echt niet naar school, ik ben nog zooooooo moe, mama. En natuurlijk kan het heel goed zo zijn dat jouw kind moe is. Maar dat is niet een reden om thuis te blijven. Wanneer je de dekens afgooit en ze het een stuk kouder krijgen.

Met andere woorden er komt een hoge gil uit hun mond van schrik. Dan zullen ze snel genoeg wakker worden. Heb je grof geschut nodig?

Denk dan eens aan een druppeltje koud water in het gezicht van je kleine, slaperige dochter. Wedden dat ze uit bed springt om je heel boos aan te kijken!

Ik hoef niets meer te leren

Mama, ik hoef niets meer te leren. Ik ken alles al. Dat zelfvertrouwen, ik kan het alleen maar bewonderen. Het lijkt mij een heerlijk gevoel om te denken dat je alles weet wat je maar kan weten.

De tijd leert ons dat er nog zoveel te leren is. Elke dag leer je. Van levenslessen tot aan rekensommen.

Helaas gaat je kind niet zo blij zijn met dit antwoord. Dan kun je haar meteen van repliek dienen door te zeggen: “

Je hebt zojuist geleerd dat je niet blij bent met het antwoord dat ik je heb gegeven.” Een beetje reflecteren op je eigen gevoelens is tenslotte heel wat waard.

De neus truc

De truc is nog heel goed te gebruiken in de onderbouw van de basisschool. “Oeh, ik zie dat je neus groeit!” En dan zie je dat handje van je dochter naar haar neus gaan.

En dan weet je dat haar smoesje om niet naar school te hoeven ook echt een smoesje was. Mijn glimlach ontpopt zich dan ook in een schaterlach.

Smoesjes op de middelbare school

Op de middelbare school kan je natuurlijk niet meer aankomen met rode stipjes met watervaste stift op je gezicht.

Als je een puber bent, ben je natuurlijk veel innovatiever in het bedenken van ‘realistische’ smoesjes.

Het eerste uur vrij

Mam, ik ben het eerste uur vrij. Laat me gewoon even liggen. BOEM, de deur wordt weer gesloten. Als je als puber geluk hebt natuurlijk. Het is een smoes die voor de hand ligt.

Het kan inderdaad zo zijn dat het eerste uur is uitgevallen. Het is belangrijk dat je je kind vertrouwt in wat zij zegt en niet alles gaat controleren.

Helaas voor de pubers is er Magister. Een programma waar cijfers worden geplaatst, roosters zichtbaar zijn en absentie wordt bijgehouden.

En ja, dit programma is ook inzichtelijk voor ouders. Maar ouders alsjeblieft, kijk hier niet te vaak in.

Zo is het voor je kind niet meer leuk als hij thuiskomt en hij trots zijn 7,7 voor Geschiedenis van de daken wil schreeuwen en jij het cijfer eigenlijk al had gezien in Magister.

Dus laat Magister voor wat het is en vaar mee op het vertrouwen van je kind.

Studiedag

Ik heb studiedag mam! Studiedag. Ja, er zijn studiedagen ook op middelbare scholen. En als ouders krijg je niet meer elke maand een overzicht van de studiedagen. Dus wie weet is het wel waar.

Halfuur-rooster

Mam, ik ben vandaag als om 12:00 uur uit, vanwege het halfuur-rooster. Er zijn halfuur-roosters in het leven geroepen. Dit is vaak één dag (dus niet meerdere dagen achter elkaar).

Smoesjes

We zijn allemaal jong geweest en spijbelen hoort er een beetje bij.

De grenzen opzoeken is belangrijk voor een puber om los te komen van hun ouders. En de grenzen overgaan is minstens zo belangrijk. Dus lach af en toe samen om de smoesjes en vertel jouw beste smoes die je gebruikt hebt bij je ouders.

Anita Schokker