Niet per sé een activiteit voor meisjes, want ook jongens kunnen zich prima vermaken met het knutselen van een leuk armbandje. Hier hebben ze alle drie ook altijd graag aan tafel zitten knutselen en fröbelen.

Vele creaties zijn er ontstaan van strijkkralen, glaskralen en loomelastiekjes. Heel even heeft onze meid ook het vingerhaken ontdekt, maar dat was van korte duur.

Omdat het knutselen zo’n succes was hebben we hier ook diverse keren een kinderfeestje mee kunnen vullen. En ook daar werd nooit raar gekeken als de kralendoos op tafel kwam.

Zowel de meiden als de jongens bleven enthousiast! Dus ook in deze zoektocht zal ik proberen om zowel voor jongens als voor meiden leuke ideeën in kaart te brengen!

Armbandjes maken

Hoe groot moet het worden?

Je eigen arm is natuurlijk makkelijk zelf op te meten (of met een beetje hulp), maar als je een armbandje voor iemand anders wil maken is dat natuurlijk een ander verhaal. Zeker als je dit ook nog als een verrassing wil bewaren.

Gelukkig bestaan er websites met een soort maatlabel waar in een mooi overzicht precies te zien is hoe lang je armbandje dan moet worden voor de juiste persoon. Gelukkig maar!

Paracord armband knopen

Met touw, in dit geval paracords, kun je met een leuke knoopsteek een stoere armband knopen. Dit stoere draad is extra stevig, blijft goed in model, splijt niet en kan goed tegen nat worden. Je hoeft dus niet elke keer je bandje af te doen als je bijvoorbeeld in de zomer een plons wil gaan maken.

Zo simpel

Eenvoud siert! Dat zie je wel aan deze zomerse armbandjes. Je hebt er niet veel voor nodig. Wat kralen en een gekleurd bandje en een gekke knoop is al genoeg.

Nóg simpeler

Ook leuk om alleen 1 knoop met wat touw vast te binden tot armbandje. Maak er een leuk rijtje van voor je arm of laat het er bij eentje. Alles kan.

Kralen armband

Strijkkralen zijn ook in te zetten om mooie armbandjes mee te maken. Knoop ze bij elkaar met een stukje katoendraad en je hebt een leuk bandje om je pols.

Platte strijkkralen armbandjes

Heb je nog een grote emmer strijkkralen liggen in de kast? En je doet er niks meer mee? Zet ze dan heel snel (rechtop) op een bakplaat bekleed met bakpapier in warm ze op in de oven.

Maar dan smelt het toch? Ja zeker!

En dan heb je heel leuke, platte kraaltjes waar je te gekke zomerse bandjes van kan maken. Grappig om zo weer “oud” speelgoed nieuw leven te geven.

Vriendschapsbandjes

Heb je een handwerkende oma, moeder, vader, buurvrouw, tante, of wie dan ook? Vraag dan of er nog restjes wol (liefst katoen want dat kan ook nat worden zonder uit vorm te raken) zijn en zoek een leuke, bontgekleurde verzameling bij elkaar.

Op de site zie je een stap-voor-stap (foto) tutorial hoe je hiermee een mooi vriendschapsarmbandje kunt maken.

Hartjes friendship bracelet

Met twee kleuren draad kun je een mooi patroon knopen. In dit geval een hartjespatroon. Leuk om iemand mee te verrassen op wie je verliefd bent, of omdat je gewoon heel blij bent met je vriend(in). Deze tutorial hier is in het Engels, maar de foto’s helpen je goed op weg.

Loomband armband

Helaas de Hollandse leeuwinnen zijn geen kampioen geworden, maar het was toch wel even spannend. En misschien had je wel graag een oranje voetbalarmbandje willen dragen om te supporten.

Niet getreurd, er komen vast nog meer voetbalmomenten om je in het oranje te hullen. Maak maar alvast deze bandjes, bekijk de video en als je bandje af is kun je fijn mee juichen met je Hollandse favoriet.

Armband met papieren kraaltjes

Dit keer geen hoedje van papier, maar kraaltjes van papier. Scheur een oud tijdschrift dat je niet meer leest in lange repen en lees op deze blog hoe je daarvan leuke glanzende kralen van kan maken.

Misschien wel een leuk zomerwerkje voor op de vakantie…..verveel je je en heb je een tijdschrift al 5 keer uitgelezen? Maak er dan deze ketting van!

De beschrijving vind je hier.

Vlechten

Is je t-shirt te klein geworden of zit er een gaatje in zodat je het niet meer kunt dragen? Gooi het dan nog niet meteen weg, want wist je dat je ook met oude t-shirts iets moois kunt maken? Zoals een stel armbandjes?

De beschrijving vind je hier.

Enkelbandjes

Hier vind je een duidelijke uitleg om verschillende armbandjes of enkelbandjes te maken met allerlei soorten kraaltjes en bedeltjes. Ook leuk om er een mooie set van te maken.

Zomerproof

Als het warmer wordt gaat de korte broek aan, blote benen, slippers. Hoe leuk is het dan om een klein enkelbandje te dragen. Dit is wel een werkje voor de grotere meiden, maar misschien heb je thuis wel een grote zus rondlopen die zo lief is om je te helpen. Maak er dan ook voor haar eentje, als dank.

Vingerhaken

Nog zo’n ouderwetse techniek is vingerhaken. Een reeks lusjes die uiteindelijk een lange ketting wordt. Ook hier kun je tal van leuke creaties mee maken.

Lees ook: Leren haken en tips voor beginners

Ketting

Kwastjes

Met wat restjes katoen kun je ook mooie kwastjes maken. Je zou er een leuke statementketting mee kunnen maken voor op je zomerse jurkje bijvoorbeeld.

Dat eikeltje hangt niet meer in de boom

Hoe grappig is het om in de herfst deze kettingen te maken. Een eikeltje even leuk pimpen in een grappig kleurtje (ik heb het zelf weleens gekleurd met nagellak trouwens, ging ook prima, maar je moet wel even goed opletten hoe je het eikeltje dan het beste kan vasthouden anders zit je zelf onder).

Haal er een touwtje doorheen en je hebt een originele ketting.

Voor ma-de-liefste

Wie heeft ze vroeger als kind niet gemaakt? Lange kettingen van madeliefjes. Met een goede scherpe duimnagel maak je onderaan het steeltje een klein sneetje en daar steek je een volgend bloemetje door en zo verder.

Maak er een mooie krans van voor in je haar, of een ketting of armbandje. En verras ook vooral je allerliefste moeder hiermee!

De rietjesketting

Tja ik denk dat menig vader of moeder wel een ketting in de la hebben liggen gemaakt van rietjes. En toch kan het ook weer origineel worden in combinatie met grappige kartonnen bloemblaadjes ertussen, of rare kronkels ertussen.

Pastaketting

Of wat dacht je van de pastaketting met bijvoorbeeld gekleurde penne?

Vingerafdrukhanger

Een heel leuk knutselwerkje voor Moederdag, of Vaderdag. Deze hanger is gemaakt van zoutdeeg waar de vingerafdruk van het kind goed in gedrukt wordt.

Als de hanger uitgehard is kan het met een metaallak gekleurd worden en met een zwart leren bandje heb je een onwijs leuk presentje om te geven.

Punniken