In Nederland is de herfst behoorlijk ingetreden, als je echter richting het zuiden gaat van Europa kan je nog heerlijk genieten van de nazomer. Eén van mijn favoriete landen is toch wel Italië, de natuur hier is schitterend en heel divers, er is veel te zien en doen, het klimaat is erg fijn en vergeet vooral ook het heerlijke eten niet. De producten zijn daar zoveel smaakvoller dan hier in Nederland. In de herfstvakantie, of straks in de winter is het dan ook een heel fijne bestemming. Zeker als je naar het zuiden van het land afreist; richting het magische Sicilië. Dit wordt ook wel eens het mooiste eiland van de Middelandse Zee genoemd. Een ideale bestemming met het vliegtuig, of ook nog met de auto en dan stukje met de boot.

Actieve vulkanen beklimmen

Als je aan Sicilië denkt, denk je misschien als eerste aan de vulkanen. De Etna is één van de beroemdste vulkanen ter wereld, met name omdat hij nog steeds actief is en regelmatig uitbarst. De lava is enorm vruchtbaar, daarom dat er veel landbouw wordt bedreven. Waaronder de teelt van druiven waar wijn van wordt gemaakt. De Etna is ook de grootste vulkaan van Italië en de hoogste berg onder de Alpen. Op de hellingen zijn er dan ook meerdere dorpen te vinden en een natuurgebied. Aan de voet van de vulkaan vind je Etnaland, dit is een waterpark en dierentuin in één. Bijzonder aan deze dierentuin is dat je de olifanten vanaf boven bekijkt vanuit een kabelbaan. In de winter ligt er vanwege de hoogte sneeuw en kan je skiën op de hellingen van de Etna. Als je hier in de buurt verblijft is het dan ook zeker een aanrader om hier een bezoek aan te brengen. Dankzij trein, auto en kabelbaan laat de Etna zich relatief makkelijk bezoeken.

Voor de kust aan het noorden ligt de vulkaan Stromboli, daardoor is het niet alleen een vulkaan maar ook een eiland. Op het eiland wonen mensen. Ondanks dat het de meest actieve vulkaan is van Europa. Dat heeft hem wel de naam ‘de vuurtoren van de Middelandse Zee’ opgeleverd.

Historisch Palermo

Palermo is de hoofdstad van Sicilië en kent een rijke geschiedenis. Dat is goed te merken aan de stad Palermo; de stad een is een unieke combinatie van bouwwerken en een bijzondere mix van stijlen, wat gesticht werd in de tijd van de Feniciërs, vervolgens de Griekse, Carthaagse en Romeinse tijd heeft overleefd. Ondanks dat de Vandalen, Arabieren en de Tweede Wereldoorlog hier flink huisgehouden hebben, zijn er meer dan voldoende historische bezienswaardigheden te bezoeken. Zo veroverden de Normandiërs in 1071 Palermo en verbouwden het Arabisch fort tot Palazzo di Normanni, één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van de stad. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de bouw van de kathedraal en de kerk San Giovanni degli Eremiti. Een aanrader is ook het kleurrijke interieur van de kerk van Santa Maria dell’Ammiraglio. Of één van de vele theaters of het archeologisch museum. In de eeuwen daarna volgden talloze opknapbeurten en werden diverse stijlen toegevoegd. Het mediterraanse klimaat maakt van een stad als Palermo een interessante bestemming die je vrijwel het gehele jaar kunt bezoeken.

Grieks en Romeins Sicilië

Taormina is één van de leukste en drukst bezochte plaatsjes in Sicilië. Eén van de mooiste overblijfselen van de Griekse oudheid vind je in Taormina; namelijk het oude Griekse theater. Dit werd gebouwd volgens de Griekse traditie met een schitterend uitzicht als decor, namelijk de vulkaan Etna. De Romeinen gebruikten het theater ook voor onder andere gladiatorengevechten. In de oudheid bood het theater plaats aan wel 5000 toeschouwers. Deze zaten op trappen die uitgehouwen waren in de heuvel van Taormina. Naast het theater vind je hier ook mooie stranden.

Siracusa staat sinds 2005 op de UNESCO Werelderfgoedlijst door het grote aantal overblijfselen uit de oudheid. Archimedes, een bekend natuurkundige werd in het jaar 287 v. Chr. in Siracusa geboren. Van oorsprong was het een Griekse kolonie gesticht door boeren. Vanwege de ligging werd het al snel een belangrijke handelsplaats waarvan het geld gebruikt werd om de vele historische gebouwen neer te zetten. Het was dan ook één van de rijkste Griekse steden en mooiste steden aan de Middellandse Zee. Het oudste deel van de stad ligt op het Middeleeuwse eiland Ortigia dat je met bruggen bereikt.

Andere aanraders zijn de oude stad Agrigento dat gesticht werd door de Grieken, verwoest door de Carthagers en ingenomen door de Romeinen. Het centrum kent een middeleeuws stratenpatroon. Ondanks de plunderingen zijn er veel bezienswaardigheden zoals het theater en kathedraal bewaard gebleven. In de buurt daarvan vind je de Vallei van de Tempels met onder andere de wereldberoemde tempel van Concordia.

Selinunte was een grote en belangrijke nederzetting met tempels en een acropolis. Hier vind je onder andere één van de grootste Griekse tempels ter wereld. Tegenwoordig is het een belangrijke archeologische vindplaats.

Vlakbij de plaats Piazza Armerina vind je Villa Romana del Casale, een indrukwekkende Romeinse villa met thermale baden, grote tuinen en Romeinse vloermozaïeken die goed bewaard zijn gebleven. Met onder andere jachttaferelen, goden- en heldensagen en de zogenaamde bikinimeisjes.

In en om het water

Een eiland wordt natuurlijk compleet omgeven door water. Zodat je rondom het land een mooie kuststrook hebt. Op het water zijn er dan ook diverse mogelijkheden om je te vermaken. Zo zijn er diverse watersporten die je kan beoefenen.

In de buurt van Scopello vind je het prachtige baaigebied Golfo di Castellammare. Dat vanaf het water ook een absolute aanrader is. Met een bootje vaar je hier heen en krijg je de gelegenheid om te snorkelen en zwemmen om ook het onderwaterleven te ontdekken.

Ook leuk is een boottocht. Je kan naar verschillende eilanden toe, waaronder Vulcano. Als je tegen een beetje stank kan is het leuk om hier een zwavel-modderbad te nemen, en knalgele zwavelstenen zoeken op de vulkaan. Andere populaire boottochten gaan naar de eilanden Favignana en Lavanzo met kraakhelder water waar je heerlijk kan zwemmen.

Zandkastelen bouwen

Wat is een eiland zonder strand? Sicilië is dan ook heel geschikt is voor een strandvakantie. De kustlijn is meer dan 1000 km² lang. Aanraders zijn onder andere het strand van Mondello op 20 minuten afstand van Palermo. Het strand van Cefalù is een aanrader met kinderen, aangezien het water langzaam afloopt en er diverse speeltuintjes zijn om te spelen. Dit kan je goed combineren met het historische stadje La Rocca en het natuurgebied van Parco Naturale Regionale delle Madonie. Een rustig strand vind je bij Venidicari Noto, dat in een prachtig natuurreservaat is gelegen.

De natuur in

Tot slot zijn er diverse natuurgebieden in Sicilië. Zo vind je in Catania het schitterende natuurpark Parco Monte Serra. Hier kan je niet alleen wandelen maar ook een tocht maken op een ezel, of gebruik maken van het treintje dat je naar de gewenste bestemming brengt. Een aanrader voor kinderen is het vlinderhuis en de speeltuin.

Het bijzondere natuurreservaat Cavagrande del Cassibile is ook zeker de moeite waard. Dit is een bergachtig gebied dat doorsneden wordt door diepe valleien (gorges) en wordt doorkruist door vele riviertjes waardoor er meerdere watervallen te vinden zijn.

Broodje ijs

Italië is beroemd om het lekkere eten. Op Sicilië is dat niet anders. Heerlijke wijnen, smaakvolle olijfolie, pasta en antipasta’s, limoncello, een ijskoude citroenlikeur, en natuurlijk het wereldberoemde Italiaanse ijs. Op Sicilië gaat de Gelato niet in een bakje of hoorntje, maar op een broodje… dat moet je gewoon een keer geprobeerd hebben!

Ben jij al eens in Sicilië geweest?

Lees ook

Linda van Aken