Na de Sinterklaasintocht moet de Goedheiligman natuurlijk wel overnachten. Gelukkig vind je verspreid over het land diverse Sinterklaashuizen, kastelen en dorpen waar hij een schatkamer heeft voor alle cadeautjes, slaapkamers voor de vele Pieten en natuurlijk een eigen werkkamer. Samen met je kind kun je daar een kijkje komen nemen. Maar waar vind je nu de leukste Sinterklaas uitjes?

Pakjesboot 12 dagen in Willemstad

Willemstad verheugt zich samen mét de Moerdijkse kinderen op de terugkeer van Pakjesboot 12 in de nostalgische haven, waar zij twee dagen de kans krijgen om achter de schermen van het jaarlijkse feest te kijken en de Pieten kunnen helpen bij het oplossen van een groot raadsel. ‘Ik heb van Rijmpiet vernomen dat hij de hulp van de kinderen nodig heeft om de grote Pietenrijm af te maken, dus ik hoop dat zoveel mogelijk kinderen hem gaan helpen’, aldus Sinterklaas, die zelf ook aanwezig zal zijn bij de Pakjesbootdagen.

De Pieten op Pakjesboot 12 zijn in rep en roer. Rijmpiet is namelijk een aantal persoonlijkheden kwijtgeraakt waardoor hij de Sinterklaasrijm niet kan afmaken. De Pieten roepen alle Brabantse kinderen op om ze te hulp te schieten. Kinderen die de Pieten willen helpen krijgen tegelijk de kans aan boord te ervaren hoe de Sint en de Pieten werken en leven.

In de kombuis maken de Bakpieten pepernoten, marsepein, borstplaat en ander lekkers. In het pakjesruim zijn de Inpakpieten koortsachtig bezig alle cadeaus voor de kinderen van Nederland in te pakken. En als de kinderen heel stilletjes doen, mogen ze ook nog een blik werpen in de slaapkamer van Sinterklaas. In de werkkamer tot slot, ontmoeten de kinderen de Sint achter zijn bureau met het Grote Boek van Sinterklaas.

Supersint; is Sinterklaas een held – Limburgs museum

Is Sinterklaas een held? Vanaf 16 november geeft SuperSint antwoord. Het avontuur van SuperSint is een speciaal ontwikkelde tentoonstelling in het Limburgs Museum, waarin de heldendaden van Sint-Nicolaas uit het prentenboek SuperSint tot leven komen. Tentoonstelling en boek ademen dezelfde prachtige sfeer, en gaan allebei over de vraag waarom wij het Sint-feest vieren zoals we dat doen.

De nieuwe doe-tentoonstelling: Het avontuur van SuperSint in het Limburgs Museum geeft iedereen de kans om zelf in het prentenboek te stappen. In de belevings-expo: Het avontuur van SuperSint oefenen kleinere kinderen op speelse wijze taal, rekenen en motorische vaardigheden. Ze ontdekken dat ze, net als SuperSint in het boek, zelf iemand anders kunnen helpen. Zo helpen ze mee op het schip, klimmen ze op daken en voeren ze het paard.

Oudere kinderen en volwassenen maken kennis met de oorsprong van tradities en oude legendes rondom het Sinterklaasfeest. Het avontuur van SuperSint is in het Limburgs Museum de opvolger van publieksfavoriet Het Pakhuis van Sinterklaas. De tentoonstelling voor jong en oud loopt van 16 november tot en met 5 december. Op 16 november pakt het Limburgs Museum extra groots uit met leuke activiteiten op de dag dat Sinterklaas aankomt in Nederland en de tentoonstelling: Het avontuur van SuperSint voor het eerst opengaat voor publiek.

Meer informatie vind je hier.

Pietenschool Maritiem Museum Rotterdam

Op de kinder-doe-expo Professor Plons zijn chocoladeletters verdwenen en is de hulp van kinderen hard nodig om deze terug te vinden. Er is ook een ‘Pietenschool’ in het museum. Hier leren de kinderen alles wat je nodig hebt om een goede hulppiet te worden zoals; dakrand lopen, schoorsteen klimmen, cadeautjes stapelen en nog veel meer. Ook worden er workshops surprises maken georganiseerd.

Op de kinder-doe-expo Professor Plons klinkt ‘Zie ginds komt de stoomboot’ en de schepen van de professor en zijn vrienden liggen vol cadeaus die uitgeladen moeten worden. Er is alleen een groot probleem… De inpakpieten zijn vier chocoladeletters kwijt die in één van de containers in de haven zitten. Maar welke? De professor kan de hulp van de kinderen goed gebruiken.Van 17 november t/m 5 december kunnen de kinderen de Professor helpen zoeken.

Iedere middag  is de ‘Pietenschool’ open in het Maritiem Museum. Hier kunnen de kinderen pietenkunstjes leren zoals; dakrand lopen, schoorsteen klimmen en cadeautjes stapelen. Om pakjes te kunnen verzorgen op de gekste plekken moet men echt van alles kunnen. Geslaagde hulppieten ontvangen natuurlijk een pietendiploma.

Meer informatie vind je hier.

Pietendorp – Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Havenpieten, Muziekpieten, Molenpieten, Fotopieten, Pakhuispieten, ze zijn er allemaal weer! Ook dit jaar wordt het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen weer omgetoverd tot Pietendorp. De pakjesboot ligt in de Markerhaven, de pepernotenbakkerij draait op volle toeren, de Pieten lopen door de straten van het buitenmuseum en zij maken er weer een feestje van. Alle kinderen die Hulppiet willen worden, zijn ook dit jaar weer welkom om te helpen bij het voorbereiden van de verjaardag van Sinterklaas.

Het Pietendorp is te bereiken via de stadsingang aan de Wierdijk of via de dienstingang aan de Kooizandweg in Enkhuizen. Volg de omleidingsborden en de instructies van de verkeersregelaars om de auto te parkeren. De museumveerboten varen niet.

Hier vind je meer informatie

Lees ook: Pepernotenspelletjes Sinterklaas

Stad van Sinterklaas Museumpark Archeon Alphen aan de Rijn

In de Stad van Sint logeert Sint in het koopmanshuis, bezoek zijn woonhuis en zijn speciale werkkamer. De pieten logeren in een grote pietenslaapkamer. De inpakpiet, de paardenpiet, de ezelpiet en de timmerpiet, ze zijn er allemaal. Laten we de pepernotenpiet niet vergeten, hij bakt heel veel pepernoten in de bakkerij van Archeon. In de pietenhuisjes kunnen de kinderen verschillende opdrachten doen, zoals pakjes gooien, rijmen met de rijmpiet, kleuren met de tekenpiet, pakjes schieten met pijl en boog, schrijven met een veer en nog veel meer. Behaal ook een Pietendiploma!

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Stad van Sinterklaas bij Archeon

Park van Sint

In de Sinterklaasperiode wordt Ouwehands Dierenpark omgetoverd tot het Park van Sint vol met gezellige activiteiten en shows! Ontmoet de Sint en al zijn Pieten, ga op de foto met Amerigo en doe mee aan een echte Pietentraining. Bak je eigen pepernoten in de Pepernotenfabriek, vier feest op de coole Pietenparty en vergeet niet je officiële Pietendiploma op te halen. Natuurlijk is er ook dit jaar weer een gezellige Sinterklaasshow met Bamboo Bill! Alle activiteiten zijn na entree gratis te bezoeken.

Meer informatie vind je hier.

Sinterklaasfestijn met Pepernoten Expeditie – Toverland Sevenum

Sinterklaas en zijn pieten komen ook dit jaar naar Attractiepark Toverland. In een aantal weekenden wordt het Sinterklaasfestijn georganiseerd. Tijdens dit evenement zijn er diverse extra Sinterklaasactiviteiten, zoals een heuse Pepernoten Expeditie, een Sinterklaasshow en een Pietencircus. Daarnaast zijn alle attracties in de indoor themagebieden Land van Toos en Magic Forest geopend.

Meer informatie vind je hier.

Mega Sint Spektakel

Met Sinterklaas, Party Piet Pablo, Love Piet, Meisjespiet, Mevrouw Suikerspin, Meneer Kaasgaaf en Jul & Julia. Tijdens het grootste Sinterklaas feest ‘Mega Sint Spektakel’ ga je helemaal uit je dak in Kinderpretpark Julianatoren! Dit megacoole Sinterklaasfeest draait om Sinterklaas, Party Piet Pablo, Love Piet, al je (muizen)vrienden bij Kinderpretpark Julianatoren en héél veel Pieten.

Er is mégaveel te doen! Party Piet Pablo geeft een concert en Love Piet, Meisjespiet en Jul & Julia schitteren in hun eigen ‘Sinterklaas’ show. Je geeft hoogstpersoonlijk je verlanglijstje aan Sinterklaas en vergeet niet een wortel aan Ozosnel te geven. Uiteraard geniet je ook van de te gekke attracti