Sensory Bins zijn ideaal om vooral jonge kinderen bezig te houden. In dit artikel laat ik je 25 verschillende Sensory Bins zien en leg ik je uit wat een Sensory Bin nou eigenlijk precies is.
Wat is een Sensory Bin?
Een Sensory Bin is eigenlijk niet meer dan een bak waar je een bepaald soort materiaal in doet waar je kind vervolgens mee kan spelen. Die vulling kan van alles zijn. Ongekookte rijst of pasta, gedroogde bonen, steentjes of confetti. Maar ook water, zand, watten of scheerschuim is mogelijk. Zeker voor jongere kinderen is dit goed omdat ze op die manier vertrouwd raken met verschillende vormen en structuren. Ook is het ideaal om het vrije spel op deze manier te stimuleren maar je zou ook bepaalde opdrachten kunnen verzinnen.
Maar wat kan je er dan mee?
- Voelen; door een aantal kleine voorwerpen te verstoppen onder en tussen het basismateriaal en je kind te blinddoeken wordt dit een leuk spel. Laat je kind de voorwerpen zoeken en te raden.
- Vrij spelen; vul een bak, of meerdere, met basismateriaal en laat je kind een aantal spullen uitzoeken om mee te spelen. Bekers en bakjes bijvoorbeeld, zodat ze alles kunnen scheppen en overgieten in een andere bak.
- Tellen; hierbij is het belangrijk dat het basismateriaal telbaar is; zoals wattenbolletjes of grote pastastukken. Maar ook steentjes, knikkers of knopen zouden kunnen. Pak vervolgens een aantal bakjes en zet daar opeenvolgende cijfers bij, bijvoorbeeld 1 tot en met 10, en laat je kind het juiste aantal in de bakjes doen.
Verschillende Sensory Bins
In onderstaande lijst laat ik je 25 verschillende Sensory Bins zien die stuk voor stuk leuk zijn om te doen. Ontdek wat je kind het leukst vindt, en misschien kun je daar dan zelfs wel variaties op bedenken!
Puzzel zoektocht
Vul een bak met basismateriaal en verstop daar puzzelstukken in. Dit kan van één puzzel zijn, maar wanneer je kind het aankan, kun je er ook de stukjes in verstoppen van twee puzzels.
Knopen
Zorg ervoor dat je verschillende knopen hebt in een aantal verschillende kleuren. Ook heb je bakjes nodig in diezelfde kleuren. Je kind kan de knopen zoeken en vervolgens in het juiste bakje leggen.
Leer het alfabet
Wil je kind het alfabet leren? Doe dan alle letters in een bak. Wanneer je magnetische letters gebruikt kun je er een magneetbord met voorbedrukte letters bij gebruiken zodat je kind ze op de juiste plek kan leggen.
Bloemen planten
Neem wat bakjes en verschillende plastic bloemen en laat je kinderen de bloemen planten in de bakjes met het basismateriaal.
Nepsneeuw
Met nepsneeuw kun je heel mooie fantasieverhalen maken. Door gebruik te maken van verschillende dieren en bijvoorbeeld dennenappels kan je kind helemaal opgaan in zijn/haar fantasie.
Vogels voeren
Door het gebruik van versnipperd papier als basismateriaal en stukjes gekleurde pijpenragers lijkt het net of er wormen in het zand zitten. Gebruik een wasknijper om de wormen te vangen en in een bakje te doen, om zo de vogels te voeren.
Safari dieren
Is je kind gek op dieren? Maak dan een bak met grote rijstkorrels en verschillende dieren en bomen. Je kind zal er al snel een eigen fantasieverhaal bij bedenken.
Chocolademelk
Een bak met (koffie)bonen, wattenbollen en een aantal kopjes en keukengerei is alles wat je nodig hebt voor een heerlijke kop warme chocolademelk met marshmallows!
Lente
Door het gebruik van vooral groene en gele kleuren, de nodige nepeieren en kuikentjes kun je een mooie lentebak maken. Een paar bloemen erbij en natuurlijk wat echte paaseitjes en je bent klaar om te spelen!
Doppen
Met enkel wat gekleurde rijst, verschillende doppen en wc- of keukenrollen kan je kind ook al heel veel plezier beleven!
Water
Ook op een snikhete dag kun je natuurlijk met een Sensory Bin spelen. Vul hem met water, ijsblokjes en verschillende bakjes, vergieten en zeefjes om heerlijk te kunnen spelen en tegelijkertijd wat af te koelen.
IJsjes
Wie is er klaar voor een lekker ijsje? Door middel van wattenbolletjes, verschillende kleuren kralen en een paar bakjes en lepels kun je de mooiste ijsjes maken.
Verschillende dieren
Kun jij alle kleuren bij de juiste dieren vinden? Door gele rijstkorreltjes te gebruiken voor een eend en bijvoorbeeld groene voor een kikker en vervolgens al die kleuren bij elkaar te gooien is het voor je kind een leuke puzzel!
Pinguïns
Door water beads te gebruiken in verschillende tinten blauw én doorzichtig creëer je een mooie ijsbak. Door wat wattenbollen in een zakje te doen en deze te bevriezen maak je een mooie ijsberg. Nu nog wat pinguïns erbij en je kunt weer een heel nieuw verhaal verzinnen.
Vliegtuigen
Met blauwe rijst maak je de lucht en met wattenbollen de wolken. Voeg daar een aantal verschillende vliegtuigen, helikopters en/of luchtballonnen aan toe en je kunt de hele wereld over vliegen!
Rijstkokers
Door een aantal keukenrollen met elkaar te verbinden en die in een bak met rijst te zetten kun je een heel mooie bak creëren. Maak wat openingen waar een trechter in kan en een bakje aan de onderkant en zie hoe de rijst een eigen weg maakt.
Diertjes zoeken
Verzamel zo veel mogelijk blaadjes, takjes en stukjes mos en schors en doe dit in de bak. Voeg wat speelgoedmiertjes, -torretjes en -sprinkhanen toe en verstop deze zo goed mogelijk. Hoe snel kan jouw kind alles vinden?
Schatzoeken
Door een bak te vullen met zand of magnetisch zand en daar allerlei verschillende ‘diamanten’ en ‘sieraden’ in te verstoppen zal het voor je kind ontzettend spannend zijn te ontdekken wat hij/zij allemaal kan vinden in de schat.
Strand
Door het gebruik van blauwe stenen of water beads en wat magnetisch zand maak je al een mooi strand. Voeg hier nog wat zeedieren en schelpen aan toe en je bak is klaar.
Tuinieren
Gebruik bruine rijst of iets anders dat lijkt op donker zand, en stop daar verschillende groentes of bloemen in. Je kind kan dan met een schep, een hark, een zeef en wat bakjes alles gaan oogsten.
Graafmachines
Door de bak te vullen met versnipperd papier of rijst, en daar wat graafmachines en shovels aan toe te voegen kan je kind helemaal opgaan in zijn/haar fantasie.
Op de maan
Door het gebruik van zwart zand of zwarte rijst, een aantal sterren en planeten en natuurlijk een stoere man, kan je kind een verhaal maken over het landen op de maan.
Leren schrijven
Wil je je kind wat letters leren? Verstop dan verschillende letters in een bak. Heeft je kind er eentje gevonden? Leg deze dan op een papiertje zodat je kind deze over kan schrijven.
Sneeuwpop maken
Hoe snel kan jouw kind deze sneeuwpop helemaal vullen?
Boerderij
Door de bak te vullen met gedroogde bonen of maïs, een schuur/stal toe te voegen en verschillende dieren kun je een mooie boerderij maken. Ook zou je er wat hooibalen en een tractor bij kunnen zetten.
Zoals je ziet is er erg veel mogelijk, en dit is nog lang niet alles. Er is zoveel materiaal dat geschikt is als basis en verder kun je er praktisch alles in doen wat jij of jouw kind leuk vindt.
Lees ook
- Overzicht met materialen en voorbeelden van sensopatisch spel en materialen.
- Voelbord baby met diverse materialen; zelf sensory board / sensopatisch speelgoed maken
- Alternatieven zandbak / watertafel; zoals kurken, gekleurde rijst etc.
- Sensory bottles maken
- Blotevoetenpad zelf maken
- Recept eetbaar zand maken
- Voorbeelden babyshower activiteiten - 30 januari 2023
- Aftelkalender maken voor kind; van verjaardag, vakantie tot Sinterklaas en Kerst - 1 november 2021
- Halloween kostuum; zelf outfit kind maken - 1 oktober 2021