Skip to Content

Seks tijdens zwangerschap; is dat veilig en kan je klaar komen?

Seks tijdens zwangerschap; is dat veilig en kan je klaar komen?

Als je zwanger bent: mag je dan eigenlijk wel seks hebben? Heb je wel zin in seks, eigenlijk, als je zwanger bent? Levert het geen gevaar op voor de baby? Zijn er dingen waar je op moet letten? En tot wanneer kan dit geen kwaad?

Zin in seks als je zwanger bent

De één is de ander niet en de behoefte aan seks is heel verschillend onder mensen. Dit geldt net zo goed bij zwangere vrouwen. Tijdens je zwangerschap is je hormoonhuishouding heel anders dan normaal en verandert ook steeds gedurende je zwangerschap. M

aar iedereen reageert daar weer anders op. Zo zijn er vrouwen die juist in hun zwangerschap heel erg behoefte hebben aan seks, terwijl de ander bij het idee alleen al het liefst weg zou vluchten. Overigens kun je hier wel invloed op uitoefenen.

Door seks verbind je jezelf op een mooie manier met je partner en dat kan juist fijn zijn in zo’n turbulente tijd. Door in ieder geval te knuffelen met elkaar laat je niet alleen zien dat je de ander echt nog wel ziet staan, maar het stimuleert ook de juiste hormonen om meer zin in seks te krijgen.

Daarnaast geeft het hormoon oxytocine, wat hierbij dus een grote rol speelt, je ook een gevoel van vertrouwen en binding. Dat is toch alleen maar heel mooi!

Zin en de duur van de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap zal je merken dat de lust niet altijd even groot is. Dit komt door die variërende hormoonhuishouding, zoals hierboven al uitgelegd, maar het heeft ook heel simpel te maken met jouw veranderende lichaam. Je buik kan in de weg zitten, bijvoorbeeld.

Of je hebt andere lichamelijke klachten waardoor seks gewoon niet fijn is. Uiteraard moet je nooit seks hebben tegen je gevoel in, maar een beetje knuffelen zal vaak toch wel gaan. En ook dat is gewoon fijn.

Zeker in het begin van de zwangerschap is er voor je partner nog weinig aan je te zien, maar jouw hormonen zijn bezig met een rollercoaster en jij dus ook.

Leg je partner uit hoe je je voelt en waarom je echt even niet aan seks moet denken. Zo voorkom je dat er scheve gezichten gaan ontstaan. Waardoor hij zich misschien afgewezen voelt en jij een schuldgevoel krijgt, terwijl beiden helemaal niet aan de orde zijn.

Hoe vrij je met een dikke buik?

Maar goed, als jullie beiden wel willen, dan kan er dus een buik zijn die om enige variatie vraagt in je manier van seks hebben. Dit kan je natuurlijk ook gewoon als een uitdaging zien! Je moet nu wel even anders denken dan anders en wie weet kom je zo op uitdagende manieren die je anders nooit had ontdekt…

In principe zijn manieren waarbij jij zit meestal wel mogelijk. En dan heb je genoeg manieren om ook hierin te variëren. Jij dus bovenop hem. Of hij zit en jij gaat bij hem zitten. Maar je kunt er ook voor kiezen om het eens uit te proberen als jij met je rug naar hem toe ligt.

Angst voor de baby

Maar zelfs al heb jij als vrouw wel de behoefte, dan is er nog je partner. Hij (of zij natuurlijk) kan misschien wel graag willen vrijen, maar misschien is het de angst die er een stokje voor steekt. Bang zijn bevordert natuurlijk niet echt de zin in seks. Het is dan ook goed om te weten dat er geen angst nodig is.

De baby zit namelijk veilig in jouw baarmoeder en heeft geen last van jullie vrijpartij. Zowel de baarmoeder, de vliezen en het vruchtwater zullen de baby beschermen.

Natuurlijk zijn er bepaalde complicaties van je zwangerschap waarbij je beter geen seks kunt hebben.

Is seks wel fijn?

Seks tijdens de zwangerschap kan voor een vrouw juist extra fijn zijn. Dit is te danken aan de betere doorbloeding van de vagina en de clitoris. Een orgasme krijgen kan dan nu ook zelfs makkelijker zijn.

Bij een orgasme trekt je baarmoeder samen. Ook dit is niet erg voor je baby. Het zal voor hem juist eerder als een massage voelen. En ook hij profiteert van de hormonen die vrij komen en een fijn gevoel geven.

Wanneer mag je geen seks meer hebben?

Zoals gezegd zijn er complicaties waarbij je beter geen seks meer kunt hebben. Of als je partner iets mankeert.

Hierbij moet je denken aan:

  • SOA: als je partner een SOA heeft, kan hij niet alleen jou daar mee opzadelen, maar ook je baby loopt hierdoor gevaar!
  • Bloedverlies: heb je bloedverlies, dan laat je eerst onderzoeken waarom. Je verloskundige of de gynaecoloog kan je daarna vertellen of seks wel of niet mag
  • Gebroken vliezen: als je vliezen zijn gebroken is de barrière tussen je kind en de buitenwereld weg. Hierdoor kunnen er infecties e.d. bij de baby komen. Daarom mag je geen seks meer hebben als je vliezen eenmaal gebroken zijn. Het is ook een reden waarom je in het ziekenhuis moet bevallen als de vliezen langer dan 24 uur geleden gebroken zijn
  • Heb je al last van weeën voordat je 37 weken zwanger bent? Dan kan je beter niet vrijen. Door het vrijen kan namelijk wel de bevalling sneller optreden
  • Een voorliggende placenta

Overige redenen: uiteraard kunnen er nog heel specifieke, persoonlijke redenen zijn waarom seks geen goed idee is. Vanzelfsprekend zal de gynaecoloog of verloskundige dit aan je bekend maken. Heb je zelf twijfels, bespreek dit dan met haar of hem.

Bevalling opwekken

Zoals genoemd in één van de punten hierboven, kan een bevalling opgewekt worden door seks. Alleen moet je dit niet zien als een wondermiddel. Het hormoon prostaglandine zit in sperma.

Dit hormoon zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt én dat de baarmoedermond verweekt. Dit klinkt natuurlijk ideaal om dan eindelijk te kunnen bevallen (als je het ondertussen wel zat bent), maar jammer genoeg zal één vrijpartij daarvoor te weinig van dit hormoon bevatten.

Is de bevalling wel aanstaande, dan kan het wel net dat extra zetje zijn om door te zetten.

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)