Skip to Content

Vanaf welke leeftijd Sinterklaas vieren; ideeën met peuters en kleuters

Vanaf welke leeftijd Sinterklaas vieren; ideeën met peuters en kleuters

Voor veel kinderen staat Sinterklaas in het teken van overvloed; zoveel mogelijk cadeautjes. Het moment, samen met de verjaardag, om je kind eens heerlijk te verwennen. Ze zijn tenslotte niet eeuwig jong en onschuldig. En daar horen natuurlijk cadeautjes bij!

Maar zeg eens eerlijk; weet jij nog welke cadeautjes je vroeger allemaal voor Sinterklaas hebt gekregen?

Of onthoud je dat hij op visite is geweest en je het spannend vond om hem een handje te geven? Dat je bij balletles een speciale les had waarbij je in een kring ging zitten om te gooien met de dobbelsteen en dat als je zes had gegooid je snel wat kleren aan moest trekken en ontbijtkoek moest eten (wat je niet eens lekker vond).

De eerste Sinterklaas dat je was ingeluid in het grote geheim en stiekem cadeautjes in de zak had verstopt zodat het ook voor je ouders een verrassing was? De vraag is dus; met welke tradities kan je Sinterklaas vieren om zo samen mooie herinneringen te maken voor later, maar je kindje op school ook trots kan vertellen wat ze hebben gekregen?

Vanaf welke leeftijd kun je het Sinterklaasfeest vieren met je kind?

Tot de leeftijd van 2 jaar zal je kind zich niet erg druk maken om het fenomeen Sinterklaas. Het begrijpt er weinig of niets van en de kans bestaat dat je kind bang is van de goedheiligman en zijn knechten.

Laat het kind aangeven tot hoever het wil gaan in het contact met Sint en de Pieten. Op de televisie zal geen probleem zijn en je kind zal veelal enthousiast reageren op alle vrolijkheid.

In het echt Sinterklaas en Piet ontmoeten is echter andere koek. Een heel jong kind kan hier erg van schrikken en daar nog lang last van hebben. Blijf daarom op eerbiedige afstand van het gezelschap uit Spanje en laat het van je kind uitgaan of het wel of niet dichterbij wil komen. Dwing het niet!

Als je het feest met de familie viert is het enige dat je een-of tweejarige leuk vindt het cadeautje. Geef hem of haar een cadeautje en ga dan gewoon verder met de rest van de cadeautjes en surprises. Het kleintje geeft zelf wel aan of het tijd is voor nog een cadeautje of wat snoep.

Sinterklaas vieren ideeën met peuters en kleuters

Peuters zitten wat betreft het vieren van het Sinterklaasfeest in een soort tussenfase. Sinterklaas is nog steeds wat abstract en ook al verkleedt iemand zich voor de ogen van een twee-of driejarige van juf naar Sinterklaas, dan staat er niet een verklede juf, maar Sinterklaas. Houd het verder wat rustig.

De pakjes zijn op deze leeftijd belangrijker dan de Sint. Een poppenkastvoorstelling met Sint en Piet in de hoofdrol zal het kind geweldig vinden, de echte Sint boezemt waarschijnlijk toch nog angst in. Een handvol pepernoten door iemand met een handschoen aan en een bons op de deur is best heel spannend; maak het niet groter!

Als een kind een kleuter is, kan het zich helemaal overgeven aan de magie die er rond het Sinterklaasfeest hangt. Het kind vindt het niet raar dat de Sint met zijn paard over het dak rijdt of dat Piet cadeautjes door de schoorsteen gooit.

Geniet samen met je kind van deze periode en sla vooral de intocht van de goedheiligman in je woonplaats niet over! Op deze leeftijd is het thuis uitnodigen van Sint of eventueel alleen Piet ook een goede keuze. Het kind zal het geweldig vinden en vol overgave liedjes zingen voor Sinterklaas.

Pakjesavond met familie

Vaak zijn het de ouders die bewust omgaan met het speelgoed en dat er niet teveel cadeautjes uitgepakt worden. Niet dat ze het hun kinderen niet gunnen, maar het zijn de kinderen zelf die na een paar cadeautjes het alweer zat zijn. Ze willen gewoon lekker spelen in plaats van nog meer uitpakken.

Toch lijkt het er op dat vanwege de economische vooruitgang het geld ook meer moet rollen. En er dus veel meer, grotere en duurdere cadeaus worden gekocht.

Met name opa’s en oma’s willen hun kind verwennen, want vroeger ging dat niet. Of ouders willen hun kind datgene geven wat ze zelf graag hadden gewild maar nooit kregen. Zoals schoenen met lichtjes er in ;-)

Of je Sinterklaas nu samen viert met de familie of gezellig thuis met het gezin; spreek af dat er één cadeau gekocht wordt. Dan kan je iets duurders kopen dan wat je anders zou doen en wordt je kind echt verwend.

Willen ze meer geven, dan kan dat naar de spaarrekening. Dat betekent waarschijnlijk wel dat je eerst even het gesprek aan moet gaan met de rest van de familie. Want niet iedereen zit daar op te wachten.

Spreek anders af met opa en oma dat je voor een bepaald bedrag zelf een cadeau mag uitzoeken. Dan weet je zeker dat het niet dubbel is of iets waar je niet op zit te wachten en na afloop weer doorgeeft.

Als je het gesprek aangaat spreek dan ook meteen duidelijk af of je cadeautjes doet met Sinterklaas óf Kerst, of allebei. De ene familie gaat voor cadeautjes met Sinterklaas, bij de ander draait dat om gezelligheid.

Bij een volgend gezin krijg je cadeautjes met Kerst terwijl het bij een vierde gaat om het lekkere eten en de geboorte van Christus. Als je weet waar je aan toe bent met familie en schoonfamilie kan je daar je eigen plannen op afstemmen.

Eén Pakjesavond is voldoende; dus krijgen ze veel van familie dan kan je het thuis puur laten draaien om de gezelligheid.

Spelletjesmiddag

Pakjesavond hoeft niet altijd te draaien om de pakjes. Je kan de middag ook prima gebruiken om er een gezellig dagje van te maken. Gezellig aan tafel, wat chocolademelk erbij en spelletjes spelen.

Ideaal ook als je wat oudere kinderen hebt die niet meer geloven. Dan is het toch een dag die in het teken staat van samen zijn.

Echt geen spelletjesliefhebbers? Denk dan eens aan samen pepernoten bakken, liedjes zingen, verhalen lezen, spelen met poppetjes van Sint en Piet, verkleden en naar Sinterklaas op tv kijken of de speciale Video van de Sint. Dit doen wij al vanaf het eerste jaar. Dat was eigenlijk toeval omdat mijn zus moest werken en dus het nichtje kwam spelen.

Ze waren toen anderhalf en speelden gezellig samen, lekker verkleden, Sinterklaas kijken en pepernoten bakken en natuurlijk snoepen. Zo was het supergezellig.

Na het avondeten (pannenkoeken in Pietenvorm) hadden we voor de kinderen toch een cadeautje. Een tweedehands cadeautje gekocht via Marktplaats. De grootste lol hadden ze ermee!

Speurtocht

Wat het altijd heel goed doet is een speurtocht; op een kamer die op slot kan zijn de cadeautjes verstopt. Maar waar is de sleutel gebleven? Die heeft Piet verstopt. Dus moeten de kinderen eerst op zoek naar de sleutel. Dit kan gewoon zoeken zijn, of met behulp van een speurtocht of een aantal hints.

Als ze dan in de kamer komen, liggen daar de cadeautjes die uitgepakt mogen worden. Of dat er nu één is (per kind) of een hele stapel dat maakt niet uit. De kinderen hebben dan ook min of meer iets moeten doen voor hun cadeautje. Wat lekkers erbij en klaar!

Cadeautjes

Het Sinterklaasfeest is een feest van cadeautjes en snoep. Als ouder kun je zelf bepalen wat je op dit gebied gaat doen. Een vaste dag de schoen zetten is een goede optie. Kinderen denken al snel dat dit elke dag aan de orde is.

Ook wat betreft snoep en cadeaus voor je kleine peuter, zal met overleg moeten worden ingevuld. Denk maar eens aan alle opa’s en oma’s die ook graag hun kleinkind willen voorzien van het nodige snoepgoed en geschenken.

Maak hier de nodige afspraken over. En bedenk ook dat een kind net zo blij met een goedkoop presentje als met een kostbaar, groot cadeau.

Sinterklaas met (pre)tieners, pubers en volwassenen

Tot en met groep 4 zal er op school veel aandacht besteed worden aan de gezellige Sinterklaasperiode: Sint komt op school en er is meestal een mooie verhaallijn die het geheel extra spannend maakt.

De kinderen mogen hun schoen zetten en de rommelpieten komen! Ook thuis kun je hier veel aandacht aan geven door het kijken van Sinterklaasjournaal en het zetten van de schoen.

Wees hier duidelijk in: vertel wanneer de schoen gezet kan worden, dit voorkomt onnodige stress.

Surprises en gedichten

Op school worden meestal vanaf groep 5 surprises gemaakt. Sommige ouders zien dit als een probleem wanneer hun kind nog gelooft in het bestaan van de goedheiligman. Op school wordt verteld dat de kinderen Sinterklaas moeten helpen omdat hij al zo oud is en het zo druk heeft.

Een nog gelovig kind zal hierdoor echt niet ineens van zijn of haar geloof afvallen. Een kind gelooft wat het zelf wil. Ook al verkondigen klasgenoten luid dat Sinterklaas niet bestaat, een kind dat nog goedgelovig is zal in de meeste gevallen blijven geloven. Groep 5 is echt een overgangsfase.

Deze groep zal over het algemeen nog wel contact met de Sint hebben op school, in groep 6 wordt er wel van uit gegaan dat de kinderen inmiddels allemaal ingewijd zijn in het grote geheim.

Het maken van surprises en een gedicht zal door de meeste kinderen ervaren worden als super spannend en ze zullen zich al echt groot voelen. Ook wat grotere kinderen vinden het nog reuze spannend om hun schoen te zetten en het Sinterklaasjournaal te volgen.

Vier je thuis pakjesavond dan kun je je wat oudere kind ook gerust surprises laten maken terwijl er nog jongere kinderen zijn die geloven. Laat het maar gewoon gebeuren.

Om de happening niet al te lang te laten duren, kun je er voor kiezen om ieder kind een bepaald aantal cadeautjes te geven. 4 cadeautjes per kind is een mooi aantal. Als je pakjesavond verplaatst naar de middag hebben de kinderen nog tijd om met hun cadeautjes te spelen voordat ze naar bed gaan.

Als je creatieve kinderen hebt kan je ook thuis aan de slag gaan met surprises. Dat je iemand anders uit het gezin trekt en daar dan iets voor gaat knutselen. Al dan niet in combinatie met een cadeautje. De kunst is dan om iets te maken wat goed bij de ander past. Wat past bij de hobby of interesses van de ander.

Cadeautjes spel

Als alle kinderen wat ouder zijn, kun je ervoor kiezen om de cadeautjes in een spelvorm te geven. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een dobbelspel. De cadeautjes kunnen dan al of niet vergezeld gaan van een gedicht. Spreek dit van te voren af.

Nog een stapje verder is om een cadeautje te kopen dat geschikt is voor iedereen en dat te verloten door middel van een spel. Je weet dan van te voren niet voor wie jouw gekochte cadeau is. Deze manier van pakjesavond is meer geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 12 en volwassenen.

Tenslotte kun je ervoor kiezen om pakjesavond zonder pakjes te vieren, maar gezellig met elkaar te eten en te genieten van het samenzijn.

Als je alleen met volwassenen bent, of wat oudere kinderen is het dobbelspel een absolute aanrader. Hierbij draait het niet alleen om de cadeautjes, en de stress vooraf wat je überhaupt moet gaan kopen en of dat wel gewaardeerd gaat worden. Maar ook om het spel en de kunst om het geluk en het lot te tarten zodat je naar huis gaat met iets gaafs.

De vier cadeautjesregel

Deze ‘regel’ komt overgewaaid uit Amerika. Daar zijn ze ook het massale consumeren een beetje zat. En daarom werd deze opzet bedacht waarbij je kind vier cadeautjes krijgt. Iets wat ze leuk vinden, maar ook iets om te dragen, lezen en een nuttig cadeautje. Zo zit er van alles wat bij.

Speelgoed uitzoeken

Als er met Sinterklaas nieuw speelgoed komt is het fijn als er ruimte is waar je dat speelgoed kwijt kan. In de maand(en) voor Sinterklaas is het dan ook heel fijn om alle kasten even langs te gaan.

Waar wordt nog mee gespeeld? Speelgoed dat je echt wil bewaren kan naar zolder, en de rest van het speelgoed kan je weggeven.

Bij veel supermarkten komen bakken te staan waar (compleet en heel) speelgoed zeer welkom is zodat daar andere gezinnen met een kleiner budget blij mee kunnen worden gemaakt. Zo kan iedereen genieten van Sinterklaas.

Zelf een cadeautje maken

Vorig jaar schreef Judith een gastblog waarin ze vertelde dat haar dochter op de vrije school zat en het daar niet zozeer draait om het geld of de cadeautjes, maar om de tijd die je als ouders aan je kind geeft. Voor Sinterklaas werd er dus verwacht dat je zelf een cadeautje voor je kind maakt. Dit kan je thuis natuurlijk ook doen.

Als je een beetje rondsurft op Pinterest kom je het mooiste speelgoed tegen! Vaak ook een heel fijne optie voor je portemonnee omdat het vooral veel tijd kost.

#loosepartssinterklaas

Het hoeft niet allemaal duur gekocht speelgoed te zijn wat je koopt. Kinderen spelen overal wel mee, ook met loose parts. Geef ze een kartonnen doos met wat leuke materialen en ze zijn uren zoet. Dus waarom zou je ze dat niet voor Sinterklaas geven?

Wat zijn de Sinterklaastradities bij jullie thuis?

Linda van Aken