Naast klei en zoutdeeg kun je ook heel goed zelf slijm maken. Waar we vroeger gewoon slijm kochten in de winkel, is het al een paar maanden helemaal hip om dat zelf te maken. Daarom leek het me handig om een aantal recepten te delen om zelf slijm te maken, met en zonder lijm of met wasmiddel en zelfs fluffy schuim met scheerschuim.

Of het nu komt door de filmpjes van MeisjeDjamilla die zo af en toe recepten deelt waarin ze zelf slijm maakt of vanwege de eigenschappen van dit eigenaardige goedje, geen idee.

Niet alleen bij jongens, maar ook meisjes vinden dit erg leuk. Op zich ook wel logisch; een beetje rommelen met huis-, tuin- en keukeningrediënten zodat je een kleurrijk slijm krijgt. Wat je ermee kan? Dat vraag ik me af, maar de kinderen vinden het fantastisch.

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer filmpjes van hoe je dit slijm kan maken met Nederlandse ingrediënten, want in de Amerikaanse filmpjes werden regelmatig ingrediënten gebruikt die hier niet beschikbaar zijn. 

Slijm maken zonder lijm met lenzenvloeistof en baking soda

Voor dit roze doorzichtige en stevige slijm dat lekker ruikt in plaats van naar de penetrante geur van lijm heb je de volgende drie ingrediënten nodig:

 • Peel-off masker (oa Freemant)
 • Lenzenvloeistof met borax
 • baking soda

Bereiding:

 1. Je begint met het leegknijpen van de hele fles peel-off masker in een kom. Je hebt echt een peel-off masker nodig, vanwege de ingrediënten die daarin zitten om er slijm van te maken.
 2. Daarna mix je de lenzenvloeistof en baking soda door elkaar, hiervoor heb je klein scheutje lenzenvloeistof nodig en halve lepel baking soda. Hiervan giet je iedere keer een klein beetje bij het masker en roert dit door elkaar tot het wat harder wordt.
 3. Als het goed is zie je direct dat het met elkaar reageert, is dat niet het geval dan heb je geen lenzenvloeistof met borax of de juiste peel-off masker.
 4. Op een gegeven moment blijft het aan elkaar plakken en dan is het klaar.
 5. Om te voorkomen dat het aan je handen blijft plakken kan je eventueel wat lenzenvloeistof op je handen spuiten.
 6. De slijm krijgt de kleur van het masker, dus bij een komkommermasker zal dit lichtgroen / transparant worden en bij een roze masker roze.

Slijm maken zonder lenzenvloeistof met wasmiddel

Voor veel recepten gebruik je lenzenvloeistof vanwege de borax die daar in zit. Je kan dit echter ook vervangen door wasmiddel! Iets wat je waarschijnlijk wel in huis hebt, ook als je geen lenzen hebt. Hiervoor heb je nodig;

 • Scheerschuim
 • Knutsellijm
 • Vloeibaar wasmiddel

Bereiding:

 1. Je begint met de fles lijm leeg te knijpen in de kom.
 2. Daarna spuit je de scheerschuim erbij om het lekker fluffy te maken (wel eerst goed schudden).
 3. De lijm en het schuim meng je goed door elkaar tot een stevig geheel.
 4. Daarna giet je er heel voorzichtig wat wasmiddel aan toe.
 5. Met je vingers kan je voelen of het nog plakt.
 6. Zodra het niet meer plakt ben je klaar en kan je het uit de kom halen om mee te spelen.

Lees ook: DIY: Ervaring met zelf wasmiddel maken met Zwitsal geur

Slijm maken voor fluffy slijm met scheerschuim

Eén van de populairste combinaties is de fluffyslijm waarbij scheerschuim gebruikt wordt om het lekker fluffy te krijgen. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • Vloeibare lijm
 • Scheerschuim
 • Kleurstof
 • Lenzenvloeistof

Bereiding:

 1. Je begint met het leeg knijpen van de lijmflessen, daar roer je de scheerschuim doorheen.
 2. Zodra dit een geheel is nog een paar druppeltjes kleurstof en als laatste wat lenzenvloeistof zodat het allemaal aan elkaar gaat binden.
 3. Eventueel kan je er ook nog een schepje baking soda aan toevoegen als het te plakkerig wordt.

Recept om zelf glitterslijm temaken

Voor dit zachte glitterslijm met glitters heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • transparante Kidsknutsellijm
 • lenzenvloeistof
 • glitters
 • baking soda
 • water

Bereiding:

 1. Je begint met het mengen van 60 ml lijm en 60 ml water met een stevige lepel.
 2. Daar voeg je een halve eetlepel baking soda aan toe. Dit roer je heel goed door elkaar.
 3. Vervolgens een scheutje lenzenvloeistof en weer roeren en luchtig kloppen. Als het slijm heel plakkerig is, moet er nog wat meer lenzenvloeistof bij.
 4. Zodra het slijm aan elkaar blijft plakken en niet aan je vingers ben je klaar en kan je het gaan kneden.
 5. Tot slot maak je een holletje waar je glitters in stopt.
 6. Na nog een keer kneden en klaar is je glitterslijm

Recept om zelf vrolijk gekleurd regenboogslijm te makne

Wil je je kinderen superblij maken, dan ga je aan de slag om regenboogslijm te maken. Voor het slijm dat zij hebben gemaakt gebruik je:

 • Lijm
 • Water
 • Lenzenvloeistof
 • baking soda
 • glitters
 • Voedingskleurstof

Bereiding:

 1. Je begint met het mengen van lijm met wat water, daar giet je wat baking soda bij.
 2. Flink roeren zodat het een vloeibaar geheel wordt.
 3. Vervolgens, wat druppels kleurstof in de kleur naar keuze en zoveel glitters als je maar wilt.
 4. Als dit goed door elkaar gemengd is voeg je de lenzenvloeistof toe om ervoor te zorgen dat het een geheel wordt.

Voor het regenboogslijm maak je slijm in diverse kleurtjes van de regenboog. Deze leg je uitgerekt naast elkaar en tadaaah. Daar is je regenboogslijm. Zodra de kleuren door elkaar mengen krijg je ‘eenhoornpoep’ ;-)

Meer recepten om zelf slijm te maken

Op zoek naar alternatieve recepten om slijm te maken? In het Ultieme Slijmboek vindt je heel veel soorten slijm, van kauwgomslijm, wiebelslijm, viskomslijm of een glitterbom?

Alles kan, zolang het maar lekker plakt!  In dit boek vind je meer dan 100 recepten om slijm te maken. Begin met het basisrecept en pimp dan met kleur en textuur. W

at dacht je bijvoorbeeld van slijm maken met tandpasta, of met maizena of dreft. Instagram-slijmer Alyssa Jagan (@craftyslimecreator) deelt haar trucs om makkelijk én veilig het zachtste, glibberigste en slijmerigste slijm te maken. 

Waar wacht je nog op? Aan de slag!

Dit boek vind je hier.

Wat als je slijm te plakkerig is?

Natuurlijk zal niet iedere keer de slijm meteen perfect zijn. Te plakkerige slijm kan helaas ook voorkomen. Maar gelukkig kan je daar iets aan doen. Zo kan je er een theelepel baking soda doorheen gooien.

Nog steeds te plakkerig? Dan doe je er gewoon nog een theelepeltje doorheen… In plaats van baking soda kan je het ook omzetten naar minder plakkerige slijm door er maïzena of meel doorheen te gooien.

Heb je de slijm gemaakt met 1 van deze producten? Dan helpt het om er iets meer van aan toe te voegen. Als je bijvoorbeeld met maïzena de slijm hebt gemaakt en deze is te plakkerig geworden, dan kan een beetje extra maïzena dus helpen om de slijm beter te laten ‘werken’.

Heb je de slijm met scheerschuim gemaakt of bijvoorbeeld douchegel? Dan kan maïzena, meel of baking soda dus eveneens de uitkomst zijn!

Wat is borax & Slijm maken giftig?

Eerder dit jaar is er een test gedaan door de consumentenbond dat onderzoek deed naar tien soorten slijm. Daarvan bleken er bij drie van de tien een te hoge concentratie van boor (borax) aanwezig te zijn.

Borax, ook wel natriumtetraboraat genoemd is een mineraal dat ook in de natuur voorkomt en gebruikt wordt in verschillende huishoudelijke toepassingen.

Bijvoorbeeld als bestrijdingsmiddel of desinfectiemiddel, in beperkte mate is het zelfs toegestaan dit als ontsmettend middel in cosmetica en verzorgingsproducten te gebruiken zoals poeders en badproducten.

Vanwege de giftigheid is het niet meer toegestaan dit te gebruiken als gorgelmiddel.

Op de lange termijn is een grotere hoeveelheid borax mogelijk schadelijk voor de vruchtbaarheid en het kan schade toebrengen aan het ongeboren kind. Het is op korte termijn al gevaarlijk bij hoge concentraties. Het kan irriteren bij inademing, bij inslikken en bij contact met huid en ogen.

Het kan diarree, braken en krampen veroorzaken. Borax wordt moeilijk door de huid opgenomen, maar bij inname heeft het eerder gevolgen. Niet elk contact met borax is direct gevaarlijk.

Het is onder andere afhankelijk van de mate van blootstelling, de duur en de wijze van blootstelling. Daarom dat bij het zelf maken ook wordt geadviseerd om dit product te vermijden. Ook wasmiddel, scheerschuim en lenzenvloeistof zijn niet gemaakt om mee te spelen.

Als je op veilig wilt spelen; kies er dan voor om een kant en klaar pakket te kopen zoals Glam Goo of SES Slime Lab waarvan de ingrediënten getest zijn en je weet dat het is goedgekeurd voor de Nederlandse / Europese markt.

In tegenstelling tot sommige alternatieven via ali express.

Algemene tips voor het maken van slijm

Tot slot nog wat tips voor het maken van slijm:

 • Wil je je slijm lekker laten ruiken of de geur van lijm compenseren; schenk er dan ook wat baby-olie bij. Je he