We zijn niet lui… maar gemak dient de mens, niet waar? We hoeven niet meer op te staan om de gordijnen te sluiten, de verwarming hoger te zetten en het licht aan te doen. En dat is nog maar een topje van de ijsberg, want er zijn nog héél veel andere slimme apparaten die ontzettend handig zijn in huis. Anders gezegd vallen apparaten die met internet verbonden zijn en zelf acties kunnen uitvoeren onder slimme apparaten.

De gordijnen sluiten

Simpelweg je gordijnen sluiten kan op meerdere manieren. Zo zijn er gordijnen die gewoon werken met een afstandsbediening. Maar je hebt er ook die zelfs op je spraak reageren of die standaard sluiten op de tijden die jij instelt! Handig is laatstgenoemde, want dat gaat dus ook gewoon door als je op vakantie bent. Zo lijkt het net alsof je gewoon thuis bent!

Videodeurbel

Kijken wie er voor de deur staat door middel van een camera is natuurlijk alles behalve nieuw. Maar dat je dat ook kan zien op je vakantieadres is uiteraard wel nieuw. Nu mag je je afvragen of je dat wel moet willen, want zo ben je nog niet los van je dagelijkse beslommeringen, maar oké. Je kunt de videodeurbel zowel via kabels als via WiFi laten werken. Er zijn meerdere opties mogelijk, zoals de bestanden op laten slaan in de cloud. Het werkt via een app op je smartphone en overal waar jij dus je telefoon en internet hebt, kun je kijken… Een slimme deurbel op zich laat alleen geen bel meer horen. Als je gewoon thuis bent is dat toch wel fijn. En het klinkt meteen echter richting ongenode gasten. Hiervoor moet je een draadloze ontvanger toevoegen en ergens in huis in een stopcontact steken. Natuurlijk kun je ook op afstand de deur openen.

Slimme thermostaat

Naast de slimme deurbel hebben we ook een slimme thermostaat. De verschillen tussen de thermostaten zijn onderling vrij groot, dus kijk goed wat jouw wensen zijn en hoe dat zit bij jouw uitverkoren model. In principe helpt een slimme thermostaat met jouw energiebesparing en is het ook via een app te bedienen. Je kunt bijvoorbeeld je verbruik zien en je kunt het koppelen aan slimme stekkers. Ook dit stroomverbruik kun je dan bijhouden in je app. Denk hierbij aan je lampen. Op afstand kun je dus ook je verwarming aanzetten, zodat je het pas aanzet als je echt op huis aangaat. Zo is je huis wel lekker warm als je thuiskomt, maar staat het ding niet onnodig lang van te voren al te stoken.

Slimme rookmelder

Jawel, we hebben nog meer slimme apparaten. De slimme rookmelder bijvoorbeeld. Hij waarschuwt net als een gewone rookmelder voor rook… alleen geeft hij dit ook door via een bericht op je telefoon. Dus ook als je niet thuis bent weet je dat het fout gaat! Je kunt de melder via deze app ook uitzetten én de waarschuwing kan ook naar anderen gestuurd worden. Het kan zelfs nog slimmer: een rookapp die een rolluik open laat gaan bij brand zodat je weg kunt komen…

Slimme of smart speaker

Een slimme speaker zal je favoriete muziek afspelen als je thuiskomt en hier gewoon weer mee stoppen als je weg bent… Een smart speaker kun je bijvoorbeeld ook laten reageren op je stem!

Slimme sloten

Ben jij ook altijd je sleutels kwijt? Nu is dat ook geen probleem meer. Je kiest gewoon voor slimme sloten. En dat niet alleen: je weet dus ook als een ander het slot opent! Houd de dief!

Robotmaaiers

Ook de robotmaaier is natuurlijk een slim apparaat. Het maait en maait en je gazon is nog nooit zo mooi geweest. De begrenzing wordt aangegeven door een draadje en daartussen zal de maaier keurig zijn werk blijven doen. Dit draad geeft hem signalen waardoor hij ‘weet’ dat hij bij de grens is. Ze kunnen ook uitgerust zijn met een afgrondsensor, zodat hoogteverschillen ook door hem opgemerkt worden.

Robotstofzuigers

Deze stofzuigers worden steeds slimmer. Zo zijn er die zelf doorhebben waar er stof ligt! Ze worden steeds vernuftiger en kunnen daardoor steeds meer met minder euvel. Ideaal toch dat je huis al schoon is als je thuiskomt?

Slimme apparatentaal

Leuk al die slimme apparaten, maar het wordt nog leuker als ze met elkaar gekoppeld kunnen worden. Het zijn dan net mensen (wát?), want ook zij hebben een zelfde taal nodig om met elkaar te kunnen communiceren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Nest Hub van Google gebruiken. Het is een slimme speaker en deze heeft ook een display. Andere slimme speakers van Google zijn Google Home en Google Home Mini. Praten met deze ‘Hub’ kan zelfs gewoon in het Nederlands en dat kan ook gewoon gebruikt worden voor vragen over het weer, waarop de Google Assistent antwoord zal geven. Handig in de keuken: recepten kunnen je gewoon verteld worden! Je activeert met je spraak je tv, je kan misschien internet wel opgaan en bijvoorbeeld je gordijnen sluiten. Natuurlijk hangt alles af van welke apparaten je hebt. Let wel goed op wat je kiest, want niet alle apparaten passen bij elkaar. Andere slimme speakers zijn bijvoorbeeld Apple HomePod, JBL Link 20, Echo Plus en Echo Dot en Sonos One en Sonos Move. Het klinkt natuurlijk ideaal allemaal, want je hoeft niet eens meer op te staan om lekker naar Spotify te luisteren, die opdracht geef je gewoon terwijl je lui met je neus in je boek zit. Blijkt het toch wat donker om nog te kunnen lezen? Ach, dan is de opdracht aan je lamp ook zo gegeven via je ‘Hub’ of andere slimme speaker. Maar hoe zit het met de privacy? Volgens fabrikanten zit dat wel goed, maar het is misschien toch wel een dingetje om bij stil te staan. Het systeem verzamelt immers wel allerlei gegevens van je!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)