Het zal je vast niet zijn ontgaan dat de Sint weer in aantocht is. Tijd dus om ons huis om te toveren naar de sinterklaassferen. De herfstknutsels kunnen van de muur en ramen worden gehaald en vervangen worden door sinterklazen en zwarte pieten. Komend weekend komt het nichtje heel gezellig een nachtje logeren. Dus mogen de dames samen naar de intocht op televisie kijken. Een moment overwogen om naar de intocht in Gouda te gaan. Alleen met drie kinderen waarvan twee peuters die alle kanten op stuiteren en zonder een auto leek me dat geen slim plan. Stiekem wel fijn want dan kan ik thuis lekker aan de slag. Hoog tijd dus om inspiratie op te doen voor leuke decoratie, aankleding en knutsels voor dit weekend. Natuurlijk zal ik na afloop laten zien hoe het is geworden en wat we hebben gemaakt.

Stoomboot van kartonnen doos knutselen

DIY Sinterklaas stoomboot van karton - Mamaliefde

Misschien dat een grote stoomboot dan een leuker idee is. Eentje van het formaat dat ze er ook in kunnen zitten. Gisteren zat ze al samen met haar nichtje in een kartonnen doos dus met een beetje fantasie en heel veel gekleurd papier kan ik daar wel iets van een boot van fabriceren.

 Sinterklaas klei

Juf Maike kwam met vier heerlijke recepten om zelf klei te maken. Niet zomaar klei, maar klei die stiekem ook best lekker is. Namelijk met pepernoten, chocolademelk, chocoladeletters en marsepeinklei. Is even wat werk, maar als jouw kinderen net zo’n fan zijn van klei is dit echt een aanrader. Ook als je kind nog van alles in zijn mond stopt, is dit een aanrader.

Zwarte pietjes van wc-rollen

Ik heb nogal de neiging om wc-rollen te verzamelen, in het kader van je weet maar nooit. Bijvoorbeeld als je zo’n leuk idee tegenkomt als bij Creachick om er met behulp van crêpepapier zwarte pietjes van te maken. Ziet er echt erg leuk uit!

Pietenkraag

Vinden ze het bij jullie ook zo leuk om te verkleden? Hier in huis is Sinterklaas op het moment toch wel favoriet. De één met de cape en de ander met een rode pietenzak die als cape gebruikt wordt. Een beetje improviseren dus. Deze pietenkraag van Kaboutertuin ziet er ook wel erg leuk uit. Misschien dat ze Zwarte Piet dan ook wat leuker gaan vinden.

Sinterklaaslichtje

Als de dagen korter worden is het natuurlijk wel erg gezellig om wat kaarsjes aan te steken. Zeker als deze binnen een thema passen. Op de blog van Creachick kwam ik dit sinterklaaslichtje tegen, hiervoor heb je niet veel nodig maar het resultaat is erg gaaf.

Pepernotenschaaltje

Bij de sinterklaasperiode horen natuurlijk pepernoten, het liefste zoveel mogelijk als het aan de kinderen ligt. Dan is het natuurlijk wel erg leuk om dit op een mooie manier te presenteren zoals in dit voorbeeld van BBlogt. In een schaaltje dat je kind zelf heeft versierd.

Sinterklaas en Piet handprint

Ook heel jonge kinderen, zelfs baby’s kunnen een knutsel maken. Bijvoorbeeld deze handprint op de blog van Mamascrapelle. Oké, is misschien niet echt veel knutselen aan, maar het is een begin. Oudere kinderen kunnen het natuurlijk zelf doen, en het vervolgens ook zelf aankleden met een paar hoedjes.

Sinterklaas glas-in-lood

Op de blog van Mama’s met thee zag ik deze glas-in-lood-Zwarte Piet. Die lijkt me echt heel erg leuk om te maken als ze wat ouder zijn. In de middag schijnt de zon aan de achterkant de woonkamer in, dus erg leuk om dan met wat vrolijke kleurtjes alles op te vrolijken.

Open haard maken

Als de box dan toch het veld ruimt is deze open haard ook wel een erg leuk idee. Leuk ook om de schoen bij te zetten, in plaats van bij de achterdeur. Dozen genoeg op zolder, en dat bruine pakpapier is ook nog wel te regelen. Ik weet alleen niet of ik het wel zie zitten om zoiets in de woonkamer te hebben staan. Neemt toch wel veel ruimte in.

Paard van Sinterklaas

Bij de Ikea hadden ze van die leuke witte eenhoorns als stokpaardje. Nu leek het mij wel grappig om dan de hoorn te verwijderen zodat de goede Sint hiermee kan spelen. Of er voor kan zorgen. Nu kwam ik er helaas achter dat ze die dus niet meer verkopen. Dat is wel even balen. Een zoektochtje op Marktplaats heeft me ook niet veel opgeleverd. Op Pinterest kwam ik wel deze DIY tegen voor een flessenstokpaard met kosteloze materialen. Maar dat is weer het andere uiterste.

Vilten wortels en cadeautjes

Een spontaan idee, kwam het laatst in een andere setting tegen en heb dan eerst nog opvulmateriaal nodig. Is het maken van wortels en minicadeautjes van vilt. Dan kunnen ze daar lekker mee spelen en doen alsof. Wordt wel een klusje om zelf mee aan de slag te gaan. In ieder geval al een handige site met patroonblad gevonden.

Bungelpietje

Een andere Zwarte Piet die ik wel leuk vond was een bungelpietje van vilt en chenille. Met het vilt maak je het lijfje en daarna met chenille de beentjes.

Sinterklaas suncatcher

Of wat dacht je van deze voor het raam Zwarte Piet. Heel lang heb ik gezocht naar vliegerpapier / tissuepaper / vloeipapier die niet al te duur is. En liefst nog meerdere kleurtjes tegelijk. Bij mijn shopsessie gisteren bij de Action kwam ik het eindelijk tegen en kon ik de suncatcher maken.

Sinterklaas en pietenknutsels voor peuters en kleuters

Een omtrek van de hand, van de vingers wordt met watjes de baard gemaakt, gezicht tekenen en tot slot een mijter opplakken.

Roetveegpiet met propjes crèpepapier; ook een goede vaardigheid om te oefenen met scheuren, proppen (fijne motoriek) en plakken)

Mijter van Sinterklaas versieren met steentjes en pailletten.

Schoorsteenpietjes uit wc rollen of ronde blikjes. Gemaakt van pompons en chenille.

Sinterklaashoofd met baard gemaakt van ringen.

Wortel plakken, voor de heel jonge peuters.

Met een prikpen worden de gaten uitgeprikt, vervolgens aan de achterkant beplakken met doorschijnend papier en lampje er in.

Sinterklaas en Piet gemaakt van wc-rollen

Op Pinterest zag ik ook leuke knutsels voorbij komen. Bijvoorbeeld eentje waarbij een foto van een kind was gebruikt als gezicht om daar een Zwarte Piet of Sinterklaas van te maken. Een foto is zo op papier uitgeprint, met wat witte papierkrullen en een mijter heb je zo een Sint. Of met wat zwarte krullen, oorbellen en een muts een Zwarte Piet.

Kralenplankjes

Spelen je kinderen graag met strijkkralen dan zijn de voorbeelden en patronen die je hier vindt voor kralenplankjes een aanrader.

Scheerschuim Sinterklaas

Met scheerschuim spelen op de baard van Sinterklaas is niet alleen knutselen, maar vooral een creatieve activiteit waarin diverse factoren aan bod komen. Zo kan het kind zijn creativiteit kwijt, is het heerlijk sensopatisch spel en ook nog een leuke activiteit.

Sinterklaas decoratie; vlaggenlijn

Oké, heel veel hoef je aan deze vlaggenlijn niet te doen. Hier vind je de printable die je kan uitprinten, vervolgens uitknippen / opplakken op stevig karton en aan elkaar rijgen en klaar is je vlaggenlijn.

Pepernoten bakken

Niet echt een knutsel maar het bakken van pepernoten zal zeker op het lijstje staan. Kunnen ze die na afloop meteen even proeven. Ook leuk om er een pepernotenkrans van te maken. Wie weet bewaar ik wel een voorraadje voor andere recepten met pepernoten er in. Lekker voor op Pakjesavond. Al zal ik de (peper)notenrijst niet snel zelf maken. Laatst kwam ik ook het recept voor marsepeinlolly’s tegen. Wie weet als ik nog de tijd heb om de boodschappen hiervoor te halen dat we die gaan maken. Of de Zwarte Piet cakepops met marsepein.

Ga jij je huis ook omtoveren in Sinterklaassferen?

Lees ook

Linda van Aken