Het begon allemaal met 1 spelletje van SmartGames; de IQ puzzler die we kregen als cadeautje. Later maakten we verder kennis met dit merk dat naast het speelgoed / puzzels voor volwassenen ook diverse spelletjes heeft ontwikkeld voor kinderen. We hebben hier in huis verschillende spelletjes liggen zoals de vrachtwagen met blokjes om te vullen, de vlinderpuzzel en de wolf en de drie varkentjes. Het unieke van SmartGames is dat dit speelgoed ontworpen is om in je eentje te spelen. Bij het spel zit een opdrachtenboekje met verschillende opdrachten of uitdagingen om op te lossen. Deze zijn er in vier verschillende moeilijkheidsgraden zodat je ook, als je iets jonger bent dan de aangegeven leeftijd of ook als je ouder bent, er nog met veel plezier mee kan spelen. De spelletjes stimuleren je om logisch na te denken en probleemoplossend te werken. Natuurlijk kun je de spelletjes ook prima samen spelen. Naast de standaardsets zijn er ook verschillende spelletjes die speciaal ontworpen zijn om mee te nemen op vakantie.

Smart Farmer

We begonnen met het spel Smart Farmer, dit had ik op de Spielwarenmesse in Neurenberg al gespeeld dus wist ik de spelregels zonder het boekje te hoeven lezen. In het opdrachtenboekje staat een opstelling van verschillende dieren, deze moet je nabouwen. Vervolgens moet je met de drie hekjes van verschillend formaat proberen om de soorten dieren ieder een eigen weide te geven. Bij de moeilijkste categorie komen er ook voederbakken bij te kijken en moet je een combinatie maken van dier en drinkbak. Het spel lijkt daarin op de nieuwe variant Horse academy.

Aangezien onze zoon 5 is ben ik dit spel met hem gaan spelen. We begonnen gewoon vooraan in het boekje, er zit een opbouw in de moeilijkheidsgraad zodat je kind eerst even kan ‘oefenen’ met wat de bedoeling is van dit spel. Je begint namelijk met twee keer twee dieren die je door 1 hek van elkaar kan scheiden. Daarna wordt het wel wat uitdagender en krijg je 2×2 of 3×2 dieren die je van elkaar moet scheiden. In de makkelijkste categorie is dit vaak te doen met 2 van de 3 hekjes. In het begin had zoonlief wat ‘opstartproblemen’ omdat hij het niet meteen doorzag, en als hij het niet meteen weet kan hij heel koppig worden. Dat zijn zus vervolgens terwijl ze met iets anders aan het spelen was, wel direct een oplossing zag kon hij natuurlijk al helemaal niet hebben.

Daarom heb ik hem in het begin een beetje op weg geholpen door te zeggen welke hekjes hij nodig had, of welke dieren je het beste als eerste kan afscheiden van de rest. En natuurlijk wilde hij ook voor mij een opstelling maken en koos één van de moeilijkste uit. Toen hij doorhad dat ik het ook niet altijd meteen zag en soms even moest puzzelen was hij al iets minder teleurgesteld in zichzelf dat hij het niet in 1 x zag. Na een paar opdrachten hebben we dit spel dan ook even aan de kant gelegd. De volgende dag heeft hij hem zelf echter weer uit de kast gepakt om er mee te gaan spelen. Weer vooraan begonnen en nu hij wist dat het niet erg is als je eerst moet puzzelen vond hij het toch wel een leuk spel!

Natuurlijk heeft ook dochter even met dit spel gespeeld. Grappig om te zien was dat toen zij er mee speelde haar fantasie al vrij snel ‘losging’ en het ene schaap mama was en de andere baby en ze bij elkaar wilden zijn. En ook een voederbakje nodig hadden. Of dat er met een overgebleven hekje nog een weide werd gecreëerd voor een ander diersoort en het spel een heel andere dimensie kreeg als rollenspel ;-)

Meer informatie vind je hier.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog:

Een mooi vorm gegeven smart game met boerderijdieren. Het doel is om de verschillende soorten dieren (schapen, varkens, koeien en paarden) van elkaar te scheiden met hekken. Het boekje laat plaatjes zien van de plek waar de verschillende dieren staan en vervolgens moet het kind de hekken op de juiste plek zetten om de dieren uit elkaar te houden. Dat vraagt ruimtelijk inzicht, verbeelding (mentaal visualiseren van mogelijke oplossingen), planning en out-of-the-box denken (mentale flexibiliteit). De moeilijkheidsgraad wordt geleidelijk opgebouwd, zodat kinderen makkelijk kunnen starten en in hun vaardigheid kunnen groeien. Daarmee wordt de motivatie behouden en de volgehouden aandacht en het doorzettingsvermogen geleidelijk opgebouwd. Als een kind er een keer niet uit komt, dan zijn de oplossingen in het boekje terug te vinden. In principe wordt het spel solitair gespeeld en kan daarom ook leerzaam zijn voor kinderen die moeite hebben om in hun eentje te spelen. Ze moeten het dan wel leuk vinden, dus goed om de kinderen als ouder op gang te helpen en te prikkelen om zelf verder te gaan.

Colour Catch

Daarnaast hadden we het spel Colour Catch ontvangen, omdat dochter nog bezig was met iets anders ben ik dit eerst even gaan spelen met zoonlief. Hiervan kende ik de regels niet, maar na het lezen vond ik het wat ingewikkeld klinken. Als je echter het boekje opent en vooraan begint wordt het al snel heel duidelijk. De onderkant zit ‘vast’ en de losse puzzelstukjes moet je daar in verschillende combinaties op neerleggen. Er zijn drie soorten dieren; kikkers, salamanders en vliegjes en bij de opdracht heeft alles een verschillende kleur. Om het extra uitdagend te maken zijn de gezichten van de dieren een andere kant op geplaatst. Bij het puzzelen zie je welke combinatie je moet maken en of de salamander of kikker juist wel of niet het vliegje ‘vangt’ en dus naar elkaar moeten kijken.

Het grappige is dat de adviesleeftijd van dit spel is voor kinderen vanaf 7 jaar, maar toen we het speelden zoonlief dit juist veel leuker vond. Misschien juist omdat dit toch wat uitdagender is of het meer lijkt op puzzelen met ‘puzzelstukjes’ waar hij groot fan van is. In het begin zie je nog een paar randjes zodat je ziet welke stenen je nodig hebt, maar na een paar opdrachten moet je het echt ‘zelf’ doen. Dat ging hem opvallend gemakkelijk af, ook toen we het wat moeilijker maakten. Dit spel is ook een spel wat geschikt is om mee te nemen op reis en dat zie je ook aan het ontwerp van het spel wat je ook zonder de doos kan opbergen in de kast en niet veel ruimte inneemt.

Meer informatie vind je hier.

Toelichting Ontwikkelingspsycholoog;

Colour Catch is een solitaire smart game, waarbij kikkers, salamanders en insecten volgens een bepaald patroon moeten worden neergelegd. De opdrachten (in totaal 60) staan in een boekje en geven aan welke kleur elk dier moet hebben en of een amfibie een insect vangt of niet. De oplossing – op welke plek de dieren gelegd moeten worden – moet worden bedacht (de slimme manier) of uitgeprobeerd door ’trial and error’.  Als een kind er niet uit komt, dan zijn de oplossingen ook in het boekje te vinden. Colour Catch bevordert visueel-ruimtelijke waarneming, een flexibele manier van problemen oplossen, logisch denken en stimuleert de volgehouden aandacht en het doorzettingsvermogen als het moeilijker wordt. De opdrachten nemen toe in complexiteit, waardoor er relatief makkelijk gestart kan worden en het oplossingsvermogen kan meegroeien met de mate van uitdaging. Mogelijk ook geschikt voor kinderen die van een intellectuele uitdaging houden en moeite hebben om zich in hun eentje te vermaken.

Niet alleen leuk voor kinderen ;-)

Nu schrijf ik bij beide spellen we; terwijl het spellen zijn die juist bedoeld zijn om zelfstandig te spelen. Dat komt omdat stiekem mama (en ook papa) het veels te leuk vinden om de opdrachten te maken. Als je er naast zit word je zelf ook getriggerd om de oplossing te bedenken en wil je het eigenlijk zelf spelen. Dus drie keer raden wat er gebeurde toen de kinderen naar bed waren ;-)

Smart Games genomineerd voor Speelgoed van het Jaar

Naast het bestaande aanbod komen ze ieder jaar weer met nieuwe spellen die enorm populair zijn. Geen wonder dus dat er ieder jaar wel één of meer spellen worden genomineerd voor Speelgoed van het Jaar. Ook dit jaar zijn er een aantal genomineerd in verschillende leeftijdscategorieën, sterker nog in de vier jongste groepen zijn ze wel vertegenwoordigd! Aangezien mijn eigen kinderen 5 en 7 jaar zijn ontving ik de spellen in die leeftijdsgroepen.

  • Leeftijdsgroep 0 tot en met 3 jaar; Smart Train (3+). Deze trein is zowel een puzzel als een speelgoedtrein. Kin jij de vormen in de juiste volgorde in de wagons plaatsen? Naarmate de opdrachten moeilijker worden, krijg je steeds minder aanwijzingen. Ben jij op het juiste spoor? Zorg ervoor dat alle wagons aan elkaar vastzitten voordat je trein het station verlaat.
  • Leeftijdsgroep 4 & 5 jaar; Smart Farmer (5+). Beestenboel op de boerderij! De dieren maken er bende van en moeten van elkaar gescheiden worden… maar de boer heeft maar 3 eenvoudige hekken om zijn land te verdelen in aparte weides. Kun jij hem helpen om de hekken op de juiste plaats te zetten, zodat de paarden, koeien, schapen en varkens hun eigen plek krijgen? Kun je ervoor zorgen dat elk dier zijn eigen drinkbak heeft?
  • Leeftijdsgroep 6 & 7 jaar; Colour Catch (7+). Plaats alle puzzelstukken op het spelbord, zodat de kikkers en salamanders dezelfde kleur krijgen als in de opdracht. Maar kijk uit! De dieren zijn transparant en veranderen van kleur, naargelang de ondergrond waarop ze geplaatst worden.
  • Leeftijdsgroep 8 & 9 jaar; Atlantis Escape (8+). Kun jij vluchten van Atlantis voordat deze mythische stad voor eeuwig onder water verdwijnt? Zoek de kortste weg van bij de hoogste toren tot aan de haven, waar een schip op jou ligt te wachten om je in veiligheid te brengen. Hoeveel treden nog voor je er bent? Zal je er nog op tijd geraken?

De jury bepaalt welk speelgoed genomineerd wordt voor Speelgoed van het Jaar; maar wie de winnaar wordt, bepaal jij! Op de website Speelgoedvanhetjaar kun je tot 3 november 2019 stemmen wie jij vindt dat zou moeten winnen per leeftijdscategorie. En om het stemmen nog leuker te maken, maak je kans om het genomineerde speelgoed te winnen!

Lees ook

Linda van Aken