Als je een aantal blogs hebt gelezen, of kijkt naar de tags kan je zien dat ik sensopatisch spel erg belangrijk vind. Anderhalf jaar geleden kwam ik dit begrip tegen op pinterest en was compleet nieuw voor mij. Althans de benaming, het spel op zich niet. Sensopatisch spelen wil eigenlijk niets meer zeggen dan je zintuigen gebruiken bij het spel. Dus lekker voelen, proeven, ruiken, zien en horen. Als je in de zorg werkt heb je misschien wel eens gehoord van het begrip ‘snoozelen’ dit is een onderdeel er van. Snoozelen is trouwens een nederlandse ‘uitvinden’ en is een contaminatie van snuffelen en doezelen. En wordt vaak gebruikt als soort van therapie voor ouderen, gehandicapten en jonge kinderen. Welke materialen heb je eigenlijk nodig om er thuis mee aan de slag te gaan?

Wat is het doel van sensopatisch spel?

Sensopatisch is een woord dat uit twee delen bestaat; senso dat zintuigen betekend en pathisch voor beleven. Sensopatisch spel draait dus om het spelen en ervaren met zintuigen. Zonder dat er direct een doel aan vast zit zoals met schilderen, koken of tuinieren. Het lijkt vooral tijdverdrijf, maar stiekem leren kinderen hier heel erg veel van. Ze leren niet alleen het materiaal kennen, en vies worden maar ook bijvoorbeeld fijne motoriek als ze met kleine onderdelen spelen. Sensopatisch spel is een rustgevende activiteit die kinderen ook helpt om emoties en gebeurtenissen te verwerken. Daarom wordt het ook veel gebruikt tijdens therapie.

Het doel van sensopatisch spel is het prikkelen van de zintuigen en daagt je uit te ontdekken. Vooral baby’s is dit helemaal fantastisch zijn omdat zij nog alle zintuigen gebruiken om te ontdekken. Met name de mond helpt hun hierbij. Kindjes die dus veel in hun mond stoppen ontdekken dus heel veel. Dan is het fijn om met eetbare materialen te werken, of grotere onderdelen zoals ballenbadballen die ze niet in hun mond kunnen stoppen. Als je gaat spelen met slijm of zoutdeeg is het ook heel geschikt voor oudere kinderen, ze kunnen sensopatisch spelen met het materiaal maar toch ook (indien gewenst) doelgericht bezig zijn. Sensopatische activiteiten worden ook regelmatig gebruikt voor gehandicapte kinderen in bijvoorbeeld een snoozelkamer. Het sensopatisch spel kan je met heel veel andere materialen combineren en uitbreiden. Het spel is dus eigenlijk heel breed en voor iedereen geschikt. Speel dus vooral gezellig mee met