Sinterklaas komt er weer aan, en dan is het natuurlijk wel zo leuk om de boeken die je voorleest daarop aan te passen. Of door wat boeken in de themahoek neer te leggen die met dat thema te maken hebben. Daarom ging ik op zoek naar de leukste Sinterklaasboeken. Gesorteerd op leeftijd, van jong naar oud. Met voorleesboeken, zelfleesboeken, doeboeken en boeken over het grote Sinterklaasgeheim.

Nu ben ik de baas, Sinterklaas

Lotte is boos. Papa beloofde met haar naar de Sinterklaasintocht te gaan maar hij komt niet. Lotte ontvoert Sinterklaas om de plaats van haar papa in te nemen. ‘Nu ben ik de baas, Sinterklaas!’ is een spannend maar ook teder verhaal waarbij kinderen leren dat ook goedbedoelende papa’s weleens fouten maken.

Meer informatie vind je hier.

Super Sint

SuperSint staat vol leuke weetjes over het paard van Sint, de appeltjes van Oranje en de speculaaspop, het grote boek en de gouden chocolademunten.

Sinterklaas was eeuwenlang een held voor jongens en meisjes, arme mensen, vissers en zeelieden. En nu voor alle kinderen die graag zijn verjaardag vieren.

Meer informatie vind je hier.

Het Grote Decemberboek

Sinterklaas, Kerstmis en Oudjaar, met dit vrolijke voorleesboek kun je de hele maand december uit de voeten! Met verhalen, liedjes, knutsels en recepten voor de feestmaand.

Pedro, het kleinste Pietje, droomt ervan dat hij met de stoomboot mee mag naar het verre land. Maar eerst moet hij nog veel leren: pepernoten bakken zonder ze aan te laten branden, cadeautjes inpakken zonder het papier te scheuren, het paard van Sint borstelen zonder tegen zijn warme lijf aan in slaap te vallen… Pedro doet erg zijn best en mag mee. Alles gaat goed, tot hij op Pakjesavond bij Maarten en zijn broertjes en zusjes door de schoorsteen valt… Als Maarten de stoomboot heeft uitgezwaaid, wordt het koud met veel sneeuw- en ijspret. Op school oefenen ze het kerstspel en Maartens babyzusje mag het Kerstkindje zijn. En het feest is nog steeds niet voorbij, want dan komt oudejaarsavond!

Meer informatie vind je hier.

Sinterklaasje, kom maar binnen

De sinterklaassliedjes van nu, met sfeervolle illustraties én Spotify-playlist om de leukste sinterklaasliedjes uit volle borst mee te zingen! “De sinterklaasliedjes horen bij de mooiste bagage die kinderen in Nederland meekrijgen op hun levensreis. Makkers Paul en Thedo hebben ze met weinig geraas en heel poëtisch de 21ste eeuw ingeschreven, zodat deze prachtige liedjes weer 200 jaar mee kunnen.’ Erik van Muiswinkel, namens de Hoofdpiet. Met sfeervolle illustraties van Nynke Talsma en een Spotify-playlist met alle liedjes uit het boek.

Meer informatie vind je hier.

Nijntje zet haar schoen

Sinterklaas is weer in het land en Nijntje mag haar schoen zetten. Eerst maakt ze een mooie tekening voor Sinterklaas, daarna gaat er een wortel in de schoen voor het paard. De volgende dag ligt er een cadeautje in haar schoen en als ze dat openmaakt, komt er een mooie trein uit waar ze fijn mee gaat spelen. Het hele sinterklaasverhaal is op een lieve manier uitgebeeld aan de hand van de bekende, eenvoudige maar o zo duidelijke tekeningen van Dick Bruna, in een klein formaat boekje met kleurige, hardkartonnen bladzijden. Iedere tekening is raak, de korte teksten eenvoudig en slechts een verheldering van wat toch wel duidelijk is. Meer heeft de jonge doelgroep niet nodig om deze Hollandse traditie op eigen manier te doorleven. Dit ‘handboekje’ voor peuters vertelt zo’n compleet sinterklaasverhaal dat het eigenlijk in geen enkel gezin met kleine kinderen mag ontbreken. Vanaf ca. 1,5 jaar.

Dit boek vind je hier

Nijntje zingt voor Sinterklaas

Het is bijna Pakjesavond en Nijntje en haar vriendjes zingen samen liedjes voor Sinterklaas. Van ‘zie ginds komt de stoomboot’ en ‘o, kom er eens kijken’ tot ‘dag, Sinterklaasje’. Zing je mee met Nijntje? Een ideaal schoencadeautje!

Dit boek vind je hier.

Bobbi viert Sinterklaas

Bobbi is een populaire serie kinderboeken voor peuters vanaf 2 jaar. De lieve verhaaltjes zijn op rijm geschreven. In Bobbi viert Sinterklaas maakt Bobbi het hele sinterklaasfeest mee. Hij gaat naar de intocht van Sint, zet zijn schoen en viert Pakjesavond.

Dit is een dubbelboek, met achteraan Bobbi viert Kerst, waar Bobbi geniet van alle gezelligheid rond Kerst. Hij gaat een kerstboom kopen, die hij mooi mag versieren en hij knutselt mooie kerstkaarten die hij zelf rondbrengt. Er ligt sneeuw, en dus maakt Bobbi een sneeuwpop die een kerstmuts op krijgt. Tot slot geniet hij bij het kaarslicht van een heerlijk kerstdiner.

Dit boek vind je hier.

Lieve Sinterklaas – Kathleen Amant

Anna, over wie al meer peuterverhalen zijn verschenen, ontmoet voor het eerst in haar jonge leven de Sint. Samen met mama gaat ze naar de winkel. Daar zit de Sint op zijn lekkere stoel, omgeven door zijn Pieterbazen. Anna mag hem een handje geven en vertellen wat ze graag zou willen hebben. Eenmaal thuis zet ze haar schoen en ze wordt niet teleurgesteld: ze krijgt snoep, een pop en een poppenwagen. In dit vierkante prentenboek met afgeronde hoeken (ook de kaft) en stevig, glanzend papier staat telkens op de rechterpagina een bladvullende illustratie; links tegen een witte achtergrond staat de tekst die steeds uit vijf regels bestaat. De tekst is eenvoudig en laat zich soepel voorlezen. De illustraties zijn uitgevoerd in verf. De contourlijnen zijn dik en zwart; de vlakken zijn overwegend egaal ingekleurd in sprekende kleuren. Het gegeven is rustig uitgewerkt, wat past bij de doelgroep die nog weinig ervaring heeft met het fenomeen Sinterklaas. Leuk om met kinderen vanaf ca. 2 jaar samen te bekijken als voorpret op Sinterklaasavond.

Dit boek vind je hier.

Sinterklaasje – Liesbet Slegers

Dit prentenboek in oblong formaat heeft op de rechterpagina kleurige, gestileerde illustraties in gouache, staand in een kader en met zwarte omrandingen. Links staat op een vergelijkbaar monochroom fond de vierregelige tekst. Deze volgt in alles het overbekende Sinterklaasverhaal: de Sint is oud, woont in Spanje met grappige Pieten (die zwart zijn omdat ze in schoorstenen springen!), zijn boot zit vol cadeaus, veel kinderen schrijven hem verlanglijstjes, hij houdt zitting door het hele land, de kinderen zetten hun schoen klaar, de Sint rijdt over de daken en de Pieten zetten de surprises klaar (de jongens krijgen een stoere auto en de meisjes een pop!). Door de eenvoudige, op kindertekeningen lijkende illustraties, is dit boek bruikbaar in grotere groepen kinderen vanaf de peuterspeelzaalleeftijd tot aan groep 3 basisschool en door zijn kleurenrijkdom vormt het een aantrekkelijke voorbereiding op dit kinderfeest bij uitstek. De auteur/illustrator is vooral bekend door haar kleurige illustraties in prentenboeken voor kinderen vanaf ca. 2 jaar.

Dit boek vind je hier.

Zie de maan schijnt door de bomen

Na het succes van Daar buiten loopt een schaap en Op een grote paddenstoel slaat Mies van Hout weer toe. In haar kleurrijke, vrolijke platen zien we hoe de dieren door de bomen naar het sinterklaasfeest kijken, en het daarna op hun eigen manier meevieren. Aan de hand van twaalf