De naam Sintra is afgeleid van het Keltische woord Cynthia, dat Maan betekent. Rond 300 v. Chr. stond in dit gebied een Keltische maantempel. De Moren noemden de streek Chintra of Zintira. Sintra is een enorme toeristische trekpleister vanwege alle paleizen en kastelen hier in de omgeving en staat op de werelderfgoed lijst van Unesco. Loop een rondje in de stad en je snapt helemaal waarom. In het centrum vind je gelijk één van de mooiste bezienswaardigheden tegen het Paleis van Sintra. Rondom dit paleis zijn er tal van leuke en gezellige horecagelegenheden te vinden. Voor de andere bezienswaardigheden in Sintra, het Palacio da Pena en het Castelo dos Mouros kun je het beste de bus of een ander vervoermiddel nemen. Deze liggen namelijk redelijk ver van het centrum van Sintra vandaan en de weg ernaartoe is steil en zwaar. Voor Sintra moet je wel een hele dag uittrekken en niet een paar uurtjes!

Palácio Nacional da Pena

Het mooie van het paleis is dat het meerdere elementen van het oorspronkelijke klooster heeft geïncorporeerd. Zo zijn de kapel, de sacristie, de eetkamer en de rondgang opgenomen in een nieuw deel van het paleis, namelijk het terras en de klokkentoren. De kapel zelf bleef nagenoeg onveranderd en bevat nog steeds het 18e-eeuwse altaar en een groot deel van het religieuze beeldhouwwerk.

Het mooie van het paleis is dat het meerdere elementen van het oorspronkelijke klooster heeft geïncorporeerd. Zo zijn de kapel, de sacristie, de eetkamer en de rondgang opgenomen in een nieuw deel van het paleis, namelijk het terras en de klokkentoren. De kapel zelf bleef nagenoeg onveranderd en bevat nog steeds het 18e-eeuwse altaar en een groot deel van het religieuze beeldhouwwerk.

Het mooie van het paleis is dat het meerdere elementen van het oorspronkelijke klooster heeft geïncorporeerd. Zo zijn de kapel, de sacristie, de eetkamer en de rondgang opgenomen in een nieuw deel van het paleis, namelijk het terras en de klokkentoren. De kapel zelf bleef nagenoeg onveranderd en bevat nog steeds het 18e-eeuwse altaar en een groot deel van het religieuze beeldhouwwerk.

Hoog boven de stad boven op de beboste bergen torent het Palácio da Pena, gebouwd rond een klooster uit de 16e eeuw. Het staat op de top van een heuvel, op 450 meter hoogte, boven de Portugese stad Sintra. Het is het voormalig zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie. In het gebouw worden verschillende bouwstijlen gecombineerd, zoals de Moorse, de Manuelstijl, neoromaansestijl, de neorenaissance en de neogotiek. Deze sprookjesachtige combinatie is een duidelijke uiting van de romantische stroming uit de 19e eeuw met zijn hang naar exotisme en is het Portugese antwoord op Slot Neuschwanstein. Het paleis werd gebouwd in opdracht van Ferdinand II van Portugal, de tweede echtgenoot van koningin Maria II van Portugal. Het werd gebouwd op de resten van een Hiëronymietenklooster. In 1910 vond de Oktoberrevolutie plaats en werd Portugal een republiek. De laatste koningin, Marie Amélie van Orléans bleef tot de Eerste Wereldoorlog in het paleis wonen waarna ze naar Frankrijk vertrok. Het huidige Parque da Pena beslaat 200 hectare en bevat talrijke bruggen, fonteinen en beelden.

Wie het Palácio Nacional da Pena bezoekt, merkt meteen dat het bouwwerk een smeltkroes is van verschillende 19e-eeuwse stijlen. Neogotischekarakteristieken worden gecombineerd met neo-islamitische stijlelementen en de populaire manuelstijl. Het resultaat is een paleis dat opvalt door de gebruikte kleuren, ronde vormen, torentjes en rijkversierde gevels. Iedere hoek en iedere bocht brengt een nieuwe verrassing met zich mee.Sindsdien is het paleis een museum en is er aan het interieur weinig veranderd. Het paleis staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het paleis is beschilderd in blauw, roze en geel en op veel plaatsen zijn de muren betegeld met azulejos. Het gebouw heeft torens, kantelen, gouden koepels en waterspuwers. Het interieur ademt een exotische en decadente sfeer uit. De kloostergang van het vroegere klooster is in het gebouw opgenomen. De balzaal heeft Duits glas-in-loodramen en twee paar identieke levensgrote fakkeldragers met tulband. Verder zijn de Arabische kamer, de groene slaapkamer in de donjon en de Tritonpoort bijzondere onderdelen van het gebouw, net als de kapel Nossa Senhora da Pena. Het paleis kijkt uit op een standbeeld van een middeleeuwse ridder. In de sokkel is het wapen van de architect gegraveerd. Het paleis staat niet ver van het veel oudere Castelo dos Mouros.

Meer informatie vind je hier.

Parque de Pena

Rondom het gebouw ligt het Parque de Pena dat meer dan 200 hectare groot is. Het is een landschapstuin met een labyrintisch netwerk van smalle paden en wegen. Cruz Alta, het hoogste punt, ligt op 529 m en biedt een zicht op de weelderige vegetatie van de Serra de Sintra. In het park bevindt zich onder meer het Chalet da Condessa d’Edla dat aan de buitenkant met kurk versierd is. Koning Ferdinand II liet dit romantisch chalet bouwen voor zijn tweede vrouw, de operazangeres Elisa Hensler.

Meer informatie vind je hier.

Castelo dos Mouros

Het Castelo dos Mouros (Morenkasteel) uit de 7de en 8ste eeuw. De muren van het kasteel hebben een totale lengte van 450 meter. Deze omspannen een gebied van 1,2 hectare. Wat opvalt is dat de poorten zogenaamde hoefijzerbogen hebben. Binnen de muren staat een ingestorte kerk. De muren en een deel van de apsis staat er nog. Onder de kapel zijn graftombes gevonden. De grootste toren op het terrein, de Torre Real is via een trap met 500 treden te bereiken.

Toen de Moren in de 8e eeuw het Iberisch schiereiland veroverden, zochten zij een manier om hun macht te consolideren over de gebieden rond Sintra, Lissabon en Cascais. De bergrug rond Sintra bleek hiervoor van strategisch belang. Daarom werd op deze plek in de 9de en 10de eeuw een groot kasteel gebouwd.

Meer informatie vind je hier.

Paleis van Sintra

Het Paleis van Sintra ligt in het historisch centrum van de stad Sintra. Het paleis wordt gekenmerkt door twee grote schoorstenen die zich boven de keuken bevinden. De bouwstijl is Moors. Tijdens de Moorse overheersing van het gebied werd op een heuvel verderop het Castelo dos Mouros gebouwd. Dit was het militaire steunpunt in het gebied. Wat lager gelegen werd een paleis gebouwd voor de Moorse heersers.

Meer informatie vind je hier.

Paleis van Monserrate

Volgens een legende bevond zich op deze plek een kapel geweid aan de Heilige Maria. Deze kapel zou door Alfons I van Portugal gebouwd zijn na de Reconquista (rond 1093). In 1540 zou een andere kapel op de top van deze heuvel gebouwd die ook aan Maria gewijd zou zijn. De berg maakte toen deel uit van een groot ziekenhuis in Lissabon: het Hospital Real de Todos os Santos. Na de aardbeving van 1755, werd het landgoed verlaten.

Later in de achttiende eeuw kwamen rijke Engelsen hier naar toe, schrijvers schreven erover en daardoor werd het landgoed een echte reisbestemming voor Engelse toeristen. Uiteindelijk kocht Francis Cook in 1863 het landgoed en liet het hedendaagse paleis verbouwen met een oriëntaalse uitstraling en met middeleeuwse invloeden.

Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen en een kelder. Op het gelijkvloerse bevinden zich o.a. de kapel, bibliotheek en de muziekkamer. In de kelder de keuken en op de eerste verdieping enkele andere kamers. Binnen in het gebouw zie je ook de verschillende bouwstijlen. Rondom het paleis is er een exotische tuin. Cook liet vele plantensoorten van verschillende werelddelen overkomen naar Portugal. De tuinier plantte deze planten in verschillende geografische gebieden waardoor er nog altijd een Indiase of Mexicaanse tuin is. In 2013 won de tuin een European Garden Award.

Meer informatie vind je hier.

Quinta da Regaleira

In 1892 kocht de bouwheer Antonio Carvalho Monteiro dos Milhoes, een Braziliaanse handelaar in koffie en edelstenen, het domein om te laten zien hoe rijk hij wel niet was. De architect gebruikte de Manuelstijl om de constructie te decoreren. Het vier hectaren groot domein bevat een woning, park met fonteinen en verschillende paviljoenen, een kapel met ondergrondse crypte. Het domein bevat ook twee initiatieputten die negen verdiepingen onder de grond afdalen. Op elke niveau zijn onderaardse gangen aangesloten die via een labyrint van gangen lopen naar andere verborgen plaatsen en ingangen op het domein.

Meer informatie vind je hier.

Convento dos Capuchos

Convento dos Capuchos is een klooster uit de 16e eeuw. Wanneer de Portugese edelman Dom João de Castro op zijn sterfbed lag, wilde hij dat er op de heuvel van Sintra een klooster werd gebouwd, waar men in direct contact met de natuur in soberheid zou kunnen leven. Zijn zoon, Dom Álvaro de Castro, vervulde zijn wens en liet het klooster bouwen. Het werd toegewezen aan Franciscaanse monniken. Deze leefden in eenvoud. Het klooster heette toen het Convento de Santa Cruz da Serra da Sintra.

De Kapucijnen leefden in dit kloster van 1560 tot 1834. Door hun aanwezigheid is de natuur nog intact rondom het klooster. In het park rondom het klooster staan geen exotische bomen zoals in de andere parken in Sintra, maar vind je nog de oorspronkelijke begroeiing terug. De natuur is helemaal ingegroeid in de simpele gebouwen van het klooster, waarin men de eenvoudige levenswijze van de monniken kan zien.

Een andere veelgebruikte naam voor het klooster is het Kurkklooster. Dit komt doordat men de muren, de deuren, de vensters en het plafond met kurk beplakte afkomstig van de kurkeiken rondom het klooster. Dit werd gedaan om de vochtigheid tegen te gaan in het gebouw. Ook werkt kurk isolerend.

In de zestiende eeuw kwamen hier veel rondreizende pelgrims die onderdak, eten en drinken zochten. De drinkfontein is nog steeds zichtbaar in het park met de aangebouwde bankjes. Ook kwamen hier verschillende mensen om raad te vragen over medicinale planten.

Het eerste wat opvalt wanneer je het gebouw betreedt, is dat het plafond heel laag is. Ook zijn de deuropeningen klein. In het gebouw zijn er enkele kamers te bekijken zoals een kerkje, een bibliotheek en acht slaapkamers. In deze kamers staan geen bedden, enkel een kurken plankje met wat stro om op te slapen. In de ruimte voor de logés stond er oorspronkelijk wel een bed.

Meer informatie vind je hier.

Natuurpark Sintra-Cascais

In dit gebied ten westen van Lissabon en ten noorden van Cascais ligt in het meest westelijke gebied van Europa. In de omgeving zijn archeologische vindplaatsen gevonden uit het Neolithicum tijdperk, het Chalcolithicum (Kopertijd), de Bronstijd en de IJzertijd.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Astrid
Latest posts by Astrid (see all)