Over tweeënhalf maand is het zover voor onze oudste dochter. Het evenement van het jaar: schoolreisje! Ditmaal gaat haar klas naar Oud Valkeveen. Een park wat nog op mijn verlanglijstje staat om naar toe te gaan. En tot mijn vreugde vroeg de leerkracht van haar klas of ik mee wilde gaan dit jaar. Jippie! Op 1 juli ben ik dus te vinden in Oud Valkeveen. Alleen is onderstaande blog dan niet bestemd voor mij. Omdat dit is geschreven voor moeders die niet meegaan op schoolreisje. Dan lees ik het nog wel een keer door voor als mijn jongste dochter (zonder mij) op schoolreisje gaat. Want in de orde van helpen op school staat het luizenpluizen onderaan en mee mogen op schoolreisje is een hele eer!

Bevriende moeder als begeleider

Het zou dus heel fijn zijn als jijzelf mee gaat als begeleider, want dan kun je je kind goed in de gaten houden. Ik vond het best wel een dingetje toen mijn dochter voor de eerste keer een busreis ging maken van 30 kilometer als vierjarig meisje. Als je als ouder mee mag dan geeft dat een gerust gevoel. Is dit niet het geval? Zorg er dan voor dat je het telefoonnummer hebt van een ouder die meegaat. Zo kun je misschien stiekem tussendoor appen of alles goed gaat.

Zonnebrand

Een belangrijke factor! (Oké dat woordgrapje is wel erg makkelijk). Zonnebrandcrème op het snoetje van jouw kind. En natuurlijk de armen en benen. Als je je kind echt goed wil beschermen tegen de UV-stralen, dan kun je nog een flesje zonnebrandcrème meegeven. Of je kind dit dan ook gaat gebruiken, dat is de vraag. Je kunt even navragen aan de meester of er een fles zonnebrandcrème meegaat met een begeleider. Zo niet, misschien breng je hem dan wel op een idee.

Goed zittende schoenen

Zorg voor goed zittende schoenen. Je kind is de hele dag in touw en dan is het zeer welkom dat de schoenen lekker zitten. Geef hem dus geen schoenen aan die net nieuw zijn. Hoe leuk dat ook lijkt, de voeten worden blijer van schoenen die al een langere tijd gedragen zijn.

Laagjes kleding

Hoe bereid je je het beste voor op de weeromstandigheden in Nederland die alle kanten op kunnen gaan? Trek je kind laagjes kleding aan. Bijvoorbeeld: een hemd, shirt met korte mouwen en een vest erboven en een zomerjas. Zo blijft hij warm wanneer het koud weer is en kan hij zijn vest en zomerjas in zijn tas stoppen wanneer het zonnetje doorbreekt. Je bent een echte held wanneer je een broek met rits hebt. En dan bedoel ik natuurlijk een broek waarbij je de pijp kunt afritsen. Je kind is vast helemaal het mannetje. #denieuwstetrend #datkannietanders

Reservekleding

Er zijn schoolreisbestemmingen waar ook water en/of zand te vinden is. En probeer dan maar eens droog te blijven als kind wanneer je vol enthousiasme de bedriegertjes ziet. Oftewel die waterspuitende straaltjes die opeens uit de grond schieten. Geef ze een schoon setje mee en stop dit in een plastic zak in de rugzak. Want die rugzak heeft natuurlijk ook een grote kans dat deze nat wordt.

De EHBO-doos

Nu is een hele doos meesjouwen een beetje te veel van het goede. Dus geef een paar pleisters mee. Je weet nooit wat er gebeurt met je kind of zijn klasgenoten. Bovendien maakt het de rugzak niet zwaarder. Dat gezegd hebbende: zorg voor een stevige rugzak die niet bij de schouders snijdt.

School zorgt voor eten en drinken

In de meeste gevallen hoef je niets mee te geven als het om eten en drinken gaat. Dit staat natuurlijk wel in schril contrast met wat je als kind wil. Kinderen nemen het liefst kilo’s snoep en limonade mee. Alleen neemt de school dit besluit niet voor niets. Sommige ouders hebben de financiële middelen niet om hun kind snoep mee te geven. Wat dus ook betekent dat ze niet kunnen uitdelen en buiten de groep kunnen vallen. Dat is iets wat je geen één kind gunt. Dus houd je aan deze regel. Zo houd je het schoolreisje voor iedereen leuk.

Flesje water: Wil je nou toch wat meegeven? Geef dan een flesje water mee. Kan je kind even bijtanken met een gezond drankje.

Geen geld

“Het is toch leuk als mijn kind een souvenirtje mee kan nemen uit de dierentuin waar hij geweest is met groep 4.” Nee, dit is niet nodig. De herinnering van een kind is veel meer waard dan een pluche witte tijger. Nu kan je zeggen dat deze knuffel hem weer kan herinneren aan deze leuke dag. Maar zeg nou eerlijk. Daar heb je echt geen knuffel voor nodig.

Doorspreken

Bespreek de dag door met je kind, zeker als hij of zij het spannend vindt. Maar maak het niet al te groot zodat de spanning nog groter wordt. Grote kans dat de juf ook alles al heeft doorgenomen.

  • Waar ga je naar toe?
  • Wat kun je daar verwachten?
  • Hoe ga je er naar toe?
  • Wat doe je als je de begeleider kwijt bent?
  • Hoe zorg je ervoor dat je bij je groepje blijft?
  • Luister naar je begeleider

Vaak treft de school ook nog extra maatregelen zoals gele veiligheidsvestjes met naam van de school, of schoolshirtjes zodat je van een afstandje kan herkennen welke kinderen er wel of niet bij horen. Het kan eventueel ook handig zijn om een tijdelijke tattoo te plakken met je telefoonnummer, mocht je kind onverhoopt net dat ene kind zijn wat ondanks het vele tellen vergeten wordt en achterblijft. Deze vind je hier.

Tip: Volg de nieuwsbrief van school

Je krijgt een nieuwsbrief mee van school waarin een aantal zaken staan beschreven rondom het schoolreisje. Houd je aan deze regels. De school heeft ze niet voor niets gebracht. Zorg ervoor dat je goed bereikbaar bent voor het geval er wat met je kind gebeurt.

Houd op de dag zelf ook de groepsapp of Facebookpagina in de gaten. Bij ons werd er vorig jaar doorgegeven dat de bus een half uur vertraging had. Dat scheelde mij mooi een half uur wachten bij school.

Het laatste punt

Je weet het, elk jaar is het weer hetzelfde feest. Er zit niemand in de bus als ze terugkomen. Help! Speel het spelletje lekker mee dat je kind zoek is geraakt en kijk verschrikt. Zo maak je hun geluk compleet.

Lees ook

Anita Schokker