Je kind wordt 11 jaar! Hiep hiep hoera! “Mam, mag ik een slaapfeestje?” Even zie je al die kussens door de ruimte vliegen. Wees gerust, met onderstaande tips kun je dit feestje onvergetelijk maken. Zonder rondvliegende kussens ?.

Uitnodiging slaapfeestje

Het feest begint natuurlijk met de uitnodiging. Hoeveel kinderen mogen er uitgenodigd worden? Aan wie stuur je een uitnodiging? Kom samen overeen wat het maximum aantal kinderen is. Zijn de genodigden bekend? Ga dan aan de slag om samen de uitnodigingen te maken. Gezellig knutselen aan tafel om tot een origineel kaartje te komen.

 • Print plaatjes van internet en kleur ze in om ze daarna op een blanco kaart te plakken.
 • Blaasstiften, leuk om de kaart mee te versieren.
 • Of pons er figuurtjes uit.

Dit zijn nog maar drie voorbeelden. Jouw kinderen hebben er vast nog velen over. Bezorg de kaartjes zelf bij de gelukkigen. Het is leuk om ze zelf te overhandigen, dan zien de kinderen meteen de enthousiaste reactie van de kinderen. Leuk om samen de voorpret te beleven.

Voorbereiding slaapfeestje

Wat moet je allemaal voorbereiden? Uiteraard is het slim om de datum en tijd vast te stellen. Zet op de uitnodiging dat ze zelf hun slaapzak en luchtbed mee moeten nemen, wanneer je deze zelf niet genoeg hebt voor alle kinderen. Het leuke aan een slaapfeestje is, dat de kinderen ouder zijn. Bijvoorbeeld kinderen van 11 jaar. Zij kunnen (moeten) meedenken over hun feestje. Geef ze het gevoel van vertrouwen en verantwoordelijkheid. Loop samen een rondje in het bos en ga brainstormen.

Ze komen vaak met de meest originele ideeën waar wij als volwassene niet eens op zouden komen. Schrijf alle ideeën op papier en bekijk wat haalbaar is. Maak een draaiboek voor een beetje houvast als jullie dit nodig hebben. Heb je zelf weinig inspiratie? Geeft niets, je kunt niet alles hebben in het leven. Onthoud de ideeën uit dit blog of zoek ze tegen de tijd dat je ze nodig hebt weer even op.

Tenten en spullen huren

Natuurlijk; wat matjes uitrollen of luchtbedden neerzetten en je hebt een slaapfeestje. Maar hoe gaaf is het om de woonkamer om te toveren tot een tentenkamp vol met gave tentjes om in te slapen! Online kan je deze huren bij verschillende bedrijven. Naast de tentjes ontvang je ook de bedden, beddengoed en decoratiematerialen. Zo ben je in één keer klaar en hoef je zelf niet alles te regelen en kunnen ook kinderen die die materialen niet hebben, gewoon blijven slapen!

Hier vind je meerdere bedrijven.

Boodschappen

Ter voorbereiding is het handig om een boodschappenlijstje te maken. En natuurlijk kun je ook samen de supermarkt binnen stappen en alle benodigdheden in het karretje gooien. Wat jullie willen!

 • Popcorn. Ja eigenlijk kun je er niet omheen. Tijdens het film kijken heb je popcorn nodig. Al is het alleen maar om het naar elkaar toe te gooien.
 • Cocktailparty. Houd een cocktailparty. Hoe dan? Heel simpel doch tof!
 • Maak zelf ijsblokjes van limonade, geeft het meteen een leuke kleur. Leuke (herbruikbare) vormpjes zijn in de winkels te koop
 • Maak een suikerrandje aan de bovenkant van het glas
 • Maak persoonlijke rietjes. Bijvoorbeeld naamkaartjes of figuurtjes om het rietje
 • Koop allerlei fruit wat ze in hun cocktail kunnen doen
 • 7-up kan niet ontbreken
 • Water ook niet, wanneer kinderen geen prik lusten ?

Spelletjes en activiteiten om te doen

Marshmallows

Buiten samen rond een vuurtje zitten met je vriendinnen. Klinkt te gek toch! Wat heb je nodig? Een competente ouder, stokjes en marshmallows. Ik hoor het knisperend houtvuur nu al.

Dropping

Organiseer een dropping! Superspannend voor jongens en meiden om in het donker de weg naar huis proberen te vinden. Bedenk waar je de kinderen dropt. Schat in hoe lang het ongeveer gaat duren voordat ze thuiskomen. Laat altijd een volwassene meelopen, ook al neemt dat de spanning voor een deel weg. Laat de volwassene niets zeggen. Leuk om de kinderen een telefoon mee te geven.

Als ze de weg niet meer weten mogen ze via de telefoon iemand (bijvoorbeeld je partner) bellen. Zij krijgen dan een opdracht die ze moeten oplossen. Hebben ze deze goed uitgevoerd, dan krijgen ze van de volwassene die meeloopt een tip om de goede richting weer terug te vinden. Koop voor alle genodigden een eigen zaklamp. Te gek om het bos te ontdekken met je eigen licht.

Lees ook: Dropping organiseren (kinderfeestje)

Weerwolven van Wakkerdam

Ken je het spel al? Leuk en spannend om samen te spelen met de groep kinderen. Het spel van de strijd tussen de wolven en burgers. Er is een verteller en de rest van de groep zit in een kring. Zij krijgen ieder een rol toebedeeld, welke je geheim moet houden. De weerwolven elimineren in de nacht een burger.

Overdag moeten de burgers ontdekken wie een wolf is en deze elimineren. Alleen delen de wolven ook mee aan deze vergadering. Wie is nou een wolf? Een intrigerende strijd tussen wolf en burger. Veel plezier! Heb je het spel nog niet tot je beschikking vraag eens om je heen wie het heeft. Ken je niemand of wil je het graag zelf kopen, kijk dan hier.

Tutten

Lekker tuttenbellen met de jongens. Ja, want jongens kunnen nagellak ook te gek vinden. Glow in the dark nagellak staat tenslotte iedereen goed. Of wat dacht je van elkaars haar vlechten.

Netflix

Een film kijken mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een slaapfeestje. Je ziet dat de kinderen wat moe raken, maar nog niet moe genoeg om direct te gaan slapen. Leg alle luchtbedden in de woonkamer en zet een leuke film op. Pak de popcorn erbij en je kunt zelf ook even tot rust komen. En na de film hoop je dat ze eer doen aan de naam: ‘slaapfeestje’. Waarschijnlijk mag je nog een paar keer naar beneden toelopen om de kinderen aan te spreken. Want ook dat hoort bij een goed slaapfeest.

Lees ook: De leukste kinderfilms en series op Netflix

Ontbijt bij de Hema

Je hoeft niet al je geheime troeven prijs te geven. Zo blijft het verrassingseffect er ook nog voor je eigen kind. Hoe leuk is het om met moegestreden tieners te verrassen met een ontbijt bij de Hema. Het lijkt mij echt te gek om daar een croissantje te nuttigen met duffe doch blije kinderen.

Lees ook: Goedkoop ontbijten bij oa hema, ikea of mcdonalds

Wat geef je mee naar huis?

Hier lopen de meningen over uiteen. Ik ben er zelf een voorstander van om niets mee te geven. Je geeft de kinderen al een fijne belevenis mee, waar ze nog lang aan terug zullen denken. Wil je ze toch wat meegeven, dan kun je hen de zaklampen mee naar huis laten nemen die ze in het bos gebruikt hebben. Met dit feestje heb je een te gek en budgetvriendelijke feestje gegeven.

Naar huis

En dan mogen de lieve kindertjes naar huis toe. Waar ze een hoop slaap kunnen inhalen ?. Droom zacht.

Lees ook

Anita Schokker