Schoonmaken, geen hobby van mij. Maar wel iets wat elke week weer moet gebeuren. En als het dan gebeurd is, dan kan ik daar van genieten. Genieten van een schoongemaakt huis, dat is dan wel weer een hobby van me 😊. Een paar jaar geleden huppelden er opeens drie kinderen om mij heen. Nou ja niet opeens natuurlijk. Maar met onze wekelijkse schoonmaak in het weekend kwamen we niet meer weg. Het was niet meer te doen een ochtendje met z’n tweeën door het huis razen om vervolgens om 13:00 uur op een terrasje te zitten met een broodje warme brie als beloning voor onze harde werken. En zo werd ons schoonmaakritme geboren.

Hoe is ons schoonmaakritme ontstaan?

‘Vroeger’, toen we nog geen kinderen hadden, werkten wij beiden fulltime. Doordeweeks waren we amper thuis en in het weekend waren we te vinden op de sportvelden. Op zondag waren we vaak wel thuis. In ieder geval de ochtend om schoon te maken. En als je veel weg bent, dan wordt het thuis ook minder vies. We hoefden niet zoveel schoon te maken en op te ruimen.

Een paar jaar later kruipen/lopen er drie kinderen om ons heen. Zijn wij beiden minder gaan werken en wordt het huis meer bewoond en bevuild voor vijf personen. En dan ook nog eens drie personen die heel goed weten hoe ze broccoli op de tafel kunnen uitwrijven, hun neusje op het raam kunnen duwen en niet altijd de remsporen uit de pot schoonmaken. Met andere woorden: de lieve kindjes hebben ervoor gezorgd dat ik het tijd vond worden voor een schoonmaakritme.

Waarom een schoonmaakritme?

Persoonlijk word ik er erg onrustig van als ik niet weet wanneer het toilet is schoongemaakt en de douche. Het werkt voor mij om het op een vaste dag in te plannen, zodat het voor mij duidelijk is dat ik mij dinsdag niet hoef druk te maken over de was die gestreken moet worden. Alleen al het hebben van een rooster in mijn hoofd biedt mij rust. En dan is het voor mij helemaal oké als het me niet lukt om maandag de badkamer schoon te maken, dit vind ik dan ook prima om woensdag te doen.

Rooster

Nu ben je waarschijnlijk heel nieuwsgierig naar wat er in mijn weekrooster staat. Ik maak onderscheid in de zaken die ik elke week standaard schoonmaak op een vaste dag. Maar ook zaken zoals de was, wat ik elke week doe, maar niet aan één dag gekoppeld is. En de grote klussen die ik het liefst zo lang mogelijk uitstel 😊. Daarvoor heb ik een uurtje geblokt in mijn rooster. Maar als er iets heel belangrijks tussen komt, zoals thee drinken met vriendinnen dan heeft dat natuurlijk voorrang. Dat begrijp je.

 

MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
Dweilen

Badkamer

Bedden verschonen

Toiletten

Boven twee verdiepingen stofzuigenStrijken

Grote taak

Woonkamer soppenToiletten
Boodschappen
Niets
Elke dag:

Stofzuigen

Gedurende de week op aanvraag:

De was wassen, ophangen en opvouwen.

Grote taak, zoals:

  • De ramen lappen
  • 1e en 2e verdieping. soppen.
  • Koelkast schoonmaken.
  • Auto wassen. 
  • Onkruid wieden.

 

Wat zet je in je rooster?

Wat je in het schoonmaakrooster zet, ligt helemaal bij jou. Wat is er nodig bij jullie in huis en hoe vaak? Wij hebben bijvoorbeeld een hond. En die hondenharen wil ik minimaal één keer per dag gezogen hebben. Maar de ramen lappen heeft bij ons dan weer geen prioriteit. Zolang je er nog maar doorheen kan kijken, is mijn motto. Je kunt er ook boodschappen doen inzetten, of koken.

Tijd

Je kunt er ook een tijd aanhangen als dit jou motiveert of alleen een dagdeel. Ik probeer zelf zoveel mogelijk in de ochtend schoon te maken, zodat ik de rest van de dag mijn tijd aan leukere dingen kan besteden.

Hoe streng ben je voor jezelf?

Krijg je het al benauwd bij een schema en ben je op woensdag in paniek als je de toiletten niet hebt schoongemaakt? Dan is een schema misschien niet de meest efficiënte manier van schoonmaken voor jou. Het moet je niet tegen gaan werken. Het is namelijk oké als je een keer geen tijd hebt voor de toiletten op dinsdag. Dan doe je het woensdag of vraag je aan je partner of hij/zij eens een keer de toiletten wil schoonmaken.

Werkt het schoonmaakritme voor mij?

Het ritme werkt goed voor mij. Zo hoef ik mezelf niet telkens af te vragen of ik al iets gedaan heb die week. Bovendien is het makkelijk af te stemmen op elkaar. Als ik dinsdag de bedden verschoon, dan wapper ik met de dekens. Er komt dan stof vrij van onder het bed en deze zuig ik woensdag weer op. Ik heb het eerst namelijk wel eens andersom gedaan. Eerst stofzuigen en daarna de bedden verschonen. En dan kon ik mij best ergeren aan de stofwolken die onder het bed vandaan kwamen.

Vakantie

In de vakantie moeten de kinderen altijd één keer zelf hun slaapkamer opruimen en schoonmaken. We lopen dan met z’n allen rond op de eerste verdieping en zijn druk in de weer met een emmertje met sop. Soms doet iedereen zijn eigen kamer, maar de laatste keer deden we met z’n allen slaapkamer voor slaapkamer. Het was heel gezellig 😊 en de kinderen werden er blij van om elkaar te helpen.

Zelfstandigheid

Hoe ouder kinderen worden, hoe meer ze kunnen meehelpen. En dan ook echt meehelpen. Ons zoontje van 3 jaar loopt nu blij met zijn sopdoek rond en veegt her en der over de tafel. Maar ik geloof dat hij als 12-jarige niet zo blij meer rondloopt met een sopdoek. Neemt niet weg dat ik het belangrijk vind dat elk kind zijn bijdrage levert in het huishouden. Daar hebben ze later zelf ook veel aan. Onze dochters halen hun eigen bed af in de ochtend en de oudste kan al alleen haar bed verschonen. De kinderen helpen bij het afdrogen van de pannen en de jongste zoon haalt alle was voor mij uit de wasmachine. Er staan leuke klusjes tussen. Je kunt er ook voor kiezen om klusjes te koppelen aan zakgeld. Daarover staat ook meer geschreven in dit artikel.

Mijn moeder

En laat ik eindigen met wat mijn moeder altijd zei: ‘Hoppie hoppie hoppie, we maken een lekker soppie!’

Lees ook

Anita Schokker