Skip to Content

Schoon drinkwater in Afrika: klimaatverandering is een grote bedreiging!

Schoon drinkwater in Afrika: klimaatverandering is een grote bedreiging!

Schoon drinkwater is in ons land niet moeilijk te verkrijgen. Toch weten wij ook wel dat schoon drinkwater van levensbelang is. Helaas is niet overal op de aarde schoon water om te drinken voor handen. En het veranderende klimaat vormt een grote bron van zorg.

Amref Flying Doctors vindt dan ook dat er aandacht moet komen voor dit probleem en is een petitie gestart. Waarom doen ze dit en wat kun jij eraan doen?

Wat is het probleem?

Door de extreme droogte in Oost-Afrika is er een groot tekort aan drinkwater door extreme droogte. Hierdoor sterven ieder jaar opnieuw duizenden kinderen. Het vervuilde water wat zij drinken zorgt voor ernstige bedreigingen. Zo kunnen ze cholera, tyfus of diarree oplopen.

De klimaatverandering is in dit deel van de wereld al merkbaar. Wij hebben al een aantal jaar te maken met droogte, maar dat is hier prima op te vangen voor ons mensen.

Helaas is dat in deze landen een ander verhaal. De WHO heeft uitgerekend dat als de lijn voortzet zoals die nu is, er door klimaatverandering tussen 2030 en 2050 ongeveer 250.000 extra mensen zullen overlijden.

Of om met nog meer cijfertjes op de proppen te komen: iedere dag overlijden er nu al 1400 kinderen door het drinken van vervuild drinkwater!

Wat wil Amref Flying Doctors bereiken?

Amref Flying Doctors wil dat er aandacht komt voor dit grote probleem. Door een petitie te starten willen zij de Nederlandse regering ‘wakker’ schudden om de klimaatverandering zo goed mogelijk tegen te gaan.

Meer aandacht voor schoon drinkwater in Afrika én voor meer actie om het tij te keren. Natuurlijk doet Amref Flying Doctors meer dan dat. Zij zijn de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie en doen al veel op het gebied van schoon water, sanitatie en het aanleren van een goede hygiëne. I

n 2021 hebben zij het voor elkaar gekregen om 4,9 miljoen mensen te helpen met deze drie punten.

Teken de petitie

Natuurlijk kun jij helpen door de petitie te tekenen. Hoe meer mensen dit doen, hoe meer kracht ervan uit zal gaan en er deuren geopend kunnen worden. Doe jij ook mee? Want geen enkel kind mag toch sterven aan vervuild drinkwater!

Laten we met z’n allen de regering oproepen om veel meer te doen om de klimaatverandering tegen te gaan! De petitie tekenen doe je simpel online, dus het kost je praktisch geen inspanning!

Wat kun jij nog meer doen?

Natuurlijk kun je meer doen dan alleen maar de petitie tekenen. Je kunt donateur worden van Amref Flying Doctors en ze zo helpen met het goede werk wat ze doen. Of geef eenmalig een grote gift.

Daarnaast helpt het ook als we allemaal iets willen doen tegen klimaatverandering! Als we allemaal bewust leven in dat opzicht maken we wel degelijk verschil!

Evenementen voor een gezond Afrika

Een andere manier is om in actie te komen voor Afrika. Je kunt zelf iets bijzonders organiseren waarbij de opbrengst naar Amref Flying Doctors gaat. Daarbij kun je uiteraard helemaal zelf bepalen wat je dan organiseert.

Een leuk toernooi met je sportvereniging waarbij toeschouwers moeten betalen, bijvoorbeeld. Of een sponsorloop organiseren, de opbrengst van een rommelmarkt schenken, lege flessen verzamelen of misschien als ondernemer van je verkopen een bepaald percentage afstaan.

Het maakt niet uit wat je bedenkt, hoe origineler hoe leuker het waarschijnlijk gevonden wordt!

Het verband tussen droogte en de klimaatverandering

De meeste wetenschappers zullen het beamen dat de droogte die nu op aarde op meerdere plekken voorkomt, ontstaat door de verandering in het klimaat. De aarde wordt warmer en warmer waardoor het vocht verdampt uit de oceanen, zeeën, rivieren enzovoort.

Door de warmere temperaturen zullen planten afsterven en dit zorgt er voor dat er nog minder water verdampt. Hiermee belanden we in een neerwaartse spiraal. Waarbij er direct nog een probleem is.

Komt de regen tenslotte wel, dan kan de grond het minder slecht opnemen omdat ze uitgedroogd zijn. Hierdoor zullen er overstromingen ontstaan met alle gevaren die daarbij om de hoek komen kijken.

De droogte in de wereld zorgt niet alleen voor waterproblemen in Afrika, maar denk ook maar eens aan de vele bosbranden met al hun vreselijke taferelen in andere delen van de wereld. Tijd voor actie is dan ook noodzakelijk voor alles wat leeft!

Wat je ook doet: onderteken ook de petitie!

Ga je iets ondernemen voor Amref Flying Doctors? Helemaal goed! Maar vergeet ook niet om toch ook die petitie voor drinkwater nog even te tekenen.

In een klein ogenblikje heb je dat geregeld, maar jouw stem maakt wel degelijk uit. Want hoe meer mensen de petitie ondertekenen, hoe meer de regering onder druk gezet wordt.

Ook jij maakt zo het verschil!

Teken de petitie voor schoon drinkwater hier.

Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.