De regio Skåne in Zuid-Zweden is als vakantiebestemming nog niet heel erg bekend, terwijl zeker als je een rondreis maakt met de auto dit een heel fijne bestemming is ook met kinderen. Doordat je in het zuiden van het land zit kun je zo heel makkelijk strand combineren met natuur en cultuur. Echte bossen zoals je in Zweden zou verwachten vind je wat noordelijker. Het landschap is hier vrij glooiend en heeft wel wat weg van Denemarken. In het verleden is dit ook onderdeel geweest van Denemarken in de tijd van de Vikingen. De op twee na grootste stad van Zweden; Malmö vind je ook in deze regio. Daarnaast is Trelleborg een interessante havenplaats die het land met Duitsland en Polen verbindt en Helsingborg die de bootverbinding heeft met Denemarken. Al is tegenwoordig de Öresundbrug van Malmö naar Kopenhagen een populair alternatief. Het voordeel van deze regio is dat het zeer makkelijk te bereiken is vanuit Nederland. De afstand van Utrecht naar Malmö is nog geen 800 km en kun je inclusief boot en overtocht in 8,5 uur doen. Dichterbij dus dan de zuidkust van Frankrijk ;-)

Malmö

Malmö is de op twee na grootste stad van Zweden. Tijdens onze vakantie zijn we hier wel langs gereden en hebben we een aantal van de imposante bouwwerken die je hier vindt, kunnen aanschouwen, maar zijn we verder niet de stad in geweest. Bekende bezienswaardigheden om te bezoeken zijn het Turning Torsogebouw wat na het voltooien van de bouw het hoogste gebouw van Zweden was. Uniek omdat de bovenkant 90 graden gedraaid is ten opzichte van de onderkant. Onderin vind je kantoren en bovenin conferentiezalen, ertussenin fungeert het gebouw voornamelijk als woonflat met luxe appartementen. Het oudste gebouw in Malmö is de St. Petri Kyrka die al uit de 14e eeuw stamt. Ook een aanrader is het bezoek aan Folkets Park; het oudste stadspark van Zweden compleet met speeltuin. In het centrum vind je het Malmöhuss slott; een fort dat nog stamt uit de renaissance in de 16e eeuw en tegenwoordig twee musea huisvest. Ook aan de Gamla Väster vind je veel monumenten van vroeger. Om even bij te komen is het Stortorget plein met terrasjes een aanrader of een wandeling langs de boulevard met uitzicht op het water en de brug.

Öresundbrug

Deze brug is onder andere heel bekend geworden vanuit de Netflixserie The Bridge waarbij er op de grens tussen Zweden en Denemarken een lijk wordt gevonden en de rechercheurs van beide landen moeten samenwerken. Tijdens de film komen er ook de nodige cultuurverschillen aan bod en reizen ze regelmatig heen en weer. Deze 8 km lange verbinding tussen Denemarken en Zweden is een waar icoon en bestaat uit een 4km lange tunnel op het Deense grondgebied en een 4 km lange brug waarvan het grootste gedeelte zich op Zweeds grondgebied bevindt. Bordjes geven halverwege de geografische grens aan. Deze brug kun je zowel met de trein als auto oversteken. Met de trein is ideaal voor een daguitstapje, maar met de auto als je in Zweden op vakantie gaat.

Meer informatie vind je hier.

Helsingborg

Op de terugweg hadden we de boot vanaf Helsingborg naar Helsingør in Denemarken, dit ligt aan het noorden van de Öresund rivier die beide landen van elkaar scheidt en is op Malmö na de grootste stad in Skåne. Voordat we echter de boot opreden gingen we eerst nog even op ontdekking in de stad. Een prachtige stad met een combinatie van moderne en historische invloeden. Zo kan je hier heerlijk winkelen, je vindt er grote ketens maar ook kleine boetiekjes. De winkels worden afgewisseld met diverse terrasjes, voornamelijk met gerechten gemaakt van lokale producten, die de hele dag door vol zitten. Voor de typische Zweedse Fika, lunch of diner.

Bezienswaardigheden in en om deze stad zijn onder andere;

Dunkers Art Centre; een museum met diverse tentoonstellingen zoals een fotografietentoonstelling en andere moderne kunst. Voor het museum vonden we een beachvolleybalveld met relaxte strandstoelen.

Sofiero Palace and Gardens; een prachtig paleis net buiten het centrum van Helsingborg. Helaas op de dag dat wij er waren net gesloten omdat er een event werd opgebouwd. Dit kasteel wordt ook wel het mooiste park van Europa genoemd en is een kleine oase met meer dan 10.000 planten en 300 verschillende soorten rododendrons. Vanaf het café heb je een mooi uitzicht over de öresund en binnen vind je een restaurant dat behoort tot de culinaire top in Zweden.

Vergeet vooral ook niet om Chocolatte te bezoeken, een chocolade ‘fabriek’ waar je kan kijken naar hoe ze bonbons maken en ze natuurlijk ook verkopen! Deze winkel heeft al diverse Internationale Chocolat Awards gewonnen.

Kärnan toren

Hoog boven de stad torent deze toren waar je niet omhoog kan. Deze toren staat er al meer dan 700 jaar en heeft diverse aanvallen overleefd. Ooit onderdeel van een fort die de inwoners moest beschermen tegen aanvallen, nu een plek om te genieten van het uitzicht over de stad Helsingborg en de Deense kust. In de toren vind je diverse informatieborden en een filmpje over de geschiedenis van de toren. De toren bestaat uit verschillende verdiepingen met op de eerste verdieping een rek vol Middeleeuwse kleding, ook voor kinderen met de uitleg ‘please try on’. In gepaste kleding klommen we dus verder naar boven om van het uitzicht te genieten of om Middeleeuwse spelletjes te spelen die daar klaarlagen. Natuurlijk namen ze ook even plaats op de troon ;-) In totaal zijn het 146 treden die zeer makkelijk te doen zijn, ook met kinderen.

Als je vanaf het centrum komt, kom je eerst door de prachtige poort en trappen met fontein die ook al heel indrukwekkend is. Of je parkeert de auto boven op de plaats waar vroeger het klooster stond om vervolgens naar beneden te lopen.

Meer informatie vind je hier.

Frederiksdal Openlucht museum & Tuinen

Volgens zeggen één van de mooiste openluchtmusea van Zweden vind je in Frederiksdal. In het begin van de vorige eeuw zijn hier huizen, boerderijen en schuren neergezet uit de omgeving en omliggende provincies om ze te redden van de ondergang en ook voor toekomstige generaties zichtbaar te maken hoe mensen vroeger leefden. Van hunebedden die zijn verplaatst, tot een complete molen en uitgebreide boerderij die meer dan 200 jaar in functie is geweest. In en om de boerderij vind je ook de dieren die hier vroeger hebben geleefd; van koeien tot geiten en paarden met zoals dochterlief dat zo mooi zei ‘een zonnebril op’. Daarnaast vind je hier diverse tuinen; van rozentuinen tot Engelse en Franse tuinen, diverse soorten bossen.Voor kinderen is er een natuurspeeltuin, nu het hoogseizoen is afgelopen was die helaas gesloten vanwege een compleet nieuwe verbouwing. Ook kan je hier heerlijk eten; zelfs een bordje spaghetti met gehaktballetjes wordt culinair geserveerd met eetbare bloemetjes! Je bent hier op zijn minst een halve dag kwijt, maar kan hier ook rustig de hele dag rondlopen. Tegenover het museum vind je ook nog een park.

Meer informatie vind je hier.

Palmenstrand Tropical Beach

Ja, ook in Zweden hebben ze een heus palmenstrand! Deze vind je naast de haven waar de boot naar Denemarken vertrekt. Heel groot is hij niet, dus vanaf de Kärnan toren zie je hem zo over het hoofd maar hij ligt er toch echt. Een prachtig zandstrand met aardig wat schelpen en mosselen waar de kinderen heerlijk aan het einde van de dag even kunnen spelen met zand en water (wel opgepast, want er staat een behoorlijke stroming) terwijl je zelf even wegdroomt. Zeker als het zonnetje schijnt voelt het net alsof je op een tropisch eiland bent! Er is een paviljoen en een openbaar toilet aanwezig.

Andere stranden zijn in het zuiden Fortunabadet en Rydebäcksbadet, een strand van meerdere kilometers fijn zand en in het noorden Råå vallar.

Trelleborg

De stad Trelleborg kent een geschiedenis van duizenden jaren; er zijn hier skeletten gevonden van mensen die hier in de brons- en ijzertijd hebben gewoond. Ook vind je in de omgeving van deze stad zeer veel grafheuvels en ook hunebedden. Lange tijd is dit land deel geweest van Denemarken en het leefgebied van de Vikingen. Op een gegeven moment zijn de handelsrechten echter verplaatst naar Malmö in een poging om die stad groter te maken. Vanwege de haven van Trelleborg en de verbindingen die er nu nog zijn met Duitsland en Polen, is dit echter nog steeds een zeer belangrijke havenstad. Je vindt hier dus ook een groot station met meerdere spoorlijnen en diverse bootdiensten voor de overtocht.

Stadscentrum

In het centrum van de stad vind je een klein winkelgebied met een aantal beelden. Op het dorpsplein vind je een grote vijver in de vorm van een draak en ben je naast de oude watertoren. Nu kan je hier terecht voor een typische Zweedse fika. Achter de watertoren vind je het city park met een speeltuin en loslopende pauwen en kippen. De pauwen hebben we niet gevonden, maar de kippen zaten hoog en droog op een tak in de boom ;-)

Trelleborgs Museum

Naast de watertoren vind je ook het Trelleborg museum. De informatie hier is in het Zweeds maar bij de kassa kun je een audio guide lenen in het Engels. Je maakt hier een reis maakt door de tijd en begint in de tijd van de Vikingen met diverse landkaarten over hoe het land zich heeft ontwikkeld. Daarna ga je verder naar de invloed van sport in de 20e eeuw en maak je nog een uitstapje naar de brons- en ijzertijd en de tijd van de Vikingen. Voor kinderen is er een Zweedse speurtocht. Heel interessant vonden we het echter niet en de kinderen wilden graag verder.

Meer informatie vind je hier.

Vikingborg

In Trelleborg heeft vroeger ook een Vikingfort gestaan, vandaar ook de naam van de stad “Houten burcht’. Op de plek waar het fort stond heeft een tijdje een suikerfabriek gestaan maar toen die werd afgebroken is er archeologisch onderzoek gedaan en vond men de plaats terug van het fort. Op exact dezelfde plaats is een kwart van het fort weer gereconstrueerd. Doordat men in de grond nog de resten van het hout vond, is precies bekend waar de palen stonden en ook bijvoorbeeld hoe breed de poort was. Een weg die vroeger van noord naar zuid liep door het midden van de burcht loopt daar nu nog steeds. Ook is er een woning nagebouwd.

Naast het fort, dat in een park ligt dat gratis is te bezoeken, vind je een Viking museum. In de boerderij ‘leven’ Vikingen die regelmatig activiteiten organiseren. Zo konden de kinderen een platbrood bakken boven het vuur, gingen ze vervolgens kruiden plukken in de tuin om het broodje mee te beleggen en hing er een kaartweefgetouw klaar. Het was verbazingwekkend hoe snel zoonlief doorhad hoe dit werkte. Nadat we het allemaal een keer hadden geprobeerd was er een mooi armbandje ontstaan dat we mee mochten nemen. Ook liepen we even het museum in met een tentoonstelling en meer informatie over het fort. Leuk voor de kinderen is dat er in een soort tent een kostuum, helm en schild ligt van een Viking waarmee ze op de foto mogen. Dit is allemaal wel vrij zwaar. De kinderen vonden dit fort heel interessant en ook heel leuk om een aantal activiteiten te doen.

Meer informatie vind je hier.

Trelleborg Strand Camping

Net buiten de stad aan de oostkant vind je het strand van Trelleborg met daaraan gelegen een camping. Wij verbleven hier twee nachten in één van de luxere huisjes. Deze had een aparte slaapkamer met twee eenpersoonsbedden en een stapelbed voor de kinderen, een badkamer met douche en fijne woonkamer met bank, eettafel en keuken om zelf te kunnen koken. Natuurlijk kun je hier ook overnachten met je eigen caravan of camper en zijn er vrije plaatsen zonder stroom om te verblijven. Op de camping vind je onder andere een speeltuin en minigolfbaan voor de kinderen.

Een bezoekje aan het strand hoort er natuurlijk ook bij, dat vrij populair was zo in het zonnetje. Bij de pier waren er ook diverse trappetjes of afdalingen om het water in te gaan. Het water was heel ondiep dus ook kleine kinderen konden hier vrolijk spelen. Die van mij kwamen echter niet heel ver want ze vonden het toch wel een beetje fris en gingen liever op zoek naar stenen en zandkastelen bouwen. Ook als je niet op de camping verblijft is dit strand te bezoeken voor bezoekers.

Meer informatie vind je hier.

Babaa’s Steakhouse

Op de camping vind je Babaa’s Steakhouse. Eerlijk is eerlijk; vanaf de buitenkant leek het een beetje vergane glorie en we moesten twee keer een rondje lopen voor we de deur zagen onder een trap die meer iets weg had van een achteringang. In het restaurant kregen we de kaart in het Zweeds maar was het toch vrij gemakkelijk te ontcijferen wat er op het menu stond. Naast burgers ook diverse grillgerechten. Je kan ook zelf de sidedishes bepalen; en niet alleen patatjes of aardappelen, maar ook gegratineerde aardappelschijfjes. Voor de kinderen zijn er diverse kindermenu’s waaronder met kip nuggets. Nadat ze hadden gekozen liepen ze weer naar buiten om in de speeltuin te spelen aan de achterkant van het restaurant. De bediening hier was vrij vlot en de hamburger was lekker, op het broodje na dat een beetje klef was geworden, maar ik had spijt dat ik niet voor de pepersteak was gegaan die manlief had gekozen. Die was echt zo lekker! En zelfs de ‘kleine’ variant was echt enorm en aten ook de kinderen een paar hapjes van mee ;-)

Meer informatie vind je hier.

Skanör

Langs de zuidkust liggen er diverse vissersplaatsjes met haven en soms ook een strand. Wij brachten een bezoek aan Skanör waar ze in mijn ogen het mooiste zandstrand hadden dat we in deze regio hebben gezien en ook helemaal niet druk. De kinderen begonnen natuurlijk meteen met het bouwen van zandkastelen. Ook een wandeling langs de haven om naar de boten te kijken die hier liggen aangemeerd, hoort er natuurlijk bij. Vanaf het strand zie je rechts de Öresundbrug en links de vuurtoren van Falsterbo. In het dorpje vind je onder andere een raadshuis uit de 17e eeuw en een windmolen. Vlakbij de haven vind je een rij met vrolijk gekleurde badhuisjes en bij de haven zijn er een aantal restaurantjes.

Wij lunchten bij Linda’s Fingermat waar ze diverse burgers, met name vegetarisch op het menu hadden staan. Maar ook een heerlijke nacho schotel met gehakt en salade, of churro’s wat de kinderen wel wilden proberen. Ook hier staan er flessen met water die je gewoon zelf mag pakken en flesjes met saus. Het eten hier in Zweden is allemaal echt vers bereid en dat is duidelijk te proeven. Zelfs de koolsla met een pittige afterbite was heerlijk.

Meer informatie vind je hier.

Mölle

Aan het einde van het schiereiland in het noordwesten van Skåne vind je de stad Mölle. Een authentieke visserstad die vanwege de aanwezigheid van een zandstrand al snel populair werd als badplaats. En dat is duidelijk te zien in de bebouwing. Van kleurrijke huizen tot bijna paleisachtige hotels vind je hier. Ideaal voor een tochtje op het water, bijvoorbeeld om op zoek te gaan naar een speciaal soort bruinvissen die lijken op dolfijnen, om te zwemmen, te vissen of aan het einde van de dag te genieten van de ondergaande zon die je hier letterlijk in de zee kan zien zakken op een zonnige dag. Ook een aanrader om te bezoeken is de Mölle Krukmakeri; een winkel waar je zowel kan kijken naar het ambachtelijke potten maken, kan relaxen op het terras of kan genieten van de live muziek tijdens één van de speciale events. Ook is het mogelijk om hier pizza’s te eten. Net buiten de stad vind je Holy Smoke BBQ, helaas net gesloten op de dag dat wij er waren, maar het zag er erg gezellig en relaxed uit. In Höganäs vind je ook de Saluhall; een foodcourt met restaurant en winkel waar je lokale en biologische producten kan vinden.

We sliepen net buiten de stad op First Camp Mölle-Höganäs, een kleine camping met kampeerplaatsen en diverse stuga’s voor 2 en 4 personen. Over het algemeen heel compact maar compleet met slaapkamers, keuken om zelf te kunnen koken, badkamer en zithoek. Buiten vind je een riant terras. Op de camping zijn er ook allemaal voorzieningen zodat het perfect is als je hier met kinderen verblijft zoals een minigolf, speeltuin, restaurantje, parkwinkel en buitenzwembad en sauna. ’s Ochtends kan je in de parkwinkel verse broodjes halen.

Meer informatie vind je hier.

Smygehuk