Skip to Content

Sinterklaas vieren met oudere kinderen; 5 tips met pubers en tieners

Sinterklaas vieren met oudere kinderen; 5 tips met pubers en tieners

Sinterklaas alleen voor kleine kinderen? Echt niet! Al zullen je pubers dit misschien wel denken, Sinterklaas is ook hartstikke leuk om met oudere kinderen te vieren die niet meer in de goedheiligman geloven.

En dan hebben we het natuurlijk niet over de rituelen van schoenen zetten, water en een wortel voor het paard neerzetten en een liedje zingen (ook al zou dat natuurlijk ook supergezellig zijn), maar over het vieren van het Sinterklaasfeest zelf, dus op of rond 5 december.

Dat je kinderen ouder worden, hoeft namelijk helemaal niet te betekenen dat je het Sinterklaasfeest meteen hoeft af te schaffen. Je kunt samen als gezin of met de familie de traditie in stand houden, maar dan op een iets andere manier.

Maar hoe vier je precies Sinterklaas zodat het ook voor de wat oudere kinderen een leuke traditie is? Hier volgen enkele tips!

Pakjesavond vieren met pubers

Surprises en gedichten

Op school worden meestal vanaf groep 5 surprises gemaakt. Sommige ouders zien dit als een probleem wanneer hun kind nog gelooft in het bestaan van de goedheiligman.

Op school wordt verteld dat de kinderen Sinterklaas moeten helpen omdat hij al zo oud is en het zo druk heeft. Een nog gelovig kind zal hierdoor echt niet ineens van zijn of haar geloof afvallen. Een kind gelooft wat het zelf wil.

Ook al verkondigen klasgenoten luid dat Sinterklaas niet bestaat, een kind dat nog goedgelovig is zal in de meeste gevallen blijven geloven.

Groep 5 is echt een overgangsfase. Deze groep zal over het algemeen nog wel contact met de Sint hebben op school, in groep 6 wordt er wel van uit gegaan dat de kinderen inmiddels allemaal ingewijd zijn in het grote geheim.

Het maken van surprises en een gedicht zal door de meeste kinderen ervaren worden als superspannend en ze zullen zich al echt groot voelen. Ook wat grotere kinderen vinden het nog reuzespannend om hun schoen te zetten en het Sinterklaasjournaal te volgen.

Vier je thuis pakjesavond dan kun je je wat oudere kind ook gerust surprises laten maken terwijl er nog jongere kinderen zijn die geloven. Laat het maar gewoon gebeuren.

Om de happening niet al te lang te laten duren, kun je er voor kiezen om ieder kind een bepaald aantal cadeautjes te geven; 4 cadeautjes per kind is een mooi aantal.

Als je pakjesavond verplaatst naar de middag hebben de kinderen nog tijd om met hun cadeautjes te spelen voordat ze naar bed gaan.

Als je creatieve kinderen hebt kun je ook thuis aan de slag gaan met surprises. Dat je iemand anders uit het gezin trekt en daar dan iets voor gaat knutselen. Al dan niet in combinatie met een cadeautje. De kunst is dan om iets te maken wat goed bij de ander past. Wat past bij de hobby of interesses van de ander.

Cadeautjesspel

Als alle kinderen wat ouder zijn, kun je ervoor kiezen om de cadeautjes in een spelvorm te geven. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een dobbelspel (hier).

De cadeautjes kunnen dan al of niet vergezeld gaan van een gedicht. Spreek dit van te voren af.

Nog een stapje verder is om een cadeautje te kopen dat geschikt is voor iedereen en dat te verloten door middel van een spel. Je weet dan van te voren niet voor wie jouw gekochte cadeau is.

Deze manier van pakjesavond is meer geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 12 en volwassenen. Tenslotte kun je ervoor kiezen om pakjesavond zonder pakjes te vieren, maar gezellig met elkaar te eten en te genieten van het samenzijn.

Als je alleen met volwassenen bent, of wat oudere kinderen is het dobbelspel een absolute aanrader. Hierbij draait het niet alleen om de cadeautjes, en de stress vooraf wat je überhaupt moet gaan kopen en of dat wel gewaardeerd gaat worden. Maar ook om het spel en de kunst om het geluk en het lot te tarten zodat je naar huis gaat met iets gaafs.

Zorg dat er voldoende voedsel op tafel staat

De meeste pubers houden nu eenmaal van ongezonde, vette snacks zoals pizza, chips en andere dingen die vooral makkelijk en snel klaar zijn. Om het iedereen naar de zin te maken, kun je natuurlijk de tafel vol zetten met allerlei verschillende hapjes. Voor ieder wat wils.

Maak bijvoorbeeld een lekkere quiche en snijd die in kleine puntjes, bak een stokbroodje af in de oven of zet was toastjes neer en serveer dit met lekkere kaasjes en salades.

Wil je meer in de sfeer van het Sinterklaasfeest blijven? Zorg dan voor allerlei zoetigheid dat typisch is voor deze tijd van het jaar. Denk dan aan pepernoten, kruidnoten, speculaas, chocoladeletters en banketstaaf.

En stiekem vinden we die chocolademunten ook allemaal nog steeds geweldig toch? Schuimpjes, chocolaatjes, tumtummetjes… voor iedereen zal er vast wat lekkers bij zitten.

En vier je Sinterklaas iets later dan 5 december, bijvoorbeeld omdat het weekend beter uitkomt?

Wacht dan even met het inslaan van al het lekkere snoepgoed, want vanaf de dag na Sinterklaas ligt alles met flinke kortingen in de schappen. Zo ben je dus ook nog eens goedkoop uit terwijl die pubermagen goed gevuld worden!

En als je dan toch zelf iets meer moeite wilt doen op deze speciale dag, duik dan zelf de keuken in. Wist je bijvoorbeeld dat je speculaas en banketstaaf best gemakkelijk thuis zelf kunt maken? Hiervoor hoef je niet eens een echte keukenprins of -prinses te zijn.

Verzin de perfecte cadeautjes voor iedereen

Je kunt het kopen en geven van cadeautjes natuurlijk op meerdere manieren afspreken. Je kunt met je kinderen afspreken dat zij voor elk gezinslid een cadeautje kopen van een van tevoren afgesproken bedrag, bijvoorbeeld 10 euro per persoon.

Houd echter ook rekening met de hoogte van hun zakgeld of kleedgeld, want het moet wel haalbaar zijn en niet alle tieners gaan zo bewust met hun geld om dat er ook daadwerkelijk iets overblijft voor die sinterklaascadeautjes. Je kunt er dus ook voor kiezen om ze een extra budget hiervoor te geven.

Een ander leuk idee is natuurlijk lootjes trekken! Zo hoeft iedereen slechts voor één ander gezinslid een cadeau te bedenken en te kopen. Dat maakt het al weer een stukje gemakkelijker.

Zorg dat iedereen een lootje maakt met niet alleen zijn naam erop, maar ook een klein (haalbaar) wensenlijstje. Zo wordt het nog iets eenvoudiger om voor hem of haar het juiste cadeau te kopen.

Spreek ook hiervoor een vast bedrag af, zodat de waarde van de cadeaus allemaal ongeveer gelijk zijn en niemand tekort wordt gedaan of juist extra verwend wordt. Het moet natuurlijk wel gezellig blijven, en als één van je kinderen het idee krijgt dat zijn of haar broer of zus meer heeft gekregen, breekt de hel natuurlijk los.

Kies je voor alleen cadeaus of gaan jullie surprises maken?

Je herinnert het je vast wel van toen je kinderen voor een klasgenoot een Sinterklaassurprise moesten maken: uiteindelijk was jij er zelf de meeste tijd aan kwijt. En dat gedicht schrijven is natuurlijk ook hartstikke leuk, maar de meeste pubers vinden dit toch behoorlijk ouderwets.

Bedenk dus goed of je kinderen het leuk vinden om zoiets te knutselen. Zo niet, dan kun je de surprises ook gewoon achterwege laten en alleen voor ingepakte cadeautjes gaan. En nee, een plastic tasje is géén inpakken.

Weer een andere mogelijkheid is dat je alleen als ouders cadeaus geeft aan de kinderen en aan elkaar, waarbij de kinderen zelf dus geen cadeautjes hoeven te kopen. Je hebt zelf dan wel een iets groter budget nodig omdat de kinderen zelf niet hoeven bij te dragen, maar je kunt het altijd nog zo duur maken als je zelf wilt.

Je hoeft echt niet honderden euro’s per kind uit te geven. Kijk vooral wat jij zelf een redelijk bedrag vindt en houd het wel per kind gelijk.

Voor pubermeiden kun je vaak alle kanten op qua cadeaus. Denk dan aan spullen voor de uiterlijke verzorging, zoals een krultang, stijltang, föhn, parfum, douchegel, gezichtsmasker, sieraden of kleding. Maar ook gadgets vinden ze vaak leuk, zoals een selfie-stick, een pocket-printer of oortjes.

Wij vrouwen vinden het vaak wat lastiger om voor een jongen of man een cadeau te verzinnen, maar ook voor hen is er een aantal dingen die altijd goed zijn. Bijvoorbeeld kleding of attributen die ze nodig hebben voor het sporten, een game, boek of een cadeaukaart zodat ze lekker zelf iets kunnen uitzoeken.

Gadgets doen het natuurlijk altijd goed bij jongens: een powerbank, goede koptelefoon, oortjes, of een oplader voor hun telefoon.

Al eens gedacht aan een cadeau voor het hele gezin? Probeer eens iets wat met spel te maken heeft. Je kunt dan denken aan een spelcomputer inclusief leuke games die je met meerdere mensen kunt spelen, maar ook bijvoorbeeld een dartboard of tafeltennistafel.

Zijn jullie meer van de gezelschapsspellen? Kies dan een mooi nieuw bord- of kaartspel uit dat met jullie hele gezin te spelen is. Ga bijvoorbeeld eens voor een coöperatief spel waarbij jullie allemaal met elkaar moeten samenwerken in plaats van tégen elkaar spelen.

Na het uitpakken…

Alle cadeautjes zijn uitgepakt en de magen zijn gevuld. Wat ga je dan doen? Je kunt misschien meteen aan de slag met een cadeau dat je voor het hele gezin hebt gekocht. Of maak er een leuke filmavond van met nog een extra hapje en drankje! Hartstikke fijn en gezellig toch, de hele familie bij elkaar?

Maar accepteer het ook als je pubers er na zo’n hele middag of avond samen toch wel een beetje genoeg van hebben.

Ook zij hebben behoefte aan hun rust, dus het is ook niet heel erg als ze na het avondeten lekker op hun kamers hun nieuwe cadeaus gaan uitproberen. Zelf heb je dan ook weer even rust na zo’n drukke dag.

Jisca